АЛБАНЦИ = ИЛИРИ ?

• Креатор на темата Креатор на темата MakedoN_Ares
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
се повикувате на пТОЛОМЕЈ, НО ПТОЛОМОЕЈ ГОВОРИ ЗА

Strabo, Ptolemy and Pliny all write that at this time, the border between Albania and the Kingdom of Greater Armenia was the river Kura

Kruja.
Што не е јасно? :)

Albanoi. Ilirsko pleme. Ilyrian tribe. Факт.
Албан. Арбан. Арбреш. Арван(ит). Поврзаност. Факт.
Арбрешите живеат во Јужна Италија. Го зборуваат стариот албански јазик.
Арванитите живеат низ цела Грчка. Го зборуваат албанскиот јазик.
Албаните или за тебе попознати како шќиптарите, се албанците кои останаа на балканот после миграцијата на арбрешите. Поголемиот број кој што се исламизирал.

Со исламизирањето на албанците, почна и поделбата на албанците. Голем број мигрираат во Италија. Ја сочуваат верата. Го сочуваат јазикот. Познати се како арбреши.
Друг значаен број, но не толку голем, мигрираат кон Хрватска. Голем број се асимилирани, но сеуште има траги од албанскиот јазик кај некои од потомците.
Исламизираните албанци е познато дека мигрираат во Турска. Семејството Фрашери е чист пример. Галатасарај клубот е основан од Сами Али Јен..синот на Сами Фрашери.
Арванитите, во грчка, се борат барабар заедно со грците, македонци, наведи-други-народности за слободна Грчка, и основање на држава, каде што НАРОДОТ би ги уживал правата на државност, но подоцна се измамени од грците, и денеска голем број се асимилирани. Арванитите се сметаат како грци поради тоа што факт е дека се бореле за слободна Грчка. Нивната држава ја сметаат Грчка, затоа се сметаат како грци. Покрај тоа, тие што не се асимилирани сепак си ги знаат корењата, и сеуште го зборуваат албанскиот јазик.

Да ти појаснам уште една работа. До 14тиот, 15тиот век, албанија никогаш не била условувана како Шќиперија. Секаде била условувана како Албанија. Народот бил албан. Зборот Шќипе (орел) почнува да се употребува во времето на Скендербег и неговото битие за слободна Албанија. Луѓето на орелот...Орелот на Скендербег. Шќипетар.

Се надевам дека ти е појасно.

Значи пак...Птоломеј зборува за Албанополис во Албанија..некаде во близина на Круја. Убаво фино лепо си има и координати ако не се лажам во неговата Географија од 2ри век. Нормално, доказ за тоа немам, дека ја немам Географијата во мои раце. Доколку успееш да најдеш нешто на нет, копи-пејст на координатите, па кај ќе се трефне, таму е Албанополис. :)

TUNGJATJETA SHQIPE mak. Pozdrav Orelu.
KU JE SHQIPE? mak. KAJ SI ORELU?
CKA PO BON SHQIPE? Mak. STO PRAJS ORELU?

Ima i edna teorija deka poteknuva od zborot SHQIPTOJ, lat. ESCIPERE eng. SPELL. Za ova ne znam, ne mi e bas vistinska, taa pogore e najverojatna.

MISLAM DEKA SEGA SUM JASEN

Баш тоа е тоа што треба.
Баш од шќиптој (Shqiptoj=escipere=spell) доаѓа баш ова име.

Доцна е 17 век за тотемизација на орелот, тоа било во времето на Пиро односно Пир Епирски, неговите војници ги викале орлови војници, и орелот истиот двоглав го носел и Пиро... Епир е земјата на Албанците од Антика па се до 19 век, таму се зборува албански јазик, и сега морам да станам брат ми го бара компјутерот, инаку подоцна ќе постирам 3 речници од тоа време, т.е. 15, 16 и 17 век (последниот од Франг Барди) латино епирски речници, да виите што јазик се зборувал таму тоа време.
Од таму и Шкендо како Епирец и крал на Епир.

Kruja.
Што не е јасно? :)

Albanoi. Ilirsko pleme. Ilyrian tribe. Факт.
Албан. Арбан. Арбреш. Арван(ит). Поврзаност. Факт.
Арбрешите живеат во Јужна Италија. Го зборуваат стариот албански јазик.
Арванитите живеат низ цела Грчка. Го зборуваат албанскиот јазик.
Албаните или за тебе попознати како шќиптарите, се албанците кои останаа на балканот после миграцијата на арбрешите. Поголемиот број кој што се исламизирал.

Со исламизирањето на албанците, почна и поделбата на албанците. Голем број мигрираат во Италија. Ја сочуваат верата. Го сочуваат јазикот. Познати се како арбреши.
Друг значаен број, но не толку голем, мигрираат кон Хрватска. Голем број се асимилирани, но сеуште има траги од албанскиот јазик кај некои од потомците.
Исламизираните албанци е познато дека мигрираат во Турска. Семејството Фрашери е чист пример. Галатасарај клубот е основан од Сами Али Јен..синот на Сами Фрашери.
Арванитите, во грчка, се борат барабар заедно со грците, македонци, наведи-други-народности за слободна Грчка, и основање на држава, каде што НАРОДОТ би ги уживал правата на државност, но подоцна се измамени од грците, и денеска голем број се асимилирани. Арванитите се сметаат како грци поради тоа што факт е дека се бореле за слободна Грчка. Нивната држава ја сметаат Грчка, затоа се сметаат како грци. Покрај тоа, тие што не се асимилирани сепак си ги знаат корењата, и сеуште го зборуваат албанскиот јазик.

Да ти појаснам уште една работа. До 14тиот, 15тиот век, албанија никогаш не била условувана како Шќиперија. Секаде била условувана како Албанија. Народот бил албан. Зборот Шќипе (орел) почнува да се употребува во времето на Скендербег и неговото битие за слободна Албанија. Луѓето на орелот...Орелот на Скендербег. Шќипетар.

Се надевам дека ти е појасно.

Значи пак...Птоломеј зборува за Албанополис во Албанија..некаде во близина на Круја. Убаво фино лепо си има и координати ако не се лажам во неговата Географија од 2ри век. Нормално, доказ за тоа немам, дека ја немам Географијата во мои раце. Доколку успееш да најдеш нешто на нет, копи-пејст на координатите, па кај ќе се трефне, таму е Албанополис. :)

Албанците, се бореле и за слободна и обединета италија како војници на Гарибалди. Да се прошета и да се види колку само гробови има по тие места каде што денес албанците живеат во италија, Калабрија, Сицилија идр. Според еден Англиски патеписец дури 80% од мртвите од војската на Гарибалди биле Арбереши...
Сме им правеле бе на други држави, да си еби матер...

Eve ti be brat. Bese pogore, ali mora pak da postiram

There seems to be no doubt that the root Alb- or Arb- is earlier than Shqip-, from which the modern name of the state Shqipëria (Tosk: Shqipërija, Gheg: Shqipnija) derives, a name which appears only in the time of the Turkish invasions. The Albanian name of the country, Shqipëria, translates into English as "Land of the Eagles", hence the two-headed bird on the national flag and emblem, and because of the large presence of these animals in the mountainous zones of Albania.

Biris notes that the terms Shqipëria and Shqiptarë probably weren't Turkish, since the Ottomans used the term Arnaut. Kollias writes: "I believe that the name Shqiptarë was first used by the greatest Albanian hero, Scanderbeg", and he also notes the connection with the eagle (shqipe or shqiponjë is Albanian for eagle) of Scanderbeg's emblem.

Na primer megu sebe nie albancite, potocno mazite, koga se pozdravuvame vikame,There seems to be no doubt that the root Alb- or Arb- is earlier than Shqip-, from which the modern name of the state Shqipëria (Tosk: Shqipërija, Gheg: Shqipnija) derives, a name which appears only in the time of the Turkish invasions. The Albanian name of the country, Shqipëria, translates into English as "Land of the Eagles", hence the two-headed bird on the national flag and emblem, and because of the large presence of these animals in the mountainous zones of Albania.

Biris notes that the terms Shqipëria and Shqiptarë probably weren't Turkish, since the Ottomans used the term Arnaut. Kollias writes: "I believe that the name Shqiptarë was first used by the greatest Albanian hero, Scanderbeg", and he also notes the connection with the eagle (shqipe or shqiponjë is Albanian for eagle) of Scanderbeg's emblem

Imeto SHQIPTAR se pojavuva posle smrta na Skenderbeg, koga turcite vleguvat vo Albanija i pravat masakr vrz albancite.

Poteknuva od Orelot, kako simbol na Albancite, isto taka prisuten i vo naseto zname.

SHQIPE, SHQIPONJA na makedonski znaci orel

SHQIP + TAR = SHQIPTAR

SHQIPERIA - Zemja na Oreli

TAR e nastavka za formiranje na zborovi sto znacat profesija

pr. ARSIM - znaci obrazovanie

ARSIMTAR - Toj sto obrazuva, nastavnik

Znaci najbanalno albancite po profesija se ORELI, ili simbolicno znacenjeto e SINOVI NA ORELOT.

Znaci SHQIPTAR e zborot so pocnale da se identifikuvaat albancite, potiknati od patriotizam, ljubov i gordost kon vremeto koga turcite ne im mozea nisto, vremeto na Skenderbeg.

Zborot SHqiptar ne go izmislil nikoj, toa e produkt na samiot albanski narod, nema dokument so koj se pravi transformacija od Arbër vo Shqiptar, bidejki e SAME SHIT, kako sakas, istiot narod.

Toj stanuva po seopfaten posle smestuvanjeto na turskata vlast vo prostorite kade ziveele albancite.

Mislam deka najdobro pokazuva faktot deka Arbereshite, Arvanitite ne se vikaat SHQIPTARI, zosto zborot shqiptar se pojavuva posle nivnata emigracija.

I faktot deka Turcite ne ne vikaat Shqiptari, tuku ARNAUTI, sto proizleguva od ARBER, ARBERESH, ARVANIT, ARBANAS. Vrti kolku sakas, toa ti e.

Na primer nie albancite megu sebe, potocno mashkite, se vikame megusebe SHQIPE.

Primer, koga se pozdravuvame:

TUNGJATJETA SHQIPE mak. Pozdrav Orelu.
KU JE SHQIPE? mak. KAJ SI ORELU?
CKA PO BON SHQIPE? Mak. STO PRAJS ORELU?

Ima i edna teorija deka poteknuva od zborot SHQIPTOJ, lat. ESCIPERE eng. SPELL. Za ova ne znam, ne mi e bas vistinska, taa pogore e najverojatna.

MISLAM DEKA SEGA SUM JASEN

Само си баете (spell) по форумот. Значи сите сте лешинари, пардон - орли. А бре, зборот Шкиптар значи бегалец. И самите кажавте дека тоа име се појавува во времето на Скендербег, тогаш кога Турците правеле масакри на територијата на денешна Албанија и имало голема појава на збегови, бегалци, од турските репресалии. Тоа што исто така се вика и орелот не значи дека името произлегло од тој збор - орел. Изворите на зборот Ескејп (Ешкип) - бегалец и Shqipe - орел, се различни (иако и за орелот може да се каже дека “бега“ по небото). Еднаш напишав дека на Албански уј значи вода, а на бугарски уј значи к**. И сега по таа аналогија, ако некој Бугарите ги наречеше “воден народ“ (ујтар), тие требаше да измислуваат теории дека се “к**левци“? Смешно. Големите компании имаат посебни служби за да не им се случуваат гафови во ставањето на имиња на нивните производи, баш поради истоветноста на некои зборови кои различно значат. Не така одамна Фиат го применува својот автомобил Фиат Пунто за латино-америчкиот пазар, затоа што зборот Пунто на нивниот “сленг“ значел : “мало к**е“, и никој нивни “мачо“ кој држи до себе не би седнал да вози кола со такво име.
Албанија (и изведениците од тоа име) како термин се среќава на многу места. Сите тие се Албанци??? (Мислам Албанци како што ги сваќате вие). Па Скендербег е Македонец по националност, а по територија од каде што потекнува, ај да речеме Албанец, (да речеме Албанец затоа што како територија на денешниот простор не постоела Албанија). И впрочем, зошто Албанија да не значи Алова Банија (Алова = црвена, - банија = земја, држава)?
Немојте да мешате етничка со територијална припадност (современо : државјанство). Кога јас би ве нарекол Македонци сигурно ќе речете дека не сте Македонци, а по територијална припадност сте. Затоа што сте се доселиле на територијата на древните Илири (кои впрочем имаат семитско име) не значи дека сте Илири. Илир не значи слободен (можеби е како што реков претходно, сличен со вашиот збор за слобода : лирија, но тој збор не е албански и неговото значење ќе го барате онаму каде што настанал, таму од каде што потекнува, а не според некој сличен збор од вашиот речник.
А Албанополис се наоѓал под селото Лабуништа во Струшко, близу реката Дрим (близу има остатоци од манастир) и според тоа име селото го добило своето име (јас имам друго мислење, ама нејсе, ова е официјално споменато). Ама во Лабуништа до пред 200-250 год. немало ни еден муслиман, а за Албанци не станува ни збор. И тие што се сега, се Македонци муслимани, кои што за време на плурализмот и појавата на Албанските партии “станаа“ Албанци. Сега се прават поголеми Албанци од самите Албанци.

П.С. Тар доаѓа од латинскиот збор Тера = земја

Ескејп, ешкип, шќиптар ...закон :)
Албанополис во Лабуништа, дека мештаните така рекле. А тој што го спомнал Албанополис, кој го ебе, не знаел што зборува :):)

Смешка бе, за времето на скендербег не постоела Албанија..ХАХ! :) После некој ќе ми зборува за ФАКТИ :)

Само си баете (spell) по форумот. Значи сите сте лешинари, пардон - орли. А бре, зборот Шкиптар значи бегалец. И самите кажавте дека тоа име се појавува во времето на Скендербег, тогаш кога Турците правеле масакри на територијата на денешна Албанија и имало голема појава на збегови, бегалци, од турските репресалии. Тоа што исто така се вика и орелот не значи дека името произлегло од тој збор - орел. Изворите на зборот Ескејп (Ешкип) - бегалец и Shqipe - орел, се различни (иако и за орелот може да се каже дека “бега“ по небото). Еднаш напишав дека на Албански уј значи вода, а на бугарски уј значи к**. И сега по таа аналогија, ако некој Бугарите ги наречеше “воден народ“ (ујтар), тие требаше да измислуваат теории дека се “к**левци“? Смешно. Големите компании имаат посебни служби за да не им се случуваат гафови во ставањето на имиња на нивните производи, баш поради истоветноста на некои зборови кои различно значат. Не така одамна Фиат го применува својот автомобил Фиат Пунто за латино-америчкиот пазар, затоа што зборот Пунто на нивниот “сленг“ значел : “мало к**е“, и никој нивни “мачо“ кој држи до себе не би седнал да вози кола со такво име.
Албанија (и изведениците од тоа име) како термин се среќава на многу места. Сите тие се Албанци??? (Мислам Албанци како што ги сваќате вие). Па Скендербег е Македонец по националност, а по територија од каде што потекнува, ај да речеме Албанец, (да речеме Албанец затоа што како територија на денешниот простор не постоела Албанија). И впрочем, зошто Албанија да не значи Алова Банија (Алова = црвена, - банија = земја, држава)?
Немојте да мешате етничка со територијална припадност (современо : државјанство). Кога јас би ве нарекол Македонци сигурно ќе речете дека не сте Македонци, а по територијална припадност сте. Затоа што сте се доселиле на територијата на древните Илири (кои впрочем имаат семитско име) не значи дека сте Илири. Илир не значи слободен (можеби е како што реков претходно, сличен со вашиот збор за слобода : лирија, но тој збор не е албански и неговото значење ќе го барате онаму каде што настанал, таму од каде што потекнува, а не според некој сличен збор од вашиот речник.
А Албанополис се наоѓал под селото Лабуништа во Струшко, близу реката Дрим (близу има остатоци од манастир) и според тоа име селото го добило своето име (јас имам друго мислење, ама нејсе, ова е официјално споменато). Ама во Лабуништа до пред 200-250 год. немало ни еден муслиман, а за Албанци не станува ни збор. И тие што се сега, се Македонци муслимани, кои што за време на плурализмот и појавата на Албанските партии “станаа“ Албанци. Сега се прават поголеми Албанци од самите Албанци.

П.С. Тар доаѓа од латинскиот збор Тера = земја

Добро де знам јас знам, кој што е и од каде и... Убаво ве научил "Албанологот" Метар Поповски...

Ама што праиме со наследниците на шкендо?
Што праиме со нив?

Што праиме со капите, одноно кечињата, односно ќелешињата кој се дојдени од семитските народи, а се носени во Антиката?
Можда вака излегува дека и во Антиката имало семити а?

Што значи ИЛИР?
Што значи Македонец?
Знаеш ли?

И не кажувај за нешто што не знаеш, затоа што името Шќиптар се појавува во 17 век, и прв пат се пишува кај Лек Матренга и Ѓон Бузуку и има потекло од изговарање односно spell, односно shqiptoj, а можда и тука се нашло нешто заедничко со орелот, затоа што за изговарање имало и други поими и термови како fjalim, folje, fjale... И тоа е баш од тие момци кои учеле во Илирскиот колеџ во Неапол.
Јасно ли ти е?

Шќиптар не се појавува за време на Скендербег, него 2 векови после неговата смрт...
После масакрите и масовното исламизирање на многу албанци, и гледање кроз призма на религија се проникнаа многу предрасуди и можеа албанци да се нарекуваат само оние христијаните, а муслиманите да се викаат МУСЛИМАНИ или ТУРЦИ... Во тоа време и Турскиот јазик се наметнувал, можда и од тука турцизмите се во албанскиот јазик.

За ослободување од ова проклетсво, просветените учители кој своевремено биле ученици во Неапол баш во тој колеџ, го употребуваат за прв пат тој назив ШЌИПТАР...

Нека ви кисни де вас ако сакате толку...

Што праиме со наследниците на Скендербег и со Ќелешињата сега?

Е ова е речникот на Арнолд Вон Харф

albword1497dg8.jpg

Другите се од други автори

dictonariumlatinoepirotif8.jpg

latinoepirioticummr2.jpg

DICTIONARIVM LATINO EPIROTICVM

Una Cum nonnullius usitatioribus loquendi formulis

Romae, Typis Sac. Congr. de Propag. Fide. 1635 SVPERIORVM PERMISSV
link: http://www.mdevaan.nl/research/Blanchus.pdf

A
LATIN - EPIROTIC (encryp. in Ghegh/Tosk Albanian)
Ab altera parte - Mbe tieteret ane (Me tjeter ane/Me ane tjeter)
Abscondere - Me mbscefune (Me mbshefun/mshef)
Absens -Largh (Larg)
Absit -Chiofte Largh (Qofte Larg)
Absque Manibus -Paa Duer (Pa Duer/Duar)
Acies -Trimenia (Trimenia/Trimeria)
A dextra - Mbete diaftet (Me te diathte)
Aeger - I semute (I semute/I semure)
Accede hoc - Eia chetu (Eja çetu/Eja ketu)
Anima mea - Spijrti em (Shpirti em/Shpirti im)
.

B
LATIN - EPIROTE (enryp. standard Ghegh/Tosk Albnian)
Baculus - Scop (Shkop)
Bellator - Luftetaar (Luftetar)
Bibere - Me pijm (Me pij/pi)
Bonus dies - Emire dite (E mire dite/Dite e mire)
Buccea boccone - Cafsciata (Kafshata)
.

C
LATIN - EPIROTE/Ghegh Albanian/Tosk Albanian
Castellum - Chestiel/Keshtiell/Keshtielle
Candela - Chirij/Çiri/Qiri
Cantus - Canghe/Kange/Kenge
Capere - Me mare/Me marre/Me marre
Caput - Crüe/Krye/Krie
Carne - Misc/Mish/Mish
Carbo - ξenghijl/Thengjill/Thengjill
Catena - Senzijr/Sinzhir/Zinxhir
Cauda - Bist/Bisht/Bisht
.

D
LATIN - EPIROTE/Ghegh Albanian/Tosk Albanian
Damnosus - Dametuer/Dametuer/Demtuar
Dare - Meξane/Me dhane/dhene
Decipere - Me ghegnüem/Me genjye/genjyer
Densus - Scpess/Shpesh/Shpesh
Desiderium - Descijr/Deshir/Deshire
Deflagratio - Tediegune/Te djegune/Te djegur
.

G
LATIN - EPIROTE/Gheg Albanian/Tosk Albanian
Gallina - Pulla/Pula/Pula
Gallinaccus - Giel/Gjel/Gjel
Gens - Gind/Xhind/Xhind
Gibus - Inghermuem/I germuem/I germuar
Graecia - Gerghia/(someone help me with Ghegh)/Gerqia
Gratia - Hiri/Hiri/Hiri
Gula - Grÿka/Gryka/Gryka
.

L
LATIN - EPIROTE/Ghegh/Tosk
Labium - Buεe/Buze/Buse
Labiolum - Buεeεe/Buseze/Buseze
Lacryma - Lot/Lot/Lot
Lana - Lese/Leshe/Leshe
Latebra - Spella/Shpella/Shpella

Еве што се вели во писанијата од речникот: "Proprium Epiroticae gentis idioma, seu Albanesia lingua a Graeca, & Illyrica, seu Slauonica loquendi ratione plane diuersa est, licet inter utriusq........ In scribento tamen ijsdem omnino litterarum caracteribus utuntur Epirotae, siue Albanesij... !"

Vlora: нешто слично кажуваат потомци на Македонци кои денес се побугарени, погрчени па дури и посрбени. Сепак, биди фер, Скендербег не е темата, туку етногенезата на Албанците - кои се, од каде потекнуваат, што се, итн.

Еве да повторам неколку засега непобиени факти, па ако имаш контра информации, те молам постирај бидејќи навистина ме интересира:

1. Нема историски записи за присуство на Албанци пред 11. век.

2. Нема археолошки индиции за нивното присуство.

3. Сите албански топоними потекнуваат од доцниот среден век и се врзани исклучиво за строго ограничен дел на области - до Дрим како нивна северна граница.

4. По своите структурални одлики, албанскиот јазик нема речиси ништо заедничко со илирскиот јазик, ниту пак може да има.

5. Албанците од Кафказ се покренати од страна на Арапите, како помошна војска од еден од арапските калифати, за да дојдат во јужна Италија каде што се водат огорчени војни меѓу Арапите, Норманите и Византијците.

Vlora: нешто слично кажуваат потомци на Македонци кои денес се побугарени, погрчени па дури и посрбени. Сепак, биди фер, Скендербег не е темата, туку етногенезата на Албанците - кои се, од каде потекнуваат, што се, итн.

Еве да повторам неколку засега непобини факти, па ако имаш контра информации, те молам постирај бидејќи навистина ме интересира:

3. Сите албански топоними потекнуваат од доцниот среден век и се врзани исклучиво за строго ограничен дел на области - до Дрим како нивна северна граница.

4. По своите структурални одлики, албанскиот јазик нема речиси ништо заедничко со илирскиот јазик, ниту пак може да има.

5. Албанците од Кафказ се покренати од страна на Арапите, како помошна војска од еден од арапските калифати, за да дојдат во јужна Италија каде што се водат огорчени војни меѓу Арапите, Норманите и Византијците.

Кој те ставил бе модератор тебе ејјјј....
ШИПТАРОФОБИ бе... цк цк цк

На ти од 6 век, албански јазик.

Не бил јазикот Илирски, ама бил на Пелазгите...

Е капата не била медитеранска....
Ај да видиме и таа приказна бре албанофобу...

Еве да повторам неколку засега непобини факти, па ако имаш контра информации, те молам постирај бидејќи навистина ме интересира:

So seta pocit, ali ova sto si go napisal navistina e bullshit, veke sekoj vtori go povtoruva.

Zemi i procitaj vo predhodnite postovi, sve sto ima, za sve imas odgovor, ama bas za se, so fakti i izvori, sliki od knigi, sve imas, normalno ako sakas, ako ne, nema sto da diskutirame.

Jas sto imav si razjasniv, i odgovoriv na site prasanja.

Caos

Ех, келеши едни. Не ме убедивте. Половината од капите на античките слики се шлемови и не е сигурно дека се филцани. А името на кечето доаѓа од зборот капче - не ви треба толакава јазична гимнастика за да го најдете изворот на овој збор. Библискиот збор за кацига е коба и припаѓа на Палестинските несемитски јазици. Евреите пак своите религиозни капчиња залепени на темето ги викаат кипе (капе).Сицилијанците пак својата баретка ја викаат копола. Ние си имаме збор капела, но и на градбите имаме купола, а на муслиманските градби има кубе. Покрај тоа имаме копа (сено) и купа (конус - геометриско тело). Овој збор има врска и со зборот кефало (глава), затоа што буквите “п“ и “х“ заедно се читаат како “ф“ (кепхало - кепало), во “Илијадата“ постои како кипеллон (кипел, купа), на столбовите си имаме капител (капа на телото од столбот), а и зборот каче (за зимница) поради својата конусоидна форма има врска со зборот капа и е збор кој најмногу се доближува до зборот кече. Дури и зборот кофа (коба - копа - купа) исто поради својата форма своето извориште го има во зборот капа.
А да ги “прочепкам“ Албанските зборови на сите ќе им најдам локално потекло. А зборот Илир, сто пати веќе кажав дека е импорт (зборот!). Ил е семитско име на богот на светлината, односно сонцето. Сите други толкувања се или изведеници од основното значење или се слободни народни толкувања поведувајќи се по сличноста на овој збор со некој друг збор. (секој си го толкува како што му чини - еднаш имаше толкувања за градот Прилеп, демек бил “прилепен“, бил “при леб“ и сл. глупости, заборавајќи при тоа или незнаејќи, дека на тоа место бил древниот град Лебаја. Така, името на Прилеп произлегло од тоа што тој бил град изграден “При (покрај) Лебаја“ - “При Лебаја“, што не значи и дека градот Лебаја не го добила името од зборот за леб).
Према тоа, Илири е збор со кој се нарекувани еден дел од племињата кои го славеле сонцето (Ил) како свој национален симбол (Бог), а тоа не ги прави различни од Македонците, различно е само името со кое биле нарекувани. И пак не треба јазична гимнастика...

So seta pocit, ali ova sto si go napisal navistina e bullshit, veke sekoj vtori go povtoruva.

Zemi i procitaj vo predhodnite postovi, sve sto ima, za sve imas odgovor, ama bas za se, so fakti i izvori, sliki od knigi, sve imas, normalno ako sakas, ako ne, nema sto da diskutirame.

Jas sto imav si razjasniv, i odgovoriv na site prasanja.

Caos

Фала Влора, жал ми е, ама ако си искрен, не можеме да дојдеме до одговори од прикажаното од тебе и останатите форумци.

Сепак фактот стои дека Албанија е вазална држава (“провинција’’) но не византијска, туку персијска, на Кавказ. Персија во тоа време се брани прво од нападите на Хазарите и Хуните, а подоцна од Шавирите, Аварите, Византијците и од Турците. Византијските хрноничари во периодот од 370 година па се до 9. век -- Менандар, Теофилакт Симоката, Теофан, Мојсиј Каланкатваци, итн. -- ги забележуваат тие настани.

Ајде да земеме малку подоцна, на Балканот, византијскиот император Василиј II Македонски во 1019 и 1020 година ги чешлал со својата војска пределите на кои 23 години подоцна ќе се населат Албанци донесени од Јужна Италија и Сицилија, но тој не споменува Албанци во своите повелби како народ на Балканот.

што ми даде пикасо или било кој друг освен празен муабет и филозофија...посериозно прашање од тие горе..јасни прости и едноставни нема..еве ке почнеме од првото гледам дека 3-4 ви се многу.

Зошто ако сте Илири себе си се нарекувате Шкиптари а другите ве викаат Албанци истовремено повикувајки се на Дарданците...ме интресира објасни ми(не ме заболе како ти се осекаш не навлегуваме во тоа)

Во Египет не патат од балканскиот комплекс да си постар од Македонците..истово прашање им го поставив и без навреда и срам ми одговорија.НИЕ СМЕ АРАПИ пред се..дојдени во Египет тогаш и тогаш.......

така и вас ве прашувам...најнормално

Samo za informacija ova godina vo soba bev so dvajca Egiptjanci od Kairo 3 meseci soba delevme i bas go praevme ovoj muabet i epten se navreduvat ako im vikas arapi tie vikat deka zborat arapski posto tie so nivnata kultura gi asimilirale egiptiancite a deka se Egiptianci i epten diskutiravem nikoj od niv ne rece deka e Arap ne znam od kade tebe ova informacija ili od nekoj neuk ko tebe Dvajcata deckovci bea od kajro studenti od Mashinskiot Fakultet vo Kairo i epten se navreduvaa ako im vikas Arapi taka sto ne tropaj zeleni koga ne znaes.

Ех, келеши едни. Не ме убедивте. Половината од капите на античките слики се шлемови и не е сигурно дека се филцани.

Ами другата половина? Испари, ја снема... Или не е битна таа... Битно е тоа што ти размислуваш, а ти размислуваш спротивно од мене...

Е сега и ти да ме убедеше во исправноста на твоето и ќе беше се ОК.

Ама не е...

Гимнастика барате вие, ви даваме ние...

Фала Влора, жал ми е, ама ако си искрен, не можеме да дојдеме до одговори од прикажаното од тебе и останатите форумци.

Сепак фактот стои дека Албанија е вазална држава (“провинција’’) но не византијска, туку персијска, на Кавказ. Персија во тоа време се брани прво од нападите на Хазарите и Хуните, а подоцна од Шавирите, Аварите, Византијците и од Турците. Византијските хрноничари во периодот од 370 година па се до 9. век -- Менандар, Теофилакт Симоката, Теофан, Мојсиј Каланкатваци, итн. -- ги забележуваат тие настани.

Ајде да земеме малку подоцна, на Балканот, византијскиот император Василиј II Македонски во 1019 и 1020 година ги чешлал со својата војска пределите на кои 23 години подоцна ќе се населат Албанци донесени од Јужна Италија и Сицилија, но тој не споменува Албанци во своите повелби како народ на Балканот.

Kоја година се донесени?

Samo za informacija ova godina vo soba bev so dvajca Egiptjanci od Kairo 3 meseci soba delevme i bas go praevme ovoj muabet i epten se navreduvat ako im vikas arapi tie vikat deka zborat arapski posto tie so nivnata kultura gi asimilirale egiptiancite a deka se Egiptianci i epten diskutiravem nikoj od niv ne rece deka e Arap ne znam od kade tebe ova informacija ili od nekoj neuk ko tebe Dvajcata deckovci bea od kajro studenti od Mashinskiot Fakultet vo Kairo i epten se navreduvaa ako im vikas Arapi taka sto ne tropaj zeleni koga ne znaes.

Извинете на offtopic-от:
Никој Арап не се срами од тоа што е Арап, ти не си зборел со Египќани - Арапи. Според муабетот што ти го направиле, луѓето najverojatno биле Египќани - Копти.

Ех, келеши едни. Не ме убедивте. Половината од капите на античките слики се шлемови и не е сигурно дека се филцани. А името на кечето доаѓа од зборот капче - не ви треба толакава јазична гимнастика за да го најдете изворот на овој збор. Библискиот збор за кацига е коба и припаѓа на Палестинските несемитски јазици. Евреите пак своите религиозни капчиња залепени на темето ги викаат кипе (капе).Сицилијанците пак својата баретка ја викаат копола. Ние си имаме збор капела, но и на градбите имаме купола, а на муслиманските градби има кубе. Покрај тоа имаме копа (сено) и купа (конус - геометриско тело). Овој збор има врска и со зборот кефало (глава), затоа што буквите “п“ и “х“ заедно се читаат како “ф“ (кепхало - кепало), во “Илијадата“ постои како кипеллон (кипел, купа), на столбовите си имаме капител (капа на телото од столбот), а и зборот каче (за зимница) поради својата конусоидна форма има врска со зборот капа и е збор кој најмногу се доближува до зборот кече. Дури и зборот кофа (коба - копа - купа) исто поради својата форма своето извориште го има во зборот капа.
А да ги “прочепкам“ Албанските зборови на сите ќе им најдам локално потекло. А зборот Илир, сто пати веќе кажав дека е импорт (зборот!). Ил е семитско име на богот на светлината, односно сонцето. Сите други толкувања се или изведеници од основното значење или се слободни народни толкувања поведувајќи се по сличноста на овој збор со некој друг збор. (секој си го толкува како што му чини - еднаш имаше толкувања за градот Прилеп, демек бил “прилепен“, бил “при леб“ и сл. глупости, заборавајќи при тоа или незнаејќи, дека на тоа место бил древниот град Лебаја. Така, името на Прилеп произлегло од тоа што тој бил град изграден “При (покрај) Лебаја“ - “При Лебаја“, што не значи и дека градот Лебаја не го добила името од зборот за леб).
Према тоа, Илири е збор со кој се нарекувани еден дел од племињата кои го славеле сонцето (Ил) како свој национален симбол (Бог), а тоа не ги прави различни од Македонците, различно е само името со кое биле нарекувани. И пак не треба јазична гимнастика...

Hahahaha, a be navistina ko karies si.

A be imam i topic otvarano za toa so IL.

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=28912

Znaes sto znaci na albanski IL?!

alb. IL (gegski) mak. Zvezda kaj toskite e YLL

alb. DIL (gegski) DIEL (Toskski) mak. Sonce

Se gleda vrskata IL ----> DIL t.e Zvezda ----> Sonce

Djabe se trudis.:tapp:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom