Ako e toa vistina togas sum iznenaden. Retko se naoga shonen bez ljubovna prikazna.
Па да во право си. Но главна цел му е авантурата, нејќе да ја затупи со љубови и триста глупости. Што за мене има огромен +.
Пред некоја страна гледам си спомнал дека многу се тупеле тепачките. Иако траат доста арковите особено Алабаста кај што 454553 пати се врати од ''мртвите'' Луфи пак се интересни. Но во тие поголеми аркови се откриваат доста важни работи затоа следи ги поубаво. На скајпиа дефинитивно вредеше да се гледа до крај особено кога го залепи Енел за звоното

Во Ениес Лоби т.е спасувањето на Робин сите добија powerup и тоа доста ми се допадна дека не е тупење како во Наруто со тренинзи бла бла бла...Нормално они предтоа нели демек тренирале али не е покажано тоа. Т.е кај Луфи повеќе се базира на ''откритие'' на можностите на негово девил фруит али океј пак и без DF доста физичка сила има.
Трилер барк на почетокот не ми се допадна многу овој арк, но затоа крајот беше

Да не ти спојлерисувам ако не си го догледал...
Бтв нез дали примети али од кога влезе во Гранд Лајн, сите противници беа појаки од него но заради луда среќа и plot armor ги победи сите

После овој арк ти следуваат нови информации, нови луѓе и забавата почнува. Е после упознавањето со новите ликови кој се главната алка за развитокот понатаму следува најдобриот арк во One Piece. И тука ќе се види само колку е далеку Луфи од достигнување до неговата цел (Pirate King). После овој арк следува time skip што скоро стана клише веќе но во ред е, во право време тајм скипот и авантурата може да продолжи. После тајм скипот во мангата има поминато уште 2 арка, а во анимето сега започнува 2 арк.
Значи скоцкано му е се како што треба и нема грешки воопшто во приказната и доста работи има спомнато уште мноогу години уназад и по неколку год се враќа на тоа. Па тој Арлонг колку и да е негативец после фишмен аркот ќе смениш мислење за него. Арлонг е уште пред 2000 год спомнат, а неговото минато ова она после 10+ години

Кога ќе завршиш со анимето да си ја прочиташ мангата, нема многу 2-30 чаптери/епизоди е напред од анимето