Антикампања за Охрид?

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Hranata u Grcka ne e uopste skapa,Lidl cenite ti se poeftini I od Tinex.Ali nejse ne e toa temata.Ne se tolku problem cenite kolku drkosta na ohrigjani.Fala bogu ke idam godinava Albanija kade gazdata te tretira bukvalno kako prijatel,nego u Ohrid da mi gi podue nekoj balonive posto ne sum izgasil sijalica na izlaganje
Еве можам да кажам,дека сум бил во охригани и поточно вакви стари от Варош ,па префини луге, повеке от другар те имат... друг пат се jaви да ти дадам броj
Ама се знае, мора и ти фин да си, па тоа лето,па ке се jaвиш за Божик да им частиш,па един SMS за нова Година, па втората година ке се jaвиш да видиш дали имат слободно место пак,па ке им занесеш армаган малце кога идеш пак.
Вака се одржува дружба ;)

Еве можам да кажам,дека сум бил во охригани и поточно вакви стари от Варош ,па префини луге, повеке от другар те имат... друг пат се jaви да ти дадам броj
Ама се знае, мора и ти фин да си, па тоа лето,па ке се jaвиш за Божик да им частиш,па един SMS за нова Година, па втората година ке се jaвиш да видиш дали имат слободно место пак,па ке им занесеш армаган малце кога идеш пак.
Вака се одржува дружба ;)

Да не треба и торта за роденден да им се прати? :)

Многу го бранат Охрид гледам,а и кога им збориш те пцујат и се палат,па смирите се луѓе,не сме од Конго па да не знаеме што е,како е!Охрид е прескап,ПРЕСКАП,а и услугата е катастрофа.Сите викаат имаш што да видиш ова она,ај што ќе видам? Самуиловата тврдина,или плаошник со 200 налепници дека во пола манастир не смееш да одиш,не викам не убаво е,ама кога го гледаш прв пат .Плус да не навлагам дека кај и да влагаш треба да платиш,ајде тврдината добро,за тоа се во право негде,ама да платиш во верски објект е но комент,плус на врата кога ќе видам 60 ДЕНАРИ ЗА ДОМАШНИ, 5 евра за странци(фигуративни цени) ми иде да пукнам од смеа,срамота..
Го споредувате Охрид со Албанија,Грција,Бугарија и ако има повеќе позитивности одма на тема тие не не признаваат,тие се терористи и муабети од тој тип.Па искрено да ви кажам сум бил и во Грција и Бугарија и во Албанија и сум бил 10 пати подобро услужен од Охрид.Кај нас во нашиот најубав град кога шетам низ улица мислам дека некој ќе ме упуца или очи ќе ми извади,мислиш лебот некому го земаш.
Друга работа за да одиш Охрид на убава плажа ти треба да патуваш 20 минути минимум(комбе),да се влечеш со лежалки на вручините,а смештајот е иста цена како на море,кое за жал,само за жал ти се наоѓа на 20 метри,за море зборам не за езеро.. :) Исто,цел живот е муабетот со Скопје,демек на скопјани цените им биле скапи а таму се жалеле,добро да прашам во Охрид само скопјани одат?Што да кажат другиве градови,кога последен пат проверив Скопје малце се издвојува со стандардот од другите градови и тоа им служи како репер за цена сега?
Случка во Охрид,лани ова,одам да земам такси од пинк пантер,поточно пошта до макси д по туристичка,паркирани 16 коли,ниту еден не сакаше да ме однесе и ми се смееа кога ги прашував,а еден уз смеење ми вика не е проблем јас ќе те однесам а 200 денари!! :) Жално,после пола саат најдов такси и на таксиметар ми излезе 50 денари.Штета голема таков град да пропаѓа поради ваков менталитет и мислам дека секој муабет за Охрид би бил надвор од контекст,зошто да било добро и ефтино како што тие викаат нема да е празно! До пред 5 години Охрид и на крш време бил полн не сега времето и скопјани им се криви,глупости! :)

Жално е што се обвинуваме меѓусебно без пред тоа да се обидеме барем малку да погледнеме да работите и од гледната точка на скопјаните, па и на охриѓаните: немаштијата.Искрено за наша заработувачка, Охрид е скап, ама мора да се земе во предвид дека и тие се луѓе и тие едноставно бараат подобар живот, исто како што ние тука во Скопје го бараме истото, и се жалиме цело време на ниските плати.Тие луѓе најголемата заработувачка ја постигнуваат само преку лето.Мене навистина ми сметаат цените во Охрид, преголеми се, ама од друга страна и ги разбирам пак.Тука треба исто така и охриѓани да најдат разбирање за нас и нашите поплаки, зошто сепак проблемот најмногу лежи во немаштијата; токму тука се создава тој судар помеѓу жителите на нашите два града.За културата да не зборуваме, се сеќавам пред три години кога бев последен пат поминуваше една баба покрај мене, спроти пожарникарската станица и ме прашуваше мислам за една банка што се наоѓаше тука во близина (а беше затворена) каде е банката, јас ѝ одговорив дека не знам, и на ова таа ми возврати: „уште малку недостасува и Сонцето да го преместат во Скопје“, на што од една страна и не ѝ замерив толку зошто разбирам дека се работи за стара жена, која живее во својот свет на предрасуди и се работи за жена која не е доволно образована (како и повеќето стари лица низ државава) но најмногу ми е одвратно кога ова ќе го слушнам на пример од дете или пак од некој кој е моја генерација.Ако има навистина сè уште вакви лица, тогаш им препорачувам слободно да се фрлат во езеро, со котва по можност за да не излезат воопшто...........

,ама да платиш во верски објект е но комент,плус на врата кога ќе видам 60 ДЕНАРИ ЗА ДОМАШНИ, 5 евра за странци(фигуративни цени) ми иде да пукнам од смеа,срамота..

1. Оди во Истанбул.
2. За да сфатиш/перцепираш културолошка вредност, треба да бидеш писмен.

Последно уредено:
Охриѓани се криви шо не ми работи дома казанчето за вода, ева шо катиљ љуѓе ќе беја. ццц

Некој од охрид на темава да не има одговор со лежалкиве по 200 250 денари шо ги изнајмувате? Додуша скап е бензино сеа троша многу, а можи и по дома за реновирање нешто имате па ви треба пари , па за еден цел ден нормален на плажаво охрид 1000 денари ти се малце , и како да има туристи ?? Мене искрено џабе да ме вика некој не одам охрид , за 10 дена одмор хипотекарен кредит не те вади

Sent from my iPhone using Tapatalk

Јас сум од Охрид и неможам да ти дадам одговор за лежалките пошо и за мене се 200 денари па и мене никој не ми дава одговор.
Затоа не лежам на лежалка, туку се пикам кај шо нема лежалки, а често не ни носам пешкир, пошо и за него немав место до ова лето, сеа пошо е празно можам тросед да донесам и да дремам на сред плажа:LOL:

Незнам, секоја година се кука за Охрид, а мене секоја година од крајот на Јули до крајот на Август Охрид ми е полн. Толку.

Незнам, секоја година се кука за Охрид, а мене секоја година од крајот на Јули до крајот на Август Охрид ми е полн. Толку.

Има за викенди и на некој ден шо оди некој , по 10 дена охрид шо седа луѓе се многу ретки , пошто за 10 дена таму имаш миљон други поубај места кај шо можиш да појдиш за тие пари

Sent from my iPhone using Tapatalk

Последно уредено:
„Таткото на Охрид со апел, да престанат негативните кампањи за Охрид кои ги одвраќаат домашните туристи. Членовите на Локалниот економски совет, кој одржа итна седниц во проширен состав, заклучија дека се полошата туристичка сезона од година во година се должи на долгата екомномска криза, финансиската исцрпеност на Балканските земји, но и силната конкуренција која се разви во последните години. “
Известува Алфа телевизија
http://www.alfa.mk/News.aspx?ID=80243#.U9M5-eOSz-Q
.................................................
Ова се вика „ држете го крадецот “
Лично тој напарави зонско, лично тој стави ги врати рампите непосредно пред почетокот на туристичката сезона оваа година
http://a1on.mk/wordpress/archives/348043
Ист таков беше и неговиот претходник - си спомнувате дека тој се подготвуваше да наплатува едно евро за влез во Охрид
http://www.vecer.mk/?ItemID=91E57BF5254B9543945146CEFC90FF09

Тоа не е гостопримство, да дочекуваш гости со рампи,... со зони,..... со се се плаќа. Тие Охриѓани кои имаат празни соби нека го прашаат охридскиот општински татко дали мораше насекаде да става рампи и зони и за се да наплатува
Од лакомост го уништија туризмот во Охрид.
Никој не им прави антикампања - сами си го направија ова со нивните лакоми г**ови.

Еве зошто на охриѓани не им оди со туризмот: 9 епизоди од охридското летно секојдневие
Градоначалникот на Охрид, Никола Бакрачески, вчера свикал вонредна седница на Локалниот економски совет, тема: слабата туристичка сезона. Се собрале сите – и хотелиери и угостители и концесионери на плажи и новинари и политичари... и заклучиле дека слабата туристичка сезона е последица на „необјективните“ медиумски написи за превисоките цени и за недостатоците во туристичката понуда, кои го нарушиле имиџот на градот.

mkd-139780.jpg

Тие дури и се согласиле дека цените на услугите во Охрид се прифатливи за секој џеб, и за домашните, и за странските гости.

Дали е баш така?

Редакцијата на МКД.МК досега не влегуваше во натпреварот на медиумите кој ќе објави поскандалозна фискална сметка од охридското крајбрежје. Ама по состанокот на вака високи претставници одговорни за туризмот во Охрид, сега ќе претставиме неколку епизоди од туристичкото секојдневие, раскажани во прво лице. Не е лошо на наредните состаноци на оваа групација високите охридски туристички функционери да го разгледаат и ова.

Епизода бр. 1

Сопственик на мало кафуле, кој со години работи во Охрид, а е од Скопје, решил да не менува ништо во однос на цените. Со години сум во Охрид, имам веќе редовни муштерии, нема зошто, е нормалната логика на секој нормален угостител. Недела-две по почетокот на сезоната бил посетен од група угостители од Охрид, оние со подебелите вратови, и бил предупреден да се придржува кон нивниот договор за цените...

Епизода бр. 2

Гостин од Скопје само што се паркира под една од куќите во Лагадин во која планира да престојува, во првиот ред, најблиску до езерото. Уште нераспакуван, му се приближува човек и му бара 150 денари. Зошто? Па за паркинг и „гратис“ лежалка. Ни фискална каса, ни обележано паркинг-место, ни рампа, ни средена плажа...

Епизода бр. 3

Уште некаде во април, група млади бизнисмени од Скопје одат во Охрид за да ги разгледаат можностите годинава да земат под концесија некоја од плажите. Разгледуваат така по крајбрежјето и пак, еден од оние со подебелите вратови, само поминува покрај нив, онака незаинтересирано и ги прашува:

-Шо прајте?

-Еве, разгледуваме да земеме плажа.

-Ааа, немојте.

-Зошто?

-Ќе имате проблеми со Климе.

-Кој е тој Климе?

-Јас сум.

Епизода бр. 4

Убаво друштво, на ручек кај Свети Наум, прекрасна атмосфера, вкусна храна, ама старо лепче.

-Келнер, ај те молам ова лепчево само фрли го малку на скара...

-Аааа, не можам, гужва е...

Епизода бр. 5

Охрид, средина на јануари. Семинар во хотел. Единствени гости само учесниците на семинарот. Два дена без греење. Еве ја цистерната со мазут само што не дошла, нè лажеа со денови.

Епизода бр. 6

Ресторан во Охрид. Вечер за натпревари од Лигата на шампиони. Празен ресторан, само на една маса седат двајца. Еден од нив посегнува по далечинскиот за да пушти фудбал на телевизорот. Келнерот, кој претходно немал ни погледнато во телевизорот, се развикува, си го грабнува далечинскиот и враќа на претходниот канал.

Епизода бр. 7

Јуни во Охрид. Полн со Холанѓани. Топло време, убаво, време е за пивце. Завршува уживанцијата, еден домашен гостин бара сметка. Домашниот гостин фрапиран од бројките на фискалната сметка – а келнерот мртов-ладен му одговара: Ќе ги вратиме нормалните цени кога ќе си замине групата од Холандија.

Епизода бр. 8

Три шанка еден до друг. На првиот шанк една пијачка чини 100 денари, на вториот шанк истата пијачка се продава за 200 денари, на третиот шанк за 250 денари. Утредента, наеднаш сите ги израмнуваат цените. На 250 денари.

Епизода бр. 9

Кај снабдувач на големо со пиво, кауција за 4 празни гајби чини 9.000 денари.

Епизода бр.... Треба уште?

Е и тоа е Охрид. На Охрид не му треба негативна кампања за да не им доаѓа никој. Доволни се самите охриѓани.

Можам да се надоврзам на овие примери од МКД:
Пред десет и повеќе години, на ривиера (не помнам баш точно каде), се организираше голем фестивал (можда Литиум го праеше) со генерален спонзор Скопска Пивара. И све се договорија со локалната власт и сите со кои треба. Пред сам почеток на фестивалов, скоро буквално пред отварање врати, им доаѓа дебеловратиот Климе* и им вика или на сред фестивал ќе има шанк на Прилепска Пивара или немет фестивал. И таков беше смешен фестивалот со главен спонзор Скопска, а на средина шанк од Прилепска.
Не знам како се разбраа после со Скопска.

* персонификација

Последно уредено:
Треба банкиве да даваат кредит за 10 дена одмор во Охрид. Нека им пропадне сезоната. Поладни луѓе од нив нема, место да бидат по фини они ми го креваат егото, која арогантност ја имаат.

јас и понатаму сметам дека македонската јавност, како и секогаш, се занимава со минорни нешта, како што е - дали охриѓани оваа година ќе имаат ќар, или дали келнерот некого погледнал криво.
На сосема погрешни основи стои јавноста, затоа има погрешна перспектива на состојбата.

Многу го бранат Охрид гледам,а и кога им збориш те пцујат и се палат,па смирите се луѓе,не сме од Конго па да не знаеме што е,како е!Охрид е прескап,ПРЕСКАП,а и услугата е катастрофа.Сите викаат имаш што да видиш ова она,ај што ќе видам? Самуиловата тврдина,или плаошник со 200 налепници дека во пола манастир не смееш да одиш,не викам не убаво е,ама кога го гледаш прв пат .Плус да не навлагам дека кај и да влагаш треба да платиш,ајде тврдината добро,за тоа се во право негде,ама да платиш во верски објект е но комент,плус на врата кога ќе видам 60 ДЕНАРИ ЗА ДОМАШНИ, 5 евра за странци(фигуративни цени) ми иде да пукнам од смеа,срамота..
Го споредувате Охрид со Албанија,Грција,Бугарија и ако има повеќе позитивности одма на тема тие не не признаваат,тие се терористи и муабети од тој тип.Па искрено да ви кажам сум бил и во Грција и Бугарија и во Албанија и сум бил 10 пати подобро услужен од Охрид.Кај нас во нашиот најубав град кога шетам низ улица мислам дека некој ќе ме упуца или очи ќе ми извади,мислиш лебот некому го земаш.
Друга работа за да одиш Охрид на убава плажа ти треба да патуваш 20 минути минимум(комбе),да се влечеш со лежалки на вручините,а смештајот е иста цена како на море,кое за жал,само за жал ти се наоѓа на 20 метри,за море зборам не за езеро.. :) Исто,цел живот е муабетот со Скопје,демек на скопјани цените им биле скапи а таму се жалеле,добро да прашам во Охрид само скопјани одат?Што да кажат другиве градови,кога последен пат проверив Скопје малце се издвојува со стандардот од другите градови и тоа им служи како репер за цена сега?
Случка во Охрид,лани ова,одам да земам такси од пинк пантер,поточно пошта до макси д по туристичка,паркирани 16 коли,ниту еден не сакаше да ме однесе и ми се смееа кога ги прашував,а еден уз смеење ми вика не е проблем јас ќе те однесам а 200 денари!! :) Жално,после пола саат најдов такси и на таксиметар ми излезе 50 денари.Штета голема таков град да пропаѓа поради ваков менталитет и мислам дека секој муабет за Охрид би бил надвор од контекст,зошто да било добро и ефтино како што тие викаат нема да е празно! До пред 5 години Охрид и на крш време бил полн не сега времето и скопјани им се криви,глупости! :)

Па ако сакаш добри односи, па имаш и ваква желба, што ти пречи?!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom