Сродна душа...

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
Јас некако мислам дека сродните души не се раѓаат, туку се ствараат. Со тек на време, ако е врската добра, двајцата учат како да се надополнуваат еден со друг и спојот станува се појак и појак. Ако во меѓувреме не се појават ненадминливи разлики, може да се случи тие двајца да еволуираат во „сродни души“.
Многу битно во целиот тој процес на еволуција е двајцата да знаат што сакаат, а уште побитно - да знаат што не сакаат!

spooky напиша:
Јас некако мислам дека сродните души не се раѓаат, туку се ствараат. Со тек на време, ако е врската добра, двајцата учат како да се надополнуваат еден со друг и спојот станува се појак и појак. Ако во меѓувреме не се појават ненадминливи разлики, може да се случи тие двајца да еволуираат во „сродни души“.
Многу битно во целиот тој процес на еволуција е двајцата да знаат што сакаат, а уште побитно - да знаат што не сакаат!
Точно така!
На почетокот секако дека двајцата знаат многу малку еден за друг, но правилно е да се даде малце простор и да се види партнерот во секаква ситуација. После некое време може да се почувствува дали сакаш да останеш со таа личност или не.
Секогаш велам дека разбирањето е најважно од се и заедничкиот "јазик" :wink:

spooky напиша:

Сродни души не се ствараат, Споки. Или некого го чувствуваш така или не. Тоа е наоѓање на личност која функционира на иста бранова должина со тебе. Некој кој размислува и ги гледа нештата од ист агол како тебе. Некој со кого можеш да се разбереш без многу зборување, без договарање и планирање. И чие присувство ти е пријатно. Тоа не се учи.
Е сега, ако некого почувствуваш за сродна душа со тек на време пријателството може да се интензивира, а може и да се разминете без да сфатите ништо.
А, целосно се согласувам со последната реченица од твојот пост.

Хммм... Факт е дека треба да се почувствува некој флуид, ама како на почеток ќе почувствуваш некого како сродна душа, а фактички не го ни познаваш?
venera001 напиша:
Тоа е наоѓање на личност која функционира на иста бранова должина со тебе.
Тоа спаѓа во основни предуслови за добро функционирање на една врска (било пријателска или љубовна). Доколку не сте на иста бранова должина, кога и да е - ќе се распаднете. Освен ако не сте авантуристи, или fairweather friends.
Некој кој размислува и ги гледа нештата од ист агол како тебе.
Апсолутно не!! Тоа веќе може да премине во монотонија!! Јас многу повеќе уживам кога јас учам од другиот, и тој учи од мене. Тоа не е можно ако двајцата ги гледаме работите на ист начин. Тајната е во постигнување на балансот - иако размислуваш различно, сепак да постои разбирање.

„ - Тешко ќе се разберат двајца луѓе кои мислат различно.“
„ - Лесно ќе се разберат двајца луѓе кои мислат.“
(Дијалог од Дервишот И Смртта)

Некој со кого можеш да се разбереш без многу зборување, без договарање и планирање.
Баш ова се стекнува со време. Се учи, се тренира... И на крајот следи фаза „Старците од Мапет Шоу“ :) :)
И чие присувство ти е пријатно.
Ако ова го нема - нема ни пријателство, камоли некаква врска.

mislam deka veke ja pronajdov svojata srodna dusa,toa e edan prekrasna licnost koj me opsipuva so ljubov,polna e so neznosti,razbiranje,toa e covekot vo cija sto pregratka se cuvtvuvam kako na sedmo nebo,covek koj umee da me soslusa,da mi pomogne da me sovetuva,koj sekogas se naoga vo vistinskoto vreme na vistinkoto mesto i pred se covek koj sto e priroden i ne se plasi da gi pokaze i svoite mani i slabosti,koj sto ednostavno ne se pravi sovrsen.so toj covek odlicno se soglasuvam i imame solidna komunikacija.dali se ke zavrsi kako vo bajka ke pokaze vremeto.sega za sega sum zadovolna

Да...мислам дека верувам во сродна душа и ја имам покрај себе веќе 6/7 години и светот ќе го сменам за неа и се да можам се ќе дадам за неа...али баш тоа е проблемот, станува збор за неа, не за него.

абе се надевам дека има а иначе јас сум у ситуација на Searching FILE

Сродна душа според мене може да биде и тотално различна од мене,ама да функционираме како што треба.

Koga ke se rece srodna dusa,vednas site mislat na licnost so koja bi bile vo vrska i bi bile zaedno do krajot na svojot zivot,no toa ne e tocno,srodna dusa moze da pronajdes duri i vo drugar/ka,rodnina,toa ne e licnost koja bi ja ljubel.So taa licnost ostvaruvas nekoj cudna vrska,razbiranje,delis bolka,sreka,tuka se e e bezuslovno,no ne po sekoja cena razgovori od tipot "da da te razbiram..."tuku konstruktivni soveti.Toa bi bila licnost koja e tvoe prodolzenie se ona sto ne si ti,a ti si se ona sto ne e taa,megutoa kompletno da se usolgasuvate bas zatoa.Malku zvuci nerealno i cudno,no taka e.Mislam deka seuste ja nemam pronajdeno mojata srodna dusa vo celost,mozebi e tuka nekade,ama ne ja poznavam dovolno dobro,nitu pak taa mene,za da se nareceme srodni dusi...

Мислам дека никогаш нема да ја најдам!Не сум преокупирана со тоа, ниту пак мислам дека проблемот е во мене,не викам дека не сум помислила и на таа опција!Тежок карактер сум и се брзо ми се здосадува,па макар колку и прекрасно да сум си поминувала со таа личност!Барем до сега сродна душа не сум пронашла ни во другар\ка ни во партнер...:toe:

Za sekogo ima po nekoj na svetov ,samo prasanje na vreme e koga ke go pronajde!Zivotov cestopati ne stava vo iskusenija ili pak ni dava lazna nadez!Vo momentov sum so licnost koja sto odgovara na site moi "baranja" koga e vo prasanje sovrsen partner. Prosto go obozavam i veruvam deka e Covekot na mojot zivot...mojata Srodna Dusa ,se nadevam ne e nekoja mamka na zivotot ili uste poloso "prolazna stvar"!

Nekolku pati pomisliv deka sum ja nasol srodnata dusa, no za zal sum se izlazal. Odsega natamu ne ja baram veke - ke cekam taa da me najde. :)

Мислам дека постои. Ја поддржувам таа теорија дека сме дошле како едно, па сме се поделиле на две суштества. Само што мислам дека уште ми е рано да гледам дали сум ја нашла. :)

Па и не верувам баш во сродна душа. И не верувам дека постои само еден човек и една душа за секого. Сродните души се ствараат, не се наоѓаат, се прилагодуваат една на друга и после одреден период се надополнуваат и функционираат како едно. А за да дојде до тоа треба труд и трпеливост. Не верувам дека ќе најдам дечко што ќе биде баш онаков каков што сакам, без да има потреба за промени.

nema nekoj koj ti e srodna dusa dadena od gospod.ima samo nekoj so koj ke ostvaris sovrsena komunikacija i dozivees sovrsena ljubov.seto toa pomalku ili poveke zavisi od tebe.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom