мкд владе
arch-enemy
- Член од
- 21 ноември 2009
- Мислења
- 19.988
- Поени од реакции
- 25.098
Од една страна зборуваш за вера или на народски кажано на жими мајка, а од друга страна толку си сигурен во тоа што го тврдиш како лично да си посведочил на нешто такво. Ти во основа не знаеш дали има некој таму или нема, незнаеш ни дали тоа таму постои. Некој ти рекол или некаде си прочитал и пошто се работи за вера сигурно мора да е така. И цел твој смисол на постоење го засноваш на тоа, рекла казала без никаков валиден доказ за ништо. И јас имам прочитано во книга дека два и два се четири. Два и два ке бидат четири и тука и во Конго, и во Австралија и на Антартикот. И кај муслимани, и кај христијани и кај будисти,, кај сите без исклучок. Лесно проверливо и универзално. Е тоа е валиден доказ, кој колку пати и да го повториш пак ке добиеш ист резултат секаде и кај секој. Ти твојот доказ нити некој го проверил, нити може да се провери, нити да се повтори. Ако случајно мани некој метеор и цела цивилизација која ја познаваме денес пропадни и сите пишани книги и записи ги снема. И по 100 години од тој настан некој ја ископа книгата Господарот на Прстените како едниствен преживеан запис ти по твојата логика таа книга ке ја сметаш за валиден доказ. Ке веруваш во вештерки, маѓепсници, црна магија итн итн. Ке нема потреба да провериш пошто нели се работи за верба. Нити пак некој ме може да докажи дека тоа што пиши таму е вистина. Ке си земите здраво за готово дека чим таму така пиши мора да е така. Од друга страна и тогаш два плус два пак ке бидат четири.sum pomislil druze. toa e VERA. znaci veruvas. nikoj ne ni moze da se vrati zosto nikoj seuste ne e tamu. pogresno e veruvanjeto deka sekoj vednas po smrtta odi tamu. a veruvam vrz osnov na knigite. taka da tie mi se edina pricina da veruvam. a i koga pomisluvam deka nema nisto posle ova ne gledam zosto verskite principi da bidat losi ili nekorisni. da davas na siromasnite, da pravis dobri raboti, i da bides pokoren pred zivotot ako ne pred drugo nemozat da go vlosat a mozat samo blagodat na ziveenjeto da mu dadat.
Ја гледаш фаличноста на твојата логика.
П.с Има нешто друго што исто така е подобро од верските поринципи. Се вика етика.
Последно уредено од модератор: