Visual basic програмирање

• Креатор на темата Креатор на темата bad_boy
  • Време на започнување Време на започнување
Како да направам со стартување на одредена програма што сум ја направил да се пушта музика!?

Како да направам со стартување на одредена програма што сум ја направил да се пушта музика!?

За VB.NET...

Наједноставно би ти било да искористиш компјутерски компонент (Windows Media Player)...

Оди во ToolBox, најдоле во делот General оди десен клик > Choоse Items, во прозорот кој ќе ти се отвори оди во Com Components најди го Windows Media Player, штиклирај го и стисни „Ок“ (Треба да ти се појави WMP во General). После тоа од General додај го во формата Windows Media Player-от и во пропертис на Windows Media Player-от ќе го најдеш Visible и ќе му ја смениш вредноста од True во False (за да не биде прикажан WMP на екранот, а да можеш да го користиш).
После тоа одиш двоклик на Form1 за да ти генерира почетен код за „OnLoad“ и ти тука ќе му го додадеш кодот кај што ќе ја вчитува песната...

Пр:
Код:
Private Sub Form1_Load(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles MyBase.Load
        'Dokolku setinzite vo propertis ti se pod default vaka bi bil kodot...
        AxWindowsMediaPlayer1.URL = "C:\Documents and Settings\SkyDriver\Desktop\Pesni\Bob Marley - Bad Boys.mp3"
    End Sub
Со овој код погоре вчитуваш и пушташ песна при самото стартување на програмот (али песната мора да ја има корисникот во компјуетр за да ви можела да оди во етер).

Е сеа ако сакаш песната да оди во етер без разлика дали корисникот ја има истата песна во компјутер, ќе одиш во Project > [името на прокетот] Propertiеs > Resources и тука ќе ја додадеш песната и после во кодот само ќе ја смениш патеката... намето песната да ја вчита од компјутер... нека ја вчита од ресурсите.

За VB6 ми требаше, али се снајдов
фала за помошта:D

Дајте каков и да е тутороијал.Плисс

о.с за 2008

Помош!
Имам две прашања за Visual Basic.
1. Како да го поврзам Visual Basic со Microsoft Exel? Сакам VB да преземе податок од Exel (нпр. од полето В4), да го преработ и да го врати во Exel (нпр. во полето В8).
2. Како да давам команда од тастатурата? Сакамм да притиснам некое копче (буквата “а“) за да се изврши некое зададено дејство.

Подолу е кодот во коои се покриени двете твои прашања. Мислам дека нема да имаш проблем. Важно е за да работи мораш во референци да го додадеш Microsoft Excel Object Library.

Код:
Imports Microsoft.Office.Interop
Imports System.Globalization

Public Class Form1

Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
        povrziExcel()
    End Sub

Private Sub Form1_KeyUp(ByVal sender As Object, ByVal e As System.Windows.Forms.KeyEventArgs) Handles Me.KeyUp
        If (e.KeyCode = Keys.A) Then
            povrziExcel()
        End If
    End Sub

Private Sub povrziExcel()
        Application.CurrentCulture = New CultureInfo("en-US", False) 'javuva greska ako e so mk

Dim oXL As Excel.Application
        Dim oWB As Excel.Workbook
        Dim oSheet As Excel.Worksheet
        Dim oRng As Excel.Range
        Dim prerabotena As Integer

oXL = CreateObject("Excel.Application")
        oXL.Visible = False
        oWB = oXL.Workbooks.Open("C:\Raboten\salata\salata\test.xlsx")
        oSheet = oWB.Sheets(1)

'prezemi, preraboti i vrati nova vrednost
        prerabotena = Preraboti(oSheet.Cells(4, 2).Value)
        oSheet.Cells(8, 2).Value = prerabotena

oWB.Save()
        oWB.Close()
        oXL.Quit()

oRng = Nothing
        oSheet = Nothing
        oWB = Nothing
        oXL = Nothing

MsgBox("Готово")
    End Sub

Private Function Preraboti(ByVal stara As Integer) As Integer
        Dim nova As Integer
        nova = stara + 1
        Return nova
    End Function
End Class

Благодарам за одговорот. Во прва прилика ќе се обидам.

Се обидов и едното и другото. Двете работат. Мал проблем ми направи екстензијата, бидејќи работам со Office 2003 (морам да користам .xls).
Постои ли начин да симулирам притискање на копче со помош на Visual Basic. Со притискање на одредена буква (Т) камерата вади една слика. Е, сега имам идеја со помош на Visual Basic да ја вклучувам на одреден временски интервал. (програмот да симулира на секои 10 секунди притискање на буквата „Т“).

Постои ли начин да симулирам притискање на копче со помош на Visual Basic. Со притискање на одредена буква (Т) камерата вади една слика. Е, сега имам идеја со помош на Visual Basic да ја вклучувам на одреден временски интервал. (програмот да симулира на секои 10 секунди притискање на буквата „Т“).

Објасни малку попрецизно ... кој го „слуша“ кликот, твојата апликација, друга апликација (од камерата) или Windows. Незнам што сакаш да наравиш точно, но во секој случај кога јас би си играл со видео уред или скенер би го користел WIA интерфејсот на Windows (повеќе за WIA) или доколку уредот не поддржува WIA тогаш со TWAIN, па тек тогаш ги пробувал со решение од тип send_click.

Еве примери за испраќање/мониторнг на клик од MSDN. Ова во комбинација со Timer компонентата ти е доволно за да направиш симулација на клик на одреден интервал.

Се обидов и едното и другото. Двете работат. Мал проблем ми направи екстензијата, бидејќи работам со Office 2003 (морам да користам .xls).

Baraj sendKeys(...).
Ne znam samo dali ova beshe od vb ili win api.

P.s. Za vb6 pravam muabet :)

Baraj sendKeys(...).
Ne znam samo dali ova beshe od vb ili win api.

P.s. Za vb6 pravam muabet :)

Мислам дека му треба за VB2008 ... значи трена да користи System.Windows.Forms.SendKeys. Во претходните линкови (од MSDN) е убаво објаснето, па ако не успее да се снајде, мало прецизирање што му е потребно и може да „се релаксирам“ малку и да направам конкретен пример за тоа што му треба.

Еве поконкретно. Пред врата имам поставено камера. Ако е вклучена, со притискање на Ctrl+T прави една снимка. Ако сакам на секои 10 секунди да вадам по една снимка треба да седам до тастатурата. Би сакал да направам програма да го симулира притискаЊето на овие копчиња (или само на „Т“. На Ctrl ќе ставам цигла) и секои 10 секунди да вади по една снимка. Инаку работам со VB 2005. VB 2008 го имам со NET Framework 3.5, па не го користам.

Еве поконкретно. Пред врата имам поставено камера. Ако е вклучена, со притискање на Ctrl+T прави една снимка. Ако сакам на секои 10 секунди да вадам по една снимка треба да седам до тастатурата. Би сакал да направам програма да го симулира притискаЊето на овие копчиња (или само на „Т“. На Ctrl ќе ставам цигла) и секои 10 секунди да вади по една снимка. Инаку работам со VB 2005. VB 2008 го имам со NET Framework 3.5, па не го користам.

Можиш тоа го направиш на неколку начини. Ако програмчето е толку едноставно што кога го активираш симулира Ctrl+T и се затвора, не треба да испрограмираш ништо туку можиш да го искористиш Task Scheduler од Windows.

Ама отварање нов процес на секои 10 секунди не е ефикасно, па подобро е да се испрограмира ако е за 10 секунди.

Ти треба класа Timer. Според МСДН, има три тимер класи
System.Threading.Timer - наједноставна. Уште при конструкција даваш делегат со методот кој ќе се повикува и го даваш временскиот интервал.
System.Windows.Forms.Timer - понапреден од првиот, се користи кај форми. го има и во ленатата со алатки лево.
System.Timers.Timer - за серверски апликации.

Тебе ти треба првата или втората класа. Види ги примерите на мсдн.

http://www.yawcam.com/

http://download.cnet.com/Webcam-Capture/3000-2348_4-10671921.html?tag=mncol

http://download.cnet.com/Dorgem/3000-2348_4-10525570.html?tag=mncol

http://download.cnet.com/HomeCamera-Client/3000-2348_4-10743577.html?tag=mncol

Имаш голем избор на готови бесплатни програми за таа намена. Не гледам зошто би се „мачел“ да правиш сам кога веројатно не ти е така лесно како што делува. А ако е поентата сам да ја направиш програмата, тогаш веќе имаш доволно показатели како тоа да го изведеш.

Кога веќе знаеш со crtl + T да правиш слика земи го кодот стави го во метод и со притискање на копче ќе правиш пак по една слика. Земи си еден тајмер и стави 10 сек, или 10 000 ако е во милисекунди и на настан Tick (мислам дека е така) повикувај го методот. Нема потреба да симулираш притиснато копче. Стави чек бокс дали да зема од тајмер или да чека да притиснеш копче.

Ова ќе ти помогне само дали сум те разбрал добро.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom