Топ рестораните во светот служат само таква храна. Артисан или по нашки занаетчиски приготвена храна се однесува на продукти кои претежно се изработени рачно и по специјална стара рецептура. Полуфабрикати, прерадотени и замрзнати продукти не се дозволени...Имаме на пример...Artisan cheese , Artisan bread , Artisan chocolate...
За да биде појасно краток опис тука....
Има и доста литература по нет за тие што сакаат да научат нешто повеќе околу овој начин на подготовка кој е многу артистичен....тука готвачот е артист....може да комбинира, додава, да создава свои вкусови...значи ем има правила, ем ги нема....
Не ги отвара добро линковите...на овој сајт, пишајте Artisan cheese, Artisan bread, Artisan chocolate....ќе ви најде многу книги...
Мене посебно ме интересира занаетчиското производство на чоколада, значи оваа храна не е масс продукција...ако немате пробано артисанско чоколадо, тешко ќе ме раберете...Ако милката за вас е добра чоколада, кога одите по европа влезете во некоја чоколатиера и пробајте право рачно изработено чоколадо...тогаш се ќе биде јасно
Занаетчиското производство на чоколада уште се вика bean to bar chocolate...
Темперирањето тука е рачно...па има гриндин, кончинг...од зрно до табла се си правиш сам...Вкусот зависи од самото зрно како....слично како и виното...И да, обично чоколатиерите сами со набавуваат вреќи какао...тие точно знаат која сорта за што е добра....Какаото расте во региони кои се околу екваторот...
Се нешто заборавам...во чоколадите произведени на овој артисан начин, нема лецитин, која го има во сите индустриски чоколади. Нема ни шеќер, обично се додаваат алтернативи....токму шеќерот кој го има во големи колични кај фабричките чоколади е виновен за лошата репутација на чоколадите....но ова не е случај со артисанското чоколадо....По Лондон, Париз, Брисел, Амстердсам, Цирих....со две думи, белиот свет... веќе има многу популарни артисан чоколатиери, може да се каже дека се развива нова гранка на туризам...Чоко-туризам...А чоколатиерите се така дизајнирани, како да си на терапија...chocolate therapy...може да изгледатѕе на јутјуб видеа за од зрно до табла продукција....
За да биде појасно краток опис тука....
Има и доста литература по нет за тие што сакаат да научат нешто повеќе околу овој начин на подготовка кој е многу артистичен....тука готвачот е артист....може да комбинира, додава, да создава свои вкусови...значи ем има правила, ем ги нема....
Не ги отвара добро линковите...на овој сајт, пишајте Artisan cheese, Artisan bread, Artisan chocolate....ќе ви најде многу книги...
Мене посебно ме интересира занаетчиското производство на чоколада, значи оваа храна не е масс продукција...ако немате пробано артисанско чоколадо, тешко ќе ме раберете...Ако милката за вас е добра чоколада, кога одите по европа влезете во некоја чоколатиера и пробајте право рачно изработено чоколадо...тогаш се ќе биде јасно

Занаетчиското производство на чоколада уште се вика bean to bar chocolate...
Темперирањето тука е рачно...па има гриндин, кончинг...од зрно до табла се си правиш сам...Вкусот зависи од самото зрно како....слично како и виното...И да, обично чоколатиерите сами со набавуваат вреќи какао...тие точно знаат која сорта за што е добра....Какаото расте во региони кои се околу екваторот...
Се нешто заборавам...во чоколадите произведени на овој артисан начин, нема лецитин, која го има во сите индустриски чоколади. Нема ни шеќер, обично се додаваат алтернативи....токму шеќерот кој го има во големи колични кај фабричките чоколади е виновен за лошата репутација на чоколадите....но ова не е случај со артисанското чоколадо....По Лондон, Париз, Брисел, Амстердсам, Цирих....со две думи, белиот свет... веќе има многу популарни артисан чоколатиери, може да се каже дека се развива нова гранка на туризам...Чоко-туризам...А чоколатиерите се така дизајнирани, како да си на терапија...chocolate therapy...може да изгледатѕе на јутјуб видеа за од зрно до табла продукција....
Последно уредено: