Аквариумски риби (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата рок-кејт
  • Време на започнување Време на започнување
Pusto EGO

forumot ima sekciji za zalbi, ideji, pofalbi koi sekogas se zemaat vo predvid. Forumot e takov kakov go sakaat clenovite, tie odsekogas bile glavni tamu

No muabetot nema vrska so mojot forum tuku so tvoite tvrdenja koi jas (samo nekolku) ti gi posociv

Дупли теми...
Секој си кажува што ќе му падне на памет...
Интерфејс - катастрофа!
Модератори? Што е тоа?

За моите мислења се сложивме - ете, не сум во право. Ама така си ме научил ти и твојот „ФОРУМ“. :sick: Што мислиш, од кај ми се мене мислењата? ;)

BTW - @Lu, @Doc Holliday - дај pls. сторете нешто!

:pos:

daj te molam kazi mi pod koe ime si zaclenet tamu, da ti sobereme nekolku temi za obrazuvanje

bas mi e milo sto se zacleni sega, pod drugo ime no nema veze

:pos:

daj te molam kazi mi pod koe ime si zaclenet tamu, da ti sobereme nekolku temi za obrazuvanje

bas mi e milo sto se zacleni sega, pod drugo ime no nema veze

Зачленет сум под истото име под кое сум зачленет и тука - Zlatikevichius. Можеш слободно да ме банираш ако сакаш. И онака се виде што човек си. Од твојот форум и онака сум немал фајде, гледаш - се погрешно сте ме научиле. Па што не го затвориш и форумот? И онака ти е huuuuuge fail!

@BigUran, доколку не си запознаен со правилата на форумов, да те известам дека е забрането да се рекламираат и ставаат линкови од други форуми.

Добредојде на форумов, ти посакувам пријатен престој, слободно можеш да даваш совети на членовите и да го споделуваш своето знаење и искуство од Акваристиката :)
И пишувај на кирилица, за да биде попрегледно.

@Zlatikevichius, немој да се обесхрабруваш поради несогласување со некој член, туку напротив, тоа нека ти биде поттик и мотивација да бидеш подобар и поуспешен од него ;)

Многу ги ценам твоите мислења, и мило ми е што даваш совети, и го споделуваш своето знаење и искуство од Акваристиката ... продолжи така (y)

Шо не го банирате бе BigUran. Zlatikevichius секоја чест за твојата досегашна работа продолжи и натаму исто. Ретки се луѓето како тебе.

Дали правилно правам?
Прво го мијам аквариумскиот внатрешен филтер со вода од чешма, иако знам дека миењето на филтерот целосно не е здраво за рибите, но бидејќи после неколку дена менувам дел од аквариумската вода?
Дали е ова правилно или треба да го променам начинот?

Дали правилно правам?
Прво го мијам аквариумскиот внатрешен филтер со вода од чешма, иако знам дека миењето на филтерот целосно не е здраво за рибите, но бидејќи после неколку дена менувам дел од аквариумската вода?
Дали е ова правилно или треба да го променам начинот?

Треба да го промениш начинот.
Филтерот (тоест сунгерчето од филтерот) треба да се мие исклучиво со аквариумската вода.
Миењето на сунгерчето со водата од чешма, ги уништува корисните бактерии што се упиени во сунгерчето.

Наместо после неколку дена од миењето на филтерот да ја менуваш водата, менувај ја во истиот ден кога ќе го миеш филтерот.
Со таа вода што ќе ја извадиш од аквариумот, измиј го филтерот, и додај нова вода (обавезно отстојана барем 24 часа) во аквариумот.

Имам неколку неонки кој сакам да проверам која е најпогодна за во аквариум но некамо ме буни CRI индексот.
Имам три со ознака:
1.6500к
2.500к
3.Не пишува ништо 18W /840

Мислам дека третава е најпогодна но некако свети многу жолто не знам за втората дава убава бел светлина но мислам дека е најнепогодна за во аквариумот ако може помош?

ПОМОШ!!
Нешто страшно ми се случува во аквариумот.. 3 дена го оставив аквариумот во туѓи раце и ете ти одма проблем.. чувам 3 караси, 3 блек моли, 6 расбори, 2 тетри и една бета борец женка... денеска гледам на бетата цела задна перка и е изедена, ама очигледно не е од риби, цело време си живее под карпа а и никој не ја чепка... и на ајкулата и се појавиле бели точки :/ а карасите и блек моли ми пливаат на површина и дишат забрзано... УЖАС! како да го ублажам проблемов малце, пошто нема денеска отворен пет шоп да си купам потребни лекови?

Вака.... Ево слика од мојот аквариум кој е одприлика 60 литри.
IMG_8s885.jpg
Имам неколку прашања :
1. Имам 8 караси кои се доста големи.... и еден чистач. Сакам да купам гупи, па сега сакам да прашам дали можам да ги измешам овие караси со гупи. Дали ке можат да живеат заедно... ????

2. Немам светилка на аквариумот па ја користам мојата собна неонка која е над него. Ама сакам да посадам живи тревки па знам дека им треба светлина.Каква светилка да поставам, какви тревки да посадам и дали ке се фатат на оваа езерска песок (бидејќи сум од Охрид) :P ????

3.Може некој да ми објасни како се мрестат гупите и што треба да направам за да се размножат.. ? (Одкако ќе ги купам)

4. Ако имате некои забелешки за мојов аквариум ве молам да ми кажете... Еве уште слики... ФАЛА ОДНАПРЕД
fgd.jpg
IfgMG_8879.jpg
sda.jpg
fgd.jpg

Attachments

• s.jpg
    s.jpg
    3,4 MB · Прегледи: 9
Вака.... Ево слика од мојот аквариум кој е одприлика 60 литри.
Прегледај го приврзокот 85438
Имам неколку прашања :
1.
Имам 8 караси кои се доста големи.... и еден чистач. Сакам да купам гупи, па сега сакам да прашам дали можам да ги измешам овие караси со гупи. Дали ке можат да живеат заедно... ????
2. Немам светилка на аквариумот па ја користам мојата собна неонка која е над него. Ама сакам да посадам живи тревки па знам дека им треба светлина.Каква светилка да поставам, какви тревки да посадам и дали ке се фатат на оваа езерска песок (бидејќи сум од Охрид) :P ????
3.Може некој да ми објасни како се мрестат гупите и што треба да направам за да се размножат.. ? (Одкако ќе ги купам)
4. Ако имате некои забелешки за мојов аквариум ве молам да ми кажете... Еве уште слики... ФАЛА ОДНАПРЕД

Карасите се мирољубиви риби иако се големи не би требало да ги закачкаат сепак внимавај.Единствено карасите се ладноводни риби кој бараат некаде околу 18 а Гупите некаде околу 24-27 степени.

2.За треви живи неможеш да ставиш бидејки Карасите ќе ти ги изедат,Јас би ти препорачал пластични.

3.Гупите се живоротки и многу лесно се размножуваат прочепкај по форумов сигурно има тема за мрест на риби.
Обично иде 1 женка на два мажјаци ,полот ќе го разликуваш по една малечка перка под опашот.
Женката кога е мрестна има црн стомак и кога ќе се мрести лежи на песокот или се крие.Треба да купиш специално мрестилниче за да не ги изедат малечките го има по аквашоповите.

4.Одличен е,Ако си од Охрид можеш да пронајдеш малку повеќе камења и да го декорираш за да не ти биде многу празен.

3.Гупите се живоротки и многу лесно се размножуваат прочепкај по форумов сигурно има тема за мрест на риби.
Обично иде 1 женка на два мажјаци ,полот ќе го разликуваш по една малечка перка под опашот.
Женката кога е мрестна има црн стомак и кога ќе се мрести лежи на песокот или се крие.Треба да купиш специално мрестилниче за да не ги изедат малечките го има по аквашоповите.
Гупите многу лесно се разликуваат, не само по перката. Сосема поразлични се мажјаците од женките. Како различни видови на риби да се во прашање. Мажјаците се убави, живописни, со светли бои и големи задни перки, исто така живописни и со светли бои. Женките се како обични риби, сиви, само задните перки им се како лепеза.

@Edinstveno Ime супер ти е аквариумчето,стави си само капак со неонка и завршена работа,не ти требаат други рипки,за живоротки направи си уште едно мало аквариумче до кај 50 литра,ова не го гибај многу ми се допаѓа.

Карасите се мирољубиви риби иако се големи не би требало да ги закачкаат сепак внимавај.Единствено карасите се ладноводни риби кој бараат некаде околу 18 а Гупите некаде околу 24-27 степени.

2.За треви живи неможеш да ставиш бидејки Карасите ќе ти ги изедат,Јас би ти препорачал пластични.

4.Одличен е,Ако си од Охрид можеш да пронајдеш малку повеќе камења и да го декорираш за да не ти биде многу празен.

Имам греач.... така да нема да биде проблем температурата, иначе мислам дека камења се доволно за да не биде многу натрупано ... Фала на одговорот :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom