Staufer
Драган Богдановски
- Член од
- 17 јануари 2008
- Мислења
- 16.735
- Поени од реакции
- 22.617
Не. Позадината на ова е наивното верување дека постои такво нешто како „пари за џабе“ (или бесплатен оброк, како што велат америте).
Не. Невозможна мисија.
Преку НВО, странските елементи легално „шверцуваат“ пари за корумпирање.
Твојава фантазија вели - прво да го оставиш тој од НВО да ги подмити и корумпира властите, а потоа да чекаш властите да го „фатат“ тој што ги корумпирал.
Најпосле која е логиката да се поправа, кога може во корен да се спречи?
Примарно е спречувањето на корумпирачкото дејство на странските пари, кои пред и после се, служат за исполнување на странски интереси. Најчесто тие интереси се спротивни на интересите на држвата, зошто инаку не би било воопшто потребно тие странски интереси се спроведуваат на матни начини - тогаш едноставно би биле билателарно договорени на дипломатско ниво (или на трговско).
Значи, да заклучиме конечно ДЕКА НИКОЈ НЕ ТИ ДАВА ПАРИ ЗА ЏАБЕ. Може да добиеш еден добар дил (или неколку) за да ја загризеш мамката, потоа иде наплатата во вид на остварување на туѓите интереси, кои се против домашните интереси.
Најпосле, како сакаш врти ги работите - дека не знам какви полезни проекти ќе ги загубиме... Сеедно е, ако поради тоа дозволиме (на пример) разни НВО од Саудијска Арабија и Катар, да градат насекаде џамии со озвучења кои се слушаат со десетици километри наокулу, да им дозволиме да шират вахабизам и верски судири, и со тоа најпосле евентуално да ја загубиме и државата... Зарем потоа на УСАИД и на Конрад Аденауер Фондацијата, ќе им се жалиме и ќе ги викаме напомош?
Соочи се малку со реалноста, те индоктринирале со сеприсутната пропаганда.![]()
Drugar, stavas pogresni prioriteti. Vikas treba da sprecime korupcija od nadvor a vo drzavata cuti korupcijata. Dali iskreno mislis, deka so vakva zabrana ke sprecis pari da vlezat od nadvor? Vaka imas uvid do nekade, ne sekade, od kade idat parite ama ako go zemes patot na zabrana ke izgubis kontrola, ili stvarno mislis deka so arapski pari togas nema da se gradat dzamii?
Nekako mi se cini imas losa pretstava za rabotata na nevladini organizacii, tie duri ne mora da bidat politicki. Znaci, ako te razbrav dobro, tebe ti preci sto so stranski pari se korumpira politikata? A bez nevladini organizacii toa nema da bide mozno? Stvarno?
Potoa koj ima eksluzivitet da odreduva koj e drzaven interes? Kako vo sekoja demokratska drzava pa i poludemokratska ko nasata, imas razni opstestveni grupi so razni i sprotivni idei i misli, najizrazeno e toa vo postoenjeto na politicki partii. Tvojata ideja za zabrana (mozebi i ideja od nekoja politicka struja) celi na toa, da se dobije ekskluzivitet vo definiranje na "drzaven interes" i pod toj naslov totalitarno da se sprecat site interesi i aktivnosti koi se nadvor od toj definiraniot "drzaven interes". Jasno deka pakuvanjeto "da se zastitime od stranski interesi" na prv pogled mami no nisto drugo ne stoi zad ovoj poteg.
I na kraj preku glava mi e so decenii da slusam muabeti deka drzavata ni visi i strancite sakaat da ni ja unistat i drugi gluposti. Ako za 20 godini Makedonija kako drzava nema da postoi, togas najprvo nie sme krivi i nikoj drug. A dobar zalet zedovme i prasanje na vreme e koga ke go doziveeme toa.