Напуштени објекти во Македонија / Урбано истражување (Urban exploring)

Кога во Македонија за 30 години им успеа да уништат стотици и стотици примери на автентична македонска градска и селска архитектура што ли останува за 15 детски одмаралишта?

Куќите со автентичен македонски архитектонски стил станаа мочалник, собиралиште на наркомани, Цигани чергари, а во ново време се продаваат на урбаната мафија која на нивно место гради турбо-фолк згради или племенски заедници куќи во коишто живеат 30 семејства, браќа, свекрви, золви или што ти знам јас. Тоа доволно зборува колку овој македонски народ има традиција и култура да го почитува она што е дел од него, па затоа немој и нека не го чуди зошто е на такво ниво како народ и држава. Секаде низ Европа, па и пошироко нивната традиционална архитектура се негува како светост, што значи и почит кон старите генерации. Народ без корен нема ни своја иднина, а баш таков е македонскиот.

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=111913838153&id=9&setIzdanie=23031

Кога во Македонија за 30 години им успеа да уништат стотици и стотици примери на автентична македонска градска и селска архитектура што ли останува за 15 детски одмаралишта?

Куќите со автентичен македонски архитектонски стил станаа мочалник, собиралиште на наркомани, Цигани чергари, а во ново време се продаваат на урбаната мафија која на нивно место гради турбо-фолк згради или племенски заедници куќи во коишто живеат 30 семејства, браќа, свекрви, золви или што ти знам јас. Тоа доволно зборува колку овој македонски народ има традиција и култура да го почитува она што е дел од него, па затоа немој и нека не го чуди зошто е на такво ниво како народ и држава. Секаде низ Европа, па и пошироко нивната традиционална архитектура се негува како светост, што значи и почит кон старите генерации. Народ без корен нема ни своја иднина, а баш таков е македонскиот.

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=111913838153&id=9&setIzdanie=23031

Проживеј уште едно 30 до 40 години, па ќе видиш како и Французите, Данците, Германците и речиси сите поголеми држави и народи од централна и западна Европа, ќе станат народ без корен.

Освен ако почнат да прават деца кои ќе бидат автохтоно население во тие држави, бидејќи во тие држави паѓа наталитетот, расте морталитетот, но бројот на жители или останува ист или расте.

Во што е тајната ?

Во увезувањето на евтина работна сила од странство.

Турци, Либијци, Алжирци и останати народи од државите со мнозинско муслиманско население веќе ја преплавуваат Европа, но ќе треба да причекаме додека да изумрат тие кои сега се на возраст помеѓу 40 и 60 години во тие држави, а се дел од автохтоното мнозинство. Откако тие ќе изумрат, а муслиманите во меѓувреме ќе продолжат да се размножуваат како глувци, до крајот на првата половина на 21-от век, повеќето држави од централна и западна Европа ќе имаат мнозинско неавтохтоно население.

Во САД веќе постојат цели генерации на ученици во основните и во средните училишта кои или се црнци, или се деца на имигранти.

Ние Македонците сме на добар пат да бидеме народ без корен, но во таквиот идиотизам нас не следат САД и речиси цела централна и западна Европа.

Само ти проживеј до 2050 година, па ќе видиш што е тоа народ без корен, освен ако во меѓувреме се случи некаков бејби бум кај автохтоните мнозинства во централна и западна Европа, а тешко дека тоа ќе се случи.

На крајот ќе почнат и Индијци и Кинези да увезуваат поради нивната потреба од евтина работна сила, како и за да не им се намали бројот на жители.

Зар е напуштено местово...? :unsure: Пред точно 11 години бев тука на школска екскурзија и колку што можев да видам тоа одморалиштето вриеше од деца од цела Македонија.... јесте во собите редовни гости беа бубашвабите, ама колку што знам објектов го одржуваа луѓе, а имаа и посебна менза каде што имаше запослено жени. На пет минути од одморалиштето имаше и детско игралиште, а горе на ридот одма до хотелот, се гледаше убава панорама на Голак планина.
Ако имаш повеќе информации за објектов кажи, дека живо ме интересира како пропадна ова место кое до пред 11 години вриеше од деца :/

Да се соберат сите размавани книги, којзнае што ќе се најде, или пак ќе има за 2 години да се греат 3-4 семејства :) Инаку, и тоа како би живеел во едно од овие, многу ми се кул ваквите места, се можам да си најдам, а бидејќи сум DIYer, ќе имам хоби за цел живот. :D

Детско одморалиште во Берово
Прегледај го приврзокот 102228

Детско одморалиште во Делчево
Прегледај го приврзокот 102229
Прегледај го приврзокот 102230

Детско одморалиште Титови Пионери Дорјан
Прегледај го приврзокот 102231
ako ne se lazam vo berovo detskoto odmaraliste go imat zemeno sega,zasto skoro bese na prodazba

Маршалот го има во скоро секоја канцеларија, со убава рамка.

Освен во канцеларијата на директорот, таму е Карпош :icon_lol:

Тоа значи дека во времето на другарот Тито тие објекти функционирале.Да функционираа во ова време, ќе имаше досега слики во убави рамки од другарот Гвјуо и Скопје 2014, вклучувајќи ги и уберголемите споменици кои наликуваат за некоја сцена од некој холивудски филм од типот на „Аватар“ и слично

ako ne se lazam vo berovo detskoto odmaraliste go imat zemeno sega,zasto skoro bese na prodazba
Минатото лето бев со сопругата во спа центар Аурора го приметив бидејќи е во непосредна близина а темава ми дојде како порачана.
Ако го земале и треба да го реновираат само се сомневам бидејќи кога ги распрашував жителите во Берово ми одговараа дека политиката имало вмешано прсти бидејќи ќе им било конкуренција.

Во Дорјан строг цемтар до хотел Полин исто така има напуштено одморалиште и со треви изникнато околу него и внатрешноста а имаше и по некое диво изникнато дрво.[DOUBLEPOST=1410694815][/DOUBLEPOST]Хотел Галеб пред да биде купен од Макоил
81F5E85146B6274B95D660E2945FF4E2.jpg

и реновиран со ново име Македонија да им боде очи на бивша Турска република Јуинистан
hotel-makedonija1323600206.jpg

Последно уредено:
Интересна тема...

Морав да ја посочам оваа тема, овакви маси како на сликава веќе тешко се среќаваат а каков само квалитет се, денеска по фирмите се почесто е да сретнеш иверица или некоја летва/маса. На времето овие маси биле класика, ништо не губат од квалитет и ден денес.
VuVlc2q.jpg

Имав можност да шетам низ сличен "хаос" пред извесно време, жално е да седат уредени простори празни а после времето да ги изеде. На крај, секогаш сум размислувал, па ако цел овој мебел не бил потребен, зашто не се подари на оние кои ќе отвараат нови бизниси, или пак да се пренасочат во училишта/болници.
Маси од втората половина на 80-тите години на 20 век... И ден-денес такви се среќаваат по многу канцеларии низ државата во доста пристојна состојба. Словенечки се, марката не ми текнува сега.

Маси од втората половина на 80-тите години на 20 век... И ден-денес такви се среќаваат по многу канцеларии низ државата во доста пристојна состојба. Словенечки се, марката не ми текнува сега.
Кажи болдов нели е срамота?

Кажи болдов нели е срамота?
Тоа е реалноста, за жал...
Акцентот ми беше на квалитетот на мебелот, не на нешто друго.

Тоа е реалноста, за жал...
Акцентот ми беше на квалитетот на мебелот, не на нешто друго.
Тие се таму поради немањето финансиски средства (читај финансиски малверзации) сигурно не заради квалитетот.

Тие се таму поради немањето финансиски средства (читај финансиски малверзации) сигурно не заради квалитетот.
Сепак, квалитетот е неспорен :)

Не се купува секоја година маса или пак столица, така да аргументот твој е невалиден. Од друга страна, овие маси и по 30-40 години изгледаат како нови и немаат потреба од замена, зашто би заменувал со нешто полошо кога парите можеш да ги вложиш на друго место.

Сепак, квалитетот е неспорен :)
За биро старо 30 години и најскапото да е лакот е веќе одамна паднат. Сите тие бироа (од времето на Тито) што сум ги видел по институции се во очајна состојба.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom