Референдум за независнa Шкотcка

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Ќе гледаме ли една модерна некрвава варијанта на Brave Heart?

Misirkov напиша:
Brat dali kje se sluchi koe? Makedonija da ja priznae Shkotska? Pa da ima barem eden vistinski politichar da go vikne malku prepotentnoto anglosaksonsko govedo Chaterton Dikson na muabet za shkotskata nezavisnost, da razgledaat nekoi prashanja za Ramkoviot, za imeto, itn.

Uuuuuu shto ubavo kje se viori sino-beloto zname vo Centar.....
Ne dali Makedonija ke ja priznae Skotska,tuku dali voopsto Skotite ke ja dobijat svojata nezavisnost!
I Avstralijancite probuvaa vo nekolku navrati da se otcepat od Kralstvoto,ama ne im uspea... zasto pak na Skotite bi im uspealo..
A ova prasanje pokrenuva niza "prasanja'' vo vrska so ostanatite potcineti pod Kralicata...
Od se srce se nadevam deka ova ke se sluci...sepak,da pocekame!

n503638730_39132_209.jpg

Sega najavija referendum vo 2010. ...

Bacillus gagous напиша:
Ќе гледаме ли една модерна некрвава варијанта на Brave Heart?

Shkotite vekje spremile tuzhba za Toni Bler vo koja toj se tereti za voeni zlostorstva vo Irak. Tuzhbata ja pokrena poraneshniot parlamentarec Jim Sillars koj oblasnil deka taa e legalna iako vo Anglija pstoi zakon so koj se dava imuniet vo takvi suchai:

http://news.scotsman.com/politics.cfm?id=912232007

Ima li nekoj podatok kakov e rejtingot a SNP otkako ja osvoija vlasta??
Inace, da i jas sum za nezavisna Skotska :)

гласам и за шкотска и за баскија и за корзика и за северна ирска и за фландрија, и за каталонија..............

Не си летајте гулаби со независноста на Шкотска.
Може да станат независен и за премиер да го изберат Лорд Џ. Робертсон ”овековечениот” пријател на Македонија и Али Ахмети. Ќе биде весело.
Многу Шкоти има во британската политика која одамна ни крои капа како што ним им одговара.

Мали се тие никако не им одговара да бидат сами.
Ок е независност, но поубава е денешната позитивна дискриминација во нивна полза.

Не знам дали знаете, но Европејскија с'јуз има решение, в което се казва, че ако нјакоја територија се отдели (имат пред вид Корсика, страната на Баските и другите), и новата д'ржава иска да б'де член на ЕС - ште се наложи да се почват нови преговори и нови процедури по приемането на тези нови д'ржави.

А нали се сештате, че всјака страна-член на ЕС има право на вето? Познајте Великобританија, Испанија или Франција как ште гласуват ЗА започване преговори с независима Шотландија, Баскија или Корсика????
Така че не е толкова просто

Izbirokratiziran da no ne i trul :P
Sepak dali ke se narece ustav ili nov dogovor seedno, ke bide resenie koe ke gi otrli najgolemiot broj na pricini sto te teraat da go okarakteriziras kako trul insomniac :0

Skotskata vlada i formalno pokrena rasprava za nezavisnost od Velika Britanija. Aleks Salmond, vodacot na SNP, denes (14-8-2007) go dostavi dokumentot koj treba da bide osnova za raspravata za "site opcii".

Bravo Shkotska, ajde sega Baskija, Korzika, Baern, Severna Liga, pirinska/egejska....... ;-)

EU e trul sojuz, taa rea doprva kje pochne da se chuvstvuva.

P.S. Pro-britanskata komunjara Lord Robertson -- "shkotskiot Branko" -- shkotskite nacionalisti ne mozhat da go smislat. Duri i dojde na pozicija, dzabe li imame MNR, dzabe li ima partija so ime VMRO na vlast da iskontaktira so SNP i so ostanatite shkotski partii i organizacii za da im se predoci kakvi teroristi poddrzuval Robertson i za kakvi celi?!

Se javija Shkotskite nacionalisti, velat nezavisnost vo 2017 god.

Samo da ne im napravaat povtorno neshto vakvo...

67180.372execumaryqs.jpg

И Тони Блер је Шкот ја мислим, не само Браун.

Постоји једна битна ствар у причи а то је да се после толико времена, више од 300 година ипак формирала једна специфична британска култура. Замислимо да је Југославија трајала 350 година, то би било нешто слично.

Ирци нису никад били апсорбовани у ту британску културу и зато постоји Ирска данас. Проблем Северне Ирске је што тамо има више лојалиста униониста од националиста, /читај Ираца католика/ Ако ових других једном буде више од 50% оде Северна Ирска ко ништа, док кажеш кекс.

Е сад Шкотска је ипак нешто друго, они су ипак Британци тако да...ќе видиме.

Ке почне се да се растура.Ама дали е добро за цела Европа да се растури Европската Унија?
Не знам,можеби треба уште некое време сите да бидат заедно,барем додека трае опасноста од тероризмот...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom