S
silmarillion
Гостин
Можеш да си отвориш сам фирма, да бидеш со самовработен статус. После тоа сам си наоѓаш работа и сам си одредуваш цена.
Абе кој мајстор ќе отвори своја фирма у странство од прва не ме заебавај.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Можеш да си отвориш сам фирма, да бидеш со самовработен статус. После тоа сам си наоѓаш работа и сам си одредуваш цена.
...па нели висок стандард, ЕУ, средено здравствотаму некаде докторите се за никаде а и многу наплаќаат, ќе останат луѓето без пари за кирија и леб.
Има, особено плочкари и шофери
Неможе да отвори фирма со Македонски пасош.Мора да е граганин на еу.
Не верувам дека алудира на никој, особено на некој кој починал. Барем сметам дека до толку има доблест.
Се разбира не ги ставив сите држави, едно ќе се изгубеше смислата, друго
нашите не бегаат Финска или Португалија,
во Шпанија ретко одат сезонски,
во бившата отоманска република ХеллАсс, одат од пограничните градови а живеат во Македонија, исто одат сезонски на лето
Во Бугарија речиси и да не одат, тоа се наши шофери или програмери кои отвараат фирми
Мал број главно угостители одат во Хрватска и Романија
Во Чешка одат градежници а во Словачка забари и електричари.
Поради јазикот ја избегнуваат Унгарија но има доста шофери од кај нас и Србија.
Полска е на листата поради добриот однос доход и трошоци на живот, но слабо е платена прекувремената работа.
Летонија, Литванија и Естонија главно се избегнуваат поради јазичните бариери но се наоѓа по некој информатичар особено во Естонија.
Ирска и Британија имаат преголеми трошоци и прескапо сместување, а заработката во Ирска е помала,
Холанѓаните, белгијците луксембуржаните и австријците се толку надмени, што за помислата за напредок кажи си Амин, повеќе и од германците.
Данска и Холандија имаат најголеми даноци на доход, до 36%
Најдобра програма за емигранти имаат Шведска и Германија, најлоша Австрија, Хрватска, и Словенија. Освем ако не си хемичар или фармацефт...
Италијанците немаат работа за себе, а не да платат странци, газдите им се безобразни и често ги лажат работниците. Има сезонски работи за берење лешници ...
Да не заборавам Франција, има одлична социјална програма, но ...
Ова се главно мои мислења, не мора да се точни.
Има, особено плочкари и шофери
Јас, и брат ми, фирмата ни е регистрирана во Бугарија, возиме низ Шведска и ГерманијаКој црн шофер отворил фирма? 1 од 1000.
Јас, и брат ми, фирмата ни е регистрирана во Бугарија, возиме низ Шведска и Германија
И колку има газди на фирми колку шофери? Зашто некој би возел за друг ако така па макар и со БГ пасош? Значи не е така.
Vnimavaj, ako imas registrirano firma spedicija vo BG, a vozis niz Germanija so MK dokumenti, ti si vraboten na crno vo D ili EU (iako vo svoja firma). Za da rabotis vo bilo koja EU drzhava, pa i BG, iako vo svoja firma potrebna ti e rabotna dozvola.Јас, и брат ми, фирмата ни е регистрирана во Бугарија, возиме низ Шведска и Германија
Vnimavaj, ako imas registrirano firma spedicija vo BG, a vozis niz Germanija so MK dokumenti, ti si vraboten na crno vo D ili EU (iako vo svoja firma). Za da rabotis vo bilo koja EU drzhava, pa i BG, iako vo svoja firma potrebna ti e rabotna dozvola.
Ako te zastane Zollkontrolle vo Germanija, dobivas zabrana od 5 god. za cela EU.
Треба да има доволно пари да може да покрие трошоци за 3 месеци за едно семејство под услов да имаат виза. Во тие три месеци треба жената да најде работа и да ја добие првата плата. Значи се што е потребно за да повлечеш семејство е жената да најде работа и да имаш пари тие први 2 или 3 месеци да ги покриеш со пари.За колку време плочкар (пример), може да повлече 3/4 члено семејство за средна класа живот во западна Европа. Значи без надпросечни способности за снаоѓање. Збориме леџит работење.
Хрватска е океј држава, споредбено со нас е далеку подобра, подобри услови за работа, поголеми бизнис можности, повисоки плати.што така бегаат од убава и моќна европска и нато заштитена земја да го прашаш пријатеалот?
HR bese ok vo sporedba so MK do pred godina dve, sega ne sum bas siguren, poslednava godina nie napravivme takvi promeni sto platite vrtoglavo rastat I naednas se najdovme pred vratite na EU I za toa dobivame priznanie od site relevantni faktori vo EU i NATO.Хрватска е океј држава, споредбено со нас е далеку подобра, подобри услови за работа, поголеми бизнис можности, повисоки плати.
Пример :
Твојата плата во Хрватска ако е 700-800 Еур, платата на твојата сопруга ако е 500-600 Еур, а имаш можност да работиш во некоја подобро развиена држава кај што ти и сопругата би зимале по 2к сигурно ја одбираш втората опција.