Зошто Македонија почнува да се католизира?

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Католиците китат ден - два пред Божик, ако не и на самиот ден...
И ај ве молам објаснете ми шо има врска китењето елка со христијанството ( православно, кривославно или кое и да е )?

Китењето елки за Нова година нема врска со вероисповеста, туку е „увоз„ од нацистичка Германија, во времето од германската окупација на тогашна/кралска Југославија.

Католицизам е враќање на Македонија кон своите христијански корени, порано кога Македонците ја промениле верата па од пагани се префрлиле на христијанството, постоеше една христијанска црква на која им припаѓале, со седиште во Рим.

Католицизам е враќање на Македонија кон своите христијански корени, порано кога Македонците ја промениле верата па од пагани се префрлиле на христијанството, постоеше една христијанска црква на која им припаѓале, со седиште во Рим.

:lolzz::lolzz::lolzz:

Оригинал:
Ορθόδοξη Καθολική και Αποστολική Εκκλησία

Превод:
Православна Соборна и Апостолска Црква

Оригинал:
Ecclesia Catholica Romana

Превод:
Римокатоличка Црква

catholic (adj.)
mid-14c., "of the doctrines of the ancient Church," literally "universally accepted," from French catholique, from Church Latin catholicus "universal, general," from Greek katholikos, from phrase kath' holou "on the whole, in general," from kata "about" + genitive of holos "whole" (see safe (adj.)). Applied to the Church in Rome c. 1554, after the Reformation began. General sense of "of interest to all, universal" is from 1550s.

http://www.etymonline.com/index.php?term=catholic

:lolzz::lolzz::lolzz:

Оригинал:
Ορθόδοξη Καθολική και Αποστολική Εκκλησία

Превод:
Православна Соборна и Апостолска Црква

Оригинал:
Ecclesia Catholica Romana

Превод:
Римокатоличка Црква

catholic (adj.)
mid-14c., "of the doctrines of the ancient Church," literally "universally accepted," from French catholique, from Church Latin catholicus "universal, general," from Greek katholikos, from phrase kath' holou "on the whole, in general," from kata "about" + genitive of holos "whole" (see safe (adj.)). Applied to the Church in Rome c. 1554, after the Reformation began. General sense of "of interest to all, universal" is from 1550s.

http://www.etymonline.com/index.php?term=catholic
Исус ни грчки ни латински збораше
овие “оригинали„ се неколку века после смртта на Исус.

Затоа што луѓето „по дифолт“ се сметаат „повозвишени“ ако се прават „амери“ (и останати приврзоци). Така и дебилното славење на „Валентајн“, „Хелоууууин“ и слични. Не дека имам нешто против празниците, но на соодветно место, во САД и католичкиот свет. Ама кога тоа го прават православни... боже, боже.

Ваљда е cool. Плус они се повеќе по егзорцизам, сгитмати ова она, искрено и мене ме влече некоја жичка ама далку сум, само мала жичка, добро ми одеше латинскиот, затоа... :D

Ваљда е cool. Плус они се повеќе по егзорцизам, сгитмати ова она, искрено и мене ме влече некоја жичка ама далку сум, само мала жичка, добро ми одеше латинскиот, затоа... :D
Така викаше и дедо ми Костантин пред да почне со егзорцизам...Знам татко ми спомна дека слушал од постари негови еснафи дека маста им ја вадел на жените што им игра ѓаволот пред да замини Англија на печалба.

Да ми кажуваше некој дека атеист ќе се бори за религиски права и припадност, немаше да му верувам. Што нема да види човек на форумов...ц ц ц

Пред да го поставам прашањето, сакам да знам дали постои некаков статистички податок за бројноста на католиците во Македонија?
А, прашањето ми е зошто Македонија почнува да се католизира- во однос на големите христијански празници Божиќ и Велигден?
Кој го наметнува тоа во Македонија?
Го наметнува пазарот. Тхе паст, кај нас немаше ништо, само албански знамиња, орли и скендербег висеа, а тоа баш и не ми беше католички. Пресент даус, има по некое ѕвездиче на бандерите шо коа ќе споредиш со дивиот запад (Љубљана пример отвори сезона 30 ноември со голема жива елка на Франц Прешерн, наместо со некоја гадна пластика како на нашиот антички плоштад) нема нишчо битно. Во иднина освен црните петоци, она што чоек го тера да купи нешто, да се зеза малце, да е задоволен, пак нема да има нешто посебно. Инаку и клетите комуњари го католизираа Божиќ па моравме да не работиме цела недела, како католиците, од 31ви до 7ми да идеме по гости и да празнуваме. Нашиве сега (како ги нарекуваат... демохристијани, што и да е), ваљда за таа цел се потрудија да дадат одвај по 1 ден за НГ или Божиќ, ете и за Бајрам, можеби за инает на западните трендови, ама на луѓево им се празнува.
Или накратко, не знам дали е грев ако е предпразнично и весело.

Католичката црква има пуштено корени/влијание/свои интереси во Македонија (како и низ цел Балкан) бајаги по одамна, арно ама историки осврт не е потребен.

Зошто почнува да се католизира?
Не баш, со големата шизма само се подели тортата - ништо повеќе, и ништо страшно сепак православјето и католицизмот се дел од јудео-христијанската култура друго прашање ќе биде зошто Македонија (де факто) се исламизира или будинизира, кришнаризира (модерните глупи хипици) итн. а веќе припаѓа или негува своја долговековна духовна и културна традиција која во никој случај не е нешто помалку од гореспоменатите.

Темата (ставот или стравот) веројатно е поради следењето на западните трендови а тоа никој не го наметнува едноставно или следиш тренд или не следиш.

Сега ако некој Балканец има комплекс ниже вредности и сака да се докаже дека е модерен поради тоа што е тренди тогаш... тоа е индивидуален проблем јас ќе продолжам да славам св.Трифун па и да сум последен. Добра ракија се погоди упм.

Последно уредено:
Кога трабало не ставанме католици, сега ќе се католизираме.Доказ колко е народов глуп, глуп и најглуп на Балканот.
A koга сме требале да станеме католици ??[DOUBLEPOST=1449923679][/DOUBLEPOST]
Во општина Аеродром на секоја раскрсница последниве десет години се направи или почната е црква,православна, нема ниедна мислам католичка. А како е во Македонија незнам.
Освен ``Пресвето Срце Исусово`` у Скопје, една у Охрид позади хотел Ривиера и уште една нова изградена пред 2-3 години у Штип , за други католички цркви у Македонија мислам дека нема.
Сите се воглавно ``наменети`` за сеуште непризнаеното Хрватско малцинство.[DOUBLEPOST=1449923986][/DOUBLEPOST]
МПЦ колку сака може да си проповеда својата религија, но само и само во верските објекти, никако поинаку, да те потсетам и тебе и другарчево погоре, секуларна држава сме.
Сеуште. Инаку Грујо е многу добар пријател со ``секуларниот`` Ердоган.[DOUBLEPOST=1449924358][/DOUBLEPOST]
Китењето елки за Нова година нема врска со вероисповеста, туку е „увоз„ од нацистичка Германија, во времето од германската окупација на тогашна/кралска Југославија.
Ванлок ти ли си бе !?!? што си се пуштил од профилот на МИКИ ?!?!

Последно уредено:
Инаку Грујо е многу добар пријател со ``секуларниот`` Ердоган.!
Најбољи другари се со секуларниот Ердоган, што не подржава исламски фундаментализам и не купува нафта од ИСИС и не гради џамии по Македонија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom