Зошто не го ставиш и следниот текст
16 Законот и Пророците беа до Јована. Оттогаш се проповеда Евангелието за Божјото Царство, и секој насила влегува во него.
17 Полесно е небото и земјата да поминат, отколку да пропадне една цртичка од Законот.
ало
на кој закон бе ?
Галатјани: 3:13 Христос нè откупи од ПРОКЛЕТСТВОТО на МојсеевиотЗаконот,
11 А дека никој не е оправдан пред Бога преку Законот, јасно е, зашто „праведникот ќе живее од верата.”
12 А Законот не е од верата, туку вели: „Кој ги исполнува, ќе живее преку нив.”
13 Христос нè откупи од проклетството на Законот, откако стана проклетство за нас, зашто е пишано: „Проклет да е секој, кој виси на дрво!” -
ИДИ ПРОЧИТАЈ МОЈА ТЕМА...МОЈСЕЕВИОТ- ШЕРИЈАТСКИ ЗАКОН ..НЕ СЕ ИНАЕТИ ...НАУЧИ НЕШТО
ЌЕ ТИ СЕ РАЗЈАСНИ ЗОШТО ТОА ПАВЛЕ ГО НАПИШАЛ ДО ГАЛАТИТЕ
Мојсеевиот Закон го пишуал мојсеј и нее никаков божји закон туку Мојсеева измислица
ТАКА И СИ ПИШУВА ДЕКА САМИОТ ГО ИЗМИСЛУВАЛ А НА НЕКОЈ ДЕЛОВИ МУ СУГЕРИРАЛЕ НЕКАКВИ АНГЕЛИ
ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ПАВЛЕ ДО ГАЛАТЈАНИТЕ
Глава 3
19 Тогаш, зошто е Законот? Тој е определен СО ПОСРЕДСТВО НА АНГЕЛИ , со рака на еден ПОСРЕДНИК - МОЈСЕЈ, па е додаден заради престапите, додека не дојде Семето, Кому Му е дадено ветувањето.
А тоа се случило откако Евреите откако Мојсејги извел од Египет ОДБИЛЕ да ја спроведат Христовата КоминистичкоАнархистичка идеологија
па им бил даден Мојсеевиот смртоносен закон
Езекиел: 20:25 И затоа им дадов уредби што не беа добри, закони што усмртуваат:
Римјаните:
7:5 ... кои Законот ги побудуваше, така што ги донесувавме ПЛОДОВИТЕ НА СМРТТА.
7:6 А сега, се ОСЛОБОДИВМЕ од Мојсеевиот Закон, откако умревме за оној, кој нè потчинуваше, за да служиме во нов дух, а не во старата буква.
7:7 И така, што да речеме? Дали е Законот грев? Далеку од тоа! Сепак, јас го запознав гревот само преку Мојсеевиот Закон.
.
.
.
jonkig.............. бе везе немаш човече слушај што ти кажувам добронамерно ова ти кажувам
Бог во својата премудрост, претпоставил дека ќе има овакви луѓе кои ќе сакаат да ја исповртат вистината, па дообјаснил дека Законот ќе трае довека.
ТОА Е ЕДНО ОД МЕСТАТА КАДЕ ГО ПОТВРДУВА МОЈСЕЕВИОТ ЗАКОН.
Понатаму, потребна е малку поголема мудрост која ја дава Бог доколку го помолиме за да го разбереме следново:
бла бла бла ....дрн дрн јариња
Е прашање е што значи да се верува во Него? Да се верува во Него значи да се прифати дека Христос е Бог кој во својата голема љубов дошол на Земјата да не откупи од нашите гревови. Доколку веруваме, ќе се трудиме да живееме како што живеел Исус, а Тој живеел според Законот.
што лажеш бе !
кај живеел според Мојсевиот закон ?
Исус не го фермал Мојсеевиот Закон !
го обвиниле дека ја крши саботата а убаво си пишува дека не смее да се работи НИКАКВА работа ...било каква работа е забранета
никогаш не постел ..нели му пререкле дека и апостолите не постеле
ОДИ ПРОЧИТАЈ ТЕМА ........МОЈСЕЕВИОТ = ШЕРИЈАТСКИ ЗАКОН
КОГА ЌЕ ЈА ПРОЧИТАШ ТАА ТЕМА ЌЕ ИМАШ СТАТУС НА ПОЛУПИСМЕН ДА РАСПРАВАШ СО МЕНЕ ЗА ЗАКОНОТ
ДОТОГАШ.......................ЧУТИ БРЕ ...СЕУШТЕ СИ НЕПИСМЕН ЗА ВАКВА ТЕМА
Е прашање е што значи да се верува во Него? Да се верува во Него значи да се прифати дека Христос е Бог кој во својата голема љубов дошол на Земјата да не откупи од нашите гревови..
КАКО НЕ БЕ ,..........ОБАВЕЗНО
ви ги собрал гревојте у џакови у картонски кутии
и му ја спраштил у непознат правец...........хахахах глупости
.
..
.
не обесувај туку еве ти НЕШТО СТВАРНО ДОБРО А НЕ ТВОЈТЕ БЉУВОТИНИ
.
..
.
ДЕФИНИЦИЈА : НЕВЕРНИК
НЕВЕРНИК Е СЕКОЈА ЛИЧНОСТ КОЈА ПРАКТИКУВА И СО СВОЕТО ОДНЕСУВАЊЕ ДАВА ПРИМЕРИ - ПОТТИКНУВА ИЛИ ИЗМИСЛУВА ГЕНЕРИРА –ПРОПИШУВА РЕГУЛАТИВИ- ЗАКОНИ ИЛИ ПОДДРЖУВА - ОПРАВДУВА ТАКВИ МЕЃУЧОВЕЧКИ ОДНОСИ СО КОЈ МЕЃУ ЛУЃЕТО ЌЕ ВЛАДЕЕ НЕМИР – КОНФЛИКНОСТ (конфликтни меѓучовечки односи)
ДЕФИНИЦИЈА : ВЕРНИК
ВЕРНИК Е СЕКОЈА ЛИЧНОСТ КОЈА ПРАКТИКУВА И СО СВОЕТО ОДНЕСУВАЊЕ ДАВА ПРИМЕРИ - ПОТТИКНУВА ИЛИ ИЗМИСЛУВА ГЕНЕРИРА –ПРОПИШУВА РЕГУЛАТИВИ- ЗАКОНИ ИЛИ ПОДДРЖУВА - ОПРАВДУВА ТАКВИ МЕЃУЧОВЕЧКИ ОДНОСИ СО КОЈ МЕЃУ ЛУЃЕТО ЌЕ ВЛАДЕЕ МИР – БЕЗКОНФЛИКНОСТ (безконфликтни меѓучовечки односи)
1) ----------
Исаија: 10:1 „Тешко им на оние што Создаваат - Креираат - Издаваат- Пропишуваат Смислуваат НЕПРАВЕДНИ ЗАКОНИ, кои пишуваат жестоки-остри решенија;.
10:2 за да ги отстсранат сиромасите од правосудието , и да ги ограбат Правата на слабите меѓу Мојот Народ за да ги направат вдовиците свој плен и да ги грабаат сираците - РЕКОЛ ГОСПОД БОГ
ШТОМ СЕ НЕПРАВЕДНИ ЗАКОНИ ТИЕ НОСАТ НЕМИР = КОНФЛИКТНОСТ ВО МЕЃУЧОВЕЧКИТЕ ОДНОСИ
ОВА СЕ ОДНЕСУВА НА ЗАКОНОДАВНА ВЛАСТ И СИТЕ НЕЈЗИНИ УЧЕСНИЦИ , БИЛО ДА СЕ ПАРЛАМЕНТАРЦИ , КРАЛЕВИ , ЦАРЕВИ , ЕКСПЕРТИ ПО ЗАКОНОДАВСТВО КОЈ ДАВААТ СВОЕ УЧЕСТВО ВО КРЕИРАЊЕ НА ТАКВИ ЗАКОНИ ИТН.
2) ----------
Евангелие по Јован: 13:15 зашто ви дадов ПРИМЕР и вие да правите онака, како што ви направив Јас. -- -- -- вели Исус Христос
1 Петрово: 2:21 Зашто за тоа сте повикани, зашто и Христос страдаше за вас и ви остави ПРИМЕР , за да врвите по Неговите СТАПКИ.
5:3 и НЕ како да Господарите над оние, кои ви се доверени, туку бидете му ПРИМЕР на стадото.
Филипјани: 3:17 ... УГЛЕДАЈТЕ се на мене, браќа и гледајте на оние, кои одат онака, како што и вие имате пример во нас!
1 Солунјани: 1:7 така што им станавте ПРИМЕР на сите верници во Македонија и Ахаја.
2 Солунјани: 3:9 Не затоа што немавме право на тоа, туку за да бидеме самите себе за ПРИМЕР за да нè подражавате..
.
Тит: 2:7 давајќи се во сè себеси како ПРИМЕР ЗА ДОБРИ ДЕЛА, во науката - нерасипаност, достоинство,.
Јов: 20 - ред 19 Зашто сиромаштијата ја тапчеше и ја УГНЕТУВАШЕ, одземаше куќи што не ги изградил,
Јов: 37 - ред 23 Да, не можеме да Го достигнеме Сèдржителот, неизмерлив е во Својата сила и во судот, и во совршенството на Правдата, Тој НЕ УГНЕТУВА- ОНЕПРАВДУВА-ИСКОРИСТУВА - ЕКСПЛОАТИРА НИКОГО.
3 ) -----------
Исаија: 1:17 Учете се на добри дела: СТРЕМЕТЕ - ТЕЖНЕЈТЕ се кон Правдата, притекнете му на помош на Угнетуваниот, помогнете му на сирачето до правдата, заземете се за вдовицата.”
Римјаните: 12:16 Бидете едномислени едни кон други! Не Стремете се кон високи нешта, туку држете се за скромните!
1 Коринтјани: 14:1 Стремете се кон Љубовта! Ревнувајте за духовните нешта,
Евреите: 12:14 Стремете се кон Мирот со сите и кон светоста, без која никој не може да Го види Господа,
4 ) -------------
Евреите
6 : 4 Зашто е НЕВОЗМОЖНО оние кои еднаш се просветени и кои го вкусиле небесниот дар, станувајќи учесници на Светиот Дух
6 : 5 и кои ги вкусиле: доброто Божјо слово и силите на идниот век,
6:6 а сепак ОТПАДНАЛЕ - пак повторно да Бидат ОБНОВЕНИ ЗА ПОКАЈАНИЕ,
12:17 Имено, знаете дека подоцна кога сакаше да го наследи благословот, БЕШЕ ОТФРЛЕН , зашто НЕ најде место за Покајание, иако го бараше со солзи.
Евреите: 10:26 Зашто, ако Грешиме САМОВОЛНО - СВЕСНО откако го примивме полното познание на вистината, НЕ ОСТАНУВАТ ВЕЌЕ ЖРТВИ ЗА ГРЕВОВИТЕ,
ТОА Е ТРАЈНО ОТПАДНИШТВО !.
5 ) ---------
Псалм: 109:3 ме опкружува со зборови на Омраза, ме напаѓа Без Причини.
3 Јованово: 1:10 Затоа ако дојдам таму, ќе потсетам за неговите ДЕЛА, што ги врши, Напаѓајќи нè со Лоши Зборови, и не се задоволува со тоа, туку сам не ги прима браќата, а на оние кои сакаат да ги примат, им забранува и ги гони од црквата.
Пословици: 15:26 Омразени му се на Господа лошите мисли, а чистите зборови му се мили.
17:15 Кој го ОПРАВДУВА виновникот и кој го Осудува правиот, двајцата Му се омразени на Господа.
.
.
. - -- - - - - - -- - - - -
.
Римјаните12:18 Ако е можно, ДОКОЛКУ ЗАВИСИ ОД ВАС, бидете во МИР - БЕЗКОНФЛИКТНОСТ со СИТЕ Луѓе!
14:19 И така, да го бараме она, што е за МИР - БЕЗКОНФЛИКТНОСТ и за заемна надградба!
15:13 А Бог на надежта да ве исполни со сета радост и МИР - БЕЗКОНФЛИКТНОСТ во ВЕРАТА,.
.
.
Ефесјани
2:17 Тој дојде да ви ПРОПОВЕДА МИР - БЕЗКОНФЛИКТНОСТ на вас, кои бевте далеку и МИР на оние, кои беа близу:
Исаија: 14:4 ќе му ја запееш оваа пословица на вавилонскиот цар: „Како го снема насилникот? Како исчезна УГНЕТУВАЊЕТО - ИСКОРИСТУВАЊЕТО - ЕКСПЛОАТАЦИЈАТА - ОНЕПРАВДУВАЊЕТО?
1 Коринтјани: 14:33 зашто Бог не е Бог на безредие, туку на МИРОТ - БЕЗКОНФЛИКТНОСТА
Едно од Божјите Имињата - Надлежности - Компетенции Е МИР - Бесконфликтни меѓучовечки односи .
Евреите: 1:4 и стана толку повозвишен од ангелите, колку што Наследи повозвишено ИМЕ од нив.
6:10 Зашто Бог не е неправеден па да ги заборавил вашето Дело и љубовта, што ја покажавте кон Неговото Име,
Евангелие по Јован
17:26 Им го објавив Твоето ИМЕ и ќе го објавувам, па љубовта, со која Ме возљуби, да биде во нив, и Јас во нив.” --- рекол Исус Христос