Воздухопловен Винг и ПВО на Република Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Iceman.
  • Време на започнување Време на започнување
Ne mi e jasno kako Litvanija koja ima pomalku mi-8 od nas moze da si gi servisira svoite i na drugi drzavi a nie ne.

Ооооо нашиот чичко Зоки од темата за Специјални единици е тука:D. Поздрав до сите!
Ме интересира колку е бројот на ми-24 во АРМ? шест или осум се? Фала однапред.:)

Ооооо нашиот чичко Зоки од темата за Специјални единици е тука:D. Поздрав до сите!
Ме интересира колку е бројот на ми-24 во АРМ? шест или осум се? Фала однапред.:)
12 vkupno
10 Mi-24 V + 2 Mi-24 K.
e drugoto pisete pismo na general Stab

Toa se vodi kako modernizacija plus GPS i oznacuvanje na vratite so razlicna boja ne kompletno da bidat farbani tuku samo ramkite :rolleyes:

Знае некој нешто повеќе за ова:

Авиони утре 50 минути ќе го надлетуваат Скопје

По повод 10 јуни - ден на Воздухопловната бригада, утре од 10.40 до 11.30 часот, планирано е надлетување над Градот Скопје со 7 воздухоплови во формација.

Летот на формацијата ќе биде од аеродромот „Александар Велики“, преку централното градско подрачје, до населбата Ѓорче Петров и обратно.

Воздухопловите ќе летаат на висина од 100 метри, соопшти Центарот за управување со кризи.

http://www.plusinfo.mk/vest/117319/avioni-utre-50-minuti-kje-go-nadletuvaat-skopje

sme imale avioni? ili misli na helikopterite
Како неаме, канадерите, оние за прскање против комарци и оние цесните сеа шо се користат за обука на млади пилоти.
Таман 7 комада колку шо ќе летаат денес :)

На денешен ден 10 јуни 1992 година, како прва македонска посада која полета беа старешините мајор Илијевски Дане и капетан Александар Манев, со авион од типот Утва-75 во периодот од 10.15 до 10.35 часот во пилотажна зона Драчево.

Во чест на тој историски настан, 10 јуни традиционално се слави како ден на македонското воено воздухопловство.

Macedonian%20Air%20Force%20UTVA-75%20already%20retaired_zpsvxjqe1ad.jpg

Слика од настанот.
Нека е честит денот на Македонското Воено Воздухопловство !
Летаа три борбени хеликоптери Ми-17 и Ми-8 кој беше воружен од сликите доле, како и злиновите, повеќе слики подоцна, а до тогаш ќе гледаме слики од редовните годишни плански активности за обука на единиците, на АП „Криволак“ се реализира гранатирање, ракетирање и бомбардирање (ГРБ) со хеликоптери од типот Ми-8 од составот на воздухопловната бригада (вбр).
ГРБ-то беше изведено со ненаведувани ракети со кои што се гаѓаат цели на земја. Активноста се изведува како дел од редовната обука на пилотите, а воедно и стекнување на поголемо искуство.
Пред реализација на ГРБ пилотите најпрвин изведуваат теоретска обука, по што следува фиктивно ракетирање и гаѓање и на крај се пристапува кон изведување на боево ракетирање и гаѓање.
Активноста се изведува под надзор на искусни пилоти кои учествуваат во целиот процес на планирање и изведување на гаѓањето. Имено, на денешното гаѓање присуствуваа и командантот на Здружената оперативна команда, бригаден генерал Зоран Милевски, командантот на вбр, полковник Роберт Малезански, началникот на штаб во вбр, полковник Зоран Илиев и началници на секции во вбр.
По завршеток на гаѓањата се анализира целиот процес и се извлекуваат заклучоци и научени лекции од активноста.
1%201_zpsvwt5wrss.jpg

1%202_zps0beq6o1h.jpg

1%203_zps1iz6puoa.jpg

1%204_zpswfbnk81z.jpg

1%205_zpsghscsc9q.jpg

1%206_zpswrbkzbgw.jpg

1%207_zpsldepd2el.jpg

1%208_zps8f49zgj8.jpg

1%209_zpsnwxsmjy8.jpg

1%2010_zpsookmvaxu.jpg

12_zpswkvmvl3s.jpg

3_zpsrann3flt.jpg

8_zpsqi4zxmdy.jpg

Како неаме, канадерите, оние за прскање против комарци и оние цесните сеа шо се користат за обука на млади пилоти.
Таман 7 комада колку шо ќе летаат денес :)
Zlin 147 / zlin 247 ako ne se lazam Cesni ni z alek.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom