Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Машала....ти колку пати одиш у кафана месечноБакшиш, сакам да оставам и во кафана оставам секогаш не ми е битно дали е плус 200 300 500. Бакшишот е многу битен, поготово во кафана
Волку бакшиш на голема сметка се остава. Ако си редовен, сигурно газдата има кренато нов спрат на кафаната од тебе...Бакшиш, сакам да оставам и во кафана оставам секогаш не ми е битно дали е плус 200 300 500. Бакшишот е многу битен, поготово во кафана
Го ценам трудот на келнерите на мајсторите во кујна и музиката што ја имаат во моментот. Мислам дека и другите треба да почнат да го применуваат тоа. Само така ќе успееме да се поддржуваме во оваа државаМашала....ти колку пати одиш у кафана месечно
500 ден бакшиш?![]()
Мала поддршка ли е што им плаќам 120 денари за 0,33 пиво?Го ценам трудот на келнерите на мајсторите во кујна и музиката што ја имаат во моментот. Мислам дека и другите треба да почнат да го применуваат тоа. Само така ќе успееме да се поддржуваме во оваа држава
Автоматски споено мислење:
Не знам што се изнасмеавте сите. Што сакате да кажете, дека немате 200 300 денари да оставите бакшиш а идете у кафана? Мизерно
Додека така размислуваш мала ќе еМала поддршка ли е што им плаќам 120 денари за 0,33 пиво?
Колку бакшиш им оставаш на касиерите во маркет?Го ценам трудот на келнерите на мајсторите во кујна и музиката што ја имаат во моментот. Мислам дека и другите треба да почнат да го применуваат тоа. Само така ќе успееме да се поддржуваме во оваа држава
Автоматски споено мислење:
Не знам што се изнасмеавте сите. Што сакате да кажете, дека немате 200 300 денари да оставите бакшиш а идете у кафана? Мизерно
Па кога одиш да купиш луксузна гардероба не оставаш бакшиш, туку ти имаат веќе пресметано во цената за луксузот што го добиваш.Не разбирам зашто почна во таа држава муабетот за бакшиш за сите, работава дојде за добар ден бакшиш сакаат. Угостителски објекти се места каде што луѓе идат за кеиф, т.е. доброволно, не разбирам зашто почнаа да се мешаат со на забар, касиер, ѓубретар итн што бакшиш ќе му даеш коа тоа не е лукс и кеиф а потреба. Толку ли е сиромаштија па за луксот почнавме да се циганиме. Па земете у предвид дека луѓе што работат со клиенти им треба сако, а ако земеме предвид дека сако е и макпримат и армани, што треба да е муабетот, иста цена, знаеме дека едното е престиж и лукс а другото е основен модел.
Za sto e biten, onaka cisto me interesira?Бакшиш, сакам да оставам и во кафана оставам секогаш не ми е битно дали е плус 200 300 500. Бакшишот е многу битен, поготово во кафана
За стоката се согласувам, луксузот е пресметан, а за човекот што го овозможува тој луксуз (да се разбереме тука зборам за добар келнер што удоволува донеси ми вода со лимонче и со сламка навалена не повеќе од 90 степени, не за слаби), нели треба и тој да добие нешто?Па кога одиш да купиш луксузна гардероба не оставаш бакшиш, туку ти имаат веќе пресметано во цената за луксузот што го добиваш.
Исто и во кафеана, ракија од 400 денари литар ти ја продаваат по 2500 на чаша, пиво од 40 денари набавна го продаваат 100-200 денари, значи луксузот им е пресметан.
Ако сакаш да изиграваш лудило... Го викнеш келнерот, те чека, а ти си праиш муабет на телефон, па после тоа 10 мин размислуваш што да порачаш... Па му порачуваш вода со лимонче и сламка навалена не повеќе од 90 степени, па после му даеш бакшиш... Мислам дека тоа го прави искомплексирана будала со цел да го понижи.За стоката се согласувам, луксузот е пресметан, а за човекот што го овозможува тој луксуз (да се разбереме тука зборам за добар келнер што удоволува донеси ми вода со лимонче и со сламка навалена не повеќе од 90 степени, не за слаби), нели треба и тој да добие нешто?
Апсолутно, точно тоа ми е и идејата, зашто збориме за човек што секој ден служи х маси, и секакви гледа, бакшишот е тоа што го мотивира да држи ниво со комплескари и со релативно нормални клиенти, затоа сметам дека тоа е многу важен дел од тој однос, инаку и тие што се добри келнери ќе се демотивираат и место и клиентот да има убав помин у кафана, ќе се изнервира ради слаб келнер. Тоа е тој круг на ситуацијата. Добиваш добра услуга, даваш бакшиш, го држиш мотивиран за пак да добиеш добра услуга, нема ли бакшиш, ќе се демотивираат да ја даваат таа добра услуга.Ако сакаш да изиграваш лудило... Го викнеш келнерот, те чека, а ти си праиш муабет на телефон, па после тоа 10 мин размислуваш што да порачаш... Па му порачуваш вода со лимонче и сламка навалена не повеќе од 90 степени, па после му даеш бакшиш... Мислам дека тоа го прави искомплексирана будала со цел да го понижи.
Да сум ја келнер, ќе му го набијам бакшишот у....
Не се однесува за тебе, ама сум видел такви ситуации
Точно такаАпсолутно, точно тоа ми е и идејата, зашто збориме за човек што секој ден служи х маси, и секакви гледа, бакшишот е тоа што го мотивира да држи ниво со комплескари и со релативно нормални клиенти, затоа сметам дека тоа е многу важен дел од тој однос, инаку и тие што се добри келнери ќе се демотивираат и место и клиентот да има убав помин у кафана, ќе се изнервира ради слаб келнер. Тоа е тој круг на ситуацијата. Добиваш добра услуга, даваш бакшиш, го држиш мотивиран за пак да добиеш добра услуга, нема ли бакшиш, ќе се демотивираат да ја даваат таа добра услуга.