Турција собори руски авион

• Креатор на темата Креатор на темата silmarillion
  • Време на започнување Време на започнување
Инаку еве малце наука и математика околу нарушувањето на воздушниот простор на Турција.

Ова е мапата од турското МОД за летот на рускиот авион.

CUkdnCuW4AAxX9L.png

Според гулг.
12243149_921029467989419_2960287688061863335_n.jpg

Ако дошло нарушување или прелет преку овој простор од страна на Су кој лета со 500/км на час, далечина од 2,7 км би била прелетана за 19 секунди.
Според турскава првична приказна биле 10 пати предупредени.
Ми нема логика, во рок од 19 секунди, пилот да предупреди, нанишани и донесе одлука да нападне борбен авион.
Освен ако не се работи за киборг во ф16ка.

Во руската дума доста лошо го перцепираат се ова.
Повикуваат ова да се прогласи како акт на агресија(најчесто ова се прави пред објавување на војна), и сакаат сите летови помеѓу Турција и Русија да бидат откажани.

Инаку еве малце наука и математика околу нарушувањето на воздушниот простор на Турција.

CUkdnCuW4AAxX9L.png

Според гулг.

Ако дошло нарушување или прелет преку овој простор од страна на Су кој лета со 500/км на час, далечина од 2,7 км би била прелетана за 19 секунди.
Ми нема логика, во рок од 19 секунди, пилот да предупреди, нанишани и донесе одлука да нападне борбен авион.

Повикуваат ова да се прогласи како акт на агресија(најчесто ова се прави пред објавување на војна), и сакаат сите летови помеѓу Турција и Русија да бидат откажани.
Предупредуването не станува после преминуване на воздушната граница. Предупредуваниjaта винаги започнуват спремо курсот на авионот от доста преди тоа. Уште повеке,кога се зборува за воени авиони на около 30 км от воздушната границата,веке се дигат спротивните авиони.
Тоа не е чекам да доjде на граница па тогава да го предупредувам, авионите винаги се предупредуват да сменат курсот ако има опасност да навлезат во туга териториja.

Ова била вчерашна вест, која дава светло на она кое денес се случило.

Тurska pred objavom rata Rusiji: Zaustavite bombardovanje “Islamske države” ili počinje rat
Posted date: новембар 23, 2015

Turska, članica NATO-a, zapretila je Ruskoj federaciji da će „snositi ozbiljne posledice“ ako nastavi sa bombardovanjem terorista u Siriji.

Zvaničnici u Ankari su upozorili Rusiju da „odmah prestane sa operacijom“ pošto su ratni avioni pogodili sirijsku teritoriju „veoma blizu“ turske granice.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova navodi da su prilikom bombardovanja od strane ruske vojske napadnuti etnički Turci u Siriji. Ministarstvo spoljnih poslova u Ankari je pozvalo ruskog ambasadora da mu kaže da je Turska zabrinuta za Turke koji žive blizu granice sa Sirijom.

Turska zahteva da Rusija obustavi vazdušnu kampanju protiv meta ISIS-a u severnoj Siriji duž granice. Tursko ministarstvo spoljnih poslova je upozorilo ruskog ambasadora da bi gađanje civilnih sela u kojima žive Turci moglo da dovede do „ozbiljnih posledica“. Turska je takođe upozorila Rusiju da ne podržava sirijske Kurde koji se takođe bore protiv ISIS-a.

Kremlj navodi da njihovi vazdušni napadi gađaju samo i isključivo teroriste Islamske države, iako Turska i njeni saveznici tvrde da ruske snage uglavnom gađaju pobunjeničke snage.

Ukoliko Rusija ikada napadne Tursku, sve članice NATO-a će biti primorane da uzvrate.

Na sastanku sa ruskim ambasadorom, Andrejem Karlovim, Turska je zahtevala da ruska vojska obustavi operacije u Siriji blizu turske granice.

„Istaknuto je da delovanje Rusije nije borba protiv terorizma već bombardovanje turskih sela, što može dovesti do ozbiljnih posledica“, navelo je ministarstvo spoljnih poslova Turske.

Turski predsednik, Tajip Erdogan, već je besan što se Rusija sve više meša u sirijski konflikt.

Ankara je izrazila svoju solidarnost sa sirijskim Turcima, koji su ustvari Sirijci turskog porekla, a koji se bore protiv snaga Asadovog režima.

Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da su ruski avioni bombardovali turska sela u oblasti Bajirbučak u severozapadnom delu Sirije, blizu turskog graničnog prelaza Jajladag u provinciji Hataj.

Turska je takođe upozorila Moskvu da ne podržava i da ne oprema oružjem sirijske kurdske snage koje se bore protiv ISIS-a u Siriji.

Webtribune.rs

Зошто? Затоа што во Грузија 2008ма на исти начин изгубија неколку Су25ки, и најверојатно од исти тип на ПВО. Остава место за сомнеж дека можеби и не е Турција.

Второ правилата на НАТО најчесто се, не пукај прв. Ама тука НАТО дефакто пукна прв. :)
Па баш и затоа не ми ништо јасно. И мене ме тера да мислам дека русите ќе пробаат да обвинат некој друг за рушењево штом одат на таа теорија дека е срушен авионот од земја, пример ќе ги обвинат исил ли, или бунтовниците во Сирија, не е битно тоа, ама зошто турците ко да се фалат дека они го срушиле авионов ?
Намерно сакаат да испровоцираат нешто ?
Па баш они се тие што би требало да се приклучат на теоријата дека е срушен авионот од земја и да пробаат да ја префрлат вината на друг, а не да се заебаваат со Русија. Може турската е 7ма армија во Европа (или кое и да е место) ама ипак ја не би се заебавал со Русија.

И другиот пилот или е заробен или е убиен, меѓу време Путин го свикува кризниот штаб.
Инаку авионот летал на 6000 метри висина кога е соборен.

Немало предупредувања и учествувале 2 авиона F-16 дали турски или американски тоа тек ќе се дознае. Многу ми е жал што нему правел придружба SU-35.

Последно уредено:
Целата порака е да се тргне аурата на супериорност и непобедливост на руските сили во регионот.
Не. За да го постигнеа истото, т.е. за да го деградираат митот за руската воена и технолошка моќ, можеа да ги вооружат терористите со некој посовремен земја - воздух ПВО, дури и пораката тогаш ќе беше уште поубедлива. Овој непромислен, воедно храбро - глупав акт на Турците е нешто повеќе од тоа.

Очекувам повеќе од само дипломатски одговор на Русија.

Последно уредено:

CUkdnCuW4AAxX9L.png

Според гулг.

Со оглед дека Турција неколку пати ги предупредила русите и пред неколку дена беше свикан рускиот амбасадор во Анкара, можно е ова нарушување на воздушен простор да е намерно, да се види дали турците се сериозни во своите зборови.

Turska je takođe upozorila Moskvu da ne podržava i da ne oprema oružjem sirijske kurdske snage koje se bore protiv ISIS-a u Siriji.
Веројатно истата закана Турција ја упатила и кон САД. Пошто САД сега Курдите ги помагаат.

Сириските и руските стратегии беа да се освои сириско-турската граница со цел да се отсечи логистиката на терористите. Со тоа Турција би била копнено затворена од допир со бунтовничките сили и значајно би се намалило турското влијание на настаните во Сирија. Ердоган сигурно не сака тоа да се случи. Згора на тоа можно по граница да има население со турска етничка поврзаност кои иако против Асад и соработници со џихадистите му дава оправдување на Ердоган да ги штити.
Ова со соборување на авионот е игра на нерви кој ќе попушти. Многу сериозен настан, кој може да продолжи негативно да се развива. При толку војски, ѕвечкање на оружје се очекуваше ваков инцидент.

Сириските и руските стратегии беа да се освои сириско-турската граница со цел да се отсече логистиката на терористите. Со тоа Турција би била отсечена и значајно би се намалила турското влијание на настаните во Сирија. Ердоган сигурно не сака тоа да се случи. Згора на тоа можно по граница да има население со турска етничка поврзаност кои иако против Асад и соработници со џихадистите му дава оправдување на Ердоган да ги штити.
Ова со соборување на авионот е игра на нерви кој ќе попушти. Многу сериозен настан, кој може да продолжи негативно да се развива. При толку војски, ѕвечкање на оружје се очекуваше ваков инцидент.
Го заболе Ердоган за население, бунтовниците од тој регион се наоружани и поддржувани од Турција и деновиве се интензивираа борбите врз нив.

Видео во потрага по пилотот за кој има разни информации со Mi-24p и Mi-171

Yeah right... izlezi od film ziti se
Ок.

Современи системи никој не дава на топовско месо.

Не знам. Никој од руска страна нема да калкулира. Секогаш биле релативно искрени и отворени во изјавите, и никогаш никој не им верува. Па така и овој пат. Секоја наредна глупост ќе се санкционира. Кој и да ја направи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom