Анкетно прашање: готвење на плин или струја?

  • Креатор на темата Креатор на темата Muki-20
  • Време на започнување Време на започнување

Готвите на плин или струја?


  • Вкупно гласачи
    122
http://www.forum.hr/showthread.php?t=326504

За сите недоумици. Знам дека е тешко да убедиш некој кому цел живот тенџерињата му се подгорени, ама и сијалицата била некогаш чудо ;)
како што прочитав на тој форум, има многу мани....... не сака алуминиум и бакар, а и стакло?!??!
нема ваљда да купувам само класични тенџериња само за да можам да го употребувам? прва работа која многу ја користам е експрес лонецот. 90% од јадењата во него се прават. не навлагам во тоа дали е повкусно во експрес, него сега ќе морам да готвам по 2 саата за грав, или зелка, или било што друго. голема мана е тоа што не трпи алуминиум.
 
како што прочитав на тој форум, има многу мани....... не сака алуминиум и бакар, а и стакло?!??!
нема ваљда да купувам само класични тенџериња само за да можам да го употребувам? прва работа која многу ја користам е експрес лонецот. 90% од јадењата во него се прават. не навлагам во тоа дали е повкусно во експрес, него сега ќе морам да готвам по 2 саата за грав, или зелка, или било што друго. голема мана е тоа што не трпи алуминиум.
Тенџерето, односно дното на истото, треба да е од материјал на кој што може да се залепи магнет. Доволно е и само еден слој. Незначи дека ако е алуминиумски лонецот, на дното нема железен или друг слој кој привлекува магнети.
А баш ме интересира што вариш во стаклени садови, што ти е тоа пречка.
 
Тенџерето, односно дното на истото, треба да е од материјал на кој што може да се залепи магнет. Доволно е и само еден слој. Незначи дека ако е алуминиумски лонецот, на дното нема железен или друг слој кој привлекува магнети.
А баш ме интересира што вариш во стаклени садови, што ти е тоа пречка.
за стаклен не спомнав дека е од мој интерес, него дека е набројано само на тој сајт кој го посочи. кај мене проблемот би бил неможноста да користам ексрес. а оној кој го имам е од алуминиум, а воедно и од тефал користам тафчиња, кои се исто така спомнати како некомпатибилни на индукциските.
не ги хејтам индукциските, али според моите потреби не би ми вршеле работа. цената е сосема друга работа, но се задржав само на ефикасноста
знам дека на мајка ми би и било топ, а верувам и на многу други:)
 
kaj moze da se najdat takvi indukciski sporeti vo skopje ili mkd?
 
А некој да ми даде број каде пунат плински боци? Имав на едни од Тафталиџе што ти земаа од дома и пунеа па ти ги враќаа ама го загинал чичко ми ливчето со бројот. :mad:
 
Мене ми е језиво да употребувам плин. Се мислам дека ќе истече од некаде и ќе се загушиме по дома или не дај боже некоја експлозија ќе се десе. Струјата ми е да посигурна, ќе си се држам до неа. :)
 
апдејт...ние купувме шпорет на плин,ама после тоа донесов индукциска плотна.
побрзо,побезбедно,поекономично нема. ги проверивме прво дома тавчињата дали лепи магнет,некои да некои не.ама сепак се исплати да земете 1за почеток да видите како ќе ви оди,дали ќе се навикнете. сеуште немаме купено плинска боца за новиот шпорет,ете колку готвиме на плин
 
Дома готвиме на струја затоа што кујната е мала и немаме ни можност да ставиме плинска боца ниту па дополнително решо за на плин... а инаку готвењето на плин е многу по економично и по брзо за разлика од струјата....
 
Извинете за офтопикот, ама ај да не отворам тема само за едно прашање, а поврзано е со темава.

Која е потрошњата на греалките на плин? И колкави простории можат да затоплуваат? И таа потрошња е еквивалент на колку киловати струја кои би ги трошела греалка на струја?
 
Вака да прашам и јас, полнат на бензинските боци ? Знам нешто воведуваа забрана за полнење на боци за плин . Боцата е од 5 литра и ја користиме за готвење ?
 
Вака да прашам и јас, полнат на бензинските боци ? Знам нешто воведуваа забрана за полнење на боци за плин . Боцата е од 5 литра и ја користиме за готвење ?
Слободно можеш да полниш и во Октан и во Лукоил. А и други приватни.
Само Макпетрол не полни, ..... но кој ги врти, нели?
 
На κој пρинцип ρаботаат болјеρите на плин и κолκу κоштаат?
 
На κој пρинцип ρаботаат болјеρите на плин и κолκу κоштаат?
На принцип на проточен бојлер. Автоматски се вклучува искра и се орвора протокот на гас кај греачот низ кој протекува вода во моментот кога ја отвораш славината. За 5 секунди имаш топла вода. Ги имаш во Скопје на Пластичарска Улица, во "LIAL".[DOUBLEPOST=1440680461][/DOUBLEPOST]Не можам да функционирам без плин во кујна. Готвење на јадењата со саати како на батерии кога користиш струја за готвење е жива глупост и трошење енергија без усул. Една боца ми трае од 4 до 6месеци, а се готви кај мене секој ден. Економски е максимално прифатливо, во однос на време на готвење и подготвување на храната исто така. Најпосле, на рингла од шпорет на струја не можеш да поставиш вок-тава и таа да си го даде максимумот во подготовка на одреден вид храна така да за мене готвењето на плин е незаменливо.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom