Александар Македонски, муслиман?

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Не ја изместив темата, тоа е проблемот што вие не сте свесни дека постои реинкранација или ако сакаш лага е дека е еден живот. Па сега ти како сакаш но сигурно е дека и во бибилјата имаше една убава мисла која гласеше дека ако напаѓаш нешто што можеби ти си бил таков. На приемр ако сега ги напаѓам црнците можеби јас во претходен живот сум бил црнец и сега нели испаѓаш дека се напаѓаш и самиот себеси. Така да госпдо бог многу убаво кажал дека сите луѓе на ово јсвет се браќа. па така да и муслимани и христијани се браќа.
Свесни сме,:) и ок е да веруваш во реинкарнација, ама слично се опишува Александар и во Библијата и во Куранот се збори за ист човек, не за реинкарнација. И ако мислиш на тоа дека мразам Муслимани, грешиш, никогаш нема да се осудам да сакам или мразам некој поради религија, во спротиво имам другари кои се Муслимани - и Босанци и Турци и секакви и воопшто не ми пречи, дури некогаш тие испаднале пофер од некој Хрисијанин што го знам. Секој што е ЧОВЕК во душа,морална личност која се залага за своето добро и доброто на сите, и кој соочувствува со другите за мене е ЧОВЕК или мој брат.

Свесни сме,:) и ок е да веруваш во реинкарнација, ама слично се опишува Александар и во Библијата и во Куранот се збори за ист човек, не за реинкарнација. И ако мислиш на тоа дека мразам Муслимани, грешиш, никогаш нема да се осудам да сакам или мразам некој поради религија, во спротиво имам другари кои се Муслимани - и Босанци и Турци и секакви и воопшто не ми пречи, дури некогаш тие испаднале пофер од некој Хрисијанин што го знам. Секој што е ЧОВЕК во душа,морална личност која се залага за своето добро и доброто на сите, и кој соочувствува со другите за мене е ЧОВЕК или мој брат.

Се збори за исто човек но кој живеел во две различни врмеиња
Тоа најбитното го забораваш :)

Значи реинкранација ;)

Се збори за исто човек но кој живеел во две различни врмеиња
Тоа најбитното го забораваш :)

Значи реинкранација ;)
Ок, твој став + твое право = Демократија:smir:

Ок, твој став + твое право = Демократија:smir:

Не е мој став, нема везе со демократија, туку тоа е вистината. Сакаш прифати ја сакаш не ное има само една вистина. Така да еден од нас е во право а еден не е.

Не е мој став, нема везе со демократија, туку тоа е вистината. Сакаш прифати ја сакаш не ное има само една вистина. Така да еден од нас е во право а еден не е.
Абе што ти проблемот тебе,ако е за тебе вистина за мене не е.
И да тоа е твој став, затоа што за мене вистината не е тоа, а и за многу други што значи - твој став!
И не ми е јасно како заклучи дека тоа е вистината, ме интересира па ако сакаш кажи ми односно докажи ми дека е вистина!
Сакаш да ми кажеш дека имало двајца Александари ?
Па кога и во кого се реинкарнирал живеел вториот јас немам слушнато за таков!

Абе што ти проблемот тебе,ако е за тебе вистина за мене не е.
И да тоа е твој став, затоа што за мене вистината не е тоа, а и за многу други што значи - твој став!
И не ми е јасно како заклучи дека тоа е вистината, ме интересира па ако сакаш кажи ми односно докажи ми дека е вистина!
Сакаш да ми кажеш дека имало двајца Александари ?
Па кога и во кого се реинкарнирал живеел вториот јас немам слушнато за таков!

Изивни ама морам да констатирам дека си глуп. Не може за мене да е едно за тебе да е друго .Вистината е една. приемр, два по два се четири, и не може тоа да е став или демократиоја. тоа е вистина. Докази за реинкранација има колку сакаш околу тебе. Ако човек се раѓа со чиста душа тогаш нема да има луѓе кои се раѓаат со деформитети, ако не носат некој грев во себе. Нели затоа и господ исус христос воскреснал бидејќи не направил ниеден грев и ја победил смрта.

Реинкарнација е кога повторно се раѓаш истиот ти. Значи немало двајца александри, туку александар макеоднски се родил по втор пат. Првиот пат бил зул-карнијан. Тоа го заклучив од прооштвото што што гласело на денот на неговото раѓање кога се споиле две планети. тоа значело дека тој живеел во две времиња.

Изивни ама морам да констатирам дека си глуп. Не може за мене да е едно за тебе да е друго .Вистината е една. приемр, два по два се четири, и не може тоа да е став или демократиоја. тоа е вистина. Докази за реинкранација има колку сакаш околу тебе. Ако човек се раѓа со чиста душа тогаш нема да има луѓе кои се раѓаат со деформитети, ако не носат некој грев во себе. Нели затоа и господ исус христос воскреснал бидејќи не направил ниеден грев и ја победил смрта.

Реинкарнација е кога повторно се раѓаш истиот ти. Значи немало двајца александри, туку александар макеоднски се родил по втор пат. Првиот пат бил зул-карнијан. Тоа го заклучив од прооштвото што што гласело на денот на неговото раѓање кога се споиле две планети. тоа значело дека тој живеел во две времиња.
Како прво не сум глупа, фала на епитет!
Како не може кога може, пример: Едни верници сметаат дека нивната религија е вистинска други дека истата е погрешна!
Вака сеа знам што е реинкарнација не мора да ми кажуваш, преселување на една душа после смртта во друго тело, и сакам да ми подобјасниш малце повеќе за ова ако сакаш!(не за реинкарацијата општо, него за Александровата реинкарнација).

hahahaha ne postoel islamot vo 333 g pne ako sakate da vidite od koga postoi poglednete ja al gezeira i ke vidite koja godina se mislam negde 1400 se pojke pomalu

Како прво "глупа сум" фала на епитет!
Вака сеа знам што е реинкарнација не мора да ми кажуваш, преселување на една душа после смртта во друго тело, и сакам да ми подобјасниш малце повеќе за ова ако сакаш!(не за реинкарацијата општо, него за Александровата реинкарнација).

Извини не знаев дека си женско. Епа ти постираше докази од билијата и куранот каде се споменува Александар. И се верува дека бил божји пратеник. Во куранот тој е опишан под друго име но битно е дека имал некоја задача која ја завршил. Во библијата се опишува неговата моќ и неговата смрт која е извршена од самиот ѓавол, сатана за да го спречи да го освои целиот свет. Сега ти и сите други се прашуваат што би се случило ако ја оставрел таа цел александар? Епа во билијата ќе сретнеш многу докази дека царството небесно и македонското царство на алекандар е едно исто. Значи со тоа фактички кога александар би го освоил светот би дошло царството небесно на земјата. Затоа и бил спречен во тоа.

Првата задача што ја имал што е опишана во куранот не можам д аја дешифрирам кога се случило тоа, каде и во кое време, но говори и докажува дека тоа е истиот александар макеоднски кој живеел во античка макеоднија. јас не знам што тука ене јасно. Ова и докажува дека можеби нема повеќе религии туку сите се поврзани и се надополнуваат само злото ги има поделено за да може да ги контролира луѓето.

зул-карнијан описно преведено значи "оној што живеел во две генерации"

Извини не знаев дека си женско. Епа ти постираше докази од билијата и куранот каде се споменува Александар. И се верува дека бил божји пратеник. Во куранот тој е опишан под друго име но битно е дека имал некоја задача која ја завршил. Во библијата се опишува неговата моќ и неговата смрт која е извршена од самиот ѓавол, сатана за да го спречи да го освои целиот свет. Сега ти и сите други се прашуваат што би се случило ако ја оставрел таа цел александар? Епа во билијата ќе сретнеш многу докази дека царството небесно и македонското царство на алекандар е едно исто. Значи со тоа фактички кога александар би го освоил светот би дошло царството небесно на земјата. Затоа и бил спречен во тоа.

Првата задача што ја имал што е опишана во куранот не можам д аја дешифрирам кога се случило тоа, каде и во кое време, но говори и докажува дека тоа е истиот александар макеоднски кој живеел во античка макеоднија. јас не знам што тука ене јасно. Ова и докажува дека можеби нема повеќе религии туку сите се поврзани и се надополнуваат само злото ги има поделено за да може да ги контролира луѓето.

зул-карнијан описно преведено значи "оној што живеел во две генерации"
:pos2:Нејќам да паднам на твое ниво и да делам епитети.
Само од Библијата имам постирано, и пак не ми кажа за реинкарацијата, зашто ако се реинкарнирал треба во некој, а кој е тој зошто не се зборува за него, зошто нема негови статуи и приказни како тој освојувал?

:pos2:Нејќам да паднам на твое ниво и да делам епитети.
Само од Библијата имам постирано, и пак не ми кажа за реинкарацијата, зашто ако се реинкарнирал треба во некој, а кој е тој зошто не се зборува за него, зошто нема негови статуи и приказни како тој освојувал?

изивни али ако не знаеш што постираш да т епотсетам дека ти ова го стави на страна број два

Постои уште еден пример, но во Куранот, кајшто исто така се спомнува за Александар, но под друго име (Зу'Л Карињан, што во буквален превод означува „оној со двата рога“). Се смета дека Александар поточно е споменат во Куранот во осумнаесеттата „Сура“, која се именува како „Пештера“ (Al-Kahfi), во ајетите (стиховите) 83-98. Германскиот историчар Урлих Викен, пишува дека ваквото определување на Александар, потекнува од едно старо египетско предание, во кое тој е претставен како „син на Амон“, а од друга страна Амоновиот син отсекогаш бил претставен како лик, на чија глава имало два рога. Значи сега е јасно дека Александар бил Божји пратеник, со некаква утврдена цел на земјата. А бидејќи е познато дека Александар бил граѓанин на светот (космополит), лесно може да се тврди дека посакувал да го обедини светот, во кој би живееле братски, сите луѓе.

А во куранот ова го пишува за зул-карнијан

"И ќе те прашаат за Зул-Карнијан? одговори им : Ќе ви го изрецитираат споменот за него. (83)
Навистина, Ние го поставивме него на земјата и му го откривме значењето на сите работи (84)
И така тој појде по патот (85)
И кога стигна на местото каде сонцето заоѓа, виде дека тоа заоѓа во едно црно море, по што кај него дојде народот. И ние му рековме : О, Зул-карнијан! Или казни ги, или покажи им добрина. (86)
А тој рече: Што се однесува до оној што прави лошо, ќе го казниме, а потоа ќе биде вратен кај својот господар за да биде казнет со страшна казна. (87)
Што се однесува до оној што верува и што прави добрина, тој ќе има добра плата и нему ќе му ги пренесеме зборовите на нашите одредби (88)
Потоа тој продолжува по патот(89)
Се додека не стигна во земјата каде што сонцето изгрева, каде го најде како изгрева над луѓе на кои не им дадовме заштита од него (90)
И така! Навистина она што беше кај него го опфативме со знаење (91)
Потоа тој продолжи по патот (92)
Се додека не стигна меѓу две планини, каде најде луѓе кои не разбираат ниту збор. (93)
Тие рекоа: О, Зул-карнијан! Навистина Гог и Магог создадоа низа немири во земјата. Сакаш ли да ти дадеме награда ако ставиш бариера помеѓу нив и нас? (94)
Тој им рече: Она во што ме востанови мојот Господар подобро. Затоа помогнете ми со работници и ќе изградам заштитна бариера помеѓу вас и нив. (95)
Донесете ми блокови од железо. И додека тој го пополни просторот помеѓу двете планини им рече: Дувајте!, а кога се запали огнот им рече: Дајте сега да го излеам растопениот бакар. (96)
Така тие не можеа д апоминат, ниту да направат дупка. Тој им рече: Ова е милост од мојот господар, но кога тој ќе вети, ќе го срамни со земја, а ветувањето на мојот Господар е секогаш вистинито! . (98)

Значи јас пак ќе кажам зул-карнијан живеел во друго време а повторно се родил како Александар македоснки со задача да го припреми патот за да може христијанството да се прошири низ европа и светот.

ОК. тоа е дел од пост инаку!
A, сакаш да ми кажеш дека Зул-карнијан живеел пред Александар, а потоа се реинкарнирал во Александар, јас така сфатив.

ОК. тоа е дел од пост инаку!
A, сакаш да ми кажеш дека Зул-карнијан живеел пред Александар, а потоа се реинкарнирал во Александар, јас така сфатив.

Да да, тоа токму тоа го говори делот од куранот. И докажува како што е мое мислење дека религиите се поврзани и не се посебни.

Nikako ne moze da bide Aleksandar Makedonski musliman a ni hristijanin ne znam zosto e otvorena ovaa tema koga se znae deka bil mnogubozec,a i samite znaete deka dvete religii se sozdadeni posle negovata smrt

Nikako ne moze da bide Aleksandar Makedonski musliman a ni hristijanin ne znam zosto e otvorena ovaa tema koga se znae deka bil mnogubozec,a i samite znaete deka dvete religii se sozdadeni posle negovata smrt
И јас сакам тоа да го кажам дека не значи ако го пишува во Библијата иКуранот, дека е муслиман или христијанин, и јас мислам дека си бил многубожец, тоа што го пишува е само пример бар јас така мислам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom