ХР(ИС)ЛАМ

• Креатор на темата Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување Време на започнување
Vujche напиша:
Кога добивал напади, глупите(???) верувале дека доживува визии.. итн.

Значи сам се направил(голем лидер), другите го возвеличале. Вероватно им требало лидер, иначе за информација имало доста лидери болни од поопаки болести од епилепсија. OFF TOPIC сме а?

КАТИНАР!

Koj glupi bre. Ti si glupak shto veruvash vo takvi gluposti. Koga toj kako shto vikash dobival napadi, togash angelot Gavril mu gi recitiral tie Bozji zborovi.
Kur`Anot e rimuvana proza, shto eden epilepticar pa na kraj i covek shto ne znae da pishuva i cita, da znae da izmisli neshto takvo.

NO WAY.

мислам дека нема шански ова да успее.Како на пр која современа жена би прифатила адет од муслиманската жена која така речено претставува машина за раѓање на деца и седење дома додека мажот и се курчи :tapp:
да не наведувам и други примери
мислам нема смисла оваа

Jas lichno mislam deka nema potreba da se pokazuva neznaenjeto za Islamot, so postovi od tipot na brainbug & co.
-prvo ne pridonesuva za temava( kolku i da e apsurdna)
-vtoro, vo najmala raka e ne logichno, da se ocenuvaat religiskite uchenja (koi na mesta se identichni vo biblijata i koranot) preku predpostavki za zivotot na Muhamed.

Inaku, edinstvo od tipot na Hrislam e apsurdno zaradi mnogu prichini, istoriski socioloshki itn...

Vujche напиша:
1. Абе ај???!
2. Рапер бил Муамед или... Господ бил рапер??? Дообјасни се.

LOL :))

П.С Глупи мислев на тие што го прифатиле од почеток јасно???

Само да објаснам - „зборење у стихови“ е карактеристика на паганските верувања, само „божји“ луѓе биле у состојба тоа да го прават. Мухамед пошто не ги сакал многубожците, го колнел тој дар што му бил даден и не сакал да биде поистоветуван со тие луѓе.

Инаку, ја више се изјаснив на почеток од темава - ваква компилација нема шанси да успее. Има превише bad blood измеѓу овие две слични религии.

ooo moken vitezu :)
sto od toa sto go kazav ne e tocno???
dali i jas ne naglasiv deka biblijata e iskopirana vo kuranot ???

Ajde bidejki jas ne go tolkuvam ubavo istolkuvaj mi go ti mene motivot, pricinata i hronologijata sto mu se slucila na zenkarot vo meka i medina po sto nastanuva Djihadot..

kako tipot dur bil klosar nemal edna edinstvena vizija?? ima edno cudo stvari sto vo najmala raka od mesecina licat na teska prevara za koja sto denes ginat civili i samoubijci.

Na krajot na kraistata meri im go mozokot, znaes li sto e razlikata pomegju siitite i sunitite?? za sto u stvari denes ima po 50 zrtvi i 5 izruseni djamii ??? Pa potoa da diskutirame za stilot na tolkuvanje

aj pozdrav otidov jas na koncert na lutite pipercinja, tie mi imaat sustinski mnogu pogolema misija i podobro vlijanie na svetov otkolku muhamed :P

brainbug напиша:
Na krajot na kraistata meri im go mozokot, znaes li sto e razlikata pomegju siitite i sunitite?? za sto u stvari denes ima po 50 zrtvi i 5 izruseni djamii ??? Pa potoa da diskutirame za stilot na tolkuvanje
Првото нешто што почнало да го разара единството измеѓу нив е кавгата кој треба да го наследи Мухамед. Шиитите сметале дека зетот негов, Али треба да биде водач ма Умата, а Суните го одбрале Абу Бакр. После тоа, Абу Бакр кажал дека го слушнал еднаш Мухамед да каже дека они, пророците, немаат потомци и ради тоа им го одзел сето право на Али и Фатима за наследство од имотот на Мухамед. И од таму иде све надоле и надоле

Како прво треба да укажувам дека овде се врега цела една религија во кој има припадници од една третина од вкупното население на светот. Се врега Мухаммед с.а.в што е нешто апсурд за нас и стварно не ми е јасно што сакате да постигнете со тоа.Овие лаги кои ги пишувате служат за вашето самозадоволување ништо друго и го покажува вашето однесување .Секако вистината дека не е така 2 милијарди луге го следат пророкот Мухаммед с.а.в и кои го сакаат више од самите себе тоа мора да го сватите ,а пак некои истражувачи не го мислат истото како вие еве пример Мајкл Харт вели дека највлијалетен личност во историјата на човештвото се:
1.Мухаммед с.а.в
2.Њутон Исак
3.Исус
итн
зашто е ова вака мора од овој христијанин самите да се запрашате овде:http://en.wikipedia.org/wiki/The_100:_A_Ranking_of_the_Most_Influential_Persons_in_History

Што се однесува до темава ,ке биде ова што го напишал авторот ама вака:Кога самите христијани ке ја отфрлат светото тројство (пошто и самите никако да го објаснат ) кога ке се одрекнат од пишувањата на Павле ,кога ке признаат дека Бог е еден и кога ке признаваат дека Исус е пратеник на самиот Бог тогаш ке биде а ке биде.

Musab напиша:
Што се однесува до темава ,ке биде ова што го напишал авторот ама вака:Кога самите христијани ке ја отфрлат светото тројство (пошто и самите никако да го објаснат ) кога ке се одрекнат од пишувањата на Павле ,кога ке признаат дека Бог е еден и кога ке признаваат дека Исус е пратеник на самиот Бог тогаш ке биде а ке биде.

Полека, смири се:helou:
А кога еднаш Муслиманите ќе прифатат дека Мухаммед го створил Исламот од политички причини и Коранот нема блага веза со Божјата реч?

Имаш тема за Коранот со цитати, постирај нешто да читнеме. Да видиме колку и Коранот е разбирлив и филантропски.

Наместо да се бориме за надминување на религијата, зборуваме за измислување на некоја нова или комбинирана.

Ник, да бидам искрен, предлогот ти е глупав.

Збориш за надминување на религијата како за некој атавизам, слепо црево кое треба да се отстрани. Гледај вака на тоа- не страдаат сите од комплекс на Бог како тебе. Ја гледаат реалноста како нешто поинакво од расадник за плодовите на сопствената суета.

Веруваш дека светот е поле на кое си слободен да се помочаш. Дека можеш да земаш од сите со цел сопствена гратификација. Дека си Алфа, Омега, и се помеѓу.

Сепак, стварноста диктира дека има посилни, поспособни и попаметни од тебе. Твојот одбрамбен механизам? Негирање на се она што е условно кажано повозвишено и поголемо од тебе.

Еј, единственото што ги обединува сите луѓе на планетава е- а) сите постојат, б) сите еден ден ќе умрат.
Заради апсурдот на дејствувањето во таквата состојба, секој човек пронаоѓа нешто што ќе го оправда и ќе даде барем фиктивна смисла на неговото постоење. Кај религиозните тоа е култот кон Бога. Кај тебе тоа е култот кон себеси.
Барем тие веруваат во нешто поголемо од микробски прдеж на космичката мапа.

Sith​

Sith_Lord напиша:
Ник, да бидам искрен, предлогот ти е глупав.

Збориш за надминување на религијата како за некој атавизам, слепо црево кое треба да се отстрани. Гледај вака на тоа- не страдаат сите од комплекс на Бог како тебе. Ја гледаат реалноста како нешто поинакво од расадник за плодовите на сопствената суета.

Веруваш дека светот е поле на кое си слободен да се помочаш. Дека можеш да земаш од сите со цел сопствена гратификација. Дека си Алфа, Омега, и се помеѓу.

Сепак, стварноста диктира дека има посилни, поспособни и попаметни од тебе. Твојот одбрамбен механизам? Негирање на се она што е условно кажано повозвишено и поголемо од тебе.

Еј, единственото што ги обединува сите луѓе на планетава е- а) сите постојат, б) сите еден ден ќе умрат.
Заради апсурдот на дејствувањето во таквата состојба, секој човек пронаоѓа нешто што ќе го оправда и ќе даде барем фиктивна смисла на неговото постоење. Кај религиозните тоа е култот кон Бога. Кај тебе тоа е култот кон себеси.
Барем тие веруваат во нешто поголемо од микробски прдеж на космичката мапа.

Sith​

Не бе од каде бог? Зборам дека луѓето треба да се организираат под поинакви интереси, мене ми е најважна технологијата, а религиите, како гледам се трудат нон-стоп да ставаат сопки.
Во Америка се забрануваат експерименти со матични клетки, се учи креационизмот во школите, се водат насекаде бесконечни дебати и се фрлаат купишта пари за меѓу-национално и меѓу-религиско разбирање.
Треба фокусот да е врз други, според мене позначајни работи.
Религијата треба да стане, како кажа атавизам, остаток од некое време.

Тоа со комплексот на Бог е мој личен заклучок, до кој стигнав преку посматрање на твоите постови. No offense.

Во секој случај, технологијата е алатка, превозно средство за стигање на некоја дестинација.
Не можеме да го отфрлиме скелетот на она што не прави луѓе. Еве, велиш дека не се прави stem-cell research во Америка заради етички причини.
Истиот склоп на принципи не спречува од тоа да експериментираме врз затвореници, бидејќи нели- многу полесно ќе дојдеме до нови лекови на тој начин.
Минатото ни покажа да не чепкаме премногу во она до кое сме дошле по пат на природен развој. Верувај дека ако потребата за религија исчезне, ќе исчезне и самата религија. Во моментов, како и во текот на илјадници години, таа потреба постоела, постои и ќе постои уште долго време.

Покрај тоа, како што реков потребно е создавање на идеал без кој дестинацијата се губи и паѓаме во автоматизам на бесцелно битисување. Технологијата и развојот сами по себе не можат да бидат идеал, бидејќи тие се превозно средство кон некое одредиште.

Sith​

Sith_Lord напиша:
Тоа со комплексот на Бог е мој личен заклучок, до кој стигнав преку посматрање на твоите постови. No offense.
........
Sith​

Никој не пропагира нехумани методи. Но користење на клетки од папочна врвца или ај може на некој да не му се бендиса од абортирани фетуси, не е исто со и експерименти врз луѓе.
Инаку се изнаоѓаат нови начини за правење на матични клетки, па сите душебрижници околу децата, ќе можат да стивнат.

Тоа е сега природен развој, инаку се е ставено под знак прашалник од лекови и развој на медицина, до откривање на машини и заменување на луѓе со нив. Индустриската револуција и мотото скршете ги машините ми доаѓа на памет. Што кога утре ќе има пософистицирани роботи кои ќе ги заменат луѓето во повеќето работи? Како ќе реагирате тогаш?

Нека си верува кој во што сака, но да не се придава токлкаво внимание на истото.
Религијата и националната припадност да бидат нешто како дали повеќе сакаш пица или хамбургер.
Не нешто кон кое ќе има толкаво фокусирање и кое ќе прави толкави конфликти и проблеми.

Овде останува прашањето ефикасност vs. дехуманизација. И не' води до точката на несогласување. Џабе аргументи кога вредностите ни се разликуваат.

Sith_Lord напиша:
Овде останува прашањето ефикасност vs. дехуманизација. И не' води до точката на несогласување.

А што е според тебе природен развој? да ја срушиме денешната цивилизација и да започнеме отпочеток, во комуни, каде ќе има тројца кои ќе садат и косат, еден мелничар и еден во бејкери ко на сетлерс. Па после донки фарм и пиг фарм. Не зезај.
Враќање назад нема, освен некоја апокалипса.
Иднината носи многу нови и интересни работи, како ќе се прилагоди поединецот е прашање.

Зошто мислиш дека кога ќе има поефикасен систем на добивање на добра, дека дехуманизацијата би настапила?
Замисли например роботите работат, а луѓето имаат повеќе време да се ориентираат кон работи кои ги сакаат. Да не се грижат за егзистенцијални потреби, туку да се слободни да креираат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom