Ако имате заостанати сметки, извршител ќе ви ја собере покуќнината

• Креатор на темата Креатор на темата deXterche
  • Време на започнување Време на започнување
Добро...дека така разбрав по телевизииве...
Ама ме интересира баш твојот став,ко чоек со правото школо...дали ти не би се противел ако дечкото дојде дома одмерка нешто што му фаќа око и ти го земе
Види сега...јас гледам вака на работите:
Фала Богу, си пуштам нозете према чергата...Прво си плаќам сметките, јадење си накупувам и така се тоа, домаќински...И, никогаш не ми се случило да ми заостанат сметки.
А извршителите што одат по луѓето да им извршуваат...тоа е нивната работа...
Знаеш, ако си зел нешто, тоа нешто треба да го платиш...Исто е и со струја, вода, телефон, парно, интернет...
Обично за вакви работи извршителите ретко одат по дома и прибираат. Најчесто стават забрани на дел од плата (за вработени зборам) и на тој начин го извршуваат долгот.
Ако е невработен...одат и попишуваат што има и го запленуваат, па го продаваат итн.
Ако нема ништо, со заклучок ја затвораат постапката, бидејќи нема на што да се изврши.
Мене ме прашуваш...како правник...па, во секој случај нема да правам циркузи од тоа за коешто тој е платен, и од што живее...сепак, јас сум крив што не сум ги сервисирал моите обврски навреме, што е недозволиво, и во спротивност со законот.
Секако би ги искористил сите мои можности кои ми стојат на располагање (приговорот), но само доколку знам дека ќе успее.
Во спротивно...само би си ја отежнал и така тешката ситуација.

Не зборам за мене....нема сигурно ја да му дадам да земе било што..т.е ваљда тој не прашува што да ти земи...си бира или сл...не знам точно како иде затоа го прашав Струмикс
Си бира...што е во вредност на долгот, да може лесно да се продаде, и да ги покрие продажбата сите трошоци.

Не зборам за мене....нема сигурно ја да му дадам да земе било што..т.е ваљда тој не прашува што да ти земи...си бира или сл...не знам точно како иде затоа го прашав Струмикс

Бираат према вредноста на одземениот предмет,ако ти си го купил телевизорот 50.000 денари тие ке го ценат 20.000 денаро без разлика дали ти е нов или не,имаат свој ценовник,да не даде бог да доживееш такво нешто...

Плаќајте редовно или не користете струја вода и сл. нема и нема да смеат ништо да ви земат!:wink:

Бираат према вредноста на одземениот предмет,ако ти си го купил телевизорот 50.000 денари тие ке го ценат 20.000 денаро без разлика дали ти е нов или не,имаат свој ценовник,да не даде бог да доживееш такво нешто...

Оди вака:
1. Попис и процена
2. Пленидба
3. Продажба
(не ги спомнав другите видови на извршување како на пр. сопирањето од плата или блокада на с-ка))
Процената ја врши или самиот извршител, или овластен проценител (трошоците влегуваат во постапката на терет на должникот)

По продажбата од парите се намируваат најпрвин трошоците на извршувањето, па каматата, и на крајот главниот долг.

Друго?

Оди вака:
1. Попис и процена
2. Пленидба
3. Продажба
(не ги спомнав другите видови на извршување како на пр. сопирањето од плата или блокада на с-ка))
Процената ја врши или самиот извршител, или овластен проценител (трошоците влегуваат во постапката на терет на должникот)

По продажбата од парите се намируваат најпрвин трошоците на извршувањето, па каматата, и на крајот главниот долг.

Друго?

so upaganje bez sudski nalog vo tvojot dom i se seta po tvoite sobi ne narusuva nekoi zakoni ?

so upaganje bez sudski nalog vo tvojot dom i se seta po tvoite sobi ne narusuva nekoi zakoni ?
Не.
Законот му пропишал налог кој е должен да го достави, а кој се базира на судска (во случајов со измените и нотарска) одлука која е правосилна и извршна.
Нема кршење на уставното начело на неповредливост на домот.

А тој што не платил не нарушил некој закон?Да не гледаме многу Американски филмови,дека требало налог за претрес или за влез,во која држава ние живееме...

Кога водата е премногу скапа а и редовно ја нема тогаш нешто смрди,парите не одат таму кај што треба...

Па во случајот со Прилепската вода се знае каде одат и буквално во штабот на ДПМНЕ.На граѓаните им стигнаа сметки за вода од пред 10 години со извршни судски решенија без да знаат дека некој ги тужел на суд.Се случува во дуќани каде некој 3 години уредно си ги сервисира обврските да им достават извршно судско решение за неплатена вода пред 10 години кога оној кој ја користел просторијата веќе е починат.Обврските стасуваат на новиот корисник и се со извршно судско решение без право на жалба иако корисникот ни бил уредно повикан на судење ни знае дека некој покренал судска парница за наплата на долг кој го направил некој друг.

Teмава е за извршителот или водата?

Темава е за извршителот кој извршува судско или сега веќе нотарско решение по основ на неплатена вода пред 100 години.

Ko o cemu Prilepcanec o vodosnabuvanjeto :)

Ke sobere aham vazi ... ama prvo mora dostava da napravi zatoa trenjirajte krienka od inkasatori, izvrshiteli itn

Ти го остава пред врата,решението неколку пати и со тоа си го “примил“ по автоматизам,нема криенка.

А тој што не платил не нарушил некој закон?Да не гледаме многу Американски филмови,дека требало налог за претрес или за влез,во која држава ние живееме...

Па филмовиве се Руски што ги гледаме,или Бугарски?:smir:

bas bi sakal da vidam kako izvrsiteli vleguvaat vo albansko selo i iznesuvaat pokuknina od domovite na brakjata albanci....
NAUCNA FANTASTIKA....
KE SE SILAT SAMO NIZ MAKEDONSKITE SELA KADE NARODOT E MIREN...

Па господа од власта не не враќајте назад во турско ропство кога немале да платат жителите на бегот он им ја земал стоката па истото дојде само во културно време се викаат извршители, не верувам дека оној што има нејќе да плати јас верувам оној што нема неможе да плати зато сега јавно на форумов го повикувам Груевски да не му врши рекет на македонскиот народ.

Ubavo se naucheni Albancite, reagiraj kako divo pleme i nemora nishto da plakjash ali toj mentalitet mozhe da se smeni preku nokj..dokolku se sprovede pravilno.
Nema nishto FREE i toa mora da se razbere a Makedonskiot narod e roden da kazhuva prikazni za mali deca..chitam ovde 'aj neka vlezat vo aracinovo??' i shto??
Ima zakon, ima policija, zad reshetki i gotova rabota.

Ubavo se naucheni Albancite, reagiraj kako divo pleme i nemora nishto da plakjash ali toj mentalitet mozhe da se smeni preku nokj..dokolku se sprovede pravilno.
Nema nishto FREE i toa mora da se razbere a Makedonskiot narod e roden da kazhuva prikazni za mali deca..chitam ovde 'aj neka vlezat vo aracinovo??' i shto??
Ima zakon, ima policija, zad reshetki i gotova rabota.
Zad resetki i potoa site rodnini i komsii pred bitpazar, na protest, za toa sto osudile nevini :pos2::pos2: abe smeski:vozbud:

Dobro de neka protestiraat i?
Vo toj moment koga ke se prekrshi zakon i oni mozhat drushtvo da im pravat na 'nevinite'...do kolku se saka pravna drzhava ako ne neka tera dalje ovoj narod so prikazni za mali deca.

A kako toa moze da ti vleze doma i da ti bira sto ke ti zeme, ke krsi vrata??????? A ako go "svitkas"...eve ne si znael koj e i si bil sonliv??? Sekogas ke ima ASISTENCIJA na tabatori..policiski ili najmeni u panciri??? :pos2:
Toa edno, vtoro eve ke najde nekoj skapan frizider,nekoj nikakov monitor...i sto so niv posle...tebe te rascistuva za dolgot ili taka do veka ke ti vleguva doma i ke zema...???? :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom