Adobe Photoshop - совети, туториали, помош

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
А како може на црно бела слика, ако сакам некој дел од сликава да го направам во друга боја или пак природната боја т.е вистинската?

^_^

Горе кај File/Edit/Image/Layer/Select/Filter/ итн итн ќе стиснеш на Image->Mode и ќе видиш дека на .gif ти е чекирано Index....Ќе одбереш RGB и ќе можеш се да правиш

фала многу , леле се мрднав по 6 саати сум на фотошоп овие 3 дена жива зараза не ми се станува од пц ....:tv:

eве го моето

569559puka%20zemja.png

Attachments

• puka zemja.jpg
    puka zemja.jpg
    16,6 KB · Прегледи: 274
Еве за пример една одлична работа

98363982707b4d7ba3d9d3279458c1d1dabbd1d0340697.jpg

iwk0a1oqq1dp6f898kf5fhpl2imx57up81cb.jpg

:nesvest:

Бидејќи желбава ти е... Дедо Мраз во август. Ти ептен шашардисана си била :pos:
Можеш да и дадеш друга нијанса на боја ако и смениш Mode во RGB, одиш Image -> Adjustments и одбираш Hue/Saturation. Штиклирај Colorize.

Хихаха готово се снајдов, поназад некаде...

Вака : Селектирам со Lasso Tool>>Select>>Inverse па после Image>>Adjutsments>>Desaturate

ОК е вака ? :)

А како може на црно бела слика, ако сакам некој дел од сликава да го направам во друга боја или пак природната боја т.е вистинската?

^_^
Како на црно бела фотографија да додадеш друга боја:)

Вака, прво одбираш што сакаш да промениш и во која боја...на сликава ете ќе ја мењам бојата на машната и лап топот.
Со некоја од селективните алатки Lasso Tool/Magnetic Lasso Tool или Poligonal Lasso Tool сите во една коцка се ставени да земеш и да го селектираш делот одприлика вака
82229050go9.jpg

После тоа доаѓа време да се смени бојата на селектираниот дел, најлесно е вака Image->Adjustments->Hue/Saturation или со кратенката Ctrl+U.
24686378kz6.jpg

Ќе ти се отвори едно мало прозорче со три слајдери HUE(тоа е бојата која сакаш да ја ставиш) SATURATION(јачината на бојата) и LIGHTNESS(посветла/потемна) Иначе затоа што сакаш да ставиш нова боја над долниот десен агол има две коцкички Colorize и Preview. Нека бидат и двете штиклирани:)
90680520xy0.jpg

Совет Saturation слајдерот намести го на 50 а со HUE лизгај лево десно за да си ја најдеш бојата која ја сакаш, и нормално со Lightness за да ја осветлиш и затемниш. Еве како јас направив и машната доби некоја шо знам боја:pos: (незнам вие жените како кое овошје/цвет си ја викате па да не ја утнам)
87925785qz5.jpg

пука земја 2

eве уште една подобра пука земја

ycjll.png

едит: мор

9pp7r9.jpg

дали ке мозе некој да ми го даде serial number за cs2 v.9?!

Може некој да ми даде туторијал за флаер како се прави, али ве молам да ми кажете или каде има да најдам или да ставите овде затоа што хитно ми треба, пошто тоа ми е домашна. :smir:

Може некој да ми даде туторијал за флаер како се прави, али ве молам да ми кажете или каде има да најдам или да ставите овде затоа што хитно ми треба, пошто тоа ми е домашна. :smir:

Одамна немам направено туторијал па се решив денеска да направам еден. Во такво расположение сум :)

Вака значи.

1. Отвараш нов празен фајл со овие димензии: 400 x 600 пиксели.
Во горниот дел пресметај една четвртина од целиот фајл со Rectangle Tool направи квадрат врз фајлот со некоја плава боја.
Вака треба да изгледа:

slika 1.jpg

2. Двоен клик на лејерот за да се отвори прозорот со стиловите на лејерот. Внеси ги овие подесувања.

slika 2.jpg

Вака треба да изгледа резултатот.

slika 3.jpg

3. Направи уште неколку квадрати со иста боја како првиот квадрат, и неколку со бојата што ја искористивме за аутлајн (линијата) во претходниот ефект.
Ова го направив јас

slika 4.jpg

4. Селектирај ги сите лејери со објектите што ги вметнавме па стисни CTRL + T. Десен клик врз објектите и одбери Distort. Размрдај го погледот врз квадратите малку (или повише).

slika 5.jpg

5. Во квадратите внеси податоци. Лого, текст, некоја фотографија... Тоа мора да биде по твој избор и потреба. Готов флаер не ти давам, извини.

Еве кај мене што испадна на крај.

final.jpg

Го прикачив и psd фајлот (може да го земете од овде) ако ви треба да видите што се сум користел, кои ефекти и каде.

Поздрав :smir:

:vozbud: Интересно ми изгледа ова, фала многу. :smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom