4k vs 1080p Телевизор

• Креатор на темата Креатор на темата mar30
  • Време на започнување Време на започнување
На колку инчиен ТВ не приметувате разлика во 3Д помегу фулл и ултра?
Бидејки ако се рабори за пасивен 3Д разликата мегу нив е повеке од четри струко во однос од пиксел на инч, ја се мислам дали реално ке имам визуелен бенефит од 42/50инчен 4к наспроти фхд за 3д филмови а важен сегмент е и дека може да го користам од помала дистанца за сурфање и гледање youtube/vimeo во 4к.

Незнам за 3D, и незнам за од далеку, знам дека на монитор кој е 1200p, кога ќе симнам 4K видео и друго исто во 1080p има очигледна разлика.

Ај да постираме по едно видео, ти каде што ми покажуваш дека нема разлика јас кај што има, може ?
Без навреда, ама јас од лично искуство знам за што зборувам. И ако веќе инсистираш на страни референци, тоа би требало да бидат озбилни рецензии со новинарски напоредни тестови... не јутјуб видеа (да не ќе ја „видиме„ разликата).

Прочитај го подоле постот на old_School_mk и обрни внимание на објаснувањето за единица мерка за пиксели на инч/сантиметар.

T-home & Blizoo одамна имаат вклучено 1080i канали во нивните пакети и редовно додаваат нови.

Него друго ми беше муабетот. Зошто никој од вас не ја спомна најбитната работа кога се прави муабет за резолуции и големини - PPI (pixels per inch)? 22.5 инчен 1080p монитор има 100 ppi што е сосема доволно за растојание до 1 метар. Телевизорите ги користиме на 3 или повеќе метри. На тоа растојание и 50 ppi е доволно, така да како што кажа @Vanlok - џабе фрлање пари.

И да, имам видено како изгледа 4K видео материјал на 70-80 инчен телевизор (толку беше негде од прилика). Преголем телевизор за просечна дневна соба од 20 м².
Токму така. Се е до растојанието на гледање, па потоа површината (величината) на екранот.

Да, ако 70-80 инчен телевизор планирам да го гледам од еден метар-и-пол растојание... тогаш да, разлика од 4к до 1080р ќе се примети.
Во меѓувреме колкумина од вас имаат телевизори со дојагонала поголема од 50инчи?

Да, токму така. 720р е повеќе од доволно за 95+% од нас.
Муабетот на псај за извори на ХД телевизиски сигнал не сакам ни да го начнам. Рачунам дека зборуваме за гледање на содржини со филмови и серии во квалитетен ХД формат.

За некое време ќе паднат цените на 4к телевизори и сите ќе купуваат такви, без разлика на тоа дали има видлива разлика или не.
Многу веројатно. Но тоа не го менува муабетов погоре. Освен ако не купиш огромен телевизор, и го гледаш одблиску... најверојатно нема да приметиш разлика.
Плус, во догледно време не сметам дека ќе има ни избор од содржина за гледање.

Хмм метар ипол и 80 инчен телевизор? во таа ситуација дефинитивно секој ќе примети разлика, би рекол и од 3 метри ќе се примети. Е сега кај помали телевизори, 50' на инчи незнам, не сум пробал......мада кога видов еден Sony некои 55' беше се стаписав, ~ 250.000 беше, ни од блиску пикслеите не се гледаа сигурно имаше многу повеќе поксели по инч него буџет 4K телевизорите.

Последно уредено:
Да, токму така. 720р е повеќе од доволно за 95+% од нас.

Не трескај глупости, ти ако си слеп и не можеш да забележиш разлика од 720 и 1080 на еден обичен 32 инчен без разлика дали е од 1 метар, 2 или 3 метри, тоа е твој проблем. За поголеми дијагонали и да не збориме пошто нормално е да се гледа полошо од поголемо растојание за помали телевизори. Тоа не е до PPI, туку до нашиот вид.

Растојанието на гледање е релативна работа за големите дијагонали, ако сакаш гледај го и од 10 метри, на 55 инчен ќе се забележи разлика од 720, 1080 и 4К (нормално доколку имаш остар и добар вид).

Oднеси ме во Нептун и пушти ми квалитет да погодувам на било која дијагонала од било кое пристојно растојание и од 10 пати дали ќе утнам еднаш. Само претходно исштампај си го постот погоре за да го изедеш :)[DOUBLEPOST=1417366708][/DOUBLEPOST]
Освен ако не купиш огромен телевизор, и го гледаш одблиску... најверојатно нема да приметиш разлика.

Дефинитивно станува збор за твој лош вид, не за реалната ситуација.

Последно уредено:
Не трескај глупости, ти ако си слеп и не можеш да забележиш разлика од 720 и 1080 на еден обичен 32 инчен ...
Тоа не е до PPI, туку до нашиот вид.
Растојанието на гледање е релативна работа, ако сакаш гледај го и од 10 метри, на 55 инчен ќе се забележи разлика од 720, 1080 и 4К.

Да имав време (и живци) да трошам на незнајковци, ќе ти понудев една опклада.
Не се секирај, никогаш не се кладам во пари но ете на пример, би можело во нешто како чистење шофершајбни на Рекорд со натпис „Бесплатно гланцам шофершајбни пошто устата (тастатурата) ми е поголема од паметот„.

Нејсе, можеби друг пат.
Пошто ти ако на 55" ТВ приметиш разлика меѓу 720р, 1080р и 4К, на 10 метри раздалечина... јас не само што ќе чистам цел ден шофершајбни со наведениот натпис, туку и вечерта цела Кајгана ќе ја частам во кафана во твое здравје.
Најпосле, таков вид како твојот треба да се прослави некако.

Ај сеа трк у продавница за телевизори, и направи му го денот на некој продавач. Таквите како тебе најмногу ги сакаат.[DOUBLEPOST=1417367575][/DOUBLEPOST]
Хмм метар ипол и 80 инчен телевизор? во таа ситуација дефинитивно секој ќе примети разлика, би рекол и од 3 метри ќе се примети. Е сега кај помали телевизори, 50' на инчи незнам, не сум пробал.....
Тоа и го реков, ако се приближи толку блиску -ќе ја примети разликата.
Но поентата беше, кој побогу купува толкав телевизор за да го гледа од толку блиску? ;)

Посочи некоја ако не ти е проблем.....јас колку што знам нема.....

@old_School_mk, 1080i е резолуција еднаква на 480p од прилика, така да there is that.

Во некои случаи и полоша...(за спорт)

interlaced_vs_progressive.gif
540p ако бидеме ептен прецизни, ама тоа разматување на сликата е приметливо само на видеа пуштени на компјутер. 1080i телевизијата има друг начин на функционирање и затоа ги нема тие линии како на првата слика.
Не трескај глупости, ти ако си слеп и не можеш да забележиш разлика од 720 и 1080 на еден обичен 32 инчен без разлика дали е од 1 метар, 2 или 3 метри, тоа е твој проблем. За поголеми дијагонали и да не збориме пошто нормално е да се гледа полошо од поголемо растојание за помали телевизори. Тоа не е до PPI, туку до нашиот вид.

Растојанието на гледање е релативна работа за големите дијагонали, ако сакаш гледај го и од 10 метри, на 55 инчен ќе се забележи разлика од 720, 1080 и 4К (нормално доколку имаш остар и добар вид).

Oднеси ме во Нептун и пушти ми квалитет да погодувам на било која дијагонала од било кое пристојно растојание и од 10 пати дали ќе утнам еднаш. Само претходно исштампај си го постот погоре за да го изедеш :)[DOUBLEPOST=1417366708][/DOUBLEPOST]

Дали ти воопшто имаш осет колку е 10 метри оддалеченост од телевизор? o_O

Според моето скромно мислење кога тв технологијата понуди 1080p, а сега пазарот го направи достапно за сечиј џеб, го допре плафонот што се однесува до просечниот купувач. Искрено, не гледам причина за купување 4к тв во скоро време. Во реалноста е непотребен.

Дали ти воопшто имаш осет колку е 10 метри оддалеченост од телевизор? o_O

Он од комшии гледа ТВ, и уште и 4К разликува. Го викаат Кире, и кога ќе изеде една банана... :rolleyes:

:pos::pos::pos::pos:

Имам одличен вид па на мојот 32 инчен телевизор од 3 метри растојание нема скоро никаква разлика кога гледам 720п или 1080п, а да не збориме за 4к.

:pos::pos::pos::pos:

Имам одличен вид па на мојот 32 инчен телевизор од 3 метри растојание нема скоро никаква разлика кога гледам 720п или 1080п, а да не збориме за 4к.

Нема шанси да не се разликува.

Се чудам кога некои прават муабет за толку големи телевизори за во домашни услови. Ќе ви паднат очите од шарање низ екранот горе долу лево десно. Ако имате дневни соби 10 на 10 тоа е друг маубет оптегнати на кауч на една страна а телевизорот таму некаде. Знам некои кои не знаат што да прават со парите па порачуваат најголемо што може да си хранат егото и види ме кој сум шо имам муабет...

@ShakaZulu kолку и да си во право, сепак и од други причини е можно некој да сака голем (и квалитетен) телевизор.
Секој фрла пари на барем еден кеиф. За некој е тоа аудио опрема, за други шетање и патување, за некои забава и кафани... па така и не чудно ако на некој пасија му се телевизорите.

Спорниот момент е тоа на што да се пази кога се купува таков телевизор.
Најзборувана (и најбарана) работа е резолуцијата, а токму таа е една од најмалку важните. Најмалку се забележува.
Многу поважни се работите како квалитет на слика, контраст, осветлување, сатурација, итн... резолуцијата не дека е целосно небитна ама доаѓа после сите овие претходниве.

Добар пример: има (или имаше едно време) за џабе пари плазми со 720п резолуција. Гарантирано имаат подобра слика од повеќето ЛЦД-а, ама немаат „фул ХД„ и „не се паметни„ (немаат плејер и интернет бровсер)... и луѓето не ги купуваат. А сите имаат дома лаптоп или РС со ХДМИ излез. Иди па разбери ги.
Ќе се фалат тука како од 10 метри можат да видат разлика меѓу резолуциите, и ќе купуваат 32-36ки ЛЦД наместо 50" плазми.
C'est la vie барем тие што се разбираат имаат што да ќарат за евтино.

Ќе се фалат тука како од 10 метри можат да видат разлика меѓу резолуциите, и ќе купуваат 32-36ки ЛЦД наместо 50" плазми.
C'est la vie барем тие што се разбираат имаат што да ќарат за евтино.

Збориш за истите плазми што ги забранија у ЕУ од догодина? За истите плазми шо од Смарт немаат ни С, а менито им кочи како твојот вид на 5 метра? За истите плазми кај кои единствена разлика им е неограничената црна боја? За истите плазми кои никогаш не го преболеа моментот со ,,памтењето" на сликата? И не, немаат сите HDMI излез, а и да имаат не сакаат да им биде зафатен лаптопот и телевизорот одеднаш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom