Kако настануваше библијата (реално)

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Во рамките на која црква? Постојат многу цркви под сводот небесен.

Постои „...Една, Света, соборна и Апостолска Црква...„, како што вели Симболот на верата.

Надвор од Црквата, постојат заедници кои, на пример, имаат членство кое се занимава со собирање салфетки.[DOUBLEPOST=1454523968][/DOUBLEPOST]
јас цитирам текст од стар завет кој е за христијаните света книга за да аргументирам некоја дискусија околу христијанството, ти цитираш од тора која е јудејска света книга за да објасниш некоја дискусија за христијанството

А две баби и две жаби, колку се?...

А две баби и две жаби, колку се?...
две баби и две жаби се христијанство
Точен опис даде на вера составена од тро јудаизам , тро митраизам, тро паганство.... собрани баби и жаби

јас цитирам текст од стар завет кој е за христијаните света книга за да аргументирам некоја дискусија околу христијанството, ти цитираш од тора која е јудејска света книга за да објасниш некоја дискусија за христијанството

И што аргументираше? Ти се разјасни ли дека богови не се исто што и Господ или тешко?

две баби и две жаби се христијанство
Точен опис даде на вера составена од тро јудаизам , тро митраизам, тро паганство.... собрани баби и жаби

Ај малку лектира за вечерва:

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Pisma/Pisma17.htm

чисто да поднаучиш од „што и како“ настанало Писмото како целина од Стар и Нов Завет.[DOUBLEPOST=1454525083][/DOUBLEPOST]
добро јасно е има госпот и има други богови

Види што вели Св. Јован Дамаскин за поимите „Господ„ и „Бог„.

Ај малку лектира за вечерва:

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Pisma/Pisma17.htm

чисто да поднаучиш од „што и како“ настанало Писмото како целина од Стар и Нов Завет.[DOUBLEPOST=1454525083][/DOUBLEPOST]

Види што вели Св. Јован Дамаскин за поимите „Господ„ и „Бог„.
горе долу то е ко шо и јас велам, создавање на новиот завет идеше полека со борби расправии преговарања договарања гласања шо со векови го правеа луѓе во свои организации. Нема ништо магиско ни свето тука, чисто историско политички процес/
Дамаскин кажал нешо, Ориген нешо друго, Аполинар трето, Аријан четврто, Сабелиус петто...

горе долу то е ко шо и јас велам, создавање на новиот завет идеше полека со борби расправии преговарања договарања гласања шо со векови го правеа луѓе во свои организации. Нема ништо магиско ни свето тука, чисто историско политички процес/
Дамаскин кажал нешо, Ориген нешо друго, Аполинар трето, Аријан четврто, Сабелиус петто...

Читај, читај, не се инаети...Од Црквата кажаното и од тебе кажаното, тоа се две неспоиви нешта.

Читај, читај, не се инаети...Од Црквата кажаното и од тебе кажаното, тоа се две неспоиви нешта.
A бе мики една црква не е цел свет, да видиш бе шо чудесии има надвор во светот, да видиш истории цркви религии вери, текстови.... Ти си запнал за една од купој цркви, другите ни си ги проучувал ни изучувал ни разбрал ни сфатил а збораш против нив. Од моја гледна точка то е доста ограничен пристап, то е пристап на комунист кој брани свое убедување, то е пристап на муслиман кој брани своја вера. Нема разлика.

A бе мики една црква не е цел свет, да видиш бе шо чудесии има надвор во светот, да видиш истории цркви религии вери, текстови.... Ти си запнал за една од купој цркви, другите ни си ги проучувал ни изучувал ни разбрал ни сфатил а збораш против нив. Од моја гледна точка то е доста ограничен пристап, то е пристап на комунист кој брани свое убедување, то е пристап на муслиман кој брани своја вера. Нема разлика.

Не може со тебе, ти си ги изучил: Ариј, Ориген, Аполинариј, Сабелиј, сè одбрано друштво...

Така е кој не ве знае,како беше онаа народната сложни попови и во петок мрсат.Иако владиката Кирил направи толкав криминал, архиепископот Стефан никогаш не го осуети ниту го осуди.Целта ви е една,криминал,раскош,лага.А пред народот односно пред лаичките верници глумите лудило,побожност,понизност.За овие дваесет години,откако постоите паралелно како институција во државава,никој не може да забележи разлика помеѓу вас и корумпираните политичари,олигарсите.

Не може со тебе, ти си ги изучил: Ариј, Ориген, Аполинариј, Сабелиј, сè одбрано друштво...
Кога во почетоците на 70 дсети во Србија во рамките на комунистичка партија се појавија струи на либерализам, се крена така хајка и паника, жени пиштеа, деца плачеа, мажи наоколу трчааа “ЛИБЕРАЛИ ЛИБЕРАЛИ“ а појма немаа кој се и шо се.
Е ова ме потсеќа на тие времиња, се шо ти е непознато - е страшно и опасно, иако не знаеш точно шо е тоа. Јас си имам таа слобода да можам да прочитам и изучам шо сакам да споредам преиспитам размислам прашам... Не ми стои над гла некој да пази дал ќе случајно земам нешо еретичко или богохулно. Нит ми кажва некој шо да мислам како да мислам. Мојот свет е жив, раздвижен интересен...
Замисли свет на православци, има еден форум се вика православие, на него цитирате ваши светци и еден на друг реплицирате “така е, во право си, точно е, вистина така е...“ и така ден за ден. Си имате своја вистина поткрепена од ваши текстови на ваши одбрани свети, а се друго е лажно еретичко невистинито, само твои чуда се чуда само твои толкувања се оние прави. Се шо е надвор од тоа - е забрането и опасно.

опушти се бе, релаксирај, дај си тро слобода.

Е ова ме потсеќа на тие времиња, се шо ти е непознато - е страшно и опасно, иако не знаеш точно шо е тоа. Јас си имам таа слобода да можам да прочитам и изучам шо сакам да споредам преиспитам размислам прашам... Не ми стои над гла некој да пази дал ќе случајно земам нешо еретичко или богохулно. Нит ми кажва некој шо да мислам како да мислам. Мојот свет е жив, раздвижен интересен...

Сè ми е позволено, но не е сè полезно; сè ми е позволено, но ништо не сакам да завладее над мене.

Иако владиката Кирил направи толкав криминал, архиепископот Стефан никогаш не го осуети ниту го осуди.Целта ви е една,криминал,раскош,лага..

Па што чекаше, што не го пријави владиката? Или полесно ти е да мудруваш по форуми?[DOUBLEPOST=1454574505][/DOUBLEPOST]
За овие дваесет години,откако постоите паралелно како институција во државава,никој не може да забележи разлика помеѓу вас и корумпираните политичари,олигарсите.

Тоа што ти не го можеш, го можат други...[DOUBLEPOST=1454574550][/DOUBLEPOST]
Нема разлика.

Разлика има (јој разлике...) само што не можеш и нејќеш да ја видиш.[DOUBLEPOST=1454574746][/DOUBLEPOST]
ocвен власта на една од многуте цркви....

Кои са тија „...многу цркви...„? Кој го создал тија цркви?

Ај уште малку лектира за денес:

https://vistinatakeveoslobodi.wordpress.com/2011/09/09/кои-сме/

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom