Amazon (официјална тема)

• Креатор на темата Креатор на темата Гоццццце
  • Време на започнување Време на започнување
Те молам, на Амазон пазарам редовно, имам преку 200 порачки направено последниве две-три години, по десетина секој месец, уопште не им чуе ни на Американците, уште помалце на Кинезите и останатите, дали муштериите им се од сиромашната Македонија или било каде, парите се исти, ако гледаат бизнис логика, ќе тргуваат и со најзатуцаната земја у светов. Доставата на Амазон за продавачите е едноставно поделена по континенти, и сите продавачи кои имаат овозможено достава за Европа, доставуваат и до Македонија, затоа и реков не прави разлика дали си од Германија, Франција или Македонија, ако продавачот доставува во Европа, можеш да порачаш и од кај нас. Фактот што мнозинството продавачи не сакаат да продаваат во Европа воопшто, едноставно се должи на тоа што доставата за една прекуокеанска пратка за најмал пакет се движи од 30 долари, па нагоре, што го прави крајно неекономично тргувањето, дополнето со големата несигурност на таквите пратки, па и честите измами, и на повеќето не им се исплати да ризикуваат, да губат пари и да добиваат негативни рејтинзи.
да да, а на кинезите им се исплати и без пари да ти испратат до дома од нивните сајтови. со твојот пост само ми ја потврдуваш тезата јенките си се научени на стабилен пазар кај нив дома и мирна глава, нема шо да ризикуваат со шипинзи до нешто шо неможат на картата да го најдат.

да да, а на кинезите им се исплати и без пари да ти испратат до дома од нивните сајтови. со твојот пост само ми ја потврдуваш тезата јенките си се научени на стабилен пазар кај нив дома и мирна глава, нема шо да ризикуваат со шипинзи до нешто шо неможат на картата да го најдат.
Кинезите плаќаат 3 долари пошта за пакет, американците 10ина пати повеќе. Сум имал многу нарачки во кои ми паѓало дури и жал за продавачот, сум платил вкупно 20ина долари за нарачката, а на пакетот се гледа дека само поштарината е платена 35-40 долари.

Кинезите плаќаат 3 долари пошта за пакет, американците 10ина пати повеќе. Сум имал многу нарачки во кои ми паѓало дури и жал за продавачот, сум платил вкупно 20ина долари за нарачката, а на пакетот се гледа дека само поштарината е платена 35-40 долари.
во превод ако сакаат можат, ако не сакаат не. Очигледно дека на американците не му е до мкд пазар

во превод ако сакаат можат, ако не сакаат не. Очигледно дека на американците не му е до мкд пазар
Темава е Амазон, а како што реков, за продавачите на Амазон не прави разлика дали е мкд пазар, туку има Европа, со се што се подразбира под неа. Тие што не продаваат во глупавата Македонија, не продаваат ниту во глупавите Германија, Франција, Велика Британија, итн., едноставно таква им е бизнис логиката. Но и тоа како има продавачи што испорачуваат во Европа, вклучително и Македонија, со доста поволни услови, во спротивно како би пазареле таму.

Да ве прашам сакам патики да зеам од амазон али досега не сум зимал...дали има начини да ја видам колку ќе изнесува доставата пред да ги нарачам и ако сте нарачувале одприлике колку кошта ?

Да ве прашам сакам патики да зеам од амазон али досега не сум зимал...дали има начини да ја видам колку ќе изнесува доставата пред да ги нарачам и ако сте нарачувале одприлике колку кошта ?

Ја иам зимано Puma, од овој продавач. Царина не ми земаа ништо, а доставата порано беше поефина, сеа зависи од тоа колку пари коштаат патиките или облеката. Еве ти табела со цени

Има ли шанси пратката да ми е пристигната а поштарот да не ми ја донесе и да ми стое во пошта додека не му текне да помини во мојот регион? Пошто ми касни веке 1 недела пакетот.

Има ли шанси пратката да ми е пристигната а поштарот да не ми ја донесе и да ми стое во пошта додека не му текне да помини во мојот регион? Пошто ми касни веке 1 недела пакетот.

Јави се во централна пошта во Скопје, и ако имаш бројче за следење кажи го, ќе ти кажат дали е стасана, и каде е ..Мене ми каснеа, кога се јавив да прашам каде е велат " во матична пошта " ..отидам, таму стои ..

Btw; не сум порачувала подолго време, како е со HK POST, дали сеуште им касни тракингот, и дали евидентираат (електронски) потпис при превземање на пратка?

Море шо зборуеш, кинезите ти праќаат пакет (дрангулашки како обетки, прстени, белегзии итн.) за 2$, и со шипинг од 0$. Не се гледа Македонија каква држава е, се имам договорено со неколку продавачи да ја стават Македонија за да можам да порачам, треба само да ги контактираш и да прашаш дали е возможна достава и колку ќе чини.

Добро тогаш кога веќе ги фалите кижите да казите некоа сигурна страна :vozbud:

mi imaa prateno paket od amerika nisto posebno vnatre vredno okolu 50$ i 4ekav 2 nedeli i duri togas mi stigna da idam da si zeam,a ina4e pratkata stignala za 1 nedela ama dobro makedonija e, od centar do gjor4e ehee svetlosni godini...i dobro plativ okolu 200 den.. nego sakam da prasham deka sega mi stiga tablet od 300$ toa se 15 000 nasi pari i kolku ke treba da platam carina, sto 4itam na str. za carini 15 posto od vrednosta plus 18 posto ddv .. zar ke treba da platam 2250 den??

mi imaa prateno paket od amerika nisto posebno vnatre vredno okolu 50$ i 4ekav 2 nedeli i duri togas mi stigna da idam da si zeam,a ina4e pratkata stignala za 1 nedela ama dobro makedonija e, od centar do gjor4e ehee svetlosni godini...i dobro plativ okolu 200 den.. nego sakam da prasham deka sega mi stiga tablet od 300$ toa se 15 000 nasi pari i kolku ke treba da platam carina, sto 4itam na str. za carini 15 posto od vrednosta plus 18 posto ddv .. zar ke treba da platam 2250 den??
:) Како ги пресмета тие 2250 денари? Ако те царинат по таа универзална царинска стапка од 15% царина + 18% ддв, давачките на таа вредност излегуваат нешто преку 5 илјади денари, односно 300$х0.15+(300$+300$х0.15)х0.18=107.1$. Сепак, за компјутери важи 0% царина и 5% ддв, ако е класичен таблет без опција за телефонија и телевизија, не би требало да платиш повеќе од 1000 денари тука, а не ја занемарувај ни опцијата да не платиш ништо воопшто. Битно е и со која пошта се доставува, ако е Македонска пошта нема екстра давачки, ако е некоја експрес пошта од типот на Федекс, ДХЛ или УПС, рачунај екстра 50-60 евра за шпедиција и лежарина.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom