Софтвер за архитектонско цртање

• Креатор на темата Креатор на темата зунза
  • Време на започнување Време на започнување
Проблемот настанува кога постарата генерација ги негира новите технолошки можности само поради една себична причина - личната неможност да остане во тек со новитетите.

Тогаш компјутерот станува дело на сатаната...итн итн итн.

Лошото е што имам професори кои ја поддржуваат горенаведенава сентенца.

Се сложувам дека првичното забележување на идејата оди подобро кога се користи молив и хартија. Побрзо е, покреативно, поинспиративно. Ама понатамошната работа на компјутер во никој момент не би ја категоризирал како трендовска; Затоа што никој денеска (на пример) не ги користи парните машини, нели? :)

Технологијата е значајна. Идејата - уште повеќе.

Tokmu zatoa mojata poraka beshe kon mladite arhitekti:
-Naucete prvo dobro da rabotite so molivot a kompjuterot stavete go vo vtor plan otkako ke se izrazite dovolno dobro na hartija.Parnite mashini se koristat i denes za proizvodstvo na struja.:)

Kompjuterite ne vi davaat ideja tuku vi pomagaat tehnoloshki da ja realizirate pobrzo.

mislam deka treba da pobaras Punch!Professional Studio. Programce sllicno na 3D Home Designer Suite, ama mnogu polesno za rabotenje. Plus toa, vo paketot ima i aplikacija za dizajn na mebel. Probaj

AutoCAD

Moze li nekoj da mi najde link za da go simnam autoCAD.
Bidejki barav na gogle ali neuspesno nisto na najdov.

Другар, на форумов не се постираат линкови за нелегален даунлоуд. Ауто Кад може да се најде на милион други начини, а еден од нив е преку официјалниот застапник за програмов - еден од вработените таму е член на форумов. :smir:

ej Serpico aj ako ne te mrzi pusti MSN za da mi kazes (sekako ako ne ti e tesko)kade da najdam AutoCAD zasto stvarno ne mozam da najdam i kazi mi koj e vraboten na strabnata na AutoCAD od forumov za go prasam nego ako moze da mi pomogne

Ауто кад не е едноставен за користење, зависи за што ќе го користиш (архитектура, машинство, 2Д, 3Д) инаку побарај во било која продавница каде се продаваат цд/двд со програми, јас го имам АутоКад 2005 али го работам тук таму од хоби или домашни потреби.
Зборот ми е дека ако ти треба за некои аматерски 3Д архитектура/дизајн потреби има многу поедноставни програми

Како што кажа членот зависи за што ќе се користи пробај и со Solid Works за 3Д е петка

Ako go koristi za arhitektura 2d,3d preporacuvam AutoCAD 2007(8) ili uste podobro Autodesk Architecture(Architectural Desktop po staro)...neznam koj kolku koristi AutoCAD 2007(8) na forumov no veruvajte deka vo oblasta na 3D modeliranjeto ima znacitelni olesnuvanja vo odnos na prethodnite verzii.AutoCAD 2007 i 2008 se revolucionerni vo toj pogled.Ima mnogu novi olesnitelni alatki za 3d,renderiranjeto e poednostaveno itn.

За почетници најдобар е Microsoft Office Visio. Јас го користам и доста научив само од цртање со него без книги и такви други чуда. Супер е!!!

Другар, на форумов не се постираат линкови за нелегален даунлоуд. Ауто Кад може да се најде на милион други начини, а еден од нив е преку официјалниот застапник за програмов - еден од вработените таму е член на форумов. :smir:

Serpico, aj ako mozes prati po PP link, bideki i jas sum zainteresiran.

Бидејќи гледам сите се загреавте за AutoCAD, да ви напоменам само една работа, немојте да се ограничите само со работење во AutoCAD. Се знае "светото тројство" е AutoCAD-ArchiCAD-3DMax, во зависност на барањето, ќе ви биде потребно да ги научите сите овие програми најкасно до дипломирање, постарите колеги нема да бидат секогаш присутни за вас :).
Во последно време скоро да го напуштив AutoCAD-от на сметка на ArchiCAD 11 (нормално со соодветни plugin-и од Cigraph). За рендерирање го препорачувам Maxwell Rendering Engine. Подоле стварчици правени во наведените програми.

fig1.jpg

ArchiCAD Lightworks rendering engine.

max%20image1.jpg

3DsMax V-Ray

74638ae3756bcd109fbf6fef42f5321b.jpg

Maxwell Rendering Engine

Така да не оставајте вашите идеи да останат полуискажани, ако некој е заинтересиран за работа со овие програми, стојам на располагање со туторијали и сл.

За работа со молив се слагам, иницијалната идеа тргнува од тоа, ама греота и глупаво е тука да застане, не сме за џабе во 21 век...

Hм, мислам не е Аuto Cad 2007 за почетници да цртаат куќи :)

и треба нешто како: Home Design Architectural Series 4000

Колекција од програми за цртање и дизајн на куќи.... Пратено линкови по ПП
Хмм, ако не е за почетници, тогаш зошто се учи во прва година...

Хмм, ако не е за почетници, тогаш зошто се учи во прва година...

Не е за почетници не-студенти :) Посликовито, Ауто Кад не е за правник кој прв пат фаќа софтвер за акад цртање.

Луѓе ке може некој да ми каже CD Key за chief architect x1. Фала.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom