A1 TV кабелска телевизија (Blizoo/Cabletel/Vip TV) - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата Xak
  • Време на започнување

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.558
Поени од реакции
2.760
Едно прашање за корисниците кој користат дигитална.Денес дојдоа од Близу ми донесоа ресивер Topfield 5110 така беше мислам црниот.Се е океј каналите се стакло али муабетот ми беше дали може секој канал каде што има избор за превод да се намести кога ке го пуштам каналот да искача преводот кој јас го сакам(пример српски)Навистина иритирачки е секој пат кога ке пуштам некој канал да идам мануелно да ставам преводи?

Член од
10 февруари 2008
Мислења
845
Поени од реакции
447
Таму во слотот се става картичката која ги декодира каналите.
Без картичка треба нов пиратски софтвер во ресиверот со посебен бин-фајл за Конакс кодирање, за да може да се стави клучот. Значи за да го ставиш клучот (кодот) треба нов софтвер бидејќи вака нема начин и посебна датотека во ресиверот за да ги чита клучевите, тоа го работи картичката. Секој софтвер за било кој тип на ресивер се изработува со посебна програма, кој ѓавол ќе го знае која програма треба за овој тип на ресивер. Клучот е променлив и може во секој момент провајдерот да го смени. Не вреди за ова да се тупи мозок и колку знам никој не се труди да изработи такво нешто. Не се мачи со ресиверов, ако сакаш да ги гледаш кодираните канали плати си го пакетот.
Моментално имам кабловска која има неколку дигитални канали, кои на мојот ЛЦД телевизор ги фаќам без проблем, а на ЦРТ сакам ова да го искористам како DVB декодер. Значи картичка не ми треба. Овие од кејблтел го наместиле да не може рачно да се пребаруваат канали.
Бугарите кои имаат ист ваков применик од кејблтел го отклучуваат, има 12 цифен код кој се внесува во мени преку далечинско и може рачно да се скенираат канали. Јас прашувам дали некој го знае овој код во Македонија или ако знаеш друг начин да се отклучи (инсталирање на нов фирмвер?)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Едно прашање за корисниците кој користат дигитална.Денес дојдоа од Близу ми донесоа ресивер Topfield 5110 така беше мислам црниот.Се е океј каналите се стакло али муабетот ми беше дали може секој канал каде што има избор за превод да се намести кога ке го пуштам каналот да искача преводот кој јас го сакам(пример српски)Навистина иритирачки е секој пат кога ке пуштам некој канал да идам мануелно да ставам преводи?
Најн :tapp: немам седнато да го чепкам ама татко ми им се јавувал за ова и му рекле морал мануелно.

Mr.Deni

Член од
4 мај 2007
Мислења
3.558
Поени од реакции
2.760
Најн :tapp: немам седнато да го чепкам ама татко ми им се јавувал за ова и му рекле морал мануелно.
Најискрено очекував оваков одговор.Добро бе кој простаци треба да се остај што немаат македонски превод на програмите па колку треба да биде тешка и комплицирана работата или да донесат добар хардвер за и тој српски превод што го имаат на некој канали автоматски да излегува.Жалосно :mad:

saskon

Член од
22 август 2008
Мислења
2.231
Поени од реакции
5.465
Моментално имам кабловска која има неколку дигитални канали, кои на мојот ЛЦД телевизор ги фаќам без проблем, а на ЦРТ сакам ова да го искористам како DVB декодер. Значи картичка не ми треба. Овие од кејблтел го наместиле да не може рачно да се пребаруваат канали.
Бугарите кои имаат ист ваков применик од кејблтел го отклучуваат, има 12 цифен код кој се внесува во мени преку далечинско и може рачно да се скенираат канали. Јас прашувам дали некој го знае овој код во Македонија или ако знаеш друг начин да се отклучи (инсталирање на нов фирмвер?)
Не сум те разбрал, значи кога ќе влезеш мени/инсталитање/ има опција само фабрички подесувања. Изгледа за секој град има посебен код кој ги отвара сите подменија таму. Тоа треба некој од близу да се праша, ако сакаат да го кажат кодот?

Член од
11 јуни 2011
Мислења
382
Поени од реакции
187
Најискрено очекував оваков одговор.Добро бе кој простаци треба да се остај што немаат македонски превод на програмите па колку треба да биде тешка и комплицирана работата или да донесат добар хардвер за и тој српски превод што го имаат на некој канали автоматски да излегува.Жалосно :mad:
Vlezi vo meni,podesuvanja,promena na jazik i tuka imas da namestis za sekoj kanal oddelno na koj jazik na prevod da bide avtomatski namesten

Mr.Deni

Член од
4 мај 2007
Мислења
3.558
Поени од реакции
2.760
Vlezi vo meni,podesuvanja,promena na jazik i tuka imas da namestis za sekoj kanal oddelno na koj jazik na prevod da bide avtomatski namesten
Го направив ова како што викаш али сепак на канали на пример како nacional geo WILD и некој си други канали пробам да го направам на српски ама не сака да запали одма ми го вади првиот превод кој е ставен таму кај опциите како пример дански или норвешки.Да не знаеш како да го поправам ова?

Член од
11 јуни 2011
Мислења
382
Поени од реакции
187
Го направив ова како што викаш али сепак на канали на пример како nacional geo WILD и некој си други канали пробам да го направам на српски ама не сака да запали одма ми го вади првиот превод кој е ставен таму кај опциите како пример дански или норвешки.Да не знаеш како да го поправам ова?
Тоа е грешка во софтверот, со новиот софтвер во иднина ќе биде се во ред. Како и да е на половина програми го дава преводот што е избран, како fox life, fox crime, explorer итн.

Mr.Deni

Член од
4 мај 2007
Мислења
3.558
Поени од реакции
2.760
Тоа е грешка во софтверот, со новиот софтвер во иднина ќе биде се во ред. Како и да е на половина програми го дава преводот што е избран, како fox life, fox crime, explorer итн.
Аха гледам се разбираш доста во овие работи.Прашањето ми беше знаеш кога овој софтвер би се средил дали ке може сами ние да го средиме тоа или од близоо би ги средиле рисиверите.И дали и на црните HD рисивери го вади овој проблем или таму е океј ?

Член од
18 март 2007
Мислења
570
Поени од реакции
78
Да не е исто грешка во софтверот што немаме македонски преводи? :D

Член од
11 јуни 2011
Мислења
382
Поени од реакции
187
Аха гледам се разбираш доста во овие работи.Прашањето ми беше знаеш кога овој софтвер би се средил дали ке може сами ние да го средиме тоа или од близоо би ги средиле рисиверите.И дали и на црните HD рисивери го вади овој проблем или таму е океј ?
Во скоро време нема да има нов софтвер, и секако за тоа се одговорни техничарите од Близу. На црните ADB HD ресивери има опција да се наместат автоматски преводите но тука има друг проблем. Во опции нема додадено српски јазик, има да одбереш еден куп други јазици меѓу кои и македонски. За жал нема македонски превод на ниеден канал и затоа таа опција не е корисна.Во блиска иднина ќе има и македонски јазик на каналите и тогаш ќе има потреба од таа опција.

Член од
18 март 2007
Мислења
570
Поени од реакции
78
Во блиска иднина ќе има и македонски јазик на каналите и тогаш ќе има потреба од таа опција.
И пред една година кога се јавив да прашам за преводи ми рекоа „во блиска иднина“. И за некои канали што фалат, како 24 вести и AXN, го добив истиот одговор. :D Сега мислев да прашам и за FOX Movies, ама бесцелно е.

Исто смешен ми е одговорот „работиме на тоа“. Божем они ги куцаат преводите. :D Претпоставувам дека треба да доплатат нешто, причината секогаш е иста. Немаат пари, кутрите.

Срамота е, затоа што пред три-четири години, пред да почне локализацијата на македонски, огромна прашина се креваше околу странските преводи на каналите. Мораше да се исклучат сите српски, бугарски, арапски преводи... И еве, сега кога имаме македонски превод, тапкаме во место. Веројатно сме единствената земја со ваков случај.

Член од
11 јуни 2011
Мислења
382
Поени од реакции
187
И пред една година кога се јавив да прашам за преводи ми рекоа „во блиска иднина“. И за некои канали што фалат, како 24 вести и AXN, го добив истиот одговор. :D Сега мислев да прашам и за FOX Movies, ама бесцелно е.

Исто смешен ми е одговорот „работиме на тоа“. Божем они ги куцаат преводите. :D Претпоставувам дека треба да доплатат нешто, причината секогаш е иста. Немаат пари, кутрите.

Срамота е, затоа што пред три-четири години, пред да почне локализацијата на македонски, огромна прашина се креваше околу странските преводи на каналите. Мораше да се исклучат сите српски, бугарски, арапски преводи... И еве, сега кога имаме македонски превод, тапкаме во место. Веројатно сме единствената земја со ваков случај.
За да добиеш канал на Близу што го сакаш треба да има преку 1000 јавувања или предлози дадени во салон за тој канал. И пак е прашање дали ќе биде дел од програмската понуда. Не е лошо да дадете предлог во контакт центар за Fox movies, FOX новиот канал што ќе започне да емитува програма од 15 октомври , HBO, AXN и така натаму. Тоа е единствениот начин иначе никогаш нема да ги има :)

Член од
18 март 2007
Мислења
570
Поени од реакции
78
За да добиеш канал на Близу што го сакаш треба да има преку 1000 јавувања или предлози дадени во салон за тој канал. И пак е прашање дали ќе биде дел од програмската понуда. Не е лошо да дадете предлог во контакт центар за Fox movies, FOX новиот канал што ќе започне да емитува програма од 15 октомври , HBO, AXN и така натаму. Тоа е единствениот начин иначе никогаш нема да ги има :)
Токму во тоа лежи катастрофалноста на нивната услуга. :) Ми потврдуваш нешто што веќе одамна го сфатив - нив воопшто не ги интересира да понудат добра програма. И за преводите да не треба да се јават 1000 луѓе па дури тогаш да почнат да размислуваат да ги вклучат и на дигиталната како опција и на аналогната телевизија? Корисниците треба да молат за да добијат добра услуга? Срамота!

Имам чувство дека ние корисниците на кабелска телевизија од Близу со високите цени што ги плаќаме за неспоредливо лошата услуга всушност ги доплаќаме и сметките на корисниците на интернет. Само така можам да си објаснам зошто интернетот им е добар (бар гледајќи ги пакетите), а евтин. Откако воведоа интернет услуга, тотално заборавија дека имаат и кабелска телевизија. Услугата е благо речено фушерајска, нафрлени канали колку да се рече, без превод, а цените воопшто не се пропорционални со квалитетот.

Kajgana Shop

На врв Bottom