o druze. nikad nema da razberete sto bila poentata. ne deka jas znam, ama so ogled na toa deka vo avraamovata vera akcentot e staven na onoj svet a ne na ovoj, veruvam deka site tie rezimi, periodi na covetstvoto i covekot poedinecno imaat cel. onoj sto vo tie periodi podlegnal na iskuseniata i pravel zlo po toa ke mu se sudi. a pak onoj sto bil iskusan, trpel, gladuval i duri i umrel ama ne pogresil kon boga na onoj svet ke ima nagrada. se dodeka ovosvetski ja barate poentata nema da ja najdete. pa najgolemite luge bile maceni, ubivani, ismevani. skoro i da nema prorok koj pominal bez toa. ama ja znaes li nivnata nagrada? edno islamsko predanie za muhammed veli deka rekol : na onoj sto na zemjata nemal nisto, bil izmacuvan i trpel na sudniot den ke mu se pokaze rajot i site negovi ubavini na kratko i potoa ke bide prasan: O coveku dali na zemjata dozivea nesto loso, a ovoj ke odgovori, ne Gospodaru. a pa na onoj sto imal se na zemjata, sekakvi ubavini, a ne blagodarel, na moment ke mu bide pokazan pekolot i negovata tezina pa ke bide prasan : O coveku dali na zemjata dozivea nesto ubavo, a ovoj ke kaze ne Gospodaru. ete ja smislata. onoj svet e nezamislivo povreden od ovoj. zatoa e poubavo da si siromav, da imas pomalku. ne veruvam deka ke svatis, zatoa sto ne veruvas.