АЛБАНЦИ = ИЛИРИ ?

• Креатор на темата Креатор на темата MakedoN_Ares
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
pa baraj na net fakti za jazikot i ke vidis kolku slicnosti ima.

Немаш (немате) никаков доказ, брату... Колку сакаш скокај, сето тоа се само теории на недешифрирани текстови кои "се дешифрирани" од македонски, албански, грчки, руски, италијански, словенски и незнам уште какви "експерти".. Нема вистински доказ.:toe:

Да се убацам ја малце.
Трета работа...јас не сум дојденец. Во што сакаш можам да се кладам со тебе лично, дека јас имам постари корени во Скопјево, отколку тебе. Толку сум сигурен што ако сакаш и имот на кладба ќе ставиме, не само парична сума. Па докажи ми дека јас сум дојденецот, а ти староседелецот.
Многу ми е интересен овој феномен кај вас Албанците.
Самите сте свесни(очигледно^) дека вашите корени во Македонија се од памтивек.
Ти си роден во Македонија,татко ти е роден во Македонија,дедо ти,прадедо ти,прапрадедо ти,прапрапра......дедо ти се родени во Македонија...И вие СЕПАК сте албанци?
Албанец би требало да се нарекува така,ако живее во Албанија?
Зашо и ја ијам некој корен од Германија,некој мој предок на времето живеел во Германија,ама не ми паднало на памет да се наречам Германка.
А вие,родени,израснати со поколенија во Македонија и пак не сте Македонци..
Доста интересно..

Ах бе бејб, кога некој како тебе, така млад, неискусен, сака да ме побие во нешто а не е ни свесен дека се фаќа во замка.

Да бе мило мое, јас сум со векови пристен во оваа денешна Македонија, како и да се викало во времето, до каде и да се протегала, и било кој и да владеел. Свесен сум за тоа. За жал, "твоите" просветители македонци кои што во деведеспрва ни дадоа независност, со првиот Устав на Р. Македонија не се сложуваат со тебе, ниту па со мене, така да целата таа твоја идеологија (или па иронија) паѓа во вода. Ние по автоматизам станавме малцинство во сопствената држава. Боли нели? Исто како некој тебе сега да те направи малцинство само поради тоа што имаш мешани корења, нали?

Епа ние имавме различен јазик и вера (верата кај некои, неколку се сеуште католици и ден денеска) и по автоматизам бевме не-македонци. Теза која што и ден денеска се брани. Читај малку низ форумов, прочачкај ми го постовите, ќе видиш во колку наврати сум прашувал јавно. Кој е македонец?? Кој смее да се нарекува себеси македонец?? Дали некој кој што е роден православен и се вика Кирил е поголем македонец од мене само поради тоа што е православен ??? Одговори ми те молам. Низ теми, на телевизија, можеш многу убаво да видиш македонците како се тепаат меѓусебе дали биле словени, антички, нови, северни или што ти ја знам какви. Дали тие се поголеми македонци од мене само поради тоа што се викаат Петко Станко Марко или нешто слично?

Дали некој застана да си стави прст во главата и да размисли, зашто на овие нашиве граѓани да не им дадеме соодветно образование, па макар било и на албански јазик, дека сепак се наши граѓани, македонски. Напротив, со секоја мерка се газеше правото на образование на албанското "малцинство"...

Како тогаш ти мило мое очекуваш албанците да се поистоветуваат како македонци во нивната сопствена држава кога самата држава, самиот систем, самиот балкански менталитет не го дозволува тоа?

Размисли малце, па прашај ме пак истото што ме праша :)

Ами како е можно сите Илири кои живееле на цело Јадранско крајбрежје од Словенија па до Грција да исчезнат а само во Албанија да останат? :toe:

Не бе мајсторе,за илирите се губи трага во римско време ,и после во 1043година од никаде се појавуваат албанците(пишани како арнаути) како дојденци од Сицилија.

Не бе мајсторе,за илирите се губи трага во римско време ,и после во 1043година од никаде се појавуваат албанците(пишани како арнаути) како дојденци од Сицилија.

Не бе мајсторе, Илирите ден денес си живеат на местата каде што си живееле одсекогаш како Словенци,Хрвати,Босанци,Црногорци и веројатно учевствувале во етногенезата на Албанците.

Не бе мајсторе, Илирите ден денес си живеат на местата каде што си живееле одсекогаш како Словенци,Хрвати,Босанци,Црногорци и веројатно учевствувале во етногенезата на Албанците.

Илирите се бааги дискутабилни,има еден Јован Деретиќ во Србија што вика дека Србите се всушност Илирите.

Илирите се бааги дискутабилни,има еден Јован Деретиќ во Србија што вика дека Србите се всушност Илирите.

Односно дека словенска преселба воопшто не постоела, и дека Словените се всушност Пелазгите (Илири,Македонци,Траки - некои мислат дека Македонците биле нешто помеѓу Илири и Траки), значи освен Србите што се потомци на Илирите, Бугарите се на турските Бугари и Траките (од кои го зеле јазикот), а Македонците на Македонците.

Пелазгите биле сродни народи со сличен јазик - Илири,Македонци,Траки - односно слични како и ден денес = т.н. Словени

Односно дека словенска преселба воопшто не постоела, и дека Словените се всушност Пелазгите (Илири,Македонци,Траки - некои мислат дека Македонците биле нешто помеѓу Илири и Траки), значи освен Србите што се потомци на Илирите, Бугарите се на турските Бугари и Траките (од кои го зеле јазикот), а Македонците на Македонците.

Пелазгите биле сродни народи со сличен јазик - Илири,Македонци,Траки - односно слични како и ден денес = т.н. Словени

Ај парафразирај го одговорот ме измеша многу. Србите што се?

Само погледнете и споредете денешни и некогашни земји и народи.
Имало македонци пред 3000 години, има и денес, имало Илири пред 3000 години но ги снема пред 2000, Срби - Нема тогаш, има сега, Бугари НЕма тогаш има сега, Албанци нема тогаш има сега, Словени нема тогаш има сега, Босанци Нема тогаш има сега, Дакијци имало тогаш ги нема сега, Траки имало тогаш ги нема сега.

Значи некој исчезна некој си дојде се досели а некој си остана од памтивек.

Србо, Деретиќ у Србија никој нормален не го перцепира. Тој толку теории има, што една со друга му са дијаметрално спротивни и се побиваат(Србите се Илири, Александар Македонски е Србин или тој го нарекува Александар Карановиќ, сите Словени се Срби демек сите Словени се нарекувале Срби.)

Србо, Деретиќ у Србија никој нормален не го перцепира. Тој толку теории има, што една со друга му са дијаметрално спротивни и се побиваат(Србите се Илири, Александар Македонски е Србин или тој го нарекува Александар Карановиќ, сите Словени се Срби демек сите Словени се нарекувале Срби.)

Богами вика и Русите се Срби,Рашчани=Роси=Руси.:pos2:

Само погледнете и споредете денешни и некогашни земји и народи.
Имало македонци пред 3000 години, има и денес, имало Илири пред 3000 години но ги снема пред 2000, Срби - Нема тогаш, има сега, Бугари НЕма тогаш има сега, Албанци нема тогаш има сега, Словени нема тогаш има сега, Босанци Нема тогаш има сега, Дакијци имало тогаш ги нема сега, Траки имало тогаш ги нема сега.

Значи некој исчезна некој си дојде се досели а некој си остана од памтивек.
Да, точно така, кога постоеше Македонија ни светот не постоеше... beliеvе it or not!
Албанците се потомци на Илирите... и крај на приказната!:helou:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom