Прашање до програмерите

• Креатор на темата Креатор на темата ЉГБ
  • Време на започнување Време на започнување
Добро бе луѓе, од кај го искаравте тој ЦРН ПАСКАЛ ЖИТИ МЕНЕ.

Значи ја да сум сега на твое место, ќе почнам со С, па објектно С++, па тек после тоа би се определил за нешто конкретно.

which-programming-language-should-i-learn-first-infographic.png
Паскал го ископа постарата генерација програмери. Паскал се учеше во сите училишта.
Моментално е мртов јазик па не ти треба графикон за да докажваш.
Плус бројките се минлива категорија. Остај го детето да научи нешто.

Бонус, ако ти е полесно му пишав да земи Јава.

Мојот пат за учење беше C па Java, па се останато набрзана. Мислам дека не згрешив што започнав во C, но потоа скокот во Java, каде што основната структура е поограничена, ми беше малку незгоден првите неколку дена. Затоа би ти препорачал па почнеш со C, па потоа кога добро ќе се запознаеш со процедурално програмирање на преминиш на C++ за објектно ориентирано програмирање.
Друга алтернатива би било да почнеш со Python, така нема многу да се замараш со синтакса а ќе ја сфатиш логиката позади програмирањето.
Најбитно е да си најдеш книги за почетници кои постојано се пропратени со примери и задачи. Така учењето ќе ти биде и поинтересно.

Паскал го ископа постарата генерација програмери. Паскал се учеше во сите училишта.
Моментално е мртов јазик па не ти треба графикон за да докажваш.
Плус бројките се минлива категорија. Остај го детето да научи нешто.

Бонус, ако ти е полесно му пишав да земи Јава.

Јас знам многу генерации кои научиле да програмираат од Паскал (воедно и јас) Колку и да е мртов, уште работи прописно. Успат паскал сега се портира на Андроид шо не ми се веруваше ко видов :D
Настрана ова, и ај повеќе он топик.. @ЉГБ најдобро нешто (после основи) што се покажало за мене дека успеа да ме научи нешто беше „некој софтвер“ што сум сакал да го направам, било каква поголема програма. Обично е гризење повеќе него што можеш да голтнеш, ама на мака се учи :)
За работа не му се секирај толку, јас на 14 се мислев како да избегам од работа на лето за да одам на плажа :)

Само немој да почнеш со Basic затоа што
It is practically impossible to teach good programming to students that have had a prior exposure to Basic: as potential programmers they are mentally mutilated beyond hope of regeneration.
Edsger W. Dijkstra

Ако ме прашуваш мене најдобро би било да почнеш со Ц па да продолжиш со Ц++. Ова додека учиш. После ако сакаш да работиш посериозно можеш да се одлучиш да додадеш нешто во арсеналот.

Здраво дечки, сакам да ве прашам и да ми дадете корисни совети околу програмирањево....Поточно, доста сум заинтересиран и имам голема желба покрај тоа што сум веб дизајнер да бидам и веб програмер. Единствено што имам познавање до сега е html и сss., сакам да научам и PHP MySQL и JS. Меѓутоа сакам прво да имам некое основно познавање од програмирањето, па после да навлезам поконкретно во овие програмски јазици. Дали знае да ме упати некој, каде би можел да почнам, на курс, на приватни часови....? Секој совет би ми бил добредојден :-) Фала унапред

Здраво дечки, сакам да ве прашам и да ми дадете корисни совети околу програмирањево....Поточно, доста сум заинтересиран и имам голема желба покрај тоа што сум веб дизајнер да бидам и веб програмер. Единствено што имам познавање до сега е html и сss., сакам да научам и PHP MySQL и JS. Меѓутоа сакам прво да имам некое основно познавање од програмирањето, па после да навлезам поконкретно во овие програмски јазици. Дали знае да ме упати некој, каде би можел да почнам, на курс, на приватни часови....? Секој совет би ми бил добредојден :) Фала унапред

Ne ti treba voved kakov voved sakas. Idi na codeacademy.com, registriraj se i izberi si go kursot za js. Toa ti e osnovata na js.

Ne ti treba voved kakov voved sakas. Idi na codeacademy.com, registriraj se i izberi si go kursot za js. Toa ti e osnovata na js.
Не реков вовед, туку основни работи и запознавање со овие програмски јазици, затоа што до сега сум немал допирна точка. Мислев да дојдам до некои основни познавања, па да зпишам некој курс во seavus, гледам имаат обуки за js и php

Не реков вовед, туку основни работи и запознавање со овие програмски јазици, затоа што до сега сум немал допирна точка. Мислев да дојдам до некои основни познавања, па да зпишам некој курс во seavus, гледам имаат обуки за js и php

codeacademy ti e osnovata. Ne znam sto tolku gledate vo Seavus resursite koi gi ima na internet..

codeacademy ti e osnovata. Ne znam sto tolku gledate vo Seavus resursite koi gi ima na internet..
Од тоа што го прочитав до сега гледам претежно за апсолутни почетници го предлагаат паскал. Прво паскал за предзнаење па после пхп и јс

Од тоа што го прочитав до сега гледам претежно за апсолутни почетници го предлагаат паскал. Прво паскал за предзнаење па после пхп и јс
Немој паскал. Џабе ќе си го губиш времето, поарно иди со С или С++ па после јава

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom