Аквариумски риби (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата рок-кејт
  • Време на започнување Време на започнување
Dali e vo red ednas mesecno akvariumot da se isprazni, iscisti ,izmie pesokot ubavo i site dekoraciii i da se stavi cista otstoena voda i malce od starata sekako za bakteriite :) ?? Pozz
(zosto ako ne go napraam toa ednas mesecno mn mi se prlja pesokot.. i da stavam cista voda pak se zamatuva i pozoltuva) me interesira dali e vo red toa so go pravam so celosnoto mienje :)

Да, да. И доволно е само филтерот да не го миеш со вода од чешма, за бактериите. Не мора да ставаш од старата вода. ;)

Да, да. И доволно е само филтерот да не го миеш со вода од чешма, за бактериите. Не мора да ставаш од старата вода. ;)

Сега планирам да правам нов аквариум зошто мн луге што се разбираат ми кажаа дека мојот од 28л е мал за 6 караси 1 телескоп и 3 песочни... 10 риби фактички.. 72л ке биде новиот со димензии должина 60 ширина 30 и висина 40 :D стаклото ке биде 6или 7 мм така ми рекоа за притисок да држи само незнам дали и тој ке треба на 1 месец да го мијам овакак како овој генералка да му правам зошто ке биде мн голем ... кажи ми дали ке треба исто и на тој поздрав :)

Јас сепак би ти препорачал да не ставаш хумус под подлогата од песок. Кај мене растенијата растат ко луди, а немам хумус одоздола. Јас од растенија имам Валиснерија (кај нас ја викаат житарка), Хигрофила коримбоса (кај нас позната како Лимонка)

А која би била добра варијанта за потхранување на растенија без хумусот за цвеќиња?

хумусот од цвеќиња при припрема прво се пече па се измива и се суши на сонце или обртано прво се мие и суши на сонце(процедурата за добивање на минерали) па се пече?

Ако можеш да ми најдеш слики од песокот од вулкански камења како изгледа и дали се користи тој како песок или како подлога за под песокот?

Јас имам искуство со Лимонката,Житарката и Амазонките и сум ги заклучил како навистина силни растенија само со добро осветлување можеш на што сакаш да ги посадиш и без проблем да растат.

А која би била добра варијанта за потхранување на растенија без хумусот за цвеќиња?

хумусот од цвеќиња при припрема прво се пече па се измива и се суши на сонце или обртано прво се мие и суши на сонце(процедурата за добивање на минерали) па се пече?

Ако можеш да ми најдеш слики од песокот од вулкански камења како изгледа и дали се користи тој како песок или како подлога за под песокот?

Јас имам искуство со Лимонката,Житарката и Амазонките и сум ги заклучил како навистина силни растенија само со добро осветлување можеш на што сакаш да ги посадиш и без проблем да растат.

1. Има разни додатоци во вид на ампули, капсули, таблети кои се ставаат или во водата, или под коренот на растенијата (на пример течноста од ампулите се вбризгува со шприц под коренот на секое растение). Секое од нив содржи разни минерали, па можеш да користиш и комбинација од повеќе такви додатоци. Мене ми препорачаа некакви капсули кои ги имало во аква шоп Немо, во ТЦ Олимпико во Тафталиџе. Ама немам никогаш купено и користено никакви додатоци.
Заборавив и ова да ти кажам: под песокот има луѓе кои ставаат неколку ситни камчиња од бел песок (кварц) затоа што содржи калциум кој исто така им е потребен на растенијата. Само внимавај да не ставаш многу од него, зошто во контакт со водата се раствора во неа и штети на слатководните рипки. Од истата причина во слатководни аквариуми не се користат школки како украси, и кварцна песок или кварцни камења во подлогата (освен за циклидни аквариуми: циклидите се африкански видови на риби кои живеат во езера во кои има многу кварцни камења и карпи како Тангањика и Малави езерата во Африка, и во истите нема многу растителен свет, па и во таквите аквариуми не се ставаат растенија. Еве на сликава пример за циклиден аквариум. Овие аквариуми се многу потешки за одржување.)
cichlid-show-main.jpg

2. Прво постапката за обогатување, па се пече - иако не и ни многу битно. Било кога испечи го, сеедно е!

3. Аквариумските подлоги се користат како песок, значи не треба врз нив или под нив да ставаш ништо. Тој е готов обогатен со минерали песок. Еве како изгледа подлогата која ја имаше во Амазон:
800443141182C.jpg

fz0u91.jpg

Но има и други варијанти на подлоги, со други бои на песокот, како на пример овие:
$(KGrHqZHJEEE94gg)r+EBPmIIIRGig~~60_35.JPG

images

%24(KGrHqVHJBsFIEvvpF48BSH-U(GQM!~~60_35.JPG

Зависи од желбата, како сакаш да ти изгледа аквариумот.

4. Точно - и Лимонката и Житарката и Амазонката не бараат многу внимание или којзнае какви минерали. Доволно е само добро осветлување и да не додаваш многу кислород во водата со воздушни пумпи и има да растат и да се размножуваат како луди. Проблемот е што сите три се високи растенија, и се садат во позадината на аквариумот. За на средина и надред ти требаат некои ниски како таа Елеохарис мини која беше ставена во аквариумот на видеото на претходната страна од темава, или Нана - само што тие се позахтевни тревки, бараат повеќе внимание и треба ептен се да им е погодено за да растат. Сагитаријата која ја препорачав јас, не е толку захтевна, не треба да и се посветува којзнае колкаво внимание. И по изглед, и по карактеристики е многу слична како Валиснеријата (Житарката), само минијатурна верзија од истата - расте само центиметар до два во висина и кога ќе се размножи, изгледа баш како зелен тепих.

@Zlatikevichius

Значи нај идеална подлога и најекономична се фаќа хумусот.А дали има опасност да се затрујат рибите?
И корењата од мрежата дали ќе можат да дојдат до контакт со хумусот таа за комарникот да не е многу ситна?

Уште нешто ако можеш да ги препознаеш овие растенија ги чував по одамна и беа прилично успешни во растот но не знам како се викаат за да можам да ги пронајдам?

1.jpg2.jpg

@Zlatikevichius

Значи нај идеална подлога и најекономична се фаќа хумусот.А дали има опасност да се затрујат рибите?
И корењата од мрежата дали ќе можат да дојдат до контакт со хумусот таа за комарникот да не е многу ситна?

Уште нешто ако можеш да ги препознаеш овие растенија ги чував по одамна и беа прилично успешни во растот но не знам како се викаат за да можам да ги пронајдам?

Прегледај го приврзокот 83649Прегледај го приврзокот 83650

Најидеална подлога не е хумусот, туку аквариумските подлоги кои се продаваат по аквашоповите. Хумусот е само поекономична варијанта. Мене не ми ја препорачуваа затоа што од хумусот знаеле понекогаш да се појават некакви црви кои се размножувале како луди и пливале по аквариумот. Други пак велеа дека кај нив немало ништо такво и дека одлично успевале растенијата со хумусот. Јас сепак не би те советувал да ризикуваш, ама сепак - како сакаш. И мрежата за комарци не прави проблем за корењата на растенијата да дојдат до хумусот.

Првото растение ми личи на Бакопа (Bacopa caroliniana). Ова е, така?

inr9.png

Или можеби ова (Micranthemum umbrosum):

zuVxrv4.png

Кое и да е, не сум имал искуство со никое. Знам само дека Бакопата (првото растение) е полесна за чување од другово.

Тоа на втората слика поим немам што е? Можеби Ludwigia repens Rubin, ама таа е многу поцрвена од ова:

ayj3.png

здраво, дали во вакво нешто (од пластичен материјал) може да се чуваат две рибчиња, дали може да се става вода од чешма или треба некоја посебна и дали во него може да се стави филтер или пумпа?
благодарам :)

Attachments

• 549423_300663416723013_526957918_n.jpg
    549423_300663416723013_526957918_n.jpg
    15,2 KB · Прегледи: 11
Zlatikevichius tvoite soveti nemat ama nikakva vrska so akvaristika, gi nosis vo zabluda lugeto

здраво, дали во вакво нешто (од пластичен материјал) може да се чуваат две рибчиња, дали може да се става вода од чешма или треба некоја посебна и дали во него може да се стави филтер или пумпа?
благодарам :)

Многу е малечко, во него неможеш да ставиш поголема пумпа освен надворешна пумпа за воздух во спротивно е мачење на рибата и умирање за кратко време што во поглед на вложените средства за пумпа и риби не би се исплатело.
Обично риби по издржливи се Карасите(Златни рипки) и Бета Борците начесто ги чуваат во кугла(стаклена топка) поради округлата форма и ротирањето на водата.
Но како што напоменав чувањето во мал минијатурен аквариум е само измачување за рибите и може да трае само недели да не кажам денови.
Можеш да започнеш со кугла ова пластикарија ми личи како направа за мачење на риби.

Zlatikevichius tvoite soveti nemat ama nikakva vrska so akvaristika, gi nosis vo zabluda lugeto

OK тогаш. Кажи им ја вистината ти, штом јас врска немам и ги носам во заблуда. Од мене толку, не барајте веќе помош.

И само колку за информација, секој можен член со кого комуницирав, го упатував кон mkreef.com, како специјализиран форум за акваристика во Македонија. ;)

OK тогаш. Кажи им ја вистината ти, штом јас врска немам и ги носам во заблуда. Од мене толку, не барајте веќе помош.

И само колку за информација, секој можен член со кого комуницирав, го упатував кон mkreef.com, како специјализиран форум за акваристика во Македонија. ;)

хах,членот има 3 мислења,тој да ја кажува вистината :tapp:

продолжи да им даваш совети на луѓето,гледај малце кој те напаѓа,досега добро ти оди,а и тие што ги примаат советите нека прогуглаат и споредат твои со останати мислења како би биле подобро информирани и сигурни што да прават со нивните аквариуми.

Jas mnogu ti blagodaram sto go reklamiras, mozebi bi bilo dobro i ti da se zaclenis nesto, ke naucis nesto a mozebi i ke ne naucis nesto. Ako pak si veke clen, togas forumot ne si ja zavrsil zadacata za pravilna akva-edukacija na svoite clenovi

Da ne bide deka matam prazna slama eve nekolku citati koi se kontraditktorni, ovie se samo od ova posledna strana, nemam vreme da gi ispravam site

под песокот има луѓе кои ставаат неколку ситни камчиња од бел песок (кварц) затоа што содржи калциум кој исто така им е потребен на растенијата.
Kvarc e staklo i ne sodrzi nikakvi materiji bas i zato se koristi vo akvariumi bidejki e neutralen
travite ne baraat kalcium, toa vazi za koralite

2. Прво постапката за обогатување, па се пече - иако не и ни многу битно. Било кога испечи го, сеедно е!
pecenje?? nema da komentiram

Аквариумските подлоги се користат како песок,
takvite podlogi/substrati se koristat kako podloga ISPOD pesokta

да не додаваш многу кислород во водата со воздушни пумпи и има да растат и да се размножуваат како луди
Zar kislorodot gi ubiva trevite???

Nemoj pogresno da me svatis, ne se obiduvam da te omalovazuvam no koga ne se znae, najdobro e da se kuti odkolku da se dade pogresna informacija, neli?

хах,членот има 3 мислења,тој да ја кажува вистината :tapp:

продолжи да им даваш совети на луѓето,гледај малце кој те напаѓа,досега добро ти оди,а и тие што ги примаат советите нека прогуглаат и споредат твои со останати мислења како би биле подобро информирани и сигурни што да прават со нивните аквариуми.
Hahahhahaahhaahha znaci tvoite iljadnici postovi te pravat profesionalec nasproti moite 3?? A sto ako jas imam 100 000 drugi postovi vo drugi forumi? Sto ako sum sopstvenik na eden proveren akva forum, sto ako se bavam so akvaristika preku 30 godini, STO AKO lugeto kako tebe razmislat pred da kliknat??

Nemoj pogresno da me svatis, ne se obiduvam da te omalovazuvam no koga ne se znae, najdobro e da se kuti odkolku da se dade pogresna informacija, neli?

Добро де, затоа реков - јас ќе ќутам, ти помагај им. Ме мрзи сега да барам низ твојот форум за да видиш од каде ми се мислењата кои ми ги цитираше. Место да исправаш криви дрини на Кајгана, не би било лошо да си го средиш твојот форум - и онака е ко во џунгла таму! :tapp:

Добро де, затоа реков - јас ќе ќутам, ти помагај им. Ме мрзи сега да барам низ твојот форум за да видиш од каде ми се мислењата кои ми ги цитираше. Место да исправаш криви дрини на Кајгана, не би било лошо да си го средиш твојот форум - и онака е ко во џунгла таму! :tapp:

Pusto EGO

forumot ima sekciji za zalbi, ideji, pofalbi koi sekogas se zemaat vo predvid. Forumot e takov kakov go sakaat clenovite, tie odsekogas bile glavni tamu

No muabetot nema vrska so mojot forum tuku so tvoite tvrdenja koi jas (samo nekolku) ti gi posociv

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom