Цени на производи кај нас vs остаток од светот

• Креатор на темата Креатор на темата Goldie
  • Време на започнување Време на започнување
Не верувам дека такво нешто е возможно кај нас да се случи. А, баш би сакал...
Еве ти сакаш, сакам и јас сигурно има и други кои се за идеата, за почеток доволно е да се пушти како идеја и како ќе се зголемува бројот на луѓе до кои ќе стига, сигурно некој и ќе почне да ја применува како мене. Јас годинава коштан нема да купам па и 20 ден. да го продаваат (нека го фрлат кога се толку лакоми )а така правам и за многу други производи, ако видам дека некоја продавница прикажува лажни попусти гледам во иднина да ја избегнувам колку се може и така ако има повеќе луѓе кои прават така ќе мора нешто и они да сменат.

Моментално во Македонија една ситуација стана ненормална.
Цената на килограм жито, а тоа откупна цена на килограм пченица или килограм јачмен е пониска отколку цена на килограм храна за крави а тоа цена на килограм трици и концентрати.
До пред 1-2 години секогаш цената на житото кое земјоделците и сточарите ќе го произвеле на нива била повисока, а триците и концентратот имал пониска цена.
Сега имаме ненормална ситуација, храната која мора сточарот да ја купи за крави е поскапа од житото кое го произвел..
Нешто си грешка, другарче.
Тешко дека квалитетен концетрат како храна за крави било пониско од цена на жито. Од причина, нели што цената на концетратот ја дигаат другите работи во составот.

Кога разговараме за цена на месо, млеко во МК и споредба со други држави - првиот проблем е немање храна за животните т.е. имање скапа храна. Од целата храна за животни (како суровина) 80-90% се увезува !
Македонија едноставно не е способна да си произведе храна !

Ако знаеш дека трошокот за храна ти е 60-80% од сите вкупи трошоци - тогаш јасно е дека ние не можеме да имаме евтино месо или млеко.
Зашто е ова вака -долга приказна.....
Друга работа, до пред 15-16 години откупна цена на млеко за сточарите беше 22-24 денари плус имаа премија од 2-3 денари.
Денеска откупната цена е 15-16 денари некаде до 18 денари ама ретко.
Пред 10 години беше и 28, ама тоа е нереална цена.
Кога имаш висока цена - пак имаш проблем : висока цена на суровина значи и скап краен производ-сирење, кашкавал, пакувано млеко. Е сега, не сме ние затворен систем- штом имаш скап домашен кашкавал ( или млеко) , тогаш на пазарот ке навлезе поевтин увозен. Тогаш ке ти се јави проблем за пласман на домашните млекари, кои пак проблемот ке го префрлат кај сточарите , со поголемо намалување на цена, или намалување на откуп.
На крај таа висока откупна цена пак ке доведе проблем кај сточарите...
А да, во супермаркети цената на млекото за граѓаните е повисоко отколку пред 15-16 години.
Затоа што газдите на млекарите се поврзани со секоја власт во Македонија ( без разлика на партија) и го дерат грбот на земјоделецот.
На малопродажната цена на млекото влијаат многу фактори, најмалку алчноста на газдите.
Прво, трошоците за преработка и пакување, струја,амбалажа, се многу поскапени од пред 15 години. Понатаму, трошоци за дистрибуција ( бензин) исто се пакачени. Понатаму, под притисок на ЕУ, имаш многу дополнителни трошоци за задоволување на ХАЦЦП стандарди...
Сето ова носи повисока цена отколку пред 15 години

А цените на другите производи како се ? Пиши ако не те мрзи за основните продукти барем

Evo ke pisam nekolku osnovni produkti od obicen supermarket, znaci ne super budget ili posh.

Oriz: £0.95 za 1kg white rice
Brasno belo: £0.50 za 1kg
Seker: £0.70 za kg white sugar
Mleko: £0.45 za 1L obicno mleko
Soncogledovo maslo: £1.10 za 1L
Kaskaval: £8.5 za 1kg mature Cheddar
Pileski gradi: £6 za 1kg fresh chicken fillets
Meleno meso: £4 za 1kg beef mince
Jajca: £1.35 za 15 jajca

E sega racunaj na ova, ako odis vo Lidl e okolu 20-30% poeftino.
Ako odis vo Waitrose e 20-50% poskapo.

Ako te interesira nesto drugo, pisi.

Ne sum bil vo DE pa ne mozam da zboram, no eve gi cenite vo ES https://www.compraonline.grupoeroski.com/es/ isto taka, tamu mozam da vi kazam i za drugite trosoci, na primer stan trosoben, ne vo Madrid, kosta 100-130 evra so potstanari i so sekoj posebna soba, odnosno 300-350 cel stan vo centarot na gradot, na periferijata moze da bide poevtin, smetkite za struja i voda stignuvaat na DVA meseca i se relativno evtini, se koristat boci za gotvenje i za protecni bojleri odnosno nz sto bese bali butan, propan ama znam so edna boca ni traese eden mesec za toplata voda za tusiranje i za mienje sadovi, nesto vakvo korristevme https://www.junkers.es/usuario_final/productos/catalogo_usuario/producto_3648 dodeka za gotvenje sporetot znaese da se potrosi, gradskiot prevoz bese 1.32 za vozenje, odnosno 0.62 so karticka koja se nadopolnuva na ATM. Kako sto kazav toa se se razlikuva vo zavisnost od gradot i provincijata, normalno kartite za Real i Barca ne mozat da se isti kako za Granada i La Korunja, odnosno 15 evra, sekako treba da se zeme vo predvid i platata vo razni regioni.

Evo ke pisam nekolku osnovni produkti od obicen supermarket, znaci ne super budget ili posh.

Oriz: £0.95 za 1kg white rice
Brasno belo: £0.50 za 1kg
Seker: £0.70 za kg white sugar
Mleko: £0.45 za 1L obicno mleko
Soncogledovo maslo: £1.10 za 1L
Kaskaval: £8.5 za 1kg mature Cheddar
Pileski gradi: £6 za 1kg fresh chicken fillets
Meleno meso: £4 za 1kg beef mince
Jajca: £1.35 za 15 jajca

E sega racunaj na ova, ako odis vo Lidl e okolu 20-30% poeftino.
Ako odis vo Waitrose e 20-50% poskapo.

Ako te interesira nesto drugo, pisi.

На овие цени одма мигрирам. Со пензијата од Македонија ќе си живеам во Англија ко господин чоек хахах

Просечно МК семејство во месецот јаде 2-3 пати Месо, Просечно ЕУ семејство јаде секојдневно месо.... не дека не ни се допаѓа нам па не го јадеме...ама толку се има... да се помочам у скапаната држава , хк пу .
Не знам што ти е крива државата...ако ти е за месо дојди јас ке ти дадам месо.

Продуктивноста како еден параметар, а како втор е и пазарот. Масовно производство за голем пазар. Самото тоа ја намалува цената на производот.
Голем пазар е ГОЛЕМА ПРЕВАРА. Тој поим е ОК ако е вистински. Кога е ГОЛЕМА ШАРАДА е чиста лажга, опиум за наивен народ...., механизам која како топлотна пумпа, додека ја има , ја црпи животната енергија на сите , за да малкуте се дујат до бесвест со лажното чувство на бесмртност.
Глобализмот , онаков каков е на сила денес не овозможува бенефитите на големиот пазар да допрат до сите, туку е само во функција на малкуте глобалистички свињи да можат ја цицаат животната енергија на сите кои се подолу од нив во синџирот на исхрана.. на тој сега веќе сеопфатен глобален пазар. Но тоа е тема на покомплицирана дискусија, која всушност и не води некаде, бидејќи се е веќе отидено у красни курац....до даљег нормално...:) :)

Голем пазар е ГОЛЕМА ПРЕВАРА. Тој поим е ОК ако е вистински. Кога е ГОЛЕМА ШАРАДА е чиста лажга, опиум за наивен народ...., механизам која како топлотна пумпа, додека ја има , ја црпи животната енергија на сите , за да малкуте се дујат до бесвест со лажното чувство на бесмртност.
Глобализмот , онаков каков е на сила денес не овозможува бенефитите на големиот пазар да допрат до сите, туку е само во функција на малкуте глобалистички свињи да можат ја цицаат животната енергија на сите кои се подолу од нив во синџирот на исхрана.. на тој сега веќе сеопфатен глобален пазар. Но тоа е тема на покомплицирана дискусија, која всушност и не води некаде, бидејќи се е веќе отидено у красни курац....до даљег нормално...:) :)
Така, тотално друга тема на дискусија е тоа.
Битниот факт е дека тој „голем пазар“ е и голема причина за ниската цена на производите. Германија е земја извозник во цел свет. Македонија е земја увозник од цел свет. Единствено во Косово ако успееме да извезиме некоја глупост како чоколада од Витаминка.
Поентата ми беше, се оди со помала маржа на производите, ама затоа се продаваат во милионски бројки и се остварува поголем профит отколку да се оди со висока цена. Во Македонија е тотално спротивното. Се гледа преку ноќ да се оствари заработка. Делумно причина е и како што имаа некои пишано, високата цена на суровините, тоа што не прозведуваме буквално ништо, па и тие суровини се увезуваат, струјата се увезува итн итн да не повторувам.
Ама не е само тој факт. Можи да се примети исто и кај пазарџиите на пример, кои што не зависат од многу добавувачи и суровини, како прикаската со костените сега за коледе на пример. Пред и после празникот одат по цена што е далеку пониска отколку на една недела околу празникот. Значи и така имаат заработка трговците. Ама во тие неколку денови ради што има зголемена побарувачка, ја пумпаат нереално цената мислејќи оти од тие неколку дена цела година ќе уживаат богати. Во Германија е тотално обратна прикаската каде што еден месец уште пред Божик има енормни попусти на буквално сé. Почнувајќи од храна, козметика, па до облека, техничка роба итн. Со самото тоа привлекуваат уште повеќе муштерии и се вртат енормни пари тие месец дена.

Mnogu skapo nekako be tamu Ova cenive ti se od prva raka? Kilo kompir 8 dolari? Pa na sred London za £2 ke zemes 5 kila kompir.
Taze domasna roba sto se nudi po pazarite na zapad e ogin. Koga ke gi vidis cenite glavata ke te zaboli. Po toa marketite e poeftino ama se e staro kojznae po kolku meseci nema nisto taze i skoro sve e od uvoz kojznae od kade. Zboram za ovosje i zelencuk. So svoi oci sum videl letno vreme vo Italija kilo cresi na pazar se 20 evra, jagodite 10 evra, kajsiite 15 evra, boranija 20 evra, grasok 15 evra, spanak 10 evra, zelena salata 10 evra(kilo) itn...
Fakt e deka tamu se jade pretezno industriska hrana i pretezno uvozno i stoeno ovosje i zelencuk.
Kaj nas so se prodava po pazarite ovosje i zelencuk em vkusno em taze em svezo na zapad moze samo da sonuvaat. Toa e fakt, nema so da se lazeme-te.

Последно уредено:
Така, тотално друга тема на дискусија е тоа.
Битниот факт е дека тој „голем пазар“ е и голема причина за ниската цена на производите. Германија е земја извозник во цел свет. Македонија е земја увозник од цел свет. Единствено во Косово ако успееме да извезиме некоја глупост како чоколада од Витаминка.
Поентата ми беше, се оди со помала маржа на производите, ама затоа се продаваат во милионски бројки и се остварува поголем профит отколку да се оди со висока цена. Во Македонија е тотално спротивното. Се гледа преку ноќ да се оствари заработка. Делумно причина е и како што имаа некои пишано, високата цена на суровините, тоа што не прозведуваме буквално ништо, па и тие суровини се увезуваат, струјата се увезува итн итн да не повторувам.
Ама не е само тој факт. Можи да се примети исто и кај пазарџиите на пример, кои што не зависат од многу добавувачи и суровини, како прикаската со костените сега за коледе на пример. Пред и после празникот одат по цена што е далеку пониска отколку на една недела околу празникот. Значи и така имаат заработка трговците. Ама во тие неколку денови ради што има зголемена побарувачка, ја пумпаат нереално цената мислејќи оти од тие неколку дена цела година ќе уживаат богати. Во Германија е тотално обратна прикаската каде што еден месец уште пред Божик има енормни попусти на буквално сé. Почнувајќи од храна, козметика, па до облека, техничка роба итн. Со самото тоа привлекуваат уште повеќе муштерии и се вртат енормни пари тие месец дена.
хммм..не ми е јасно зошто ги окривуваш трговците , кога купувачите се клучните кретени??? што не купиле кога цената била ниска т.е. пред празникот??? :) :) Тезгаџииве си ја имаат класичната логика на микро пазар...не гледаат подалеку од носот.
Тоа само кажува едно: малите економии можат да функционираат само како плански. Поимот ПЛАН во денешно тотално компјутеризирано време не е исто со она што си замислувале наивно комесарите на Ленин, така да не треба да се меша со таквите промашаи...Реално и глобалниот систем работи плански, но без да го интересира како се одразува тоа на оние на кои им ја крои капата. Го интересира само неговиот профит т.е. добробит. Другото влегува во трошок кој треба да се минимализира.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom