Дали треба да се остава бакшиш?

  • Креатор на темата Креатор на темата mikie
  • Време на започнување Време на започнување

Дали треба да се остава бакшиш?

  • Да

    Гласови: 127 69,8%
  • Не

    Гласови: 55 30,2%

  • Вкупно гласачи
    182
Сакам да прашам дали бакшишот кој го добиваат келнерите и шанкерите си го делат меѓусебе?
 
Бакшиш, сакам да оставам и во кафана оставам секогаш не ми е битно дали е плус 200 300 500. Бакшишот е многу битен, поготово во кафана
Машала....ти колку пати одиш у кафана месечно:confused:
500 ден бакшиш?:facepalm:
 
Бакшиш, сакам да оставам и во кафана оставам секогаш не ми е битно дали е плус 200 300 500. Бакшишот е многу битен, поготово во кафана
Волку бакшиш на голема сметка се остава. Ако си редовен, сигурно газдата има кренато нов спрат на кафаната од тебе...
 
Машала....ти колку пати одиш у кафана месечно:confused:
500 ден бакшиш?:facepalm:
Го ценам трудот на келнерите на мајсторите во кујна и музиката што ја имаат во моментот. Мислам дека и другите треба да почнат да го применуваат тоа. Само така ќе успееме да се поддржуваме во оваа држава
Автоматски споено мислење:

Не знам што се изнасмеавте сите. Што сакате да кажете, дека немате 200 300 денари да оставите бакшиш а идете у кафана? Мизерно
 
Последно уредено:
Го ценам трудот на келнерите на мајсторите во кујна и музиката што ја имаат во моментот. Мислам дека и другите треба да почнат да го применуваат тоа. Само така ќе успееме да се поддржуваме во оваа држава
Автоматски споено мислење:

Не знам што се изнасмеавте сите. Што сакате да кажете, дека немате 200 300 денари да оставите бакшиш а идете у кафана? Мизерно
Мала поддршка ли е што им плаќам 120 денари за 0,33 пиво?
 
Го ценам трудот на келнерите на мајсторите во кујна и музиката што ја имаат во моментот. Мислам дека и другите треба да почнат да го применуваат тоа. Само така ќе успееме да се поддржуваме во оваа држава
Автоматски споено мислење:

Не знам што се изнасмеавте сите. Што сакате да кажете, дека немате 200 300 денари да оставите бакшиш а идете у кафана? Мизерно
Колку бакшиш им оставаш на касиерите во маркет?
На кои други места даваш поддршка?
 
Не разбирам зашто почна во таа држава муабетот за бакшиш за сите, работава дојде за добар ден бакшиш сакаат. Угостителски објекти се места каде што луѓе идат за кеиф, т.е. доброволно, не разбирам зашто почнаа да се мешаат со на забар, касиер, ѓубретар итн што бакшиш ќе му даеш коа тоа не е лукс и кеиф а потреба. Толку ли е сиромаштија па за луксот почнавме да се циганиме. Па земете у предвид дека луѓе што работат со клиенти им треба сако, а ако земеме предвид дека сако е и макпримат и армани, што треба да е муабетот, иста цена, знаеме дека едното е престиж и лукс а другото е основен модел.
 
Не разбирам зашто почна во таа држава муабетот за бакшиш за сите, работава дојде за добар ден бакшиш сакаат. Угостителски објекти се места каде што луѓе идат за кеиф, т.е. доброволно, не разбирам зашто почнаа да се мешаат со на забар, касиер, ѓубретар итн што бакшиш ќе му даеш коа тоа не е лукс и кеиф а потреба. Толку ли е сиромаштија па за луксот почнавме да се циганиме. Па земете у предвид дека луѓе што работат со клиенти им треба сако, а ако земеме предвид дека сако е и макпримат и армани, што треба да е муабетот, иста цена, знаеме дека едното е престиж и лукс а другото е основен модел.
Па кога одиш да купиш луксузна гардероба не оставаш бакшиш, туку ти имаат веќе пресметано во цената за луксузот што го добиваш.
Исто и во кафеана, ракија од 400 денари литар ти ја продаваат по 2500 на чаша, пиво од 40 денари набавна го продаваат 100-200 денари, значи луксузот им е пресметан.
 
Последно уредено:
Бакшиш, сакам да оставам и во кафана оставам секогаш не ми е битно дали е плус 200 300 500. Бакшишот е многу битен, поготово во кафана
Za sto e biten, onaka cisto me interesira?
 
Па кога одиш да купиш луксузна гардероба не оставаш бакшиш, туку ти имаат веќе пресметано во цената за луксузот што го добиваш.
Исто и во кафеана, ракија од 400 денари литар ти ја продаваат по 2500 на чаша, пиво од 40 денари набавна го продаваат 100-200 денари, значи луксузот им е пресметан.
За стоката се согласувам, луксузот е пресметан, а за човекот што го овозможува тој луксуз (да се разбереме тука зборам за добар келнер што удоволува донеси ми вода со лимонче и со сламка навалена не повеќе од 90 степени, не за слаби), нели треба и тој да добие нешто?
 
За стоката се согласувам, луксузот е пресметан, а за човекот што го овозможува тој луксуз (да се разбереме тука зборам за добар келнер што удоволува донеси ми вода со лимонче и со сламка навалена не повеќе од 90 степени, не за слаби), нели треба и тој да добие нешто?
Ако сакаш да изиграваш лудило... Го викнеш келнерот, те чека, а ти си праиш муабет на телефон, па после тоа 10 мин размислуваш што да порачаш... Па му порачуваш вода со лимонче и сламка навалена не повеќе од 90 степени, па после му даеш бакшиш... Мислам дека тоа го прави искомплексирана будала со цел да го понижи.

Да сум ја келнер, ќе му го набијам бакшишот у....

Не се однесува за тебе, ама сум видел такви ситуации
 
Ако сакаш да изиграваш лудило... Го викнеш келнерот, те чека, а ти си праиш муабет на телефон, па после тоа 10 мин размислуваш што да порачаш... Па му порачуваш вода со лимонче и сламка навалена не повеќе од 90 степени, па после му даеш бакшиш... Мислам дека тоа го прави искомплексирана будала со цел да го понижи.

Да сум ја келнер, ќе му го набијам бакшишот у....

Не се однесува за тебе, ама сум видел такви ситуации
Апсолутно, точно тоа ми е и идејата, зашто збориме за човек што секој ден служи х маси, и секакви гледа, бакшишот е тоа што го мотивира да држи ниво со комплескари и со релативно нормални клиенти, затоа сметам дека тоа е многу важен дел од тој однос, инаку и тие што се добри келнери ќе се демотивираат и место и клиентот да има убав помин у кафана, ќе се изнервира ради слаб келнер. Тоа е тој круг на ситуацијата. Добиваш добра услуга, даваш бакшиш, го држиш мотивиран за пак да добиеш добра услуга, нема ли бакшиш, ќе се демотивираат да ја даваат таа добра услуга.
 
Апсолутно, точно тоа ми е и идејата, зашто збориме за човек што секој ден служи х маси, и секакви гледа, бакшишот е тоа што го мотивира да држи ниво со комплескари и со релативно нормални клиенти, затоа сметам дека тоа е многу важен дел од тој однос, инаку и тие што се добри келнери ќе се демотивираат и место и клиентот да има убав помин у кафана, ќе се изнервира ради слаб келнер. Тоа е тој круг на ситуацијата. Добиваш добра услуга, даваш бакшиш, го држиш мотивиран за пак да добиеш добра услуга, нема ли бакшиш, ќе се демотивираат да ја даваат таа добра услуга.
Точно така
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom