Субвенции за греење на пелети

• Креатор на темата Креатор на темата katinakatalina
  • Време на започнување Време на започнување
Имате пола саат фора да се испукате, после тоа банирам за дневна политка. :kafence:

/Админ
јбг мoрa дa се испукaме некaде, не дoнесoa вo тaквa ситуaцијa oвие сендвичи дпмне, ПАРДOН...oд влaдaтa де

И кога беа другиве на власт Македонија се задолжуваше за милионски кредити кои ги враќаа граѓаните а немаше никакви проекти, инвестиции, патишта итн.
Од овој проект барем ќе види некој финансиско олеснување, плус почиста средина лошо е кога парите од кредити ги зимаат за глупости како барок фасади, врби, огради од 1м, споменици
поарно да ја намалат струјата пошто чади РЕК дење ноќе ништо од екологија со оваа мерка,туку некој таму ќе лапни ДЕБЕЛА ПРОВИЗИЈА од вакви мерки

Треба да се грижиш,бидејќи овие едно ќе ти дадат две ќе ти земат.Сите проекти им се такви.
ОК, ај сега остави политиката настрана и направи есапот:
Мене ми требат 4 тона пелети кои одат 12 денари по килограм, и тоа се 48000 денари за сезона.
Ако падне ДДВ на 5% и ако трговците не ги задржат цените на исто ниво заради профит, да кажеме дека пелетите ќе бидат 10,5 денари, за истата количина треба да дадам 42000 ден. Веќе сум во ќар 6000 денари.
Ако ЈП Македонски шуми ги произведуваат и ги продаваат по 9,5 денари по килограм, тогаш треба да платам 38000 денари што е респектабилни 10000 денари заштеда према сегашните цени.
Јас не губам ништо, за државата не би можел да кажам, и не треба да враќам ништо.
И пак ќе кажам: Ова е издржано и вреди ако се оствари. И би било убаво, кој и да е власт после изборите, ова да го спроведе.

го тапацирате со непотребни муабети и тоа премногу... грујо ли е груевски ли е владата ли е господин грујо ли е.. па кредит земале па ке треба да го враќа начмиш јанко петко кур се тресе... темава е за субвенцијата што ја нудат односно за проектот што го имаат и кажувајте мислења и предлози за него а не за друго глупости...

мене искрено ме заинтересира ова што го даваат ко предлог они... незнам само дали може печката за пелети да се поврзе со бојлер што е за солар и колку киловати печка ке ми треба за површина од 70тина квадрати од прилика....

1. Секој проект кој што ни дава риба а НЕ не учи како да ловиме риби, скапо не чини во иднина

2. 90% од проективе на хартија се Супер(y) . Но во реалниот живот/пракса се неуспешни. Дали намерно или на луѓе со врски им се дадени да ги реализираат па тие ретардирани незнаат како, не навлегувам.

3. За да некому владата да му даде мора од некој да ЗЕМЕ, каде е тука правичноста... нели сите сме еднакви пред устав. Зашто на сите не ни ги отпише долговите за 2015 или на секое домаќинство да му даде 100 еур без разлика на што се грее.

4. Небитно но сепак:
Најголемиот производител на пелети во МКД е во сопственост на фамилијата на министерот за надворешни работи Никола Попоски, ама тоа е случајност нема никаква врска :P .
Ај може ќе се ојачаат па ќе прават и извоз :D

:facepalm:ајајајајај...што им стана на луѓево.:confused: се потепаа со пелети..нова еколошка револуција, барем нема форумов да го ишараме во боја:pos:

....може да се погледне на работата и од друга страна....технологијата за производство на пелети е смешка, опремата може да се прави со малку напор овде, печки веќе се прават и извезуваат , а слушам се спремаат и други да ги прават....можни се понатамошни усовршувања и во составот на пелетите и на опремата .., а нивото на се тоа како реков, е достапно на технолошкото ниво на нашава вукојебина.. Треба само малку пари ваков производен циклус да се заврти . Купувачи на производот има , а ако се стегнат некои услови за емисии на загадувања..и санкционираат со казни....од една , а субвенции од друга страна...ќе ги има уште повеќе. Не ми е јасно како не го гледате бизнисот..., само да се кукумјавчело и да се броело кој колку пари ќе заработел... А од друга страна ..нема работа..спасот е у дојчланд или по тоа крузерите у мексички залив....:):):):)

1. Секој проект кој што ни дава риба а НЕ не учи како да ловиме риби, скапо не чини во иднина

2. 90% од проективе на хартија се Супер(y) . Но во реалниот живот/пракса се неуспешни. Дали намерно или на луѓе со врски им се дадени да ги реализираат па тие ретардирани незнаат како, не навлегувам.

3. За да некому владата да му даде мора од некој да ЗЕМЕ, каде е тука правичноста... нели сите сме еднакви пред устав. Зашто на сите не ни ги отпише долговите за 2015 или на секое домаќинство да му даде 100 еур без разлика на што се грее.

4. Небитно но сепак:
Најголемиот производител на пелети во МКД е во сопственост на фамилијата на министерот за надворешни работи Никола Попоски, ама тоа е случајност нема никаква врска :P .
Ај може ќе се ојачаат па ќе прават и извоз :D
idejata jas ja dadov na linkot za idei na dpmne ušte lani koga bea golemite ZAGADUVANJA... primarno e zagaduvanjeto da se namali, kako za tie što se great taka i za okolnite gradski naselbi do selata

Се договоривме без дневна политика.

Се договоривме без дневна политика.
Целиот муабет е дневна политика. Поточно популизам. Полошо не може да биде :mad: Пелети...на народ до пелети му дојде. Наместо да средат здравство, права од труд и сл...субвенција за пелети ќе ми нуди. Па и народ глуп, кад је гага и киселина је блага ќе излезе на крај.:facepalm:

да беа загрижени за екологија немаше од субвенции за соларни системи за вода да прават лотарија, туку ќе даваа на секој што ќе постави таков систем. а они само 100.000 еур одделуваат за тоа и даваат субвенции на они што ќе бидат извлечени. :facepalm:

тешки малверзации се прават со сите субвенциите.

наместо да одделуваат пари од буџетот за субвенции можат ддв и царина и останати давачки да ги намалат и пак исто ќе се фати, само така нема да може прават малверзации, нема да може некој бесправно да лапне големи пари.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom