Jордановден

• Креатор на темата Креатор на темата jino
  • Време на започнување Време на започнување
Покажав нешто интересно, блиску и до мене така и до вас, кој не сака да не пишува во темата.
Па не е задолжително насекаде да сереш.
Тоа не го разбирам.
Темата ти е слики со бугарски знамиња и еден крст, немаш два реда текст.

Прати ги само коментарите (подолу) на нашите "братја".[DOUBLEPOST=1452253364][/DOUBLEPOST]
Леле леле ќе се расплакам.

така за да бидам коректен ако остане темата мислам дека треба да поднесувам малку појаснување.
Тоа дека 5 лица пишуваат глупости како по бугарските така и по македонските форуми нема врска со мојата тема.
Таа во никој случај не е шовинистички насочена и има за цел исклучиво познаване на традициите и верските обичаи на соседите.
Ве молам нема потреба да станува темава уште една македонско бугарска "војна"

Последно уредено од модератор:
Па јас колку што знам, "ревидиран" Јулиански календар користат "најправославните" земји на Балканот.

Очигледно е дека не знаеш па ај да ти помогнам...

Во 20-те год. од минатиот век, вселенски патријарх бил масонот/гркот Мелетија, кој, со трикови, успеал да подметне и да изнуди своја (!) одлука, според која (одлука) секоја помесна Црква има право да го прифати грегоријанскиот календар за свој ориентир низ времето, Така, дел од Црквите, попут грчката, бугарската и романската (ако не грешам...) и други, (Естонската ми се чини, и полската), се залетаа и ја прифатија таа можност, префрлајќи се од проверениот и традиционален јулијански на ново компонираниот грегоријански календар, а како последица од тоа префрлање, ја имаме оваа траги комична ситуација, каде соседни народи, кои исповедаат иста (православна) вера, слават два временски одвоени празници, да не речам, слават два (?) различни Христоси.

Кај нас се вика Војордание или водици кога се фрла крстот во Брегалница е на 19 јануари,а на 20 јануари е Свети Јован

А бугарите луѓе без корени и традиција само измислуваат нешто ново и копираат секого

Кај нас се вика Војордание или водици кога се фрла крстот во Брегалница е на 19 јануари,а на 20 јануари е Свети Јован

А бугарите луѓе без корени и традиција само измислуваат нешто ново и копираат секого
Тоа го велат Грците за нас и претпоставувам секој за секого на балканов.

П.С Очигледно за јадење бурек (едитирано од модератор) сите сме прво место.
П.С2 Додека западов ќе отиде на марс и ќе измисли лек за рак ние тука сеуште ќе си го мериме на кој му е поголем како 2000 години малку да беа.

Последно уредено од модератор:
Додека западов ќе отиде на марс и ќе измисли лек за рак ние тука сеуште ќе си го мериме на кој му е поголем како 2000 години малку да беа.
Во однос на вселенските истражувања се` што постигнал западот истото го има постигнато и Русија.

Во однос на вселенските истражувања се` што постигнал западот истото го има постигнато и Русија.
Па не баш ама не ми беше и поентата буквално да се сфаќа примерот. Некогаш одамна истокот бил лидер во прогресот инаку муабетот е додека некој се расправа за тривијални работи од типот чив календар бил точен(како демек битно е за било која практична причина) некој друг развива квантни компјутери, нуклеарна фузија и ја истражува вселената.

Очигледно е дека не знаеш па ај да ти помогнам...

Во 20-те год. од минатиот век, вселенски патријарх бил масонот/гркот Мелетија, кој, со трикови, успеал да подметне и да изнуди своја (!) одлука, според која (одлука) секоја помесна Црква има право да го прифати грегоријанскиот календар за свој ориентир низ времето, Така, дел од Црквите, попут грчката, бугарската и романската (ако не грешам...) и други, (Естонската ми се чини, и полската), се залетаа и ја прифатија таа можност, префрлајќи се од проверениот и традиционален јулијански на ново компонираниот грегоријански календар, а како последица од тоа префрлање, ја имаме оваа траги комична ситуација, каде соседни народи, кои исповедаат иста (православна) вера, слават два временски одвоени празници, да не речам, слават два (?) различни Христоси.

Добро пишав јас; ревидиран, ревидиран...

Добро пишав јас; ревидиран, ревидиран...

А у што се састои твојата „ревизија„, кога е повеќе од очигледно дека се работи за проста замена не еден со друг календар.

„Ревизија„ означува одредено чепкање и менување на постоечко и важечко учење и негово натамошно користење во изменета форма, кое не е случај со замената на календарите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom