Фабрикување на вести (VNRs), најнова во Париз.

• Креатор на темата Креатор на темата Gorco
  • Време на започнување Време на започнување
Јас во еден контекст ти ги спомнав тие актери, ти во сосема друг контекст ми одговараш. Ајде убаво види ја страницата која си ја ставил како доказ дека постојат тие актери и убаво прочитај ја.

Во кој контекст ги спомна тие актери?? Ти само напиша дека, во врска со линкот за кризните актери, те цитирам, истиот: "ги негира моите ставови и како моите хипотези се погрешни". Те молам да ми објасниш како дојде до тој заклучок? Сепак, ако сакаш да имаме дискусија, треба да го објасниш тоа што го гледаш како погрешно во мојот пост.

А не да го дрвиш како, те цитирам, "имаат многу поедноставни начини да влијаат да дојде до ваков настан" во вториот параграф од двата поста на оваа тема.

@Шкорпион На сарказам со сарказам се одговара, учтиво. Паметен како што си ти, се најде да ми продаваш емпатија и да ми поттикнуваш чувство на вина. Доволно е да си гледаш во сопственото маало, повеќе ќе уживаш во твоето опкружување.

Во кој контекст ги спомна тие актери?? Ти само напиша дека, во врска со линкот за кризните актери, те цитирам, истиот: "ги негира моите ставови и како моите хипотези се погрешни". Те молам да ми објасниш како дојде до тој заклучок? Сепак, ако сакаш да имаме дискусија, треба да го објасниш тоа што го гледаш како погрешно во мојот пост.

А не да го дрвиш како, те цитирам, "имаат многу поедноставни начини да влијаат да дојде до ваков настан" во вториот параграф од двата поста на оваа тема.

@Шкорпион На сарказам со сарказам се одговара, учтиво..

Тоа е работата. Не беше сарказам. Што ти во чевли на алтернативен новинар (читај што третира секакви теории на заговор) ќе им кажеш на семејствата на загинатите во врска со твојата "вистина"? Такви глупости коштаат многу. Затоа не си не алтернативен, него никаков новинар, туку пицајзла која направила copy-paste од некој сајт за теории на заговор (без да ги разгледа сите други факти пред да постира) и кој мисли дека го зграпчил Господ за муда со тоа што "открил" и споделил тука да видиме колку е он побистар од сите останати.

Бреј, небило сарказам. Признавам, ме победи со твоите аргументи и анализи на другите факти, дури и ме направи новинар кој треба да одговара пред семејствата на загинатите... задоволен сега? Ако да, тогаш бајбај од темата.

Не е толку важно дали има дел заговор или сцена/мачкање на очи. Паметот и свеста не судете ја според актерите туку според публиката. За таа цел доволно е да ги прочиташ коментарите на мнозинството муслимани.

Уште едно нешто што загрижува за човештвото во целина е што овде за ликвидација на 13-мина се покрена меѓународна кампања и убиството се прогласува за најголем ужас од светски размери, додека ѕверската ликвидација на околу педесетина луѓе во Одеса, и крвничкото убиство на над 130 деца во Пакистан беа онака, само лоша вест. Без големи потресувања.
Потполно се согласувам Каран. Онаа делба на луѓето на ариевци и се друго уште постои они зошто се силни држави се центар на светот и случувањата и ако страдаат одма се медиумите на гас паѓаат а доколку во некоја сиромашна држава се случи големо убиство, временска несреќа, протести, епидемија ке спомнат онака колку да пополнат време на вестите... Сите сме едно сите сме исто можеби касно, но сите ке разбереме. :)

Навидум субтилни но крупни за пошироката маса главните факти и суштина на несаканиот настан ги сервираат со искривена перцепција.
Прашањето кое е интересно е поради која причина маршот кој се одвива денес е неопходен за Франција Европа индиректно и УСА,првата фарса на перцепција беше насочување на темата со етикетирање исламисти Алжир ИС екстремисти но некако фактот дека терористите се Французи Француско државјанство граѓани на Франција Европјани го игнорираа.
Втор факт за несериозноста и режисерство е невистината за вмешаноста на Hayat Boumeddien за која сите медиуми известија дека таа е убиецот на полицаецот извршено пред нападот на charlie hebdo подоцна исто така известија дека Hayat Boumeddien е во кошер маркетот заедно со Amedy Coulibaly.
Сето ова беше лага таа од 2 јануари била во Турција никаква врска немала ни со убиството на полицаецот ни со организирање и учество во нападот на кошер маркетот,фактот дека напаѓачите константно ги отсликуваат терористи екстремисти ИС но сакаат да го сокријат фактот дека истите тие терористи се европјани државјани на Франција граѓани поминати низ западниот/европскиот образовен систем тоа е она што не треба да се задскрива бидејки тоа е реалноста.

Јас го знам одговорот на сите прашања и тој е суров, Еден убав топол многу топол ден после 4 милијарди години нашето сонценце толку многу ќе се зголеми што ќе ја лапне нашата планетичка и така ништо нема да остане.

Мене чисто ме интересира ако не стои исил зад нападов кој е мотивот и што сакале да постигнат со ова? Бидејќи не видов нешо како нусефект на овие настани.

Најновата во Осло....

Откако сите натрубија по белиот свет дека повеќе од 1000 муслимани во Осло направиле таканаречен "прстен на мирот", се дозна дека, всушност, воопшто немало 1000, туку 20 муслимани. Останатите биле Норвежани кои го поддржале ова или ги пополниле местата во публика.

MEDIA HOAX: 20 MUSLIMS HOLDING HANDS BECOME 1,000-STRONG ‘RING OF PEACE’ AT OSLO SYNAGOGUE

According to a local eyewitness, only about 20 or so Muslims formed the “ring of peace” around the Oslo synagogue. In fact, pictures from multiple angles show that there wasn’t enough people to form a ring, so the locals instead formed a horizontal line in front of the synagogue.

A local news outlet explained how the media got to its “1,300 Muslims” number. “According to police, there were 1300 persons present in the event. Very many of them ethnic Norwegians,” read a translated report from Osloby.no.

Demonstrators also reportedly chanted, “No to anti-Semitism, no to Islamophobia,” conflating criticism of Islam and hatred of Jews.

Photos pulled off of social media appear to corroborate the narrative that only twenty or so people formed the “peace ring.”

Multiple news outlets, including wire services for hundreds of news sites, ran with the false narrative that 1,000 or more people–sometimes all of them Muslim–formed the ring of peace outside of the Oslo synagogue.

The AP incorrectly reported, “More than 1,000 people have formed a ‘ring of peace’ outside Oslo’s main synagogue at the initiative of a group of young Muslims.”

AFP reports almost identically, “More than 1,000 people formed a ‘ring of peace’ Saturday outside Oslo’s main synagogue at the initiative of a group of young Muslims. The newswire agency has no excuse for the false report, as it had a photographer taking shots of the “ring” at the scene–and one shows a man who appears to be at the end of the line of hand-holders, with his left hand in his pocket.

AFP Photo / Fredrik Varfjell

The far-left Think Progress site published a story titled, “More Than A Thousand Muslims Form Human Shield Around Norewegian Synagogue After Copenhagen Attacks.”

Even Radio Free Europe/Radio Liberty reported, “More than 1,000 Muslims formed a human shield around an Oslo synagogue on February 21, offering symbolic protection for the city’s Jewish community and condemning an attack on a synagogue in neighboring Denmark the previous weekend.”

In even worse news, it appears as if the organizer of the Muslim “peace ring” is a virulent anti-Semite, 9/11 truther, a gay-basher, and an Israel-hater.

Ali Chishti, who organized the event, said bluntly in 2008, “I hate Jews and how they operate,” reports Daniel Greenfield. Chishti added in his conspiracy-laden rant about the Jewish people, “It is a fact that during the attacks on the Twin Towers [World Trade Center] 1600 Jews were absent from work. OK, OK, what’s even more suspicious, is how unusually many Jews there were present in Mumbai on the day that Pakistani terrorists struck. How come?”

At a March, 2008 meeting in Oslo promoting his 9/11 conspiracy theory that the Jews were responsible for the World Trade Center attacks, Chishti read his speech titled, “Therefore I Hate Jews And Gays,” Haaretz reports.

As it turns out, as many as 40 times more Northern European Muslims attended the funeral of a Copenhagen Muslim terrorist than those who decided to form the non-existent “ring of peace” around an Oslo synagogue.

Како прво, за понатамошна дискусија, треба се проучат главните термини во оваа глобална игра:
http://rationalwiki.org/wiki/Crisis_actor
http://en.wikipedia.org/wiki/Video_news_release
http://en.wikipedia.org/wiki/False_flag

...
Тоа што е битно, според мене, е кои крајни резултати ги очекуваат организаторите на овој настан?

Добро е што прашуваш прашања. Но една важна работа не ја разбираш, работа која е важен дел од поимите (за кои горе си линкал објаснувања):
- Теорија на заговор.
Теорија на заговор е кованица, измислена и создадена со дерогативна и понижувачка функција, со цел да се скрие вистината на ОЧИГЛЕД на јавноста. Што значи ова? Едноставно е, вистината ќе ја претстават како „теорија на заговор„ и како таква ќе „скријат„ иако е на очиглед на сите.

Добар пример е тој од твојот уводен текст. Наративот на тоа што пишуваш е очигледно погрешен, иако на прв поглед изгледа дека постои заговор. Да заговорот постои, ама заговорот не е во тоа дека: случувањата во Париз се лажирани.
Случувањата во Париз не се лажирани туку вистински. Не се лажирани но се режирани. Актерите на случувањата се вистински. Жртвите се вистински. Убиените се убиени, а убијците се навистина убијци. И првите и другите лежат во гробови, и со препознавање од фамилија им е потврден идентитетот. Потоа обдукција е правена, доктори, форензичари, други вработени... Значи премногу луѓе се инволвирани за да е исплатливо и реално можно такво местење на настаните.

Тие „теории„ за кои пишуваше ти, дека дека сето тоа е лажно и дека никој навистина не е убиен... сето тоа е фарса која е избацена од самите тие кои ги имаат планирано (и поттикнато) настаните. Целта е поголемиот дел од луѓето кога ќе слушнат такво нешто да кажат „пак некои глупи теории на заговор„ и со тоа да не обрнат внимание на фактот дека таквите терористички случувања се РЕЖИРАНИ.
Впрочем виде и сам како ти реагираа тука 90% (и повеќе) од луѓево на форумов. Тоа ти е реален показател.

Знам дека сето ова не е лесно за разбирање, но обиди се и биди трпелив. Зошто сметаш дека тие што прават вакви манипулации, би „штеделе„ животи на неколку карикатуристи, комичари, новинари, полицајци, или рандом жители на Париз? Што би добиле со лажирање и пласирање на лажни снимки? Зошто би го правеле тоа кога животите денес се евтини, а будали спремни да се жртвуваат за идење во рајот (заедно со 78, или колку и да се, девици).

Не пријателе, случувањата се вистински, и жртвите се вистински. Впрочем, како ќе убедиш повеќечлено семејство цел живот да лаже дека нивниот син/сопруг/татко е мртов. Или како ќе го убедиш тој човек доброволно да исчезне и да остави се?
Со пари? Што ти гарантира дека нема да се дознае работата некако. Па размисли, стопати поевтино е се жртвува тој човек отколку да се плаќа за да исчезне, и да се ризикува негово појавување.

Воедно да, чудно е и покрај денешнава технолгија што сите ја имаме во џеб, сепак е чудно тоа што веднаш се јавуваат толку снимки и докази (замислете, на едниот убиец му паднала личната карта и така ги идентифицирале и двајцата убијци). Но тоа и е целата поента на манипулаторите - да се обезбеди материјал за целата приказна да може да се пласира, и како вести но и како теорија на заговор.

Нормално, следното прашање е: „А што сакаат да сокријатат?„
Одговорот е ОЧИГЛЕДЕН. Целта е прво - да се убедат луѓето дека нивната безбедност е загрозена. И второ, да не се посомневаат дека зад тоа загрозување на нивната не стојат некои си кловнови од релгиозни фанатици (туку некој друг многу поинтелегентен, поголем, поорганизиран, и поспремен на се и сешто).
Тоа целта на сите овие терористички случувања ширум Европа (Париз, Копенхаген, итн, итн). И не се случува ова само во Европа, ете скоро имаше такви страња и во Австралија и во Канада... Целта е да се направи атмосфера во која нема да се прави проблем и отпор на популацијата кога ќе се воведат нови рестиктирачки закони, со кои поцврсто ќе се контролира таа популација.
Зборуваме за закони како на пример „Патриот Акт„ на САД, и други регулации со кои на американската администрација им се даваат можности за злоупотреба како никогаш досега. Американскиот претседател сега може законски и легално да нарача било кој да биде убиен, без разлика дали истиот е на американска почва или надвор од неа. Исто така, POTUS може да нарача киднапирање на било кој американски или странски државјанин, од било која локација. Такви случувања има на илјадници секоја година, не ви текнува на нашиот случај со германскиот државјанин Масри? Исто така сега во САД со законски регулации е легална и примената на мачење на притворените и осомничените. Да да, вистина е: мачењето е легално во САД... Мачење како на филмовите за дејствија од среден век што ги гледаме на телевизија. Сето тоа е легално со новите закони „за сузбивање на тероризмот„.
Сето ова се достапни информации, кои можат сите да ги најдат на интернет со 10секунди пребарување на сајтовите на официјални амерички владини институции.
Целта е уведување на такви закони за надгледување и контрола на популацијата во ЕУ, Австралија, Канада... и впрочем сите „сојузници„ на САД или потенцијални држави од интерес за нивните геостратешки цели.

Затоа уште еднаш, добро е што прашуваш прашања и на прав пат си.
Но сега треба да отидеш еден чекор погоре во освестувањето и да разбереш дека многу од „теориите на заговор„ се пласирани токму од истите тие кои сакаат наочиглед да ја скријат реалноста.
Многу интересно е како цел овој социјален инжинеринг функционира на психолошки план. Но ретко кој ќе го прочита и ова досега што го напишав, а уште помал е бројот на тие што ќе ме разберат. Затоа ќе го оставам за понатаму некое понатамошно објаснување на феноменот на психологијата на овие методи на манипулација на популацијата... барем додека не се започне некоја дискусија во која нема не се чуствувам како да пишувам монолози.

Но сега треба да отидеш еден чекор погоре во освестувањето и да разбереш дека многу од „теориите на заговор„ се пласирани токму од истите тие кои сакаат наочиглед да ја скријат реалноста.
Многу интересно е како цел овој социјален инжинеринг функционира на психолошки план. Но ретко кој ќе го прочита и ова досега што го напишав, а уште помал е бројот на тие што ќе ме разберат. Затоа ќе го оставам за понатаму некое понатамошно објаснување на феноменот на психологијата на овие методи на манипулација на популацијата... барем додека не се започне некоја дискусија во која нема не се чуствувам како да пишувам монолози.

Тој што незнае што претставува теорија на заговор, си ти. Да не ти линкам сега од википедија, за 10сек ќе најдеш и ќе си прочиташ. Со самиот твој опис на "Целта е да се направи атмосфера..." во твојот пост, ти креираш теорија на заговoр, која патем држи вода и се сложувам дека постојат намерно подметнати теории на заговор. Но, ја за овој случај изнесов недоследности и нелогичности во самиот настан, без да навлегувам во теории за причините и резултатите од "масакрот". Немој и ти како корисникот "Идиот на Социјализмот" да мешаш терминологија.

Затоа намерно на крајот од мојот пост поставив прашање: "кои крајни резултати ги очекуваат организаторите на овој настан?", очекувајќи одговори како твојот.

А што би добиле организаторите со лажирање и пласирање на лажни снимки? Можам да ти одговорам цитирајќи те тебе: "Знам дека сето ова не е лесно за разбирање, но обиди се и биди трпелив".

Повели со понатамошно објаснување на феноменот на психологијата, те читам...

...мешаш терминологија
Бачка, јас немам никаква намера да рецитирам дефиниции (па уште и од википедија).
Колку што можев - објаснив што всушност е „теорија на заговор„ во реална смисла, како дерогатив и како алатка за социјален инжинеринг. Википедија (и остали) дефиниции ги оставам за некој што дозволува да остави да го замајаваат со приказни.

Батали се терминологии, техникалии, и дефиниции. Мислам дека објаснив колку што можам - и што е целта, и што е методот на манипупациите кои се категоризираат во „теории на заговор„. Твое да размислиш и да заклучиш свој заклучок, можеби овојпат водејќи сметка за работите на кои ти укажав (а кои извесно се гледа дека недостасуваат во твоите постови).

Пак ќе повторам, добро е што прашуваш и размислуваш... гледаш и сам во темава дека огромно мнозинство не е способно за критичко размислување. Но примени ја истата критчност и кон својот уводен пост: Да, нешто навистина смрди во целата таа работа со експресно спремни видео снимки, и лични податоци за сторителите, и разни други работи... Но сето тоа се методи за збунување и пренасочување на вниманието во насока каде нема ништо. Главното прашање секогаш е: Сui Bono?
Oдговорот на тоа прашање се добива преку сознанието дека експресно бргу се носат нови закони и регулативи за контрола на популацијата. Како причина за тие нови закони се искористуваат таквите терористички напади како тој во Париз (Копенхаген, Австралија, Канада, итн).

Тоа е главното во целата ситуација. Таканаречените „теории на заговор„ се само една од алатките што се применуваат во целиот тој социјален инжинеринг, чија главна цел е луѓето да не се спротиставуваат на носењето на новите закони со кои се намалуваат личните слободи, закони со кои се зголемува контролата врз популацијата.

Се разбира дека ова што ти го кажувам одговара на „дефинициите за теории на заговор„. Се разбира дека преку целоживотна пропаганда луѓето се програмирани да не размислуваат критички и аналитички за работите кои доаѓаат од естаблишментот и од „авторитетите„.
Но за момент заборави на сите научени вредности, размислувај критички и аналитички, и запрашај се што не е вистина од тоа што го пишувам дека:
- Експресно бргу се носат нови закони за контрола на популацијата (како Патриот Акт во Америка).
- Истото се случува во повеќе држави ширум светот.
- Многу прикладно и згодно, се дешаваат „терористички настани„ (всушност серија од фолс флегови) кои потоа експресно бргу се искористуваат за повод на носење на тие нови закони за контрола на популацијата
Се разбира, и Сui Bono?

Повели со понатамошно објаснување на феноменот на психологијата, те читам...
Не сега, и не овде - евентуално во одделна тема во подфорумот психологија. Прво овде тоа може некој да го разбере како офтопик (па да брише постови), второ - овде ништо нема да биде од дискусијата пошто ова е закопано на 5та страна, и пошто целната форумска публика е делумно погрешна (барем дел да бидат психолози, за да имаме и научен аспект).

Значи нема сега да пишувам за тоа, ама ако сакаш можам да ти посочам на соодветна литература преку која се објаснува зошто луѓето се толку подлежни на манипулации (и социјален инжинеринг).
Добро четиво: Social Evolution од Robert Trivers, тука содржината накратко кажано се работи за еволуциска теорија за само-залажувањето. Или ако немаш време/интерес да го читаш тоа, и ако веќе мораш на википедија да се потпреш (не велам дека и таму не може нешто да се научи, само дека не треба да земаш се „здраво за готово„), тогаш еве ѕирни го следниов сублимат:
http://en.wikipedia.org/wiki/Self-deception#Trivers.27_theory_of_self-deception
Some evolutionary biologists, such as Robert Trivers, have suggested[7] that deception plays a significant part in human behavior, and in animal behavior, more generally speaking. One deceives oneself to trust something that is not true as to better convince others of that truth. When a person convinces themself of this untrue thing, they better mask the signs of deception.
This notion is based on the following logic: deception is a fundamental aspect of communication in nature, both between and within species. It has evolved so that one can have an advantage over another. From alarm calls to mimicry, animals use deception to further their survival. Those who are better able to perceive deception are more likely to survive. As a result, self-deception evolved to better mask deception from those who perceive it well, as Trivers puts it: "Hiding the truth from yourself to hide it more deeply from others." In humans, awareness of the fact that one is acting deceptively often leads to tell-tale signs of deception, such as nostrils flaring, clammy skin, quality and tone of voice, eye movement, or excessive blinking. Therefore, if self-deception enables someone to believe her or his own distortions, they will not present such signs of deception and will therefore appear to be telling the truth.

Батали се терминологии, техникалии, и дефиниции.
Неможе сега да ми реплицираш со изјави како: "немам никаква намера да рецитирам дефиниции", "Колку што можев - објаснив", а претходно да ми солиш памет со "една важна работа не ја разбираш, работа која е важен дел од поимите".

Нејсе, се сложувам со тебе околу ефектите кои веќе се случуваат во Европското законодавство по случувањата во Париз. Има и други глобални ефекти кои допрва ќе излезат на површина. Самиот настан во Париз беше многу килаво изведен, па мораа да прават екстра false flag со Боко Харем и Копенхаген колку да се "испомеша" вниманието за малку, а при тоа да се задржи зацртаната агенда.

Туку, прашање за тебе, а и за сите што ја читаат темата: Дали верувате за медиумската приказна за Едвард Сноуден и дали тој навистина постои како личност?

Неможе сега да ми реплицираш со изјави како: "немам никаква намера да рецитирам дефиниции", "Колку што можев - објаснив", а претходно да ми солиш памет со "една важна работа не ја разбираш, работа која е важен дел од поимите".

Не гледам зошто имаш потреба да ги вадиш работите од контекст. Мислиш дека овде си ги мериме дигиталните онаквите?

Ако веќе инсистираш на тоа, би требало веќе и сам да почнеш да согледуваш дека... Нема потреба од мерење. ;)

Се што ти напишав погоре си стои.
Едно е да го научиш да ја рецитираш конвенцијата на еден поим, нешто сосема друго е да го разбираш суштинското значење на тој... поим. Уште понатаму доаѓа следното ниво, склопувањето на слагалицата од сите тие поими, настани, случувања. Разбирањето.

Од тој аспект, во контекст на настаните во Париз, целосно погрешна ти е тезата - и следствено, насловот.
Повторувам, настаните во Париз не беа фабрикувани вести. Настаните беа сосема реални и вистински. Затоа што поевтино, и поуверливо е кога настаните се вистински. Човечките животи се евтини, ги има во изобилие. Психопатијата едукативно се всадува во привидните предводници на нашето општество, и воопшто во сите слоеви на владеачката елита. Никој од нив не се замара со емпатија, никој не му се ни најмалку важни страдањата на луѓето и на човештовото.
Тие немаат потреба да ФАБРИКУВААТ терористички настани. Тие ПРОДУЦИРААТ терористички настани. Уриваат цели авиони полни со луѓе, со деца, со жени, со старци... Уништуваат цели градови, и уништуваат цели држави. Уништуваат цели народи.
Убивање на неколку полицајци, и карикатуристи, не нешто за што тие разсмислуваат. Да, често фабрикуваат вести... но тоа се вести од помал обем и од каратерот на „рекла-казала„. Но ваквите настани како овој во Париз, тие настани навистина се случуваат.

Толку имам за тоа да ти кажам. Се надевам дека егото нема да те спречи да ја согледаш поентата, но немам намера ни да се замарам со тоа.

20141123_world_0.jpg

П.С. „Дали Едвард Сноуден навистина постои како личност?„

- Зарем е важно?

Впрочем мислиш на тоа дали тој е физичка личност, или дали тој е тоа што се претставува дека е?
Негативниот одговор на првата варијанта претпоставува дека двата противници во сегашната светска прокси војна, - дека се всушност соработници и играчи во режиран судир, управуван од една иста (повисока) позиција. Тоа би објаснило многу работи, но е прилично нелогична можност. Затоа што во тој случај би немало никаква потреба од ова што се случува... Освен ако целта не е нешто како MAD. Што е повторно нелогично, пошто некој со тоа ниво на контрола може многу (по)едноставно и побрзо да ја донесе работата до MAD.

Така да идејата дека Едвард Сноуден не постои, е многу неверојатна можност. Е сега, ако постои, дали е тоа што тој се претставува дека е?
Две можности, или е тоа што се претставува дека е (можно), или НЕ Е тоа што се претставува дека е (можно) - и во тој случај Сноуден е шпиун испратен за да ги „игра„ противниците (Руската Федерација).

Како и да е, во овој момент од развојот на светските настани, Едвард Сноуден е релативно неважен настан (фигура).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom