Бегство од Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата STEALTH
  • Време на започнување Време на започнување

Во која европска држава е најдобро да се емигрира?

• Германија

Гласови: 72 26,9%
  • Шведска

Гласови: 48 17,9%
  • Италија

Гласови: 11 4,1%
  • Франција

Гласови: 6 2,2%
  • Малта

Гласови: 8 3,0%
  • Обединетото Кралство

Гласови: 23 8,6%
  • Ирска

Гласови: 15 5,6%
  • Белгија

Гласови: 5 1,9%
  • Холандија

Гласови: 24 9,0%
  • Данска

• Австрија

• Словенија

• Полска

Гласови: 11 4,1%

• Вкупно гласачи
    268
Како мислиш? У САД 95% луѓето што идат се нелегални и чекаат по 10+ години за зелена карта, тоа не ти кажува доволно за третирање како "outsider"? Поентата е каде и да одиш ти си уствари "outsider". Не си роден во САД па да бидеш Американец, или било која земја
Просто, иди по легален пат. По илегален пат се заглавува во нивниот имиграционен-лавиринт.
Во врска со тоа дали ќе си "outsider" се зависи од опшеството како ќе те прими. Многу повеќе ќе те третираат како човек во САД/Канада, тие не ни знаат каде е Македонија и каква земја е, него Европа каде што ќе те третираат како Балканец (со исклучоци можеби од Шведска). Плус полесно е дека јазик не треба да учиш (освен ако не си слаб со Англискиот).

Просто, иди по легален пат. По илегален пат се заглавува во нивниот имиграционен-лавиринт.
Во врска со тоа дали ќе си "outsider" се зависи од опшеството како ќе те прими. Многу повеќе ќе те третираат како човек во САД/Канада, тие не ни знаат каде е Македонија и каква земја е, него Европа каде што ќе те третираат како Балканец (со исклучоци можеби од Шведска). Плус полесно е дека јазик не треба да учиш (освен ако не си слаб со Англискиот).
Не биди така сигурен, добро ќе те третираат другите како тебе, кои се исто така емигранти. Друга ствар, Америка ти е единствена земја у свет каде со закон не е регулиран годишниот одмор на работниците, така што годишниот одмор кој што ти следува зависи од тоа што ќе потпишеш у договор. Просек е 10 дена (работни) во годината, ова го знам од мои познаници кои отишле, во Македонија ти следуваат 21 или 23 дена одмор работни по закон. Еве сега другарче се враќа летово на 3 недели, од кои една недела му е неплатен одмор и тоа морал да моли да му ја дадат. За здравствено осигурање, и колку е тоа скапо таму да не почнувам да ти зборам, за у поголеми градови за проблемот со сообраќајот исто да не ти зборам, неколку саата патување од и до работа е нормална ствар. Не дека ти е далеку работното место, туку сообраќајот е катастрофа. Е сега еден џуниор програмер зема плата колку сениор во Шведска, али затоа работничките права и ги немаш. Имаш останување после работа, така што ако си излегол сабајле у 7, ништо чудно у 10 вечер да се вратиш.

Не знам за Австралија ама Америка е ужасно решение болје во Македонија да седите

Ne e na temata ama e bitno, toa za snegot solta i sl. Ne plakjaat samo Germancite tuku sekoj plakja za Hausmeister i toa ne samo za cistenje sneg, tuka e i kosenje treva, tuka se i kontejnerite za gjubre (manipulacija), cistenje na skali, odrzhuvanje i popravki i sl. Toa e bitna davachka sekoj mesec, no e neophodna.

HM treba da dezhura cela zima, znaci koga vrne sneg pred zori da iscisti i frli sol, za onie prvite koga kje izlezat, okolu 6 casot sé da e vo normala, ako nekoj se lizne i skrsi noga ili raka, na primer, e togas HM go obral bostanot. Seti se na onaa, Skopjani gi iznenadi prviot sneg, 50 ili 100 lica so skrshenici na Traumatologija. Da ne zboram za vlezni prostorii, liftovi i sl. po zgradite, horor.

Toa e toj kvalitet na zhivot koj koshta, se plakja, ama znaes zoshto.

Razlikata é, plakjash ama znaes zoshto, ne se zaludno frleni pari. Ako ne si zadovolen so uslugata ili proizvodot, kje ti bide refundirana sumata. Neshto shto vo MK seushte ne e regulirano.

Ние можеме да се прилагодиме на сите тие работи, но никогаш нема да можеме да ги сопроведеме во Македонија.Затоа има копита што кога ке отидат по бел свет прво што мислат како до брзи пари да дојдат.Студенти отидени на работа по мекдоналдси па ги фаќале како крдат креми по дм! СРАМОТА!

Toa e do covekot isto taka drugar, opstestvoto e toa sto e. Ako ti ne se smenis vo razumot ne moze celo opstestvo da se smeni za tebe. Kako sakas da ne ne tretiraat kako outsiders koga mnogu od nashite gi nosaat svoite seljacki maniri tamu, bez kultura.

Toa e do covekot isto taka drugar, opstestvoto e toa sto e. Ako ti ne se smenis vo razumot ne moze celo opstestvo da se smeni za tebe. Kako sakas da ne ne tretiraat kako outsiders koga mnogu od nashite gi nosaat svoite seljacki maniri tamu, bez kultura.

Тоа правило има исклучоци, не може да се водиме само од премисата дека сме гној народ.
Полјаците некои ги нарекуваат европски мексиканци, работат се живо, и дали лошо живеат, не, дали прават глупости? Пак не.
Секој кој е сериозен во тоа да успее, ќе се потруди, надогради и ќе инвестира најпрвин во себе. Од јазик, од обуки.... а оние кои ќе бидат нихилистички настроени, нормално ќе бидат само уште едно парче пијано месо.

@fatigoova од државиве што ги имаш наброено една што може да ја избегнеш од старт ти е Малта.
Најчесто збиротина на Балкански трулеж и мафија од по Југоисточна Европа, сатница од по 4-5 евра, кирија да делиш со некој по 350тина евра од човек (толку и во Германија ти е), јавен превоз ако живееш во соседното градче ти е дневно по 3-4 евра, храната скапичка, цигарите по 5-6 евра кутија (главен бизнис за шверц на нашиве чергари, покрај
@fatigoova од државиве што ги имаш наброено една што може да ја избегнеш од старт ти е Малта.
Најчесто збиротина на Балкански трулеж и мафија од по Југоисточна Европа, сатница од по 4-5 евра, кирија да делиш со некој по 350тина евра од човек (толку и во Германија ти е), јавен превоз ако живееш во соседното градче ти е дневно по 3-4 евра, храната скапичка, цигарите по 5-6 евра кутија (главен бизнис за шверц на нашиве чергари, покрај брашното). Се на се најлош избор од сите што ги имаш наведено на листата, освен ако амбициите не ти се да влезеш во шверцот на брашно и цигари, е со тоа може да направиш солидни пари, или да те фрлат од некоја карпа, па да прочитаме дека си се лизнал дури си се шетал со женската или со кучето.
Алудираш на оној што загина? :coffee:
Инаку фалат држави на листава

Алудираш на оној што загина? :coffee:
Инаку фалат држави на листава
Не верувам дека алудира на никој, особено на некој кој починал. Барем сметам дека до толку има доблест.

Се разбира не ги ставив сите држави, едно ќе се изгубеше смислата, друго
нашите не бегаат Финска или Португалија,
во Шпанија ретко одат сезонски,
во бившата отоманска република ХеллАсс, одат од пограничните градови а живеат во Македонија, исто одат сезонски на лето
Во Бугарија речиси и да не одат, тоа се наши шофери или програмери кои отвараат фирми
Мал број главно угостители одат во Хрватска и Романија
Во Чешка одат градежници а во Словачка забари и електричари.
Поради јазикот ја избегнуваат Унгарија но има доста шофери од кај нас и Србија.
Полска е на листата поради добриот однос доход и трошоци на живот, но слабо е платена прекувремената работа.
Летонија, Литванија и Естонија главно се избегнуваат поради јазичните бариери но се наоѓа по некој информатичар особено во Естонија.
Ирска и Британија имаат преголеми трошоци и прескапо сместување, а заработката во Ирска е помала,
Холанѓаните, белгијците луксембуржаните и австријците се толку надмени, што за помислата за напредок кажи си Амин, повеќе и од германците.
Данска и Холандија имаат најголеми даноци на доход, до 36%
Најдобра програма за емигранти имаат Шведска и Германија, најлоша Австрија, Хрватска, и Словенија. Освем ако не си хемичар или фармацефт...
Италијанците немаат работа за себе, а не да платат странци, газдите им се безобразни и често ги лажат работниците. Има сезонски работи за берење лешници ...
Да не заборавам Франција, има одлична социјална програма, но ...
Ова се главно мои мислења, не мора да се точни.

Последно уредено:
За во Чиле не ти треба виза. Најпаметно е да фатиме натаму после со Мексиканците преку граница у Америка, малце Трамп ја отежна работава само...хаха.

Според мое мислење Германија има највисок стандард со 10е на саат мин, Полска покажува збогатување во нејзината економија исто така

Не верувам дека алудира на никој, особено на некој кој починал. Барем сметам дека до толку има доблест.

Ирска и Британија имаат преголеми трошоци и прескапо сместување, а заработката во Ирска е помала,

Јас колку што знам Ирска е една од подобрите опции за бегање од тука. Половина Хрватска е иселена таму.

Јас колку што знам Ирска е една од подобрите опции за бегање од тука. Половина Хрватска е иселена таму.
Одат поради познавањето на англискиот јазик, одат не само хрвати, но како што истражував, кириите се околу 60% од доходот во даблин, превозот е скап, а во руралните области киријата е помала, но и заработката. Ограничени се видот на работни места за Ausländeren, главно во ИТ секторот, и угостителските бранши но таму нема нешто заработка.

Одат поради познавањето на англискиот јазик, одат не само хрвати, но како што истражував, кириите се околу 60% од доходот во даблин, превозот е скап, а во руралните области киријата е помала, но и заработката. Ограничени се видот на работни места за Ausländeren, главно во ИТ секторот, и угостителските бранши но таму нема нешто заработка.

Искрено не знам, сега имам еден пријател од Хрватска на гости кај мене, тој ми кажа дека Хрватите масовно бегаат во Ирска и во Германија. Во Ирска биле толку добро организирани што се пречекувале еден со друг и си наоѓале работа. Во последната година од Хрватска се имаат иселено повеќе од 100 000 луѓе.

Искрено не знам, сега имам еден пријател од Хрватска на гости кај мене, тој ми кажа дека Хрватите масовно бегаат во Ирска и во Германија. Во Ирска биле толку добро организирани што се пречекувале еден со друг и си наоѓале работа. Во последната година од Хрватска се имаат иселено повеќе од 100 000 луѓе.

што така бегаат од убава и моќна европска и нато заштитена земја да го прашаш пријатеалот?

што така бегаат од убава и моќна европска и нато заштитена земја да го прашаш пријатеалот?

Го прашав и ми рече дека откако видел како живеат Македонците ќе им пренесел на Хрватите дека се разгалени и дека не смеат да мрднат од Хрватска.

Која е процедурата добар мајстор да заработува легални пари на Запад?

Можеш да си отвориш сам фирма, да бидеш со самовработен статус. После тоа сам си наоѓаш работа и сам си одредуваш цена.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom