Ако имате заостанати сметки, извршител ќе ви ја собере покуќнината

• Креатор на темата Креатор на темата deXterche
  • Време на започнување Време на започнување

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Локација
@home
Сите заостанати сметки за струја, вода, парно, или неуплатени рати за кредит, наместо преку суд, компаниите од Нова година ќе ги наплаќаат директно од граѓаните и фирмите, со извршител. Потребна ќе им биде само потврда од нотар дека сметките не се платени.
Ова го предвидуваат измените на законот за извршување, кои веќе го поминаа владиниот филтер и влегоа во собраниска процедура.
„Да не ги издаваат тие платни налози судовите, туку тоа да го прават нотарите, нотарите да носат решенија врз основа на веродостојни исправи, а извршителите да ги извршуваат тие решенија на нотарите, се разбира доколку не се вложи приговор“, изјави Михајло Маневски, министер за правда.
Владата се решила на овој потег за да го растерети судството. Од 650.000 извршни предмети, речиси 80 проценти се тужби за ненаплатени долгови од ЕВН, Топлификација, Водовод.
Сега, сите предмети кои не се спорни, ќе бидат префрлени прво кај нотарите, а потоа кај извршителите. За идните должници, пак, воопшто нема да се покренува судски спор. Долгот директно ќе го наплаќаат извршителите, по налог на нотар.
Според еден од изготвувачите на измените, професорот Арсен Јаневски, со новиот закон неплаќачите ќе имаат значително помал простор за манипулација, пред се поради различниот начин на достава на решенијата за наплата.
„Извршителот има овластување да истражува, да дојде до податоци дали има должникот имот, кој е тој имот, дали може да се намири итн. За разлика од тоа, судот такви можности немаше, чекаше доверителот да му каже на кој имот треба да се спроведе извршувањето за судот да го дозволи извршувањето“, рече Арсен Јаневски, професор по граѓанско право.
„Овде не е така. Извршителот има овластување да истражува и тој определува врз што ќе насочи извршувањето. Сигурно дека наједноставно тоа да го направи е ако има парични средства на сметка, ако тоа го нема, тогаш се оди на подвижни предмети, на недвижности итн.“, додаде Јаневски.
Доколку имате неплатени сметки за струја, вода, парно или пак, немате уплатено рата за вашиот кредит или кредитна картичка, за кои сте веќе тужени или ви најавиле дека ќе ве тужат, обидете се да ги подмирите до Нова Година.
Во спротивно, прашање на време е кога и на вашата врата ќе заѕвони извршител. Ако не најде пари на вашите сметки, ќе почне да ви ја собира покуќнината.
Во Македонија во моментов работат 54 извршители. Лани успеале да наплатат 48 милиони евра од должниците, а годинава само во првите 10 месеци собрале речиси 40 милиони.
Најголемиот доверител во земјава е ЕВН. Само во Скопје има поднесено 190.000 тужби за ненаплатени десетици милиони евра.

a1.com.mk

Taka treba. Ako moze da plakjaat edni ne moze da ne plakjaat drugi.
Nanaplateniote smetki za struja i voda ni gi sibaat na nas lojalnite vo pokacni smetki. Poglednete gi samo podatocite za zagubi vo distribucijata.

А дали важи она дека не важат ненаплатени сметки постари од година дена, на пример ако имаш неплатена сметка од септември 2007, дали таа спаѓа под некакво застарување ако до сега не е превземено ништо (тужба) за нејзина наплата?? Нешо такви муабети имам слушано ?

hehehehehe.. ajde robovi i ovci kutete uste

izvrsiteli,janicari , inkvizitori

Одлично... Има на сите шо ми борџат у фирма телевизорите да им ги земам

А дали важи она дека не важат ненаплатени сметки постари од година дена, на пример ако имаш неплатена сметка од септември 2007, дали таа спаѓа под некакво застарување ако до сега не е превземено ништо (тужба) за нејзина наплата?? Нешо такви муабети имам слушано ?

И за долг на твојот дедо/баба ќе важи законот. И го подржувам. Кај мене сите сметки се подмирени

Баш да видам како ке оди работата во Арациново

A dali tie izvrsiteli, ke dejstvuvaat so prisvojuvanje na imot na firmi i pretprijatija koi ne im gi isplatile platite i pridonesite na svoite vraboteni so meseci pa i godini unazad?Ili na onie koi go prodale tutunot a ne dobile seuste nisto od kombinatite? Pa i onis sto go prodale grozjeto a seuste nemaat dobieno pridonesi za toa???

Luda drzava....Vladava si pravi nokaut so ovoj zakon!

А полиција ќе има со инквизиториве-бидеќи никој нема да седе со скрстени раце додека му изнесуваат покуќнина...

го поддржувам законов ама секаде да се спроведува дури и во арачиново

Во Арациново сигурно нема да се спроведува па 90% имаат тузби од ЕВН

Јас сум против...нормално поради тоа што добро знаеме дека нема да биде секаде рамномерно и рамноправно применет законот,а највеќе поради тоа што ова за мене претставува некој тип на легално рекетарство...така да нема шани да ми го земе некој си извршител мониторот мене од дома:)

Во Арациново сигурно нема да се спроведува па 90% имаат тузби од ЕВН

Епа нели го читаше уводниот пост дека судот има многу предмети и затоа се ослободува од нив,сега за извршители нека се пријавуваат само појаки лица и што може да издржат повеќе ќотек...Ако можам јас да плаќам редовно тогаш можат и другите а не само да веат партиски знамиња и од партиите да им кажуваат дека не треба да плаќаат се додека се членови на партијата ама тапанарите тоа си го зедоа премногу здраво за готово и натрупаа сметки,епа сега нека се снаоѓаат како знаат и умеат,нека знаат дека со власт и газ инает не се води...

Секое чудо за три дена,рекол народот и ја погодил целата работа во вистинска смисла на зборот.Законот ќе важи само на одредена територија од Република Македонија оти има разлики во цени,на пример за водата.Во Прилеп е 47 денари метар кубен и наплатата е 110%,барем според зборовите на директорот од јавното претпријатие,иако вода нема по цели месеци во одредени региони,додека водата во Тетово е 8 денари (пред тоа беше 5 денари) од кубен метар,а наплатата е скоро никаква.Дали тоа значи дека властите спроведуваат различна политика за наплата на долговите во зависност од општината или е уште еден обид народот да ја плати кампањата на партиите за изборите кој следат.:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom