Аквариумски риби (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата рок-кејт
  • Време на започнување Време на започнување
Сакам уште нешто да прашам... Горе на сликите гледате водата е чиста, затоа што 1 ден пред да го сликам аквариумот ја сменав скоро цела вода... ја исчистив песокта, камењата итн итн... Ама имам еден проблем, водата во аквариумот многу брзо ми се гнасит и се прајт матна, за помалку од 1 недела. Јас имам само внатрешен филтер кој што се гледа на сликите, немам надворешен филтер.Дали е до тоа проблемот или во нешто друго.... помагајте :(

Сакам уште нешто да прашам... Горе на сликите гледате водата е чиста, затоа што 1 ден пред да го сликам аквариумот ја сменав скоро цела вода... ја исчистив песокта, камењата итн итн... Ама имам еден проблем, водата во аквариумот многу брзо ми се гнасит и се прајт матна, за помалку од 1 недела. Јас имам само внатрешен филтер кој што се гледа на сликите, немам надворешен филтер.Дали е до тоа проблемот или во нешто друго.... помагајте :(
Го чистиш и филтерот така?
А сунѓерот во него го менуваш?

Правилото на Акваристиката не се состои од тоа чистење на аквариумот вадење се перење песок,камења итн тоа се прави еднаш на 3 месеци и може и подолго зависи од валканоста.
Еднаш во неделата на 7 дена се менува 3-на од водата односно на твој 60 л околу 20-30 л вода,внатрешноста на стаклото се пребришува а филтерот се мие со аквариумска вода.
и ќе имаш совршено чист аквариум.

Го чистиш и филтерот така?
А сунѓерот во него го менуваш?
Го чистам....[DOUBLEPOST=1393883580][/DOUBLEPOST]
Правилото на Акваристиката не се состои од тоа чистење на аквариумот вадење се перење песок,камења итн тоа се прави еднаш на 3 месеци и може и подолго зависи од валканоста.
Еднаш во неделата на 7 дена се менува 3-на од водата односно на твој 60 л околу 20-30 л вода,внатрешноста на стаклото се пребришува а филтерот се мие со аквариумска вода.
Прочитав малце на интернет и го дознав ова што ми го кажа ти... па почнав така да го чистам и мислам дека немат да имат проблеми... И фала на твоите детални одговори.... мн ми помогна (y)

Ајде да видиме на форумов кој има аквариум, што чува во него и неколку информации околу истиот, еве јас ќе го претставам мојот малку подетално :)

Спецификации:
1. Димензии: 130х50х50
2. Волумен: 325л
3. Параметри на водата
- Температура 24-25C
- gH: 14
- pH: 7
4. Осветлување:
- 4 неонки 120цм по 36W
- 4 Штедливи сијалици (моментално не ги користам)
5. Подлога: Песок од Св.Наум
6. Позадина: Црна самолеплива хартија
7. Опис на техниката (филтрација, греење и друго)
- Филтер Атман 3400 со проток 2400л/ч
- Греач Акваел 300вати
- Акваел UVC Стерилизатор 11вати
- Боца CO2 10кг
8. Менаџмент на аквариумот: Неделна промена на водата по 20%
9. Попис на риби и други организми: 90-сетина Cardinal tetra, 5 Corydoras Julli, 10-сетина Ancistrus и 7 Amano Shrimp (Caridina Japonica).
10. Попис на растенија: Anubias nana, Anubias lanceolata, anubias barteri, Cryptocoryne wendtii (green и brown), Valisneria Torta, Valisneria, Cabomba caroliniana (Green Cabomba), Elodea densa, Java moss, Flame moss, Eleocharis acicularis, Sagitaria Subulata.

8e9d707e.jpg

caridinajaponicaamanoshirmp.jpg

anubiasnana.jpg
[DOUBLEPOST=1395693237][/DOUBLEPOST]imam akvarium 80x50x40 osvetlen e so dve ekonomicni svetilki po 30W 4000k, dalio e toa dovolno i dali odgovara svetlinata zatoa sto trevite ne mi se kako sto treba

Последно уредено:
[DOUBLEPOST=1395693237][/DOUBLEPOST]imam akvarium 80x50x40 osvetlen e so dve ekonomicni svetilki po 30W 4000k, dalio e toa dovolno i dali odgovara svetlinata zatoa sto trevite ne mi se kako sto treba
Најпрво, добредојде на форумов! Ти посакувам пријатен престој и убави моменти на Кајгана!

Второ - ти го преместив мислењето во темава за Аквариумски риби (грижа, општи дискусии), зошто темата Вашиот аквариум служи само за презентација на аквариумите на членовите. Се што имаш да прашаш во врска со акваристиката, прашувај тука!

И за крај, одговор на твоето прашање: твојот аквариум е 160 литарски. Осветлувањето ти е 0,375 WPL (вати на литар), што значи - слабо е. Треба да го појачаш со барем уште две такви светилки. Секако, за детално да можам да ти одговорам и да ти помогнам, би требало и да знам какви видови на растенија имаш? Ако не ги знаеш имињата, и слика ќе заврши работа! ;)

Ме интересира дали Бета борецот оди со: Гупи (Guppy), Караси (Златна рибка)(Goldfish), Ксифони, Моли(Molly), Платинки, Ајкула Пангасиус, Staklar (Ancitrus) i Coridoras. Јас мислам дека не оде само со Гупите, поради тоа сто имаат големи пашки во боја. :)

Ако јас се прашувам бета борецот не би го ставил со ниту една друга риба. А за другите дај напиши колкав аквариум имаш па да се одговори попрецизно. Едноставноста според мене е секогаш поубава, па затоа од риби имам само 3 врсти во аквариумот(размисли за ова).
Поздрав

Ако јас се прашувам бета борецот не би го ставил со ниту една друга риба. А за другите дај напиши колкав аквариум имаш па да се одговори попрецизно. Едноставноста според мене е секогаш поубава, па затоа од риби имам само 3 врсти во аквариумот(размисли за ова).
Поздрав
Па аквариумот ми е широк 70 долг 50 и виско 30cm.:) Ама изгледа ке направам помал аквариум само за Бета борецот, колку што знам таа е издржлива риба. Многу луге ги чуват во кугла, па затоа мислам дека ке нема проблем. ;)

Па аквариумот ми е широк 70 долг 50 и виско 30cm.:) Ама изгледа ке направам помал аквариум само за Бета борецот, колку што знам таа е издржлива риба. Многу луге ги чуват во кугла, па затоа мислам дека ке нема проблем. ;)
Во аква шоповите Бета борците ги чуваат во пластични чашки за една употреба, па издржуваат. ;)
Дека се издржливи рипки, се, ама јас го сметам чувањето риби во мал простор (кугла, тегла, чаша...) за малтретирање на рипките, и затоа не го препорачувам.

Во аква шоповите Бета борците ги чуваат во пластични чашки за една употреба, па издржуваат. ;)
Дека се издржливи рипки, се, ама јас го сметам чувањето риби во мал простор (кугла, тегла, чаша...) за малтретирање на рипките, и затоа не го препорачувам.
Да, во право си(y). Јас и за чувајнето на рибите и во голем аквариум го сметам за малтретирање до некадеo_O. Замисли ја рибата во езеро река и сл:). А овде во аквариумот:unsure:... (декорација да се разбира, но за другото), четири стакла и тоа цел живот. И за џабе не е докажано дека рибите во природа живеат повеке. Ама веќе коа сум ја земал рибава, сигурно дека ке ја чувам и ќе гледам да и угодам колку што можам :);)

Иам два караши малечки у кугла си ги чувам околу 12 литри е и редовно ја мењам водата, сеа нешто ги мачи и ми стојат на површината и ми прават меурчиња шо да им направам незнам помош!

Иам два караши малечки у кугла си ги чувам околу 12 литри е и редовно ја мењам водата, сеа нешто ги мачи и ми стојат на површината и ми прават меурчиња шо да им направам незнам помош!
Можно е да немат доволно кислород. Ама не верувам, затоа што карасте си се такви риби (интересно им е :)). Кај мене посебно кога си легнам, кога ги изгасам светлата, почнуват да шлапкат на површината:). И јас од почетокот се чудев и плашев, ама не и е ништо, не се замарај.;)

Да, во право си(y). Јас и за чувајнето на рибите и во голем аквариум го сметам за малтретирање до некадеo_O. Замисли ја рибата во езеро река и сл:). А овде во аквариумот:unsure:... (декорација да се разбира, но за другото), четири стакла и тоа цел живот. И за џабе не е докажано дека рибите во природа живеат повеке. Ама веќе коа сум ја земал рибава, сигурно дека ке ја чувам и ќе гледам да и угодам колку што можам :);)
живеат додека не налета некој грабливец......со добри услови хранење и чистење редовно ќе живеат доста време во аквариум.[DOUBLEPOST=1396823270][/DOUBLEPOST]
Можно е да немат доволно кислород. Ама не верувам, затоа што карасте си се такви риби (интересно им е :)). Кај мене посебно кога си легнам, кога ги изгасам светлата, почнуват да шлапкат на површината:). И јас од почетокот се чудев и плашев, ама не и е ништо, не се замарај.;)
сигурно нема пумпа за воздух поставено па затоа ова,нке им пушти воздух да дува по некој сат во денот и решен проблемот.[DOUBLEPOST=1396823440][/DOUBLEPOST]
ако е со надворешен филтер(надворешен сад) не треба толку начесто одземање третина од водата,ами кога се чисти филтерот да се замени целата вода во филтерот со одстоена вода или изворска зависи каква користите е доволно. за стаклото пожелно е секој аквариум да има барем 2 стакларчиња,но да се внимава на изборот пошто има “мрзливи“ стакларчиња кои не ја бркаат баш работата.

Дечки, ме интересира колку минимум треба да биде дебелината на стаклото за аквариум ?
Пропорциите планирам да ми бидат : должина 70/75, ширина 45, висина 40цм?
Мислам како за почеток океј се пропорцииве, нема да биде мал ( според мене ) и ваљда ќе им угодам на рибчињава.
А и отприлика колку ќе му дојде со литража?

Фала однапред :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom