Албанија богата со нафта?

• Креатор на темата Креатор на темата Dardan-ia
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.481
Поени од реакции
5.949
Spored edna amerikanska studija vo teritoriite na sredna i severna Albanija , drzavata e bogata so nafta 3 miliardi bareli nafta ( vrednosta na eden barel 100 dollari)
Gustavson Associates LLC isto taka dosla do rezultati deka vo albanskoto podzemje ima i 3 trilion priroden gas.
Proucuvanjata se izvreseni na teritorija od 4000 km kvadratni , od Drac do Skadar.
Albanija i porano vadela nafta od svoeto podzemje , do 1989 Albanija eksportirala nafta , no momentalno 73% od svoite potrebi gi realizira preku importot na nafta.
Albanija ima znaci i okolu 85 miliard kub metar priroden gas.

ndependent Resource Evaluation Confirms Existence of Giant Oil and Gas Prospects on Manas Petroleum's Albanian Exploration Blocks
Manas Petroleum Corp. (MNAP.OB)
Baar, Switzerland, January 10th, 2007 Manas Petroleum Corporation is pleased to announce the results of a Resource Evaluation prepared by Gustavson Associates LLC regarding Manas Petroleum's blocks A, B,D and E in Albania.

The Report considers the licenses 8 primary and recognized prospects identified from approximately 4,000 kilometers of seismic shot by AlbPetrol, Shell, and Coparex on the concession position.

Gustavson assigns 2.987 billion barrels with 3.014 trillion cubic feet of associated gas as the P50 prospective oil resources in its oil with associated gas case. Gustavson notes that because of the depth it is possible that the prospects will hold natural gas. In its oil with a gas cap case Gustavson calculates the prospective resources to total 1.4 billion barrels of light oil and 15 trillion cubic feet of natural gas. Gustavson estimates that in the event only gas is present the P50 prospective resource is 28 trillion cubic feet of natural gas.

Ова е многу добра вест за регионот, дај боже нешто да се направи во врска со ова.

Не би морале да увезуваме нафта од толку далечни дестинации, доволна би била изградба само на еден нафтовод до Македонија. Дај боже да бидни нешто од ова :salut:

Фак ми, ако Албанија има нафта, Војводина има нафта, гарант имаме и ние :) Само, кој да ни каже :pipi:

Голем интерес за откривање нафта и извори на гас во Албанија
Тирана - Странски компании пројавуваат се поголем интерес за учество во нафтени и во гасни сондажи во Албанија, јави грчката новинска агенција АНА-МПА.
Интересот за откривање нафта и наоѓалишта на гас е концентриран во реоните на Поградец, Валона, Саранда, Делвино и Ѓирокастро.
Како зони за евентуални сондажи се споменуваат и реоните на Лушња, Берат, а исто така и околу Тирана, Скадар и Драч.
Истражувањата за откривање нафта и наоѓалишта на гас во Албанија почна во 1991 година кога беше потпишан првиот договор со американската компанија „Оксидентал“.
Потоа беа потпишани договори и со „Шел“, „ОМВ“, „Банкерс петролеум“ и со други нафтени компании. Албанските медиуми јавија дека компетентните власти во Албанија почнале преговори со странски компании за нивно евентуално учество во тие сондажи.
Досега 15 странски компании инвестирале преку 500 милиони долари во Албанија. Првичните истражувања се оптимистички и докажуваат постоење на големи наоѓалишта на нафта во Албанија, кои според локалните медиуми се проценуваат на повеќе од три милијарди долари.
http://www.spic.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=13&tabid=1&EditionID=452&ArticleID=17779

Да бе, Албанија има нафта во изобилие, ќе има за сите! Досега ја криеа, ама сега решија да ја споделат со светот!

Не наседнувајте на вакви новинарски патки. Пишува дека има интерес да се истражува дали има нафта, и тоа вообичаено новинариве го преувеличуваат дека (посебно од шпиц) е готова работа. Колку што се сеќавам и кај нас на Осогово најдоа нафта, еве сега и Овче Поле сакале да го истражуваат.....

Спремајте се сите, ќе работиме во нафтена индустрија:vozbud:.

Фак ми, ако Албанија има нафта, Војводина има нафта, гарант имаме и ние :) Само, кој да ни каже :pipi:
Mozda :toe: .
Ali samo u zapadna Makedonija.
Posto kaj ima muslimani,Allah dzelassonum dava nafta:toe:
:pos2: :pos2: :pos2:

Shala na strana,hehehe....ova stvarno vaka izleguva-u Bosna nafta,u Albanija nafta...:vozbud:

Да бе, Албанија има нафта во изобилие, ќе има за сите! Досега ја криеа, ама сега решија да ја споделат со светот!

Не наседнувајте на вакви новинарски патки. Пишува дека има интерес да се истражува дали има нафта, и тоа вообичаено новинариве го преувеличуваат дека (посебно од шпиц) е готова работа. Колку што се сеќавам и кај нас на Осогово најдоа нафта, еве сега и Овче Поле сакале да го истражуваат.....

Спремајте се сите, ќе работиме во нафтена индустрија:vozbud:.

Ne be coveku nema nikakva finta tuka , Albanija od svoeto podzemje do 1989 izvlekuvala nafta. Za 800 milioni bareli se znaese deka Albanija poseduva. Megjutoa ova novoto istrazuvanje pokaza za 3 miliard bareli.
Momentalno Albanija prodava nafta na Italija so cena od 50$ za barel.
3 miliardi puta 50$ , 150 miliardi dollari bogatstvo, ke dojdat dobri denovi za Albanija.
Isto taka i za Kosovo se otkri deka ima najgolemi rezervi na zlato vo Evropa.

Prishtinл, 15 December 2007 – A new geophysical survey says Kosovo has bigger deposits of gold and other metals than previously thought.

News of the fresh discovery came in a report, entitled, “Kosovo: A Place of Gold”, issued by Kosovo’s Independent Commission for Mines and Minerals, ICMM, on Friday.

http://www.eciks.org/english/lajme.php?action=total_news&main_id=757

Albancite se pametni, cekaat cena. Ne ja prodavaa ko bese 30$ barel tuku si ja cuvaa sega ko stigna an 100$ ke ja vadat.

/me on better days-2pac

Идат нашите 5 минути,ова де илјади години :vozbud:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom