Родителско право на шамар?

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Ај и ти :drk::drk:! Бива?

Немаш деца, кога ќе имаш збори.
Може ќе ги тепаш, од каде да знаеме, тука сите се кријат, ретко кој е оној вистинскиот во виртуелниот и реалниот свет.
Јас сум таков, ме знааат куп, маса форумџии, вас, не!
Тие кои ме знаат, ме знаат убаво.
Ете, Дивајн и Еко се од Струга, го знаат синот мој, а да не зборам за маса скопјани. Нека речат каков е мојот однос кон и со него!!
Јас сум истиот, секаде. Вие, не знам.

Не сум воопшто!
Зошто да бидам?
Реков, секој со своет, на свој начин. Никому не му наметнувам мислење, не му се мешам во домот и семејството. Јас само кажувам мое мислење, кој сака нека се согласи, кому не му чини, јебига, негова работа.

Зошто? Тешко ти паѓа :drk::drk:?? :vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:

pearl напиша:
Јас и само јас одлучувам и точно тоа го зборувам цело време. Работата да се земе во раце на почеток за да после нема потреба никој да се буди од бајка или да го маваат шокови на реалноста.
Tи никогаш не можеш да одлучиш за друг. Сите одлуки во животот си ги носи самиот поединец, без разлика дали станува збор за дете. Колку полесно ќе прифатиш дека твоето дете не е играчка на далечинско управување со вграден софтвер за воспитување, толку полесно ќе се справиш со сите ситуации кои ќе ти ги носи неговиот развој како личност. Вака како што кажуваш, те чекаат многу разочарувања кога ќе дојде тоа време.

pearl напиша:
Приказните што ти ги кажуваш не се релевантни за темава, пошто за да станат валидни, ќе треба да се анализира каков човек си, во што си пораснал и како тие игрици влијаеле на тебе. Носиш агресивност, носиш нетрпение, можеби ти предизвикале страв, повлекување кон себе? Како тие филмови влијаеле на твојот развој. А тоа не е тука темата, а ниту сметам дека е потребно, било за тебе, било за комшијата твој. Затоа велам нема потреба за вакви примери.
Примерите кои ги кажувам не се приказни Перл, остави ги веќе приказните на страна, гледаш повеќемина апелираме да погледнеш во реалноста од која бегаш. Примерите се вистински, а за нивна валидност воопшто не е потребна моја психолошка анализа, бидејќи не се однесуваат на мене, туку на личност (комшијата мој) кој го изнесов во примерот. Ако веќе сакаш да се анализираме кој што носи во себе, има тема за тоа, наспан сум и ноќта е пред мене. Нема да бидам штедлив на зборови, на факти и на аргументи. Сакаш да се пробаме?

pearl напиша:
Јас не ги повторувам самата на себе, туку ги повторувам на оние кои постојано ми ги чукаат (мантраат) пред нос и бараат одново да им' ги потврдам :smir:
Реков, така се убедуваш самата, верувајќи дека така ќе ги убедиш и другите.

Garfield напиша:
Дејче :drk::drk: ај помогни, не смеам тешко и големо да кревам!

Каде најде вулгарен?? Точно јас сум уникатен! Како мене нема, ниту ќе се роди.

По небеси да шетавте ваков арен не ќе најдевте.

Што? Ти падна тешко што не удирам деца??
Уживај, ти ако сакаш и сечи ги за казна, по грбот, како на нашите работници од Маврово за време на конфликтот. Твоја работа.

Дома не ти се мешам. Не ми се мешај ни ти, освен ако не сакаш да замешаш, онака, квалитетно и квантитативно. Бива?
Дома е жена ти?очигледно нешто е отсутна па мораш сам....Ха,ха ,ха.....Точно така!!!...
Ви моја куќа братче никој не удира деца,само никој по цел ден и не зборува за тоа...У твоја куќа ни на крај памет не би ми текнало да се мешам...скраја да е...подалеку од мене...оти вакво нешто покрај мене ко тебе....ЈОК,тогаш дури ке отворам тема-насилството на жената врз мажот....Дете никогаш не би натепала ,тоа јасно го кажав,ама вакво нешто самобендисано(суштество)....незнам што би му направила...може и нокти да му откорнам.....
:drk:-----одмори се ,доста е....

Фала за помошта со :drk::drk::drk:!

Затоа и не си ми дома, за да кенкаш цело време.
Гарант си некоја бездетна или неисполнета и незадоволно штом не можеш да разбереш основна и едноставна работа.

Детето е најголемото богатство, без него ние не сме живи, без деца ние сме само бледа сенка на човек, единственото исполнување, среќа, радост, живот е преку децата. како да помисли некој да потчукне дете е beyond my comprehension and imagination, а имам доволно имагинација за неколкумина.

П.С. Корни му нокти на маж ти, ако го имаш! Може е in to sad-mazo shit!
Јас не сум.

П.П.С. Ај да се преброиме, од сите постирачи, кои се тие кои имаат деца и нека кажат дали ги удриле своите, а оние кои немаат нека продолжат да постираат, се разбира, со напомена дека тоа се е кај нив само сеуште на теориска основа?!

Garfield напиша:
Фала за помошта со :drk::drk::drk:!

Затоа и не си ми дома, за да кенкаш цело време.
Гарант си некоја бездетна или неисполнета и незадоволно штом не можеш да разбереш основна и едноставна работа.

Детето е најголемото богатство, без него ние не сме живи, без деца ние сме само бледа сенка на човек, единственото исполнување, среќа, радост, живот е преку децата. како да помисли некој да потчукне дете е beyond my comprehension and imagination, а имам доволно имагинација за неколкумина.

П.С. Корни му нокти на маж ти, ако го имаш! Може е in to sad-mazo shit!
Јас не сум.
Маж ми е доволно маж и не вреѓа жени по форуми!!!!Го имам, да,и горда сум на него!!!Исто така имам прекрасна ќерка од 11 години,која и не знае што е тоа ќотек,удирање ,цркање,...итн!Живее во прекрасно хармонично семејство,и верувај дека е доволно воспитана,паметна ,а за тоа да биде така сме се погрижиле со време,...За што претставува детето во животот немој да ме учиш и да ми составуваш состави,..Сепак си помал од мене,а претпоставувам дека и татко си помалку време од колку јас мајка!!!!
Да, МАЈКА!!!

Tuka ne mozes da bides sigurna, neli Ramada.
jas sum na rabota, na forum, ne me gledas na forum koga sum so decata. zamisli, ne zivee sekoj vo virtuelniot svet narecen Makedonija. Nekoj zivee na drugo mesto.
Cudno neli??

Inaku, za neupatenite:

[FONT=Arial,Helvetica]Preamble[/FONT]
  • [FONT=Arial,Helvetica]The States Parties to the present Convention,[/FONT][FONT=Arial,Helvetica]Considering that, in accordance with the principles proclaimed in the Charter of the United Nations, recognition of the inherent dignity and of the equal and inalienable rights of all members of the human family is the foundation of freedom, justice and peace in the world,[/FONT]
    [FONT=Arial,Helvetica]Bearing in mind that the peoples of the United Nations have, in the Charter, reaffirmed their faith in fundamental human rights and in the dignity and worth of the human person, and have determined to promote social progress and better standards of life in larger freedom,[/FONT]
    [FONT=Arial,Helvetica]Recognizing that the United Nations has, in the Universal Declaration of Human Rights and in the International Covenants on Human Rights, proclaimed and agreed that everyone is entitled to all the rights and freedoms set forth therein, without distinction of any kind, such as race, colour, sex, language, religion, political or other opinion, national or social origin, property, birth or other status,[/FONT]
    [FONT=Arial,Helvetica]Recalling that, in the Universal Declaration of Human Rights, the United Nations has proclaimed that childhood is entitled to special care and assistance,[/FONT]
    [FONT=Arial,Helvetica]Convinced that the family, as the fundamental group of society and the natural environment for the growth and well-being of all its members and particularly children, should be afforded the necessary protection and assistance so that it can fully assume its responsibilities within the community,[/FONT]
    [FONT=Arial,Helvetica]Recognizing that the child, for the full and harmonious development of his or her personality, should grow up in a family environment, in an atmosphere of happiness, love and understanding,[/FONT]
    [FONT=Arial,Helvetica]Considering that the child should be fully prepared to live an individual life in society, and brought up in the spirit of the ideals proclaimed in the Charter of the United Nations, and in particular in the spirit of peace, dignity, tolerance, freedom, equality and solidarity,[/FONT]
    [FONT=Arial,Helvetica]Bearing in mind that the need to extend particular care to the child has been stated in the Geneva Declaration of the Rights of the Child of 1924 and in the Declaration of the Rights of the Child adopted by the General Assembly on 20 November 1959 and recognized in the Universal Declaration of Human Rights, in the International Covenant on Civil and Political Rights (in particular in articles 23 and 24), in the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights (in particular in article 10) and in the statutes and relevant instruments of specialized agencies and international organizations concerned with the welfare of children, '[/FONT]
    [FONT=Arial,Helvetica]Bearing in mind that, as indicated in the Declaration of the Rights of the Child, "the child, by reason of his physical and mental immaturity, needs special safeguards and care, including appropriate legal protection, before as well as after birth",[/FONT]
    [FONT=Arial,Helvetica]Recalling the provisions of the Declaration on Social and Legal Principles relating to the Protection and Welfare of Children, with Special Reference to Foster Placement and Adoption Nationally and Internationally; the United Nations Standard Minimum Rules for the Administration of Juvenile Justice (The Beijing Rules) ; and the Declaration on the Protection of Women and Children in Emergency and Armed Conflict,[/FONT]
    [FONT=Arial,Helvetica]Recognizing that, in all countries in the world, there are children living in exceptionally difficult conditions, and that such children need special consideration,[/FONT]
    [FONT=Arial,Helvetica]Taking due account of the importance of the traditions and cultural values of each people for the protection and harmonious development of the child,[/FONT]
    [FONT=Arial,Helvetica]Recognizing the importance of international co-operation for improving the living conditions of children in every country, in particular in the developing countries,[/FONT]
    [FONT=Arial,Helvetica]Have agreed as follows:[/FONT]
    [FONT=Arial,Helvetica]
    [/FONT]

[FONT=Arial,Helvetica]Конвенција за правата на детето - целиот текст![/FONT]
П.С. Мајка, в ред, биди, не ти бранам, иако не верувам, ама се бидува на светов и веков.

Јас сум ТАТКО! Ете, барем имам и форумски сведоци.

Fino sto si se potrudil da go ispratis ova za neupatenite!
Ubavo sto si tatko,samo nikogas nema deteto da se rasplace vo son i da rece Tato....Bidi siguren deka ke rece MAMO!!!

ramada напиша:
Fino sto si se potrudil da go ispratis ova za neupatenite!
Ubavo sto si tatko,samo nikogas nema deteto da se rasplace vo son i da rece Tato....Bidi siguren deka ke rece MAMO!!!

Види сеа вака, ај да речеме дека не си во право, барем во мојот случај. Сега??
Ќе одиш да натепаш некого, да му коренш нокти??
Оној кој корне нокти некому не може да е нормален и потоа да тврди дека нема во афетк да му ги откорне ноктите на детето!!

П.С. Ја прочита некој конвенцијата или премногу тешко ви падна???

Рамада, не спорам за улогата на мајката, не кенкај за улогата на таткото во едно здраво семесјтво (не од оние од минатите векови, ама модерно)! ОК!?
Јас не спорам за мајка/татко, спорам за идиотизмот наречен шамар на дете.

Garfield напиша:
Види сеа вака, ај да речеме дека не си во право, барем во мојот случај. Сега??
Ќе одиш да натепаш некого, да му коренш нокти??
Оној кој корне нокти некому не може да е нормален и потоа да тврди дека нема во афетк да му ги откорне ноктите на детето!!

П.С. Ја прочита некој конвенцијата или премногу тешко ви падна???

Рамада, не спорам за улогата на мајката, не кенкај за улогата на таткото во едно здраво семесјтво (не од оние од минатите векови, ама модерно)! ОК!?
Јас не спорам за мајка/татко, спорам за идиотизмот наречен шамар на дете.
iskustvoto vo zivotot ke te nauci da bides malku po strpliv i da ne gi svakas rabotite bukvalno kako na pr."ke ti iskornam nokti"
A za promena malku da olabavis??Ti si nekoj psiholog ili?
Da, bi mozela da mu otkornam nokti ali samo na onoj koj bi sakal da go povredi moeto dete!!!Jasno???

Не сум психолог, туку многу работи, една од нив е философ, М-р по философија на религија, моја специјалност, иако сега, во моментов работам на друго поле, кое ми е исто така специјалност, а за кое нема да тапам вон тема.

Во контекст и вон контекст, знам да познавам многу нешта, а на темата, повторно ќе прашам, ајде да не постираме ништо додека не ја исчитате конвенцијата, чиј потписиник е и Нов Зеланд, која ја има ратификувано, а се буни! ОК!

pearl напиша:
Ако и понатаму продолжува и тера инает, тогаш го прави од две причини. Или му се игра (па ако е тоа тогаш ќе играме, ама со нешто друго, а не со телевизорот), или покажува револт кон некоја моја постапка и треба да се запрашам каде грешам.

Неверојатен е ефектот кој убавиот збор, кажан со добро и смирено, го има кај малите деца. Еднаш кога ќе ја положат довербата во вас, тогаш веруваат безрезервно, ќе им' светнат очињата и се отвараат како цветче, се' што треба е и како цвет да ги негуваш.

Еве, малку од малку се надевам дека ти објаснив кој е појот пристап. Сметам дека бесцелно е да се разглабаат примери како погорниот, бидејќи тоа се веќе големи 6-7 годишни деца, а јас зборувам за помалите. Оти верувам дека детето се моделира до 5-6 години, потоа можат да се направат мали интервенции, но поголемиот дел од работата е веќе завршена. Ако не си го сработиш домашното уште на почеток, во рани години, тогаш подоцна ќе ти моча по комшии и се' што ќе можеш да му кажеш е "барем мочај на плочките сине, немој на чергичето". Мада, ако до таму стигнала работата, џабе е веќе и зборење. Тогаш, ко што кажа Серпико, земи и самиот мавни си шамар, оти си кикснал како родител, и тоа дебело си кикснал.

Затоа Горчо, мислам дека нема никаква поента темава да ја сведеме да "шта би било/кад би било" и кој како ќе се понесел.
Ситуацијата што ја наведов е реална случка, во МК (не моја, туку на еден пријател). Детето имаше 4 години и му беше зборено на начин кој ти го предлагаш, без резултат... на крај, играa шамарите по газот од таткото... no more!

За болдираниот текст од твојот пост.... :toe:, мое мислење е дека имаш голема заблуда и еднобојност кога станува збор за воспитување на деца. Ти најдобро си знаеш...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom