Нешто си се збунил.
Има измени околу инвитро оплодувањето, а не околу абортус. Копјата се кршат околу доделувањето на дозолите за примена на вештачко оплодување.
И да, секс иде со политика, ама дај не го политизирај муабетов. :helou:
Кампања и закон за абортус во исто време?
Мими ШУШЛЕСКА
Плакатите со крвав фетус изваден при операција за прекин на бременоста што во изминатите две недела беа поставени низ градот со порака „Стоп за абортусот“ се појавија во времето кога Министерството за здравство подготвува нов закон за регулирање на ова прашање. Оваа институција вели дека кампањата не е поврзана со законот и дека правото на жената да одлучи дали ќе стане мајка и со новата регулатива нема да и биде ограничено. Напротив, со новиот закон најверојатно ќе се дозволи абортуси да се прават и во ординации, што сега е забрането.
- Регулативата за ова прашање е стара и преземена од СФРЈ, па затоа беше потребно да се направат некои промени. Сега е многу рано за да знаеме што се ќе влезе во законот, но едно е сигурно дека правото на абортус нема да биде ограничено – велат надлежните во Министерството за здравство.
Работната група што треба да подготви предлог-верзија на законот за абортус месецов низ земјата прави анкети со гинеколозите и со младите.
Емилија Трајковска од Здружението на гинеколози на Македонија објаснува дека се размислува со законот да се дозволи абортус во порана фаза на бременоста да се прави во ординациите.
- Тие ординации ќе треба да имаат дозвола за да прават абортус и ќе треба да склучат договор со одредена болница каде што ќе се однесе пациентката ако евентуално настане некоја компликација – вели Трајковска.
И Славејко Сапунов, лекар на Клиниката за гинекологија, вели дека во овој момент не може да се ограничи правото на абортус.
- Кај нас абортусот е легален и нема да поддржам иницијатива за ограничување на ова право на жената, бидејќи со тоа ќе постигнеме спротивен ефект и ќе го зголемиме бројот на нелегални абортуси – вели Сапунов.
И додека експертите го подготвуваат законот, јавноста се уште не знае кој всушност ги лепи плакатите. Веб-страницата што стои на плакатот е на американска асоцијација, но нивниот претставник во земјава го крие идентитетот.
ja nema da sugeriram tuka nisho, sekoj nek si prochita i neka proceni, jas dobro znam da chitam megu redovi, bashka sum detektor ziv za intelektualna nepravda, zatoa si imam moj stav za rabotite, ama drugive ne me zanimaat uopshte sho ke si pomislat okolu toa
pak vikam sramna rabota u najmala ruka, i obid za biznis so nesho sho bi trebalo da e etika i natalitet a ne biznis politika na alchnite doktori, koi by the way, sekade niz svetov se takvi, se malce im je na niv:nenene:
PS. toa so veshtachkoto oploduvanje e netachna rabota, spored mene, trend moden vo svetot i glavna prichina zasho vo idninata ke ima se poveke lezbejki, pederi i geeks deca, oskata na normalata e veke izmestena, samo napred zeni, mozebi eden den ke stanete mashki samojeb-seraga sam-zivee-se oploduva sam-i se jade na kraj sam...