Шо би било кога би било.....

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Знам дека многу учесници во дискусијава ќе навредам - но дисјкусијава не ви е умесна
Ово земниот животот и крајот на Исус се опишани во Евангелијата, за сите верници тие представуваат темел на Христијанството.Евангелието всушност претставува објава која се однесува на Исус Христос и неговата улога како спасител на човечкиот род И сосема е неумесно сега да шпекулираме што ќе биде ако било вака. или така
Со вакви шпекулации, сосема непотребно ги навредувате чувствата на голем број луѓе кои ништо лошо не ви сториле
https://mk.wikipedia.org/wiki/Евангелие
ами? Шо ти е море чоек, то е интЕресно. ко има лујџе шо веруваја на таква приказна оти да не млатиме слама иние на та тема? него ти несвајчаш. овде си отвараш некоја тема ко бајаги, и после муабетО си го вртиш натаму како би ти се смирило срцено. си пушуваш мислејна ко божем си озбилен за то а уствари си и тролаш мутаиве верници...................................ебаго

Со самото тоа што Некој те планирал да се родиш, ти го одредил цел живот однапред. Немаш апсолутно никаква волја.

Не мора да значи, доколку е татко ми пијаница и јас да бидам, се е до личен избор, но доколку мислиш и за Господ исто е имаме избори пред нас и се зависи од нас.

[DOUBLEPOST=1452784463][/DOUBLEPOST]
значи имало можност Пилат да одбере не го распне Исус и денес светот да биде поинаков?

Ако ја тераме до крај, мое мислење е доколку го пуштел, Исус ќе бил каменуван како Стефан од Евреите и оваа варијанта би завршила на ист начин како распнувањето, но Пилат бил во безизлезна ситуација така да не било можно да заврши на друг начин.

Офф топик....
Реално гледано целата приказна околу Исус е без веза....
Човекот или според некои богочовекот Исус можеби навистина постоел, можеби навистина се сметал за син божји, можеби правел чуда (во очите) на обичниот народ како чудата што ги правеле и египетските свештеници како и чудата што ги правел Симон негов современик.
Кога Павле би одбрал да поверува во Симон тогаш голем број луѓе денес би верувале во синот божји Симон. Христијанството е чедо на Павле, а не на Исус или Петар. Во најтешките моменти на Исус, Петар и братијата се откажуваат од него и бегаат како македонски протестанти од ЕБР.
Според денешната приказна со Исус сериозно нешто не било во ред, да бидеш евреин и да живееш во Јудеа во тоа време на 33 години треба да бидеш женет и да имаш најмалку 6 деца, а можеби и некое внуче. Наместо тоа да се шеташ со 12 мажи и не било така популарно тоа време.

За потсетување денес е обрезение господово (според календарот на МПЦ) односно дента кога на Исус му е земена кожа за да се исполни заветот на Аврам кон Јахве. Колку денешни христијани се кабриолет?

На национална географија стално ги гледам дукументарните што ги даваат за време на големи празници имам гледано и многу други контроверзни но за жал не ги даваат и двете страни особено внимание му посветуваат на Симон.
Доколку мислиш за маѓепсникот Симон кој исто така собирал народ околу него, но него не го нарекувале Рави или Учител тие што оделе со него туку маѓепсник и оделе ради сеир да гледаат што прави. Исто така битно е да се напомене дека тој цело богатсво му го давал на Петар за и тој да биде Апостол по што Петар го прекорил, исто така дури и летал пред Петар но со молитвите на Петар на некој начин Симон бил соборен и повреден по што го молел Петар да се моли на неговиот Бог за да биде излечен.

Кога сме обрезението, тоа не е задолжително за тие кои не се Евреи, Апостолите се договориле да не се нанесува болка на народот кон кој се шири религијата, многу побитно е да се придржува верникот до Заповедите Божји одколку да биде обрезан исто така е и за јадењето доколку не си запознаен било забрането да се јаде свинско итн....

@Iceman. ова со апостолите знаеш како му доаѓа? Директорот наредил нешто, ама шефовите одлучиле по нивно да биде.

@Iceman. ова со апостолите знаеш како му доаѓа? Директорот наредил нешто, ама шефовите одлучиле по нивно да биде.

Ako go zememe faktot deka Gospod e sekade prisuten i deka nisto ne moze da se pravi vo tajnost, taka da nisto ne pravele bez negovo znaenje. Imalo poveke slucai kade sto se pojavuval na nekoi Apostoli i dobivale instrukcii, kaj da odat da go sirat Evangelieto, itn....

Ako go zememe faktot deka Gospod e sekade prisuten i deka nisto ne moze da se pravi vo tajnost, taka da nisto ne pravele bez negovo znaenje.
Дали и комунизмот и фашизмот се ширел по државите со негово знаење и одобрување?

Дали и комунизмот и фашизмот се ширел по државите со негово знаење и одобрување?

Da.
Ke go upotrebam ona sto poveketo uceni luge go kazuvaat:
Bog dopusta da se slucuvaat i losi raboti, so cel lugeto koi se otrgnale od verata da se vratat ili potocno kako sto velat onie sto opadnale od verata da se vratat kon nea. Toa bi doslo isto kako na primer dokolku lugeto ne ja naucat lekcijata taa im se povtoruva. Vojnite, tragediite i site losi raboti se slucuvaat za osvestuvanje.
Vprocem i celiot Star Zavet e so takvi primeri, kade sto vo momentot koga evreite ke se otrgnat od Boga, dali ke go ostavat ili ke gradat hramovi na drugi bogovi, Toj im dopusta da bidat porobeni ili pak razni pobuni megu niv, bolesti i itn...

Da.
Ke go upotrebam ona sto poveketo uceni luge go kazuvaat:
Bog dopusta da se slucuvaat i losi raboti, so cel lugeto koi se otrgnale od verata da se vratat ili potocno kako sto velat onie sto opadnale od verata da se vratat kon nea. Toa bi doslo isto kako na primer dokolku lugeto ne ja naucat lekcijata taa im se povtoruva. Vojnite, tragediite i site losi raboti se slucuvaat za osvestuvanje.
Vprocem i celiot Star Zavet e so takvi primeri, kade sto vo momentot koga evreite ke se otrgnat od Boga, dali ke go ostavat ili ke gradat hramovi na drugi bogovi, Toj im dopusta da bidat porobeni ili pak razni pobuni megu niv, bolesti i itn...
ја мислев дека новозаветнио госпот е сменет дека е мирен полн со љубов и разбирање.... па во последни 100 години под разни режими умреа стотици милиони луѓе
кина, ссср камбоџа германија... А и денес секој ден умираат стотина деца по војни и конфликти и под разни режими/
Шо лекција е ете на пример кога православна русија Госпот ја казнил со комунистички режим во кој умреле околу 50 милиони луѓе и се урнати стотици цркви?
Поука е дека на госпот не му се бендисва православието?

ја мислев дека новозаветнио госпот е сменет дека е мирен полн со љубов и разбирање.... па во последни 100 години под разни режими умреа стотици милиони луѓе
кина, ссср камбоџа германија... А и денес секој ден умираат стотина деца по војни и конфликти и под разни режими/
Шо лекција е ете на пример кога православна русија Госпот ја казнил со комунистички режим во кој умреле околу 50 милиони луѓе и се урнати стотици цркви?

Odgovorot e nad tvojot komentar.

o druze. nikad nema da razberete sto bila poentata. ne deka jas znam, ama so ogled na toa deka vo avraamovata vera akcentot e staven na onoj svet a ne na ovoj, veruvam deka site tie rezimi, periodi na covetstvoto i covekot poedinecno imaat cel. onoj sto vo tie periodi podlegnal na iskuseniata i pravel zlo po toa ke mu se sudi. a pak onoj sto bil iskusan, trpel, gladuval i duri i umrel ama ne pogresil kon boga na onoj svet ke ima nagrada. se dodeka ovosvetski ja barate poentata nema da ja najdete. pa najgolemite luge bile maceni, ubivani, ismevani. skoro i da nema prorok koj pominal bez toa. ama ja znaes li nivnata nagrada? edno islamsko predanie za muhammed veli deka rekol : na onoj sto na zemjata nemal nisto, bil izmacuvan i trpel na sudniot den ke mu se pokaze rajot i site negovi ubavini na kratko i potoa ke bide prasan: O coveku dali na zemjata dozivea nesto loso, a ovoj ke odgovori, ne Gospodaru. a pa na onoj sto imal se na zemjata, sekakvi ubavini, a ne blagodarel, na moment ke mu bide pokazan pekolot i negovata tezina pa ke bide prasan : O coveku dali na zemjata dozivea nesto ubavo, a ovoj ke kaze ne Gospodaru. ete ja smislata. onoj svet e nezamislivo povreden od ovoj. zatoa e poubavo da si siromav, da imas pomalku. ne veruvam deka ke svatis, zatoa sto ne veruvas.

o druze. nikad nema da razberete sto bila poentata. ne deka jas znam, ama so ogled na toa deka vo avraamovata vera akcentot e staven na onoj svet a ne na ovoj, veruvam deka site tie rezimi, periodi na covetstvoto i covekot poedinecno imaat cel. onoj sto vo tie periodi podlegnal na iskuseniata i pravel zlo po toa ke mu se sudi. a pak onoj sto bil iskusan, trpel, gladuval i duri i umrel ama ne pogresil kon boga na onoj svet ke ima nagrada. se dodeka ovosvetski ja barate poentata nema da ja najdete. pa najgolemite luge bile maceni, ubivani, ismevani. skoro i da nema prorok koj pominal bez toa. ama ja znaes li nivnata nagrada? edno islamsko predanie za muhammed veli deka rekol : na onoj sto na zemjata nemal nisto, bil izmacuvan i trpel na sudniot den ke mu se pokaze rajot i site negovi ubavini na kratko i potoa ke bide prasan: O coveku dali na zemjata dozivea nesto loso, a ovoj ke odgovori, ne Gospodaru. a pa na onoj sto imal se na zemjata, sekakvi ubavini, a ne blagodarel, na moment ke mu bide pokazan pekolot i negovata tezina pa ke bide prasan : O coveku dali na zemjata dozivea nesto ubavo, a ovoj ke kaze ne Gospodaru. ete ja smislata. onoj svet e nezamislivo povreden od ovoj. zatoa e poubavo da si siromav, da imas pomalku. ne veruvam deka ke svatis, zatoa sto ne veruvas.
че гевара беше сиромашен, страшо пинџур, кочо рацин исто така, али саудиските владетели се меѓу најбогатите на свет, турските султани паши бегови, беа пребогати на овој свет али народо со кој владееа беше сиромашен. Дали то значи дека покорената раја и народ ќе бидат во рајот а саудиските шеици или турите султани во пеколот?

че гевара беше сиромашен, страшо пинџур, кочо рацин исто така, али саудиските владетели се меѓу најбогатите на свет, турските султани паши бегови, беа пребогати на овој свет али народо со кој владееа беше сиромашен. Дали то значи дека покорената раја и народ ќе бидат во рајот а саудиските шеици или турите султани во пеколот?
ne sekogas toj sto e bogat e los. i bogatstvoto e iskusenie. Ako Bog ti dal da imas poveke od nekoj ti si dolzen da go delis bogatstvoto. vo islamot toa e edna od najbitnite raboti. znaci ako bile bogati ama bile blagodarni i svesni od kogo im e bogatstvoto i na ubav nacin go koristele veruvam deka nagradata im e dzennet.

ne sekogas toj sto e bogat e los. i bogatstvoto e iskusenie. Ako Bog ti dal da imas poveke od nekoj ti si dolzen da go delis bogatstvoto. vo islamot toa e edna od najbitnite raboti. znaci ako bile bogati ama bile blagodarni i svesni od kogo im e bogatstvoto i na ubav nacin go koristele veruvam deka nagradata im e dzennet.
Само процедурално да си прашам. Често споменуваш оној свет , оној свет. А од кај си сигурен дека има оној свет. Некој се вратил, ти кажал. Некој опиплив доказ дека воопшто постои оној свет имаш.
Под доказ не сметам што пиши во некоја книга. Хартијата трпи многу работи.
Од кај си толку сигурен дека кога еден ден ке умриш ке одиш на оној свет? А што ако кога ке умриш не се случи ништо посебно, едноставно само ке си умриш и толку. Си помислил на таа опција или мора да има оној свет пошто така пиши.

Само процедурално да си прашам. Често споменуваш оној свет , оној свет. А од кај си сигурен дека има оној свет. Некој се вратил, ти кажал. Некој опиплив доказ дека воопшто постои оној свет имаш.
Под доказ не сметам што пиши во некоја книга. Хартијата трпи многу работи.
Од кај си толку сигурен дека кога еден ден ке умриш ке одиш на оној свет? А што ако кога ке умриш не се случи ништо посебно, едноставно само ке си умриш и толку. Си помислил на таа опција или мора да има оној свет пошто така пиши.
sum pomislil druze. toa e VERA. znaci veruvas. nikoj ne ni moze da se vrati zosto nikoj seuste ne e tamu. pogresno e veruvanjeto deka sekoj vednas po smrtta odi tamu. a veruvam vrz osnov na knigite. taka da tie mi se edina pricina da veruvam. a i koga pomisluvam deka nema nisto posle ova ne gledam zosto verskite principi da bidat losi ili nekorisni. da davas na siromasnite, da pravis dobri raboti, i da bides pokoren pred zivotot ako ne pred drugo nemozat da go vlosat a mozat samo blagodat na ziveenjeto da mu dadat.

sum pomislil druze. toa e VERA. znaci veruvas. nikoj ne ni moze da se vrati zosto nikoj seuste ne e tamu. pogresno e veruvanjeto deka sekoj vednas po smrtta odi tamu. a veruvam vrz osnov na knigite. taka da tie mi se edina pricina da veruvam. a i koga pomisluvam deka nema nisto posle ova ne gledam zosto verskite principi da bidat losi ili nekorisni. da davas na siromasnite, da pravis dobri raboti, i da bides pokoren pred zivotot ako ne pred drugo nemozat da go vlosat a mozat samo blagodat na ziveenjeto da mu dadat.
Гледајќи ги оние што ја проповедаат милостивоста какви се, биди сигурен дека сѐ помалку ќе има верници. Онаа познатата: не гледај што правам, прави што ти кажувам.

Гледајќи ги оние што ја проповедаат милостивоста какви се, биди сигурен дека сѐ помалку ќе има верници. Онаа познатата: не гледај што правам, прави што ти кажувам.
Toa e. Se toa mora da se sluci. A zasto mislis deka toj revolt kon verata osobeno irlamot slucajno se pojavi?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom