Фотографија (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата ROZA
  • Време на започнување Време на започнување
Каде во Скопје можам да одам на курс за фотографија и колку е цената на курсот? Почетнички курс, да научам од нула се' како што треба.

Каде во Скопје можам да одам на курс за фотографија и колку е цената на курсот? Почетнички курс, да научам од нула се' како што треба.

http://forum.kajgana.com/showthread.php?41522-Фото-курсеви
Ја ѕирна темава???
Мислам дека денес почнува курсот, ама не сум сигурен. Имаш време да фатиш чекор.

да, сега скоро сите што имаат апарати имаат дигитални, ама јас мислам дека со фимлот е поитересно а и со него можеш полесно да научиш да сликаш.

да, сега скоро сите што имаат апарати имаат дигитални, ама јас мислам дека со фимлот е поитересно а и со него можеш полесно да научиш да сликаш.
Као ќе научиш полесно со апарат на филм?
Функциите се истите, дури и малце по лимитирани. Ако сакаш веќе да научиш да сликаш, наравно нема да земеш SLR туку ќе земеш DSLR. Башка дур да научиш на обичен апарат, ќе се убиеш пари фрлајки за развивање, за да се помачиш да сфатиш/воочиш кај ти била грешката.

Као ќе научиш полесно со апарат на филм?
Функциите се истите, дури и малце по лимитирани. Ако сакаш веќе да научиш да сликаш, наравно нема да земеш SLR туку ќе земеш DSLR. Башка дур да научиш на обичен апарат, ќе се убиеш пари фрлајки за развивање, за да се помачиш да сфатиш/воочиш кај ти била грешката.

Не само што ќе се утепаш од фрлање пари туку и секогаш постои ризик да ти ги уништат сликите при развивање зашто веќе некое подолго време не развиваат филмови и тешко се наоѓа некој што добро го прави тоа.
Јас испукав еден филм, технички сликите ми беа ок, при развивање ги имаа направено лом и сакаа да ми земат некои 700 денари за развивањето.
Еве, на пример, ова ми се случи со една слика (немам ништо досредувано во фотошоп, така ми ја дадоа)
72457_10150107454452846_673652845_7696475_2417692_n.jpg

DSLR се далеку попрактични за учење, од аспект на тоа што можеш да си ги увидиш грешките, да корегираш нешто ситно, да си играш со експозиција, фокус итн.
Аналогните апарати се баш ако имаш мерак да сликаш на 35мм и со некој добар филм, Ilford или нешто слично да направиш некои впечатливи фотографии кога веќе толку многу ќе ја имаш усовршено вештината да си доволно сигурен во тоа што го сликаш.

znae li nekoj kako da namalam rezolucija na fotografija bez nekoja posebna programa tuku da moze od windows 7 da se iskoristi nekoja. fala

многу сакам да фотографирам имам обичен оној дигиталец кој се носи и во џеб и една година и повеќе може гo молам татко ми да ми купи фотографски апарат од оние професионалните DSLR со добри објективи како што се Никон д 500,Никон д5100 ,и деновиве ќе ми купат таков поклон за мојот 21ви роденден кој ми беше во август ,одвај чекам да ми купат дури од што толку сум нестрплив купувам само списанија за фотографија

многу сакам да фотографирам имам обичен оној дигиталец кој се носи и во џеб и една година и повеќе може гo молам татко ми да ми купи фотографски апарат од оние професионалните DSLR со добри објективи како што се Никон д 500,Никон д5100 ,и деновиве ќе ми купат таков поклон за мојот 21ви роденден кој ми беше во август ,одвај чекам да ми купат дури од што толку сум нестрплив купувам само списанија за фотографија

Ај биди добар и кажи ми кои списанија, и колку пари ги зема?! :)

Obozavam Fotografii...mnogu sakam da fotografiram,a neznam dali imam talent..mislam nikoj do sega ne dal svoe mislenje..pa eve edna fotografija pa kazete mi dali imam talent ili ne..slikava ja slikav onaka mi dojde inspiracija..SELSKI ZIVOT..pa iskombinirav nekoi raboti vo kujna malce osvetliv i gi zatemnav boite i ja dobiv ovaa slika:
moi kreacii.jpg moi kreacii.jpg moi kreacii.jpg
ima li nadez za mene :))))))))

Првите 10.000 фотографии се за да научиш правилно да го држиш апаратот.
Сега за сега, не гледам ништо што би ме воодушевило со идеја, креативност, реализација...

Првите 10.000 фотографии се за да научиш правилно да го држиш апаратот.
Сега за сега, не гледам ништо што би ме воодушевило со идеја, креативност, реализација...

A bit harsh, don't you think? :)

Не е се до талентот. Земи некоја книга, научи ги основните работи. Кога зборувам за основни, мислам на основните функции на апратот како бленда, брзина на сликање, ISO и слично. Потоа следуваат правила на композиција и слично.

Ерт, типот чкрапнал со мобилниот нешто и не прашува дали има талент.

Лошо е што сега децава имаат само еден час неделно ликовна култура. Мојата прва успешна фотографија ја направив според она што го учев на часовите по ликовно.

Енивејз, сметам дека е подобро да земе книга и да учи правила на третини, кадрирање и слично, па после да фати да учи бленда, блиц, итн...

Лошо е што сега децава имаат само еден час неделно ликовна култура. Мојата прва успешна фотографија ја направив според она што го учев на часовите по ликовно.

Сега и толку колку шо имаат, не се држат часовите -.-

Ај биди добар и кажи ми кои списанија, и колку пари ги зема?! :)
ReFoto-250 денари,во него има доста добри и корисни работи,од дигитална фотографија па се до аналогна,во новиот број имаше за денот на македонската фотографија,не сум седнал новиов број да го читам ама неделава ќе седна да го читам пред да ми го купат DSLR

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom