Тесалоника не е грчко, туку е Mакедонско име

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување
Delux напиша:
Која Австралија кој Нов зеланд...бараш од ум од луѓе удрени со лопата по глава...ајде да го крстиме Стојан место Миле...

Барам ум и малку национализам од својот народ.Треба да се сакаме самите себе и да бориме за Македонија.
П.С.Реков дека може и Миле и Стојан и ред други имиња

Misirkov напиша:
Atinjanite se povtorno vo trans, znaat deka SAD sakaat predvremeni izbori tamu zaradi priemot na Makedonija vo NATO. Kaj nas "preku Mile" voopshto ne se manifestira, iako se zacvrstuva poleka znaenjeto za nasheto poteklo od antikata.

Videte kako se instruiraat edni-drugi da ja koristat politichkata spogodba od New York kako instrument da ja odreduvaat istorijata. Nashiot odgovor treba da e shto povekje diskusii, knigi, broshuri, manifestacii itn. za antichka Makedonija.

Па што зборам ја...Наместо да се мачиме да правиме дискусии со некој што нејке да дискутира треба да си го учиме сопствениот народ од кај му се корените и да го научиме да си ги брани,а не да моли со денови пред Бугарска амбасада и да се пишува дека е Бугарин само за да иде у Европа.Тоа е лошото кај нас и затоа сите не газат - немаме свое ЈА, се продаваме како курви и се одрекуваме од националното за еден бугарски пасош.Додека не се разбудиме и не застанеме и на своето нема никој да дојде од страна и да ни ги реши проблемите.

molba do site patrioti i pravi makedonci za obedinuvane na znaenata i iskustva za afirmirane na Makedonija za da my se pokaze na svetot deka postoi samo Makedonija i Makedonski identitet a ne i 'grcka Makedonija','blgarski narod'i 'slovenska kultura' odnapred vi blagodarime za storenoto.the lions

Солун е малку поадаптирана варијанта од краткото име за тесалоники односно во само во официјални документи стои Тесалоники, инаку сите го викаат салоники.

Солун или Тесалоники?

Кога ке се каже дека Грците ни го зеле Солун и го прекрстиле во ТЕСАЛОНИКИ е голема грешка затоа што градот Тесалоники кој во последниве столетија е нарекуван Солун, е основан од страна на македонскиот владетел Касандер(син на Антипатер кој ја води империјата по смртта на Александар).Тој во 316г. п.н.е го основа градот ТЕСАЛОНИКИ за да ја истакне својата моЌ и власт во империјата, а името на овој град го дава според името на својата сопруга Тесалоника, која е Ќерка на големиот македонски крал ФИЛИП II
Кога и како дошло да се нарекува Солун не знам(претпоставувам скратена форма е), но некои често викаат дека Грците Солун го прекрстиле во Тесалоники и го потбутнуваат како забелешка во дискуси.
Сопред ова тоа не е точно, иако не ми пречи да се нарекува Солун знајејќи го ова Тесалоники го преферирам за употреба.
Можеби грешам????????

Солун си е Солун, уште 1001 факт да извадат дека незнам кој како се викал или го крстил за Македонците ке остане Солун.

Солун е од поблиско време назив, но МАКЕДОНСКИОТ владетел Касандар го изградил градот и го крстил по жена му Тесалоника ќерка на Филип
Значи не е точно дека Грците го имаат ставено тоа име, како што Кутлеш го преименувале во Вергина

Солун е од поблиско време назив, но МАКЕДОНСКИОТ владетел Касандар го изградил градот и го крстил по жена му Тесалоника ќерка на Филип
Значи не е точно дека Грците го имаат ставено тоа име, како што Кутлеш го преименувале во Вергина

Солун има неколку називи низ историјата. Најпрво се викал Терма а потоа Тесалоника. Се употребува и називот Салоника а во словенските јазици најчесто се вика Солун.

Гледано историски најреално име е Тесалоника,каде што зборот означува Победа над Тесалија.а пак Солун е прифатен за време на Турците каде што му го даваат името Селаник,а пак ние сме си направиле верзија од турскиот и сме го крстиле Солун,заборавајќи го правилното име на градот

Гледано историски најреално име е Тесалоника,каде што зборот означува Победа над Тесалија.а пак Солун е прифатен за време на Турците каде што му го даваат името Селаник,а пак ние сме си направиле верзија од турскиот и сме го крстиле Солун,заборавајќи го правилното име на градот

А, она дека е крстен по Тесалоника ќерката на ФилипII
го имам повеќе пати сретнато во литература??????
Или е комбинација на двете нешта, победата и името?

Чекајте, тесалоники е Коине транскрипција, никогаш нема да знаеме како навистина го нарекувале градот. Затоа за нас ќе си е Солун а грците нема право да се бунат, бидејки тоа е наш јазик и наше е како ќе го викаме градот.

Значи според Македонска етимологија треба да го викаме Склепана победа...Тесалоника.Те -сал-тесал-тесла-теслан што е ист со санскритскиот збор Сало што е ист со нашиот Македонски Сало што претставува и гоена победа.А Ника доаѓа од Никола,коле,кол,копиле,пиле,иле,миле,биле и дошле Грците клети и ставиле додавка ква-квачка што значи повторно асоцијација на раѓање а се изговара како Ника+ква.
А Солун го викавме заради инает на Турските фанариоти кој денес се нарекуваат Грци клети.
Од ваква етимолошка глупардија никој не знае бар кај нас зошто ние го викаме Солун,а зошто Грците го викаат Тесалоника.

Па,ако сивата маса во мозокот се престори во сало, се добива ф91.

Населбата најнапред се викала Терма, што е from PIE *ghwerm-/*ghworm- "warm" .
Во јазикот Коине, подоцна, градор е запишан како Тесалоники, и ете ги пан-хеленистите, го прогласија за гејски поим.

Ако старото име му значело топлина, топло, дали од тоа е пресликано нешто во новото?
Сол како СОНЦЕ е премногу очигледно. Затоа, да видиме дали коренот, т.е.зборот soSman=having heat , hot , warm Ka1v. Katha1s. ; (in gram.) но и со значење having aspiration, aspirated не доближува до Солун?

За овој корен на зборот, е наведено дека се изговара со префиксите ...said of the sounds Th,th... во зависност од изговорот. Ако го ставиме префиксот Тh+oS+nike (божицата на победата)=Тесалоники.

Ако Ника е победник, што е тогаш работник, чиновник, службеник?
Така ли членуваат зборови гејладците?!

Македонскиот јазик,како наследник на Пелазгискиот, ги има и следните зборовите за топло, вруќо:

garm=warm, hot=гареж и т.н.
ghRNa=heat, ardour, sunshine или Ved. instr. ind. through heat or sunshine RV
iLaveyil =morning sunshine which is warm but is not sensibly hot=ИЛИЈА и ИЛЕ
koSNa=a. tepid, warm=косење-лето
pratap-pratapana=warming , heating=претопло, препотување
dah-dahati...
sparza=спржи
dyota=m. light , brilliance ; sunshine=Диос, Деус, Зевс

Не matam, и тоа е поврзано со летните горештини= правење,собирање vegetable gluten; essence, juice; или собирање honey.

Солун е малку поадаптирана варијанта од краткото име за тесалоники односно во само во официјални документи стои Тесалоники, инаку сите го викаат салоники.
Да, но ретардираниве почнаа и за тоа да се бунат, инаку замислете тие биле потомци на античките македонци,ЖАЛОСНО,ТИЕ ПА УШТЕ И МАКЕДОНЦИ:uvo::uvo:
IF YOU CALL ME "SOLUN", YOU ARE A BULGARIAN... :pos2::pos2::pos2::pos2:

OTHERWISE, SAY MY NAME: THESSALONIKI !!!
Εχουμε πολλές φορές προκαλέσει σε διάφορες ιντερνετικές συζητήσεις τους.........."απογόνους" του Μεγάλου Αλεξάνδρου να μας απαντήσουν γιατί αφού είναι οι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων :uvo::uvo::uvo:(......όπως ανακάλυψαν τελευταία) δεν χρησιμοποιούν το όνομα που έδωσε στην πόλη ο Μακεδόνας βασιλιάς Κάσσανδρος προς τιμήν της συζύγου του και ετεροθαλούς αδελφής του Μ.Αλεξάνδρου (Θεσσαλονίκη), αλλά χρησιμοποιούν τη Βουλγαρική (σλάβικη) ονομασία Solun.......χωρίς φυσικά να πάρουμε απάντηση. Θυμίζουμε ότι ο Φίλλιπος Β είχε δώσει το όνομα αυτό στην κόρη του μετά από την νίκη του εναντίον των Θεσσαλών (Θεσσαλών-νικη)
Αφιερωμένη στους νεόκοπους "απογόνους" των αρχαίων Μακεδόνων λοιπόν είναι η φωτογραφία από την μετοχή της Οθωμανικής Τράπεζας Θεσσαλονίκης του 1888.........τουλάχιστον οι Οθωμανοί δεν άλλαξαν το όνομα της πόλης από σεβασμό στην αρχαία ιστορία.......

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom