Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Како да направам со стартување на одредена програма што сум ја направил да се пушта музика!?
Private Sub Form1_Load(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles MyBase.Load
'Dokolku setinzite vo propertis ti se pod default vaka bi bil kodot...
AxWindowsMediaPlayer1.URL = "C:\Documents and Settings\SkyDriver\Desktop\Pesni\Bob Marley - Bad Boys.mp3"
End Sub
Помош!
Имам две прашања за Visual Basic.
1. Како да го поврзам Visual Basic со Microsoft Exel? Сакам VB да преземе податок од Exel (нпр. од полето В4), да го преработ и да го врати во Exel (нпр. во полето В8).
2. Како да давам команда од тастатурата? Сакамм да притиснам некое копче (буквата “а“) за да се изврши некое зададено дејство.
Imports Microsoft.Office.Interop
Imports System.Globalization
Public Class Form1
Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
povrziExcel()
End Sub
Private Sub Form1_KeyUp(ByVal sender As Object, ByVal e As System.Windows.Forms.KeyEventArgs) Handles Me.KeyUp
If (e.KeyCode = Keys.A) Then
povrziExcel()
End If
End Sub
Private Sub povrziExcel()
Application.CurrentCulture = New CultureInfo("en-US", False) 'javuva greska ako e so mk
Dim oXL As Excel.Application
Dim oWB As Excel.Workbook
Dim oSheet As Excel.Worksheet
Dim oRng As Excel.Range
Dim prerabotena As Integer
oXL = CreateObject("Excel.Application")
oXL.Visible = False
oWB = oXL.Workbooks.Open("C:\Raboten\salata\salata\test.xlsx")
oSheet = oWB.Sheets(1)
'prezemi, preraboti i vrati nova vrednost
prerabotena = Preraboti(oSheet.Cells(4, 2).Value)
oSheet.Cells(8, 2).Value = prerabotena
oWB.Save()
oWB.Close()
oXL.Quit()
oRng = Nothing
oSheet = Nothing
oWB = Nothing
oXL = Nothing
MsgBox("Готово")
End Sub
Private Function Preraboti(ByVal stara As Integer) As Integer
Dim nova As Integer
nova = stara + 1
Return nova
End Function
End Class
Постои ли начин да симулирам притискање на копче со помош на Visual Basic. Со притискање на одредена буква (Т) камерата вади една слика. Е, сега имам идеја со помош на Visual Basic да ја вклучувам на одреден временски интервал. (програмот да симулира на секои 10 секунди притискање на буквата „Т“).
Се обидов и едното и другото. Двете работат. Мал проблем ми направи екстензијата, бидејќи работам со Office 2003 (морам да користам .xls).
Постои ли начин да симулирам притискање на копче со помош на Visual Basic. Со притискање на одредена буква (Т) камерата вади една слика. Е, сега имам идеја со помош на Visual Basic да ја вклучувам на одреден временски интервал. (програмот да симулира на секои 10 секунди притискање на буквата „Т“).
Baraj sendKeys(...).
Ne znam samo dali ova beshe od vb ili win api.
P.s. Za vb6 pravam muabet![]()
Еве поконкретно. Пред врата имам поставено камера. Ако е вклучена, со притискање на Ctrl+T прави една снимка. Ако сакам на секои 10 секунди да вадам по една снимка треба да седам до тастатурата. Би сакал да направам програма да го симулира притискаЊето на овие копчиња (или само на „Т“. На Ctrl ќе ставам цигла) и секои 10 секунди да вади по една снимка. Инаку работам со VB 2005. VB 2008 го имам со NET Framework 3.5, па не го користам.
Еве поконкретно. Пред врата имам поставено камера. Ако е вклучена, со притискање на Ctrl+T прави една снимка. Ако сакам на секои 10 секунди да вадам по една снимка треба да седам до тастатурата. Би сакал да направам програма да го симулира притискаЊето на овие копчиња (или само на „Т“. На Ctrl ќе ставам цигла) и секои 10 секунди да вади по една снимка. Инаку работам со VB 2005. VB 2008 го имам со NET Framework 3.5, па не го користам.