Дресура

ЛЕЖИ

Команда ЛЕЖИ

Потребно е доста стрпление за песот да го научите на командата ЛЕЖИ! Обиди се со награда. Ја задаваш командата СЕДИ и со наградата (кренвишла или нешто друго) ниско пред предните нозе (по земјата) ја истеглуваш бавно наградата, така што, ако сака да ја лапне да се спушти и да легне...
Но повлекувањето на предните нозе и притискањето на газенцето не дава резултат на таа команда. Ако кученцето е малечко, дејствувај со лакомство, но ако е поголемо - околу 4 месеци, се работи со каиш и поводник. Се задава командата, се исчекува една секунда и се повлекува бргу поводникот надолу и полека нанапред, така што се држи близу до каишката. Може да се настапи и со ногата. Во истото време се притиска по рбетот а не по газенцето. Не треба да му се причинува болка на животното, но како и при другите команди, корекцијата треба да биде брза и категорична. P
При таа команда задолжително ке сретнете спротивставување од доминантно, веке поодраснато куче - легнатата положба е израз на потчинување. Тоа да не ве загрижува, пресекувајте го секој обид за спротивставување, ржење итн. дури и да се наложува принудување.
не задавајте ја командата ЛЕЖИ само од седната положба. Кучето треба да може да ја извршува од секаква положба: ПОРЕД, СЕДИ, СТОЈ, МЕСТО итн.

Границата од 4 месеци, не е толку строга. ја имам во предвид возраста, во која што веке може да се започне со применување на посериозни корекции и потврди методи. Но имајте во предвид дека многу потешко ке коригирате ефикасно 30 кгр куче на 6 месеци, а на 8 месеци уште потешко.
Но, ако пак немаш напредување со ЛЕЖИ, обиди се со каиш и поводник, без да го трзнуваш многу силно. Целта е да ја задржиш тврдо кон земјата, без непотребен притисок и борба, а за тоа помага поводникот.
И уште нешто - штом ке легне, не и дозволувај да стане, се додека не и кажеш нешто друго. Не заборавај дека ослободувачката команда е штом ке одлучиш ти, и дека таа доаѓа.

<span class="postcolor">Контеса ја научив да легнува со лакомство и притискање по рбетот како помала. после требаше само да ја натерам да ја извршува ЛЕЖИ од движење преку гореопишаната корекција. не беше многу лесно, додека при многу кучиња <b>"

Првата метода би била на својот пес да му ја дадете командата да седне, тогаш покажете му ја дланката на раката и спуштајте го полека на долу, а со другата рака нежно поместувајте ги кон надвор предните нозе на вашиот пес така да тој се спушти на подот, и повторувајте ја командата ЛЕЖИ! Повторувајте ја командата цело време додека го работите ова. Наградете го и добро пофалете го за лежањето. Повторувајте се додека повеке нема да има потреба да ги повлекувате предните нозе за да го спуштите на подот.

Втората метода би била да му наредите на својот пес да седне, овој пат со лакомство во раката движејки ја испод предните нозе на песот и повлекувајки ја полека по подот од песот. Ова може да предизвика две реакции. Првата возможност е песот да стане. Доколку се случи ова, повторете се, но повлекувајте го лакомството побавно по подот. Втората можна реакција, е онаа која што всушност ја сакаме, песот да ја спушти својата глава кон лакомството следејки ја вашата рака и така да легне на подот. Кога ке се случи тоа, искажете ја командата ЛЕЖИ и сето тоа повторете го.

Можете овие две методи да ги повторувате наизменично за да видите што повеке ке му одговара на вашиот пес. како и со претходните команди, после некое време укинете ги лакомствата. Добро пофалете и помилувајте го песот и тоа е тоа. За ЛЕЖИ добра идеа е песот да седи на нешто подигнато од подот, на пример, столче, и храната полека да се спушта се пониско, така да песот ке биде приморан да легне за да ја дофати. Уф, звучи малку конфузно, но се надевам дека сваќате за што се работи...

На мене ова на крајот ми успеа, иако Кали пред тоа едно 200 пати ми скокна на подот и се обидуваше така да се дофати до лакомството...

Еве неколку работи кои не смеете да им ги давате на вашите кучиња, нормално има повеќе, но овие најчесто ги користиме ние луѓето.

-Алкохолни пијалоци и јадења кои во себе имаат алкохол (можат да предизвикаат труење, кома, смрт).
-Храна за бебиња (може да содржи кромид во прав, кој е многу токсичен за кучињата. Ако се дава во поголема количина треба да се има во предвид дека не содржи доволна количина на витамини и минерали кои им се потребни на кучињата).
-Коски од риба и живина (можат да доведат до повреда на дигестивниот тракт)
-Храна за мачки (содржи голема количина на протеини и масти).
-Чоколадо, чај, кафе ... содржат големи количини на кофеин (содржи кофеин, теобромин или теофилин, кои можат да бидат многу токсични и да му наштетат на срцето и нервниот систем)
-Агруми (можат да предизвикаат повракање)
-Грозје и суво грозје (содржат токсин кој може да ги оштети бубрезите)
-Додатоци во човековата исхрана кои содржат железо (можат да му сметаат на работата на дигестивниот систем и да бидат токсични за јетрата и бубрезите)
-Големи количини на џигери (можат да предизвикаат хипервитаминоза на витаминот А, што штети на мускулите и коските).
-Млеко и други млечни производи (некои возрасни кучиња немаат доволно количество на ензимот кој го вари млекото и затоа често доаѓа до дијареа. Најдобро би било да се користи специјално млеко кое не содржи лактоза)
-Лук и кромид (свеж, варен или воправ, содржи сулфоксиди и дисулфиди кои можат да предизвикаат анемија)
-Домати и компири (содржат оксилати кои можат да влијаат на дигестивниот, нервниот и уринарниот систем)
-Свежи јајца (софржат ензим авидин кој ја смалува абсорпцијата на биотинот (витамин Б). Ова може да доведе до проблеми со кожата и влакното. Исто така, во свежите јајца често има и Салмонела)
-Свежа риба (може да доведе до дефицит на тиамин (витамин Б)што предизвикува губење на апетит, грчеви, а во некои случаеви, кај помалите раси и смрт).
-Сол (ако се дава во поголеми количини може да доведе до нерамнотежа на електролитите во организмот)
-Храна во која има многу шекер (води кон дебелеење, проблеми со забите, дијабетис и сите проблеми кои ги носи дијабетисот)
-Остатоци од вашето јадење (не се нутритивно избалансирани и не би требало да сочинуваат повеке од 10 % од исхраната на кучето. Маснотијата од месото треба да се извади, а коските воопшто да не се даваат).
-Квасец за тесто (може да предизвика многу болни гасови во дигестивниот систем. Во некои случаеви знае да направи и озбилни проблеми во цревата и стомавот)

Многу ми е жал што на повекето од домашните миленици им се дава ваква храна. Сопствениците на кучиња и мачки остатоците од "мангите" кои се многу штетни за кучињата им го даваат само да не го фрлаат јадењето што останало.
Па толку ли е скапо да се купат 1 кгр пилешки грбови кои коштаат 40 денари и може да се дадат во два оброка???
На животните може веднаш додека се млади нема да им се покаже ефектот од лошата исхрана, но покасно во подлабоката старост ке си имаат проблеми со видот, со бубрезите, со енергијата и сл. !!!
Гледајте што помалку да им давате вакви остатоци на вашите миленичиња, бидејки мислам дека на никој не му значат ништо 20 денари да издвојат во денот за вашето домашно милениче, а и нема многу да изгубите ако си ја оставите мангата за утре или ја фрлите!!!

Додека се млади не им смета, а кога ке подостарат, не само што може да имаат вакви последици, туку и им се скратува животот за неколку години. А наши 2 години се многу повеке време во кучешкиот живот.

Хранете ги вашите миленици како што заслужуваат и сигурно ке имате здраво милениче, полно со енергија и радост Па јас на моето кученце му давам Pedigre, 3 пати на ден, секогаш свежа вода има, и лекале, така се вика храната што ја јаде, не знам како да ви ја преведам на нашки тоа - lekale- . Моето кученце, ама булвално се јаде, не се срами од ништо, јаде и чоколада за кучиња, и чоколади начи, бонбони грицка, сладолед лиже, незнам ама јас што јадам и кученцето ми јаде, моето кученце е Gold Red Rivier, чудна работа е нели? И досега не сум приметила да му е лошо, инаку секој месец оди на ветеринарно, на контрола, има и своја лична карта, многу сака да се милува, да си игра, да се вргала во снегот, јаде и снег, сака да се банја, али самиот себеси, и тоа во реката, не јас него да го бањам, тогаш тој мене ме бања, сака да се шета по дожд, не сака да го чешлам. Сака да го милуваат, и секогаш спие со мене, а кога сака да оди надвор, по нужда, или ме лижнува на очите, или на раката, ако не се пробудам, тогаш ми ја гризе пижамата или ја влече, или мене на раката ме гризе, инаку надвор сака посебно нокно време да оди по нужда на секој пола саат, е тоа е веке претеризам, а замислете само колку го чекам додека си најде место каде да си ја изврши нуждата, јој притисокот ми се качува, е тека па колку после го чекам да се наигра надвор во сред ноќ, јој крвта ми се качува нагоре, е такво е моето миличко кученце. Кога ке направи мажот ми слики на цд ке ви пратам на вашиот сајт да видите што миличко имам дома, инаку овде кученцата се многу скапи, и маченцата, моето го купивме 850 euro преку интернет, ве поздравувам, и можам да кажам дека сјтот ви е супер.
Inaku, ima kucinja koi jadele si sto i lugeto, od cokolado pa do zacineta hrana, i ziveele dolgo, no bidejki nikogas ne se znae dali bas tvoeto kuce ke bide edno od sreknite, zatoa se preporacuva izbegnuvanje na gorenavedenite namirnici.

ХИГИЕНА
Ако песовите се држат во нечисти услови можат лесно да бидат нападнати од крлежи, болви, вошки или глисти. Можете да им помогнете да останат здрави така што ке го запрашате ветеринарот за постапката против овие паразити. Исто така можете да му помогнете на својот пес, ако ги држите чисти неговиот кревет, заклон и околината.

ВАКЦИНАЦИЈА
Песовите се подложни на многу болести кои можат да бидат опасни и многу скапи за лекување. Најдобар начин да го заштите својот пес е редовно да го чистите од глисти (3 - 4 ) пати годишно и редовно да го вакцинирате еднаш годишно против беснило и против најчестите болести (штенечак, мачкина куга, лептоспироза). Не само дека тоа ке ја спречи болеста туку веке тоа и ке се одрази на трошковите ефективно во подолг период и ке се намали ризикот од инфекција на другите песови.

ДОТЕРУВАЊЕ / ПЕРЕЊЕ, ЧЕШЛАЊЕ /
Дотерувањето на песот му прави добро на повеќе начини. редовното четкање помага песот да ги одржи своите влакна чисти и незаплеткани а исто така и дава возможност да се провери дали постојат несакани паразити. Ако со чешлањето се започне уште од нивото на куче, тоа им помага на песовите да се навикнат на тоа и тогаш ке постанат уште повеке дружелубиви.

СТЕРИЛИЗАЦИЈА
Секоја година стотина илјади песови непотребно се уништуваат, бидејки не постојат доволно одговарачки домови за нив. Многу од тие песови се резултат на случајното парење. Најефикасниот начин овој проблем да се разреши е Вашиот пес да се стерилизира.
Освен во намалувањето на бројот на несаканите кучиња, стерилизацијата има и многу други предности. Нестерилизираните песови во потрагата по женка поминуваат голема оддалеченост и имаат голема потреба да лутаат. Тие ги прескокнуваат оградите или вратите а се провлекуваат и испод оградите во потрага по партнерот. Доколку наидат на други мажјаци за време на своето барање може да избие до тепачка помеѓу ривалите. Стерилизацијата ке помогне во намалувањето на агресивноста што е многу важно особено кога во куќата има деца или постари луѓе. Стерилизираните песови постануваат попослушни и помалку територијални, што ги прави поприврзани кон својот дом.

ПАРЕЊЕ
Женките се во можност да изведат две генерации кученца секоја година. Просечното окучување секоја година е шест кученца но понекогаш можат да бидат и до десет. Со константното раѓање и одгледувањето на кученцата, здравјето и состојбата на женката ке започне да слабее и поради тоа, таа може да се разболи. Ке биде тешка задача да се пронајдат добри домови за 10 до 12 кученца секоја година само од една женка, но кога тоа ке се помножи со стотина песови скалата на проблемите брзо ескалира.
Трудните женки и оние кои се окучиле бараат посебна храна, а кученцата од околу три недели старост цврста храна. Женките може да се однесуваат многу заштитнички спрема своите младенчиња, што може да претставува ризик за помалите деца кои сакаат да си играат со кученцата.

ОПЕРАЦИЈА
Кога женката еднаш ке се стерилизира повеке нема никогаш да се пари и ке се држи подалеку од несаканите мажјаци. Веројатноста дека песот ке заболи од тумор е исто така многу намалена, што значи дека со поздравиот пес ке имате и многу помали ветеринарски трошкови.
Денес модерната ветеринарска опрема и лековите ја прават операцијата безбедна и безболна и Вашиот пес брзо ке се опорави. Вашиот ветеринар ке ве посоветува кога е најдоброто време за стерилизацијата на Вашиот пес. Не постои ниту една силна причина поради која што Вашиот пес прво треба да се окучи, па тек после да се изврши стерилизацијата. Колку порано ке се изврши стерилизацијата толку се помали можностите за компликации.

Браво чоек :) Ова сам го пишеше?? премногу е, ама сепак фала, потребно е :)

КОЈ Е ОВДЕ ГЛАВЕН?

"Мојот пес штотуку се обиде да ме гризне! А само му реков да се тргне како би можел да седнам до него на каучот."
"Мојата кучка навали на кантата за ѓубре и кога ја искарав, режеше на мене. Што не е во ред со неа? Мислев дека ме сака!"
"Нас нашиот пес воглавно многу не сака и нежен е према нас, но кога ке се обидеме да го придобиеме да направи нешто што не му е по волја, штрака со забите и се обидува да не гризне."
Што им е заедничко на овие три песа? дали се лоши или баш злобни? Не - тие се "алфа". Го превзеле водството во фамилијата која ги сака. Наместо да ги слушаат наредбите од своите луѓе, овие песови ги задаваат наредбите. Вашиот пес може многу силно да ве сака и сепак да се обиде да доминира со вас или со останатите членови на фамилијата.
Песовите се друштвени суштества и веруваат во друштвениот поредок. Друштвениот состав на песот е "чопор" со точно утврдена хиерархија. Водителот на чопорот е алфа, поглавица, главен шеф. Тој (или таа) добива најдобро од се - најдобра храна, најдобро место за спиење, најдобра играчка итн. Водителот е исто така прв во се - прв јаде, прв оди и прв го придобива туѓото внимание. Сите останати песови во чопорот ги почитуваат желбите на алфа песот. Секој пес кој ке го предизвика авторитетот на алфа добива брза физичка опомена како потсетување кое и каде му е вистинското место во чопорот.
Вашата фамилија е "чопор" за вашиот пес. Повекето песови лесно се вклопуваат во редот на хиерархиската скала на своите човекови чопори и не ги 'дигаат брановите'. Го прават она што ке им се каже и не го предизвикуваат авторитетот. Останатите песови не се вклопуваат баш така добро. Некои од нив се родени водители и секогаш ги предизвикуваат своите алфи во обликот на човекот. Другите песови пак се искачуваат на друштвената скала - тие секогаш бараат начин како да се искачат малку повисоко на фамилијарната скала. Овие природни водители и качувачи на друштвената скала можат да постанат проблем на фамилијата која ништо не се сомнева и не е свесна за природниот инстинкт на чопорството во песот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom