Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Немаше телевизии тогаш, од нејзиното појавување во 91 на Макфест почна и телевизиската ера во Македонија.
Така е, да не беше Каролина уште ќе слушавме Радио Београд
Па добро, факт е дека Каролина од женски вокали е број еден (за мене) или меѓу најдобрите што ги имала Македонија години/децении наназад па и малку пошироко од Македонија. Затоа и рангот веројатно е потенциран.
Ако некој правел свадба или се сеќава какви глупости се правеа и колку бил асален нивниот правилник..ама тогаш било ок, пари си течеле.
http://www.idividi.com.mk/vesti/makedonija/421698/index.html
Одговор од здружението на приватни медиуми
https://tera.mk/zdruzhenieto-na-privatni-mediumi-so-reaktsija-za-zabranata-na-zamp/
Во спротивно, како Здружение, ќе им посочиме на нашите членови, комплетно да ја тргнат од своите програми македонската музика, се` до комплетното средување на работите и односите во оваа исклучително важна област.
Околу муабетов на темава, (иако малку оф-топик) можеби е згодно да се напомене дека функционирањето на музичката индустрија денес е различно, во споредба од пред десет-петнаесет години.Тие на кои ќе им се допаднат нивните песни ќе платат за да имаат оригинални копии од албумите, а тие на кои нема да им се допаднат нивните песни ќе им остават по некој коментар со критики за песните.
.
Споменуваш луѓе, некои постари и од мене и ги споредуваш со дете од тогашни 10-12 години (Каролина). Факт е дека како женски вокал е најдобра или меѓу најдобрите веќе 15-16 години.Па не знам за рангот на Каролина, знам дека јас го дочекав почетокот на 1990-те години со Владо Јаневски и Ластовица, и Ристо Бомбата и Кучешка Тенија се слушаа насекаде. .
ех, неблагодарна е споредбата на гласовите на Каролина и Пилева. Башка и музичките правци...Можеле да ја стават и Александра Пилева
Споменуваш луѓе, некои постари и од мене и ги споредуваш со дете од тогашни 10-12 години (Каролина). Факт е дека како женски вокал е најдобра или меѓу најдобрите веќе 15-16 години. ех, неблагодарна е споредбата на гласовите на Каролина и Пилева. Башка и музичките правци...
Реалноста е дека, освен неколкумина, ние и немаме некои пеачи за паметење. Тоа се гледа и од репертоарот по свадбите и на радијата (доминираат т.н. евергрин македонски песни од Југославија и од 90тите). А зошто и како не знам. Може само да претпоставувам затоа што не сум упатен во тие тајни. Затоа и нема да ми фали овој т.н. мрак, освен само тие неколку изведувачи.
Јас ќе ти кажам порано музиката не ја правеле за пари туку за слава и популарност. Сега се прави за да се заработи од нејзе еве неодамна Маријан Стојановски го изјави следното : Јас добив субвенција за песната , а дали и каде ќе се емитува истата не ме интересира. Тука лежи проблемот главен. Од поновите вокали женски би ја издвоил Александра Јанева растура девојката со песните.Споменуваш луѓе, некои постари и од мене и ги споредуваш со дете од тогашни 10-12 години (Каролина). Факт е дека како женски вокал е најдобра или меѓу најдобрите веќе 15-16 години. ех, неблагодарна е споредбата на гласовите на Каролина и Пилева. Башка и музичките правци...
Реалноста е дека, освен неколкумина, ние и немаме некои пеачи за паметење. Тоа се гледа и од репертоарот по свадбите и на радијата (доминираат т.н. евергрин македонски песни од Југославија и од 90тите). А зошто и како не знам. Може само да претпоставувам затоа што не сум упатен во тие тајни. Затоа и нема да ми фали овој т.н. мрак, освен само тие неколку изведувачи.
Се разбира дека сите снимаат песни и спотови за да добијат пари, но има разлика од пејач до пејач. Најголемиот дел снимаат шкарт песни и спотови само колку да се појават народот да знае дека сеуште постојат и дека и они работат со пеење, па може некој да ги викне, додека пак неколку само снимаат песни и спотови со цел да направат и хит, и популарност и се, без разлика на тоа што песната нема да им ја пуштаат на телевизија. Но тие што малку вложуваат многу помалку се и платени и никој не ги слуша. А и да снимат кој би ги слушнал кога телевизијата како најголем медиум ги одбива.Зошто да знаеме дека сеуште постојат, ако не снимаат ништо асално ?
Не, не снимаат за да знаеме дека сеуште постојат, туку снимаат за пари.
Ако не снимаат за пари, зошто не се спротивстават на ваквата забрана на ЗАМП и не ги повлечат овластувањата кои му ги дале ?
Сакаат пари, а свесни се дека немаат што да продадат за тие пари.
Ако снимаат за да знаеме дека сеуште постојат, нека ги направат своите песни бесплатни и нека ги закачат на нивните официјални веб сајтови за бесплатно симнување.
Тие на кои ќе им се допаднат нивните песни ќе платат за да имаат оригинални копии од албумите, а тие на кои нема да им се допаднат нивните песни ќе им остават по некој коментар со критики за песните.
Некои бендови започнуваат така што првите албуми ги закачуваат на The Pirate Bay, па дури и Пауло Коељо ги закачи своите книги на торент бидејќи сака неговиот напишан збор да допре до сите. Очигледно парите ги ставил на второ, ако не на последно место, за разлика од нашите музички анти-уметници.
Пиратеријата е најдобриот маркетинг агент и тоа бесплатен, некои компании дури и намерно дозволуваат нивните музички/филмски/софтверски производи да бидат закачени на пиратски канали пред истите да бидат пуштени во продажба за да го осетат пулсот на слушателите/гледачите/корисниците.
Се разбира дека сите снимаат песни и спотови за да добијат пари, но има разлика од пејач до пејач. Најголемиот дел снимаат шкарт песни и спотови само колку да се појават народот да знае дека сеуште постојат и дека и они работат со пеење, па може некој да ги викне, додека пак неколку само снимаат песни и спотови со цел да направат и хит, и популарност и се, без разлика на тоа што песната нема да им ја пуштаат на телевизија. Но тие што малку вложуваат многу помалку се и платени и никој не ги слуша. А и да снимат кој би ги слушнал кога телевизијата како најголем медиум ги одбива.
Што се однесува до заработката преку купување песни од Интернет...................., тоа можеби било актуелно во време кога си морал да платиш за да ја слушаш песната што ја сакаш, но во денешно време кога постои Јутуб како место за бесплатно слушање на песни, кој би ги купувал од други страни на Интернет?
Одиш од една тема во друга. На песната и треба силна промоција, а секако и квалитет, за да стане хит. Во Србија и во Бугарија пејачите многу добро знаат да се промовираат преку Интернет, но они добиваат и медиумско внимание. Песните постојано им ги пуштаат на телевизија и радио или ги викаат во емисија да се промовираат, додека пак кај нас ги забрануваат. Телевизијата останува најјак медиум за промоција, само што штета кај нас изгледа тоа не е така, освен за политиката и безвезните турски серии.Е па, бидејќи снимаат за пари, а никој не им го купува производот, очигледно производот не им чини. Нема преку леб погача, или како што велат Шпанците "и ако мајмунката се облече во свила, останува мајмунка".
Македонските уметници не го користат Интернетот доволно за да ги промовираат своите дела. Ретки се исклучоците како Андријана Јаневска која има свој Vevo канал на YouTube, и тоа младото девојче Рената Кралевска од Прилеп, која можеби не е нешто посебна - според мене лично не е, но барем се труди и тоа е за поздрав.
Но за разлика од тие неколкумина кои вршат промоција на своите дела на Интернет, мнозинството македонски уметници и понатаму го третираат Интернетот како табу тема, добар дел од нив бидејќи појма немаат како функционира Интернетот, но и добар дел од нив бидејќи се свесни дека немаат баш нешто квалитетно да понудат на Интернет.
Па за почеток можат да ги рекламираат своите наредни настапи преку рекламите на YouTube - ете еден доста добар извор на Интернет маркетинг, но вистината е дека не се толку заинтересирани за настапи во живо - повторно бидејќи дел од нив немаат голема публика, а друг дел се свесни дека немаат нешто квалитетно за да понудат, па затоа вака се нафрлуваат на радијата и телевизиите, исто како и на штотуку венчаните брачни парови, како деца кои се мислат дека ќе можат доживотно да живеат на доилката на мама.
Е па не чинат, и ќе продолжат да не чинат бидејќи повеќе се занимаваат со бизнис отколку со уметност, тоа можеби пали во големи и богати држави, но во мали држави како Македонија со мали и сиромашни народи како Македонците, не пали. Или нека се преселат во друга држава за да живеат на туѓа доилка, или нека си ја сменат професијата.
Или нека почнат да прават вистинска музика со вистински музички стил, па можеби некој ќе сака да слушне што пејат.
Одиш од една тема во друга. На песната и треба силна промоција, а секако и квалитет, за да стане хит. Во Србија и во Бугарија пејачите многу добро знаат да се промовираат преку Интернет, но они добиваат и медиумско внимание. Песните постојано им ги пуштаат на телевизија и радио или ги викаат во емисија да се промовираат, додека пак кај нас ги забрануваат. Телевизијата останува најјак медиум за промоција, само што штета кај нас изгледа тоа не е така, освен за политиката и безвезните турски серии.