Перспективни факултети

• Креатор на темата Креатор на темата Eeezyy
  • Време на започнување Време на започнување
Перспективен факултет е тој што имаш желба да го учиш. Не е поентата само да се запишиш на нешто што се бара како професија на пазарот на трудот. И да запишиш такво нешто, ако не ти оде, џабе ти е. Само парите ќе си ги фрлиш и ќе заглавиш на пола некаде. Запишете го тоа што го сакате, според вашите интереси. И онака денес 60% од дипломираните не работат по тоа што го завршиле.

Последно уредено:
до кога бе ќе се лажете со тоа завршив електро сеа ќе ме чека работа од 600 € минимум? Како прво, кога ќе го завршиш тој факултет ќе сфатиш колку всушност НЕ знаеш ништо од тоа што го бара модерното време и ќе видиш дека повеќе ќе ти се исплати се она што си го работел настрана (курс, прочитана книга, проектче) во слободно време. Една бофал книга од 3 $ од Амазон повеќе работа ми заврши и ме научи од предавањата на рандом госпожа од сега Финки, екс Феит. Јава аплети, која година сме, 1996? ти го пишува ова апсолвент на електро бајдвеј.

аман веќе од вакви теми за најперспективен факултет, учи си тоа што сакаш и глеј да учиш за знаење не за оценка, посекако во Македонија не цутат работите.

С.Л која секој мејл го започнува со "Kolegi se izvinuvam za spamot no moram ovoj mejl da go pratam do bukvalno site studenti na fakultetot".
Перспективен факултет не постои, постои перспективна професија. И перспективноста зависи од тоа колку си спремен да вложуваш труд и време во она што го работиш ( а истовремено и да уживаш во тоа).

Многу зависи кој човек го поставува прашањево....

Никој не рече ништо за стартна плата од 600 евра, ниту пак конкретно се спомена за Електро.
Ако тргнеме од твојата гледна точка тогаш јас со економски или пак со туризам(да земеме под дефолт дека и во двата случаја сум добро образован и имам соодветни знањеа ,а не само диплома) имам исти шанси да најдам работа па и во странство отколку со информатика, градежен, машински и т.н.?

Знам дека образованието ни е катастрофално и дека пракса не постои и дека ако сакаш да се стекнеш со корисни знаења кој се во тек со денешните трендови треба да се доангажираш.
Во секој случај благодарам.
Доколку нема некоја струка која особено те влече,глеај да се запишеш на факултет со кој што ќе има што да работиш по струката и да напреднеш.
Прво и основно гледај кај можат твоите да те убацат,бидејки живееш во Македонија.Со економски има доста кој работат како келнери,ама има доста и во банки и во приватни фирми.Се е до тебе,и дипломата важи во странство.
Од друга страна со туризам само туристи знам,безбедност,бизнис администрација ни сами незнаат што учат така да незнам кај би работеле.
Реално глеано со техничките насоки насоки после дипломирање ретко кој не наоѓа работа,може не е висока ама ако ти се работи ќе најдеш нешто. Приватни часови по некој предмет,ќе тегнеш кабли на бандера ама си работиш тоа што си го учел:icon_lol: Многу битна работа,после 4 години учење тешки предмети за кој немаш никаква потреба полесно ќе ти биде да научиш нешто за кое имаш основа.Пример ти треба некој програмски јазик за работа,полесно е коа си научил бар C како функционира на факс.Дај му на некој од филозофски,пепел.
Ја не би ти препорачал електро од причина што е тешко ако не си некој апла генијалец,али ако сакаш да учиш има доста услови за тоа.Ретко кој професор се курчи,не бутаат од курташак ко на другите факултети а и ќе научиш нешто практично дур да дипломираш.
Образованието е срање во 90% од земјите од светот,не учат ништо поише ни помалце него ние тука(барем за овие области),само имаат јаки фирми за после дипломирање да напредуваат.

посебно оние на УГД и УКЛО и секако приватните, тоа ќе резултира со огромен број на „информатичари“ и „ИТ експерти“ од кој дали само половината ќе бидат доволно квалификувани за титулата што ја носат.

А? Значи ја да си ја запалам дипломата пошто сум информатичар во наводници?

Учев и на ПМФ. Се е исто, само таму има многу поискомплексирани професори, за асистентите да не зборам. За информатика ако не се замараш надвор од факултет - ништо.

Последно уредено:
Секој кој дипломирал по некој ден ќе сфати дека ништо не знај, било кој факултет да си завршил. Е така и јас, по неколку дена по дипломирањето одма почнува надоградувањето, поискусен си и повеќе знаеш што се бара у реалниот живот. Знаеш отприлика и што сакаш да работиш, па се спремаш за тоа. Човекот учи додека е жив, програма појќе, или јазик појќе да знаеш на ќар си. А за муабетот перспективни факултети, јасно е дека техничките се по перспективни. Збориме за глобално, сигурно и у Македонија полесно може со електро да се најде работа, ама не е тоа тоа. Џабе дробам, фаќајте патот по странство. :D

С.Л која секој мејл го започнува со "Kolegi se izvinuvam za spamot no moram ovoj mejl da go pratam do bukvalno site studenti na fakultetot".
Перспективен факултет не постои, постои перспективна професија. И перспективноста зависи од тоа колку си спремен да вложуваш труд и време во она што го работиш ( а истовремено и да уживаш во тоа).
ја погоди, ете :)))

е оваа драги мои е доктор на информатички науки и во карбон копи сите не става за да ни прати мејл.

Кај нас буквално никој нема врска со работата што го чека. Исто перспектива, нема, значи можам и јас цела година да седам дома, може и тој на информатика да седи дома исто толку време.
Зависи после факс колку си спремен да читаш и да учиш, али тогаш барем се е практично и тоа да, ќе ти треба. Четирите години на факултет се буквално изгубено време и ебавање во мозок, али битно си иаме сега дипломи.
Она што стварно е за греота, е тоа што јас врска си немав со Ексел додека не земав дипломската да ја правам. Не ми затреба за ништо на факултетов скоро, а во мојава струка само по Ексел си баратаат. И седнав и сега барем колку-толку знам да се снајдам. Не е воопшто тешко, али треба да се проба и да се научи. Али тоа е, на факултет те учат само како да научиш да се нервираш и да се спремиш за поголеми нервози.

Технички и јазичните факултети се перспективни, се друго е лук и вода. Кај нас во мк нема перспективен, пред се затоа што најмногу вработува државата, а не стопанството (што е многу силен збор).
Е сега после факултет, за да најдеш добра работа во странство ќе ти треба да знаеш и јазик (освен ако не е англиско говорно подрачје) освен во ИТ, каде задолжително ти е да знаеш Англиски.
Не се надевај (освен ИТ) да најдеш некоја перспективна работа во мкд, не за друго нема или ако бидеш прв ќе те уништат

Океј сите наваливте но не ја разбравте поентата на целиот мој пост, нема врска.
Суштината беше ако сите други варијабили се константни и се земе во предвид само факултетот, односно струките, која според вас ќе биде најперспективна во однос ќе има најмногу потреба од кадар во иднина(Во МК и надвор), а не што јас да се запишам.

А? Значи ја да си ја запалам дипломата пошто сум информатичар во наводници?

Учев и на ПМФ. Се е исто, само таму има многу поискомплексирани професори, за асистентите да не зборам. За информатика ако не се замараш надвор од факултет - ништо.

Информатика факултетот е застарен но главно се учи за да се постават напредни способности за критичко размислување и проблем солвинг кај индивидуата што го студира, сметајќи дека веќе ги стекнала основите во основно и средно. Треба да располага и со одредени вештини што се актуелни, но тоа е што е. Ако ти знаеш како да решиш одредена задача односно си го поставиш концептот дали ќе биде во псевдо или во некој трет јазик, ти можеш многу полесно да ја напишеш програмата во Ц,
Ц++, Ц#, кој и да е.
Не реков сите студенти ако си го прочитал постот, УГД и УКЛО беа потенцирани поради тоа што многу полесно може да се заврши на истите отколку на УКИМ.
Пример, јас имам 3-4 другари што се 2-3 на информатика и искрено за к*р не ги бива, во втора година имаат вежба да прават игричка, од типот на икс точка или пинг-понг беше не се сеќавам.
Искрено јас тоа го работев во 8мо одделение во XNA Gaming Studio во C#.

Пример, јас имам 3-4 другари што се 2-3 на информатика и искрено за к*р не ги бива, во втора година имаат вежба да прават игричка, од типот на икс точка или пинг-понг беше не се сеќавам.
Искрено јас тоа го работев во 8мо одделение во XNA Gaming Studio во C#.

Причина повеќе да не се замараш што 1.000 студенти се запишале Финки. После 5 години дали 300 од нив ќе го имаат завршено факултетот, а само 100-тина стварно ќе бидат квалитетен кадар.

Информатика факултетот е застарен но главно се учи за да се постават напредни способности за критичко размислување и проблем солвинг кај индивидуата што го студира, сметајќи дека веќе ги стекнала основите во основно и средно. Треба да располага и со одредени вештини што се актуелни, но тоа е што е. Ако ти знаеш како да решиш одредена задача односно си го поставиш концептот дали ќе биде во псевдо или во некој трет јазик, ти можеш многу полесно да ја напишеш програмата во Ц,
Ц++, Ц#, кој и да е.
Искрено, ако сакаш да поставиш основи на критичко размислување, не се оди на информатика, туку математика. Моментално има два смера на ПМФ-математика што имаат нешто информатика во нив. Јас студирав на ПМФ - ИИ, по една стара програма и беше прилично многу математика, денес од тоа што слушам критериумите не се многу високи на ФИНКИ (како наследник на ИИ).
После факултет ти треба сертификат за бази на податоци (само Oracle нудат такво нешто) и сертификат за програмски јазик како .NET или Java и можеш да пушташ CV-ја.
Можеш и без сертификати, ако си open-source contributor

Според мене, најперспективна наука, односно наука која се очекува најмногу да напредува во 21 век е Биохемија
Јас би студирал Биохемија
http://mk.wikipedia.org/wiki/Биохемија

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom