AMD Phenom II

• Креатор на темата Креатор на темата teneke
  • Време на започнување Време на започнување
Незнам што се палите толку на core i5. Сигурен сум дека АМД ќе има процесори еднакви или подобри по перформанси, а со пониска цена он i5.

Јас лично не предвидувам светла иднина на i5 серијата.

Најјакиот Core 2 e блиску до најслабиот i7. А најјакиот i5 ќе биде послаб од најјакиот i7. Така i5 би бил изедначен со Core 2 серијата. Единствено, со i5 може да се пополни просторот помеѓу најјакиот core 2 и најслабиот i7, но тогаш би имали само 2-3 модели на i5. Така разликата помеѓу Core 2 и i5 била многу мала. А некој кога сака да купува процесор сака да го забележи растот на перформасните.

Ти друже дишиш или на плин си???
Имаш искусено C2Q и i5 па да направиш споредба
ја имам и верувај мноогу е појак i5 за совет пробај па кажи после :helou:

Ти друже дишиш или на плин си???
Имаш искусено C2Q и i5 па да направиш споредба
ја имам и верувај мноогу е појак i5 за совет пробај па кажи после :helou:

Ти читаш датуми или слеп си. Тоа го напишав ехеее уште пред Core i5 да се појави на пазарот. Ај таму...

Иначе сѐ точно реков. Core i5 се само малку појаки од Core 2. Ај гледај бенчмаркови. Околу 10% побрз. Не е многу.

Како прво Phenom II со таа ознака нема така а ти имаш Phenom од првата серија кој е тиња процесрор, и како второ мислиш дека е добар се додека не осетиш core 2 quad или Core i5/7, и јас мислев дека мојот атлон е добар додека не осетив Core i5 :smir:
Колку пари го плати i5? Или ние веќе живееме во комунизам па бесплатни се ?

... цениве на повеќето продукти се скапнати от 2-5K денари ... и ќе продолжат да растат (за жал) ... i5-750 @ anhoch 11.240 ден ([FONT=Tahoma, Verdana, Arial]важи од: 9.3.2010)[/FONT]

Епа клинци стигна моментот ... Денеска беа представени првите 6 јадрени Mainstream процесори на AMD .
Означени се како Phenom II x6 1090Т и Phenom II x6 1055Т . Т-то е за Turbo core функциата ( слична на Turbo Boost на интел ) .

1090т работи на 3,2 Ghz со турбо до 3,6 и е со отворен множител ( Black ) . Предвидената цена за овај процесор е 285 $ a моментално реалната е 310 $ ( ова е без поштарина ) . Кешот е 3 мб л2 и 6 мб л3 . TPD e 125 W

1055т работи на 2.8Ghz со турбо до 3.3Ghz ,затворен множител . Предвидената цена е 199 $ ( во просек иди 33 $ по јадро ) реалната е 210 $ ( пак да напомнам без поштарина ) Кешот и TPD е ист како и на 1090Т

ОСвен тоа амд денс го представи и 890FX Чипсетот .

Лично мислење : Значи колку што видов бенч маркови до сега 1090т е по преформанси подобар ( не за многу ) од I-7 960 и близок до I-7 975 . Поточно на повекето оптимизирани за повеке јадра апликации дури и е близок до I-7 980x .
Во однос на игрите воопшто не е лош .
Оверклокова до 4.1 колку што видов и тоа со прифатливи температури дури и со сток кулер .
Е сега сметано дека е во конкуренциа со процесори кои се над 500$ сметам дека е ова е стварно одлична понуда од AMD .

... по странскиве форуми гледам 1055Т нарачувале за по 150$ (tigerdirect). За таа цена е "must have" :P

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom