Ароматерапија

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.736
Поени од реакции
1.343
Функционира ли оваа работа???
За што се е корисна, и каде би можеле да се најдат етеричните масла?

Линк
Линк
Линк

Убави статии имаат напишано вреди да се прочита.
Сигурно има во Македонија салони за убавина обично ги користат тие етерични масла и мириси за лицето, но исто така имам читано дека ги користеле за лекување/спречување на рак.
Некој што се разбира повеќе во Алтернативната медицина мислам може повеќе да каже.

Еј, јас практикував ароматерапија и мене ми влијаеше, ама не нешто посебно. Можеби зошто на своја рака отприлика ги употребував етеричните масла. Научив дека не треба да се користат во када кога се бањаш зошто предизвикуваат иритации. И со усул користете ги, зошто ако замириса премногу нема пак да ви текне да ги користите :) Но во јога студиото кадешто одам користат некои масла и фантастично делуваат, немам зборови колку ми е убав таму престојот.
Етеричните масла ги има по апотеките, а тие чинивчињата за горење насекаде по продавниците за подароци и кинеските продавници. Можеш и сам да си направиш, од некоја појака тацна и малку креативност.
Во последно време почнав да користам кристалотерапија, многу ми делува позитивно против главоболка, подобро дури и од аналгин, озбилно. Кристалите ги купувам во една продавничка кај грчка амбасада, Скопје. Јас не се разбирам многу но знам луѓе кои се разбираат, па по потреба можам да ви проследам контакт

Ја иам такво некое масло од еукалиптус , и не дека има некоја арома , али коа ќе го туриш у врела вода , и ондак , ќе се инхалираш , после ти чури фацата 2 дена , онака , порите на лицето раширени и подобро дишиш ...:)

-Само првиот здив шо ќе го земеш , ќе почне и за очи и за нос да те штипе , и онака , ќе боли малку - али после е фино . :)

А дали некој има слушнато за третманите по козметичките салони и „спа“ центрите, за мирисливи соби и слично? Има третмани но по 1000 и 2000 денари се, дали се исплатува?

--- надополнето ---

sagaqua напиша:
AROMATERAPIJA

Za stresot i negovite negativni posledici mnogu se pisuva i zboruva. Postojat mnogu prirodni nacini na opustanje a megju niv e i koristenjeto na mirisi, takanarecenata aromaterapija. Etericnite masla se izvonreden nacin na opustanje i eliminiranje na negativniot naboj vo ogranizmot a vo kombinacija so drugite nacini na opustanje ( uzivanje vo kada, slusanje prijatna muzika) postignuvaat maksimalen efekt. Site etericni masla mozat da se najdat vo bilnite apteki i drugi specijalizirani prodavnici, kako i objasnuvanjata na koj nacin i za sto konkretno se upotrebuvaat.
Nacini na upotreba- najdobro e da se kapnat nekolku kapki 2-3 kapki vo sveki (mirizlivi ili obicni) i toa na gorniot del od svekata kade vosokot se zadrzuva vo tecna sostojba (ne na fitilot). I drugiot nacin na koj najefikasno deluvaat e da se kapnat 3-4 kapki od etericnoto maslo vo polna kada voda, pri toa vodejki smetka prethodno da ne se pravi premnogu pena od kupkata.
Eve nekoi vidovi masla i zosto se upotrebuvaat.
- Masloto od lavanda e najdobro za otstranuvanje na stres, umor, nesonica.
- Masloto od ruzmarin, ako sakate brzo da se oslobodite od nervoza pred nekoj vazen nastan, ispit, sostanok i sl.
- Masloto od kamilica, na efikasen nacin smiruva i ja otstranuva tremata pred nekoj vazen ili javen nastap.
- Masloto od geranium, efektno ja otstranuva napnatosta i voznemirenosta posle nekakvi konfliktni sostojbi (karanici, raspravii),
- Masloto od bor, uspesno deluva pri depresivni sostojbi, prijatno dejstvuva i gi otstranuva negativnite emocii,
- Masloto od sandalovina, e mosne korisno ako podolg period imate problemi so spienjeto ili losi i plitki sonista posle koi se cuvstvuvate umorni, a se upotrebuva i preventivno, sekogas koga ke posakate da imate cvrst son koj ke ve odmori maksimalno, ako ve ocekuvaat mnogu obvrski i naporen nareden den.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom