Македонија меѓу најмалку задолжените земји во Европа.

• Креатор на темата Креатор на темата Darko_ufo
  • Време на започнување Време на започнување
Косово има 9% јавен долг, Македонија има 43,7%.

Дали косоварите имаат 5 пати подобар живот од македонците?

Да се потсетиме како се движеше јавниот долг, во милјарда евра

2002: 1,829.9
2003: 1,717.8
2004: 1,722.4
2005: 1,992.2
2006: 1,818.3
2007: 1,569.8
2008: 1,558.3
2009: 1,772.2
2010: 1,936.3
2011: 2,414.9
2012: 2,908.8
2013: 3,281.4
2014: 3,921.3

Размислете уште еднаш, зошто сме задолжени за нови 2,4 милјарди евра од 2008-ма навака?

Последно уредено:
Кој неписмен идиот тврди дека ако некоја држава има помал долг тоа значи дека граѓаните имаат подобар живот, или обратно?

Кој неписмен идиот тврди дека ако некоја држава има помал долг тоа значи дека граѓаните имаат подобар живот, или обратно?

Напротив, ако мислиш малце поинаку, кога Владата се задолжува, тоа значи деа трошат пари во проекти, би требало граѓаните да го почуствуваат тоа.

2,4 милјарди евра задолжување за 6 години, тоа би требало секој од нас да го почуствува, веќе требаше да се повозиме по автопат, болниците да сјаеја, патничките возови да се движеа побрзо од 40км/ч, Скопје да имаше метро, гасификација на цела држава... Нормално не ќе можеше сето ова, но барем нешто од тоа.
И понатаму социјалците си примаат 40 евра, просечната плата веќе 5-6 години тапка во место, невработеноста највеќе статистички се намали него ли реални вработувања.
Си разговарам со еден селанец и ми вика дека ако кај нив снема струја, автоматски и вода немаат, пошто немаат водовод туку од бунар си вадат вода со струја, село со над 2000 жители.

Напротив, ако мислиш малце поинаку, кога Владата се задолжува, тоа значи деа трошат пари во проекти, би требало граѓаните да го почуствуваат тоа.

2,4 милјарди евра задолжување за 6 години, тоа би требало секој од нас да го почуствува, веќе требаше да се повозиме по автопат, болниците да сјаеја, патничките возови да се движеа побрзо од 40км/ч, Скопје да имаше метро, гасификација на цела држава... Нормално не ќе можеше сето ова, но барем нешто од тоа.
И понатаму социјалците си примаат 40 евра, просечната плата веќе 5-6 години тапка во место, невработеноста највеќе статистички се намали него ли реални вработувања.
Си разговарам со еден селанец и ми вика дека ако кај нив снема струја, автоматски и вода немаат, пошто немаат водовод туку од бунар си вадат вода со струја, село со над 2000 жители.
Има одличен механизам кој покажува дали граѓаните се задоволни или не. Подобар не е измислен, а и овој досега нема потфрлено никогаш.

Ама тоа е сосема друга тема. И не го менува фактот дека јавниот долг е макроекономски показател и секој што не го третира како таков е економски неписмен.

Па добро, мене оваа вест и не ме чуди толку. Ние имаме најдобро здравство, најдобар соживот, најмалку долгови, најдобра економија................., зар има нешто во кое ние сме лоши?:confused:

А и тоа дека сме меѓу најмалку задолжените земји им држи вода. Имаме помал долг од најзадолжените земји. Е сега колкав е долгот, тоа не е битно.

Златното прашање е дали на време да се вадат парите од банка?

Индивидуална е оцената дали сега е моментот за повлекување на штедните влогови, лично веќе почнав да затварам штедните книши со ситното што ги имам на нив, едноставно каматите се премизерни за да ризикува човек, плус девизните резерви почнаа да стагнираат, па дури и да се намалуваат во последниот период. Македончето си го има снидромот на стадо, доволно е мало нарушување на исплатата на влоговите, па сите да се сполетаат и да го крашнат системот.

Косово има 9% јавен долг, Македонија има 43,7%.

Јапонија има скоро 200% јавен долг, па не гледам дека живеаат 5 пати полошо од нас, напротив. Битна е одржливоста на долгот и способноста на државата да го сервисира.

Предлагам спојување на оваа тема со темата Може ли Македонија да ги врати кредитите.
Малку или многу долговите мора да се вратат
http://forum.kajgana.com/threads/Може-ли-Македонија-да-ги-врати-воопшто-кредитите-што-ги-зема.64543/page-79
хммм тоа ти е некако во истата категорија како дилемата дали со глава може низ ѕид ;).. сите мислат и тврдат дека нема шанса, ама професионалците знаат дека може, единствено обично забораваат да кажат дека тоа успешно се прави само со туѓа глава:sneaky:

А што сте толку загрижени и да се позадолжени отколку што сме? Што ни менува? колку што на Грција и се смени нешто. Е да, додуша, им ги укинаа 13, 14-та плата. Веројатно повеќе не им даваат награда ако бричени и бањани одат на работа и со исечени и средени нокти.

А бе задолжувај се и немај гајле.

А бе задолжувај се и немај гајле.

Вака како што те читам ми личиш на тип на човек што има по барем 10.000 евра кредит во скоро секоја банка. Или грешка сум?

Јас го чекам денот кога ќе не може да подели пензија и да даде плати, надвор веќе не можат да се задолжуваат па затоа се задолжуваат дома со обврзиници кои ќе се отплаќаат после 2020 година, а за да биде трагично или интересно сите кредити со кои се направи СК 2014 враќањето на долгови доспева од оваа есен, не се знае точно но некои велат преку 200 милиони евра месечно ќе одат, а од каде пари за тековните трошоци :yid:

Вака како што те читам ми личиш на тип на човек што има по барем 10.000 евра кредит во скоро секоја банка. Или грешка сум?
Тотална грешка. Кредитите ми се 0 (нула).
Држава и поединец не е исто. На поединец ќе му земат хипотека, на држава... што? Што и зедоа на Грција (ако ги тргнеме настрана глупостите како награда за уредност, за навреме доаѓање на работа, 15-та плата и сл)?

Тотална грешка. Кредитите ми се 0 (нула).
Држава и поединец не е исто. На поединец ќе му земат хипотека, на држава... што? Што и зедоа на Грција (ако ги тргнеме настрана глупостите како награда за уредност, за навреме доаѓање на работа, 15-та плата и сл)?
Ako Grcija ne bese vo eu da vidis so ke se slucese. Odamna ke pocnea da pasat treva, a ne da im se dava na sekoi 2-3 godini po 100 milijardi evra socijalna pomos. (kao krediti ama cela evropa znae deka potoa ke gi brisat poso grcite nitu slucajno ne moze da gi vratat). Sto mislis ke se desi so Grcija ako EU prestane da dava *socijalna pomos*? Mislis deka vo EU ili na nekoj mu e gajle za nas, i deka i na nas ke ni davaat socijalni nepovratni milijardi na sekoi 2-3 godini?

Ako Grcija ne bese vo eu da vidis so ke se slucese. Odamna ke pocnea da pasat treva, a ne da im se dava na sekoi 2-3 godini po 100 milijardi evra socijalna pomos. (kao krediti ama cela evropa znae deka potoa ke gi brisat poso grcite nitu slucajno ne moze da gi vratat). Sto mislis ke se desi so Grcija ako EU prestane da dava *socijalna pomos*? Mislis deka vo EU ili na nekoj mu e gajle za nas, i deka i na nas ke ni davaat socijalni nepovratni milijardi na sekoi 2-3 godini?
Јасно ми е сѐ. И на Грција ѝ даваат кредити за да ги враќа старите. И на Тито му отпишуваа тешки кредити. И на други земји, во Африка.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom